Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Πολύνεκρες επιθέσεις κατά στρατιωτών στο Κιρκούκ

Πολύνεκρες επιθέσεις κατά στρατιωτών στο Κιρκούκ

ΕΝΟΠΛΟΙ μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στα δυτικά του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλον έναν, όπως έγινε γνωστό από τις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι δράστες φορούσαν μαύρα πέπλα, σαν αυτά που φορούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε ο λοχαγός Μοχάμεντ Αμπντάλα.

Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε οι στρατιώτες τραυμάτισαν πολλούς από τους ενόπλους και κατάφεραν να συλλάβουν έναν από αυτούς. Δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των νεκρών ή τραυματισμένων δραστών.

Αμέσως μετά ο στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση σε γειτονικό χωριό όπου συνελήφθησαν 14 άτομα τα οποία φέρονται ότι σχετίζονται με την επίθεση αυτή.

Σε άλλο επεισόδιο, πάντα στα δυτικά του Κιρκούκ, δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός ενώ πραγματοποιούσαν περιπολία. Όλοι οι στρατιώτες ήταν Κούρδοι που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής του Κιρκούκ.

Παραπομπή

Bρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν

Bρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε σήμερα πως ένας Bρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη ρουκέτας στο Αφγανιστάν.

Ο στρατιώτης σκοτώθηκε χθές, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Νότιο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας τον αριθμό των Βρετανών που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα στους 67.

Παραπομπή

Σύγκρουση ελικοπτέρων στον αέρα με τέσσερις νεκρούς

Σύγκρουση ελικοπτέρων στον αέρα με τέσσερις νεκρούς

ΔΥΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ που ανήκουν σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στις ΗΠΑ συγκρούστηκαν χθες Παρασκευή στον αέρα πριν συντριβούν στο έδαφος σε πάρκο στο κέντρο της πόλης Φοίνιξ στην Αριζόνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τέσσερις επιβαίνοντες, ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία.

Η σύγκρουση έγινα την ώρα που οι πιλότοι και οι δημοσιογράφοι στα δύο ελικόπτερα κάλυπταν την επίγεια καταδίωξη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενός ύποπτου, σύμφωνα με τους υπεύθυνους των καναλιών KNXV.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ελικόπτερα κατέπεσαν σε διακόσια μέτρα απόσταση το ένα από το άλλο, μέσα σε μεγάλο πάρκο στο κέντρο της πόλης του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, που είναι η πέμπτη πλέον πυκνοκατοικημένη πόλη στις ΗΠΑ.

Παραπομπή

«Να γίνει αυτόνομο το Κιρκούκ»

«Να γίνει αυτόνομο το Κιρκούκ»

Έχοντας περάσει τρεις δεκαετίες στα βουνά ως «Πεσμεργκά» (αντάρτης) πλάι στην οικογένεια Μπαρζανί, ο κ. Κακαΐ είναι σήμερα από τους επιφανέστερους πολιτικούς ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν, χάρη στην τεράστια πολιτική του πείρα και την ευρύτητα της προσωπικότητάς του. Θεωρείται μάλιστα ένας από τους βασικούς «εγκεφάλους» της κυβέρνησης. Ετσι, η πολιτική συνεισφορά του ξεπερνά κατά πολύ τις αρμοδιότητες του υπουργείου του.

Με καταγωγή από την πετρελαιοφόρο επαρχία του Κιρκούκ, που αναμένεται να βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, κατά τους προσεχείς μήνες, ο κ. Κακαΐ προσπαθεί το σχεδόν ακατόρθωτο: να βρει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε Κούρδους, Τουρκμένους και Αραβες· σουνίτες και σιίτες· Τούρκους, Σύρους, Ιρανούς και Αμερικανούς. Μια ισορροπία από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ιρανικού Κουρδιστάν, αλλά και ολόκληρου του Ιράκ. Παίρνοντας το ρίσκο της σύγκρουσης με μέλη της κουρδικής κυβέρνησης αλλά και της κουρδικής κοινής γνώμης, ο κ. Κακαΐ εισηγήθηκε πρόσφατα ένα εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον του Κιρκούκ, το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά σε ξένο έντυπο.

- Η επαρχία του Κιρκούκ ίσως αποτελέσει το «Βατερλό» του ενιαίου Ιράκ. Ακόμη και αν καταφέρετε να συνεννοηθείτε με τους Τουρκμένους της περιοχής, η Τουρκία θέτει θέμα εδαφικής της ασφάλειας. Πιστεύει ότι το ενδεχόμενο ένωσης της επαρχίας με το ιρακινό Κουρδιστάν, μετά το το προσεχές δημοψήφισμα (12/2007-4/2008), την απειλεί άμεσα.

«Εχω στη διάθεσή μου μυστική έρευνα των ΗΠΑ στην επαρχία του Κιρκούκ, σύμφωνα με την οποία το 65% του πληθυσμού επιθυμεί την ένωση με το ιρακινό Κουρδιστάν (σ.σ.: σήμερα η επαρχία ανήκει στη δικαιοδοσία της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης). Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να εισβάλει. Μπορεί βέβαια να επιχειρήσει να προκαλέσει εσωτερικές τριβές και αστάθεια. Αλλά έχουμε επεξεργαστεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, εάν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο».

- ...Μιλάτε για την πρότασή σας να γίνει η επαρχία του Κιρκούκ ένα αυτόνομο, ομόσπονδο κρατίδιο στο εσωτερικό του Ιράκ.

«Ακριβώς. Συζητώντας με εκπροσώπους των Τουρκμένων οι οποίοι αντιτίθενται στην πολιτική υπαγωγή στο Κουρδιστάν, διαπίστωσα ότι θα δέχονταν τη λύση της αυτονομίας. Γιατί όχι λοιπόν;»

Δύο Κουρδιστάν!

- Αν, όπως είναι πιθανό, το δημοψήφισμα στο Κιρκούκ προκρίνει την ένωση με το Κουρδιστάν, πώς μπορούν να αποδεχθούν την πρότασή σας οι Κούρδοι πολιτικοί;

«Ηδη πολλοί συνάδελφοί μου στην κουρδική κυβέρνηση με... μάλωσαν για την ιδέα μου αυτή. Αλλά τους εξήγησα ότι ένα αυτόνομο, ομόσπονδο κράτος του Κιρκούκ θα γινόταν αναγκαστικά ένα δεύτερο Κουρδιστάν, λόγω της κουρδικής πλειοψηφίας στο έδαφός του. Ετσι, αντί για ένα Κουρδιστάν, θα είχαμε... δύο! Αλλωστε, η πρότασή μου θα τεθεί στο τραπέζι μόνο εφόσον όλες οι άλλες λύσεις αποτύχουν. Προτεραιότητα για εμάς θα πρέπει να είναι η αποφυγή μιας εμφύλιας διαμάχης στο Κιρκούκ, στην οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι παρεμβάσεις ξένων κρατών στην περιοχή».

- Τον εμφύλιο στο Κιρκούκ δείχνουν να επιδιώκουν και ορισμένοι Ιρακινοί, ιδίως Αραβες σουνίτες, που θέλουν να καταρρεύσει εντελώς το Ιράκ.

«Τώρα τα πράγματα βελτιώνονται κάπως. Τόσο οι σουνίτες, που εξαρτώνται από τη Συρία, όσο και οι Σιίτες, που ελέγχονται από το Ιράν, θα συνεχίσουν φυσικά να προωθούν τις επιδιώξεις τους κατά τα επόμενα χρόνια. Αυτό όμως που βοηθάει στην εύρεση ισορροπίας είναι ο ίδιος ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους. Και οι δύο πλευρές έχουν βλέπετε φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους. Οι σουνίτες γνωρίζουν πλέον ότι αν εμείς οι Κούρδοι εγκαταλείψουμε την εποικοδομητικά ουδέτερη στάση μας και συνταχθούμε με τους σιίτες, θα χάσουν σημαντικό ποσοστό της πολιτικής ισχύος τους. Οι Αραβες σιίτες, από την άλλη, ήθελαν αρχικά να συνθλίψουν τόσο τους Αραβες σουνίτες όσο και τους Κούρδους, αλλά σήμερα καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Σε αυτό συντελεί πιθανώς και η διαπίστωση ότι το Ιράν, παρά την αύξηση της επιρροής του στη Μ. Ανατολή, αντιμετωπίζει σοβαρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς. Επίκεινται αλλαγές "από τα κάτω" στο Ιράν, να το θυμηθείτε. Η ιρανική κοινωνία κοχλάζει. Παρά τις δυσκολίες, ενισχύονται τα πολιτικά κόμματα, οι γυναικείες οργανώσεις, οι φοιτητικές παρατάξεις, οι κοινωνικοί φορείς... Υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα αξιοπιστίας για την ιρανική κυβέρνηση. Ολα αυτά γίνονται αντιληπτά στο Ιράκ και αποτελούν διδάγματα για πολλούς από εμάς».

Ανθεί ο πολιτισμός

- Πρόβλημα αξιοπιστίας αντιμετωπίζει επίσης η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, στην οποία συμμετέχετε. Ενώ οι πολίτες είχαν αρχικά ελπίσει ότι η πτώση του Σαντάμ θα έφερνε περισσότερη δημοκρατία και ευημερία, σήμερα πολλοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τη διαφθορά, ενώ κάποιοι αναζητούν λύσεις στο το πολιτικό ισλάμ.

«Σε ό,τι αφορά το υπουργείο μου, μελετούμε και θέτουμε σε εφαρμογή τεράστια προγράμματα στήριξης της πολιτιστικής δημιουργίας. Οπου ανθεί ο πολιτισμός μαραίνεται ο θρησκευτικός φανατισμός. Ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τις γυναίκες να είναι ορατές στον δημόσιο χώρο, να χορεύουν, να δημιουργούν. Εχουμε φτιάξει δεκάδες μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, που είναι μεικτά, για άντρες και γυναίκες, παρά τις έντονες αντιδράσεις των συντηρητικών. Μέχρι πριν από ελάχιστα χρόνια, δεν είχαμε τίποτα. Τώρα θα δείτε βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, πανεπιστήμια, να ξεφυτρώνουν παντού. Χρειαζόμαστε χρόνο. Η απογοήτευση των πολιτών είναι δικαιολογημένη, αλλά πολλές φορές είναι η ίδια η κοινωνία που θέτει όρια και αντιστέκεται στις απαραίτητες αλλαγές. Είμαι όμως αισιόδοξος. Οταν οι πολιτικές εντάσεις καταλαγιάσουν, θα αναδυθεί μια κοινωνία ανοιχτή και δημοκρατική που θα αποτελέσει πρότυπο για τη Μέση Ανατολή».

Παραπομπή

Καίει τις ΗΠΑ το Κουρδικό

Καίει τις ΗΠΑ το Κουρδικό

Στην πλέον κρίσιμη φάση του εισέρχεται το θέμα των τεσσάρων περίπου χιλιάδων μαχητών του ΡΚΚ, που έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ, αφού φαίνεται -χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση- πως η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί και να επιλύσει το πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα στην Τουρκία, και έχει δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσουν συζητήσεις επί των σεναρίων για μικρής έκτασης διαμελισμό της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από διπλωματική πηγή, γίνεται προσπάθεια να διευθετηθεί η μετακίνηση των Κούρδων ανταρτών και των οικογενειών τους από τα όρη Καντίλ στο εσωτερικό του ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τον όρο -που έθεσε ο στρατηγός Ράλστον στην Αγκυρα- να ξεκινήσει διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις που ομιλούν εκ μέρους του στρατιωτικού πυρήνα του ΡΚΚ. Αμερικανική πηγή αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών, τονίζοντας πως έχει παρουσιάσει τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Ματ Μπράιζα, που λειτουργεί και ως ο αρμόδιος της Ουάσιγκτον για τα θέματα που αφορούν την Τουρκία (Αιγαίο, Κύπρος, ενέργεια, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ιράκ και τρομοκρατία).

Η πηγή δήλωσε πως η Τουρκία θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τον συμβιβασμό και τη μετακίνησή τους, αλλά θα αρνηθεί την εγκατάστασή τους στο Κιρκούκ, το νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων.

«Ως προς το θέμα του ΡΚΚ», είπε ο κ. Μπράιζα, «δεν έχουμε τηρήσει τα υπεσχημένα, αλλά είμαστε αφοσιωμένοι στην εξάλειψή του». Και προσέθεσε τα εξής: «Η διάθεση έχει μεταστραφεί στην Ουάσιγκτον και πρέπει να αναμένονται περισσότερα τους επόμενους λίγους μήνες από την πλευρά της ιρακινής κυβέρνησης και της δικής μας».

Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της Τουρκίας και αποδέχονται ότι ο κ. Ερντογάν «έχει δίκιο να φωνάζει» (για το πρόβλημα του ΡΚΚ), όμως τα στρατηγικά τους συμφέροντα είναι πιο ισχυρά και ευαίσθητα για τη διεθνή ασφάλεια, μια εξέλιξη που κονιορτοποιεί τους σχεδιασμούς της Αγκυρας.

Ο στρατηγός Ρόμπερτ Χολμς, διοικητής του γενικού επιτελείου με έδρα τη Φλόριντα, αποκάλυψε άθελά του τα μελλοντικά σχέδια των Αμερικανών. Μιλώντας στο Foreign Press Center της Νέας Υόρκης, ήταν ξεκάθαρος ότι η στρατιωτική επιλογή δεν θα επιλύσει το πρόβλημα στο τουρκικό Κουρδιστάν. «Η Τουρκία», είπε, «πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να επιλύσει το τρομοκρατικό πρόβλημα του ΡΚΚ».

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως ο άνευ προηγουμένου αντιαμερικανισμός στην Τουρκία, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οφείλεται στην απροθυμία του πρωθυπουργού της να αναδείξει τη σημασία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Από την πλευρά τους, στην Αγκυρα θεωρούν πως ο αντιαμερικανισμός ανδρώθηκε λόγω της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και κατ επέκταση λόγω των επεμβάσεων σε άλλες ισλαμικές χώρες, αλλά και «στη μη τήρηση των υπεσχημένων ως προς το ΡΚΚ».

Ο αναλυτής του Council on Foreign Relations, Στίβεν Κουκ, έγραψε στην εφημερίδα Boston Globe ότι ο τουρκικός λαός έχει ταυτίσει την Αμερική με τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι -όπως κατήγγειλε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ χωρίς να δώσει στοιχεία- λαμβάνουν οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση από τους Αμερικανούς. «Η τουρκική κοινή γνώμη», σημειώνει ο κ. Κουκ, «πιστεύει πως οι Ην. Πολιτείες και το ΡΚΚ είναι ένα και το αυτό». Και προσθέτει: «Στις κηδείες των Τούρκων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στις μάχες με τους αντάρτες του ΡΚΚ, οι απλοί Τούρκοι φωνάζουν: «Κάτω, κάτω το ΡΚΚ, κάτω η Αμερική».

Η κυρία Καμίλ Πεκαστέιν, βοηθός καθηγήτρια στο περίφημο SAIS της Ουάσιγκτον, πιστεύει ότι στο τέλος η Αγκυρα θα συνειδητοποιήσει πως ένα ανεξάρτητο, επιτυχημένο και βιώσιμο Κουρδιστάν θα αποτελέσει όφελος για την Τουρκία. «Αλλά», σημειώνει, «η Αγκυρα μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται τώρα. Πολύ λίγες χώρες έχουν την ικανότητα της Τουρκίας να πυροβολούν τα πόδια τους»...

Γενοκτονία
Η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεωρεί, πάντως, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διαφορετικός από τους στρατηγούς και τους κεμαλιστές και θα καταλάβει ότι πρέπει να ξεπεράσει την αναχρονιστική άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας και το φιάσκο, όπως το χαρακτηρίζει, της Κύπρου και πάνω από όλα το μείζον πρόβλημα των 14 εκατ. Κούρδων της χώρας του.

Ο κ. Αλαν Μακόφσκι, στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, διέγνωσε ότι στρατιωτικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ομως, τόνισε, ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν με αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ δείχνουν ότι αντιλαμβάνεται τα όρια εντός των οποίων κινείται. Αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται πως μπορούν να προχωρήσουν μπροστά είναι οι Κούρδοι πολιτικοί (που χρησιμοποίησαν, όπως είπε ο κ. Μακόφσκι, φορτισμένες λέξεις και ισχυρισμούς περί αυτόνομων επαρχιών της Τουρκίας και του Κουρδιστάν).

Σχέδιο της κυβέρνησης Μπους πώλησης όπλων 20 δις δολαρίων στη Σαουδική Αραβία

Σχέδιο της κυβέρνησης Μπους πώλησης όπλων 20 δις δολαρίων στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση Μπους πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και σε πέντε χώρες του Κόλπου, για τα επόμενα δέκα χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του κυριακάτικού φύλλου της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς και της Ουάσιγκτον Ποστ.

Παραπομπή

Ο Iρακινός πρωθυπουργός Maliki θα επισκεφθεί την Άγκυρα τον Αύγουστο

Ο Iρακινός πρωθυπουργός Maliki θα επισκεφθεί την Άγκυρα τον Αύγουστο

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Nouri al Maliki θα επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα, όπου θα έχει επαφές σχετικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών του ΠΚΚ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan προσκάλεσε τον Maliki στην Άγκυρα πριν από της εκλογές, αλλά αυτός προτίμησε να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Η επίσκεψη αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του ΠΚΚ και τις προοπτικές διεξαγωγής διαλόγου με τους ηγέτες του (κάτι που φαίνεται να προτιμά ο Ερτογάν, εν αντιθέσει με τους στρατηγούς που τον πιέζουν για εισβολή), καθώς και στους συχνούς βομβαρδισμούς του Ιράκ από τον τουρκικό στρατό.

Παραπομπή



Κανονιοβολισμοί ΔΗΚΟ εναντίον της υποψηφιότητας Χριστόφια

Κανονιοβολισμοί ΔΗΚΟ εναντίον της υποψηφιότητας Χριστόφια

Επιθετική διάταξη προέταξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ΔΗΚΟ βάζοντας στο στόχαστρό του το ΑΚΕΛ και την υποψηφιότητα Χριστόφια

Ρυθμούς σκληρού ροκ υιοθέτησε τις τελευταίες δυο μέρες το ΔΗΚΟ, και εν μέρει η ΕΔΕΚ, εξαπολύοντας ανοικτή επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ και της υποψηφιότητας Χριστόφια. Η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους αντιπαράθεσης είναι έκδηλο ότι δεν είναι κάτι που απλώς προέκυψε αλλά αντιθέτως δείχνει να αποτελεί καλά σχεδιασμένη κίνηση. Συγκεκριμένα, το κατακόρυφο ανέβασμα των τόνων βασίζεται στη διαπίστωση στο στρατόπεδο του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η μέχρι σήμερα τήρηση της στάσης του "καλού παιδιού" δεν βοήθησε στο να κρατηθούν πέριξ της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου οι ψηφοφόροι εκείνοι που προέρχονται από το χώρο του ΑΚΕΛ και οι οποίοι δήλωναν σε προηγούμενες μετρήσεις ότι θα στηρίξουν την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι νέες μετρήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξητική πορεία στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ένδειξη που έχει θορυβήσει το στρατόπεδο Παπαδόπουλου αναγκάζοντάς το σε αλλαγή στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο πέρασαν στην πρώτη γραμμή κρούσης του ΔΗΚΟ στελέχη όπως ο Νίκος Πιττοκοπίτης και ο Ζαχαρίας Κουλίας, οι οποίοι και έδωσαν ουσιαστικά το σύνθημα για φουλ επίθεση με τους Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να προσδίδουν άλλο κύρος στην τακτική πολεμικής. Το γάντι πάντως σήκωσε αμέσως το ΑΚΕΛ με τον Δημήτρη Χριστόφια και στελέχη του κόμματος να απαντούν στο ίδιο τέμπο.

Φιτιλιές από Πιττοκοπίτη
Την αρχή έκανε ο Νίκος Πιττοκοπίτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε πως οι Τάσσος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κολακασίδης και Νίκος Πιττοκοπίτης οδηγούν την Κύπρο σε διχοτόμηση. Υπογράμμισε δε ότι το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ εγκαταλείποντας τον Σπύρο Κυπριανού λέγοντας παράλληλα ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ υποσκάπτουν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Οι πρώτες διαψεύσεις και απαντήσεις ήρθαν από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιάννο Λαμάρη, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε η βαρύτητα του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Πιττοκοπίτη ότι ψεύδεται και διαστρεβλώνει κάθε έννοια αλήθειας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνέστησε να μην ασχοληθεί το κόμμα "με μεθόδους Πιττοκοπίτη που υποβιβάζουν σε σημεία λάσπης το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού". Σκληρή ήταν η απάντηση Χριστόφια και στην αναφορά Καρογιάν ότι το ΑΚΕΛ ήταν εκείνο που προσπάθησε να παγιδεύσει στο γεύμα του Προεδρικού τα κόμματα της συγκυβέρνησης, θέτοντας θέμα κυβερνητικού προγράμματος και μετά συμφωνίας στο θέμα του υποψηφίου. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου του υποψηφίου Χριστόφια σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι αν ο κ. Καρογιάν έβλεπε προσπάθειες παγίδευσής του όφειλε να το πει τότε και όχι να το θυμάται τώρα.

"Ο Δ. Χριστόφιας πήγε σε εκείνη τη συνάντηση με τις καλύτερες προθέσεις και βρέθηκε προ τετελεσμένων", αναφέρεται, ενώ απορρίπτεται και η δήλωση Καρογιάν ότι στις διαβουλεύσεις των προηγούμενων εκλογών συμφωνήθηκε ο κοινός υποψήφιος χωρίς να συμφωνηθούν οι βασικές πτυχές του προγράμματος. Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας έβαλε εναντίον των Καρογιάν - Ομήρου, λέγοντας ότι οι ηγέτες των ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουν τα περί συνωμοσίας των ξένων εναντίον του προέδρου Παπαδόπουλου και διερωτήθηκε αν η υποψηφιότητά του αποτελεί συνωμοσία. Το γάντι σήκωσαν οι Καρογιάν και Ομήρου με τον πρώτο να λέει ότι ο κ. Χριστόφιας παρουσιάζεται τελευταίως ανενημέρωτος και τον κ. Ομήρου να συμπληρώνει ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε σενάρια συνωμοσιολογίας, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ επικαλούνται τους ξένους για να στηρίξουν τις υποψηφιότητές τους. Στο σκηνικό αντιπαράθεσης προστέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, ο οποίος χαρακτήρισε λανθασμένη την αντίδραση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την αναφορά του προέδρου Παπαδόπουλου κατά το διάγγελμα στον κόσμο του ΑΚΕΛ. Απαντώντας ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι το κόμμα έκρινε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μπορούσε "να προτείνει τη δική μας υποψηφιότητα". "Δεν το έκαμε και είναι δικαίωμά του", κατέληξε.

Σύσκεψη συντονισμού
Το λόφο του Προεδρικού ανέβηκαν χθες το απόγευμα οι Καρογιάν και Ομήρου, οι οποίοι συζήτησαν με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σύσταση του προεκλογικού επιτελείου. Επισήμως, η ατζέντα της σύσκεψης ήταν η εξέταση της υλοποίησης του εναπομείναντος κυβερνητικού προγράμματος και γι' αυτό το λόγο στη σύσκεψη δεν κλήθηκε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Ερωτηθείς ο κ. Καρογιάν κατά πόσο ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ασχολήθηκε με το κλίμα αντιπαράθεσης, είπε πως "ο πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν θελήσει να μιλήσει σίγουρα θα το πράξει", ενώ ο κ. Ομήρου απαντώντας στο ίδιο ερώτημα σημείωσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ευνοεί κλίμα αντιπαράθεσης.

Παραπομπή

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise περνά σήμερα από τη διώρυγα του Σουέζ, μετά από κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο με το γαλλικό Charles De Gaul

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise περνά σήμερα από τη διώρυγα του Σουέζ, μετά από κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο με το γαλλικό Charles De Gaulle

Αιγυπτιακές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σήμερα για να διασφαλίσουν τον ασφαλή διάπλου του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS Enterprise (CVN 65), το οποίο εισήλθε στη Μεσόγειο στις 23 Ιουλίου και τώρα κατευθύνεται τώρα προς τον Περσικό Κόλπο, περνώντας από τη διώρυγα του Σουέζ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μεσόγειο, πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, στα πλαίσια των οποίων γαλλικά μαχητικά Rafale M προσγειώθηκαν σε αυτό. Οι ασκήσεις διεξήχθησαν στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο χωρών στα ζητήματα ης Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στο Ιράκ, στον Περσικό και στη διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων και η Γαλλία με το Ιράν, τη Συρία και το Λίβανο.

Παραπομπή

Το Κόκκινο Τζαμί έκλεισε επ' αόριστον μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας και τα βίαια επεισόδια

Το Κόκκινο Τζαμί έκλεισε επ' αόριστον μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας και τα βίαια επεισόδια

Η πακιστανική κυβέρνηση σφράγισε σήμερα το Κόκκινο Τζαμί του Ισλαμαμπάντ μετά την επίθεση αυτοκτονίας και τις νέες ταραχές που ξέσπασαν χθες στο χώρο με συνέπεια το θάνατο 15 ατόμων, μεταξύ των οποίων 8 αστυνομικοί, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ισλαμιστές εξτρεμιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έστησαν σημεία ελέγχου και απομόνωσαν την περιοχή γύρω από το τζαμί το οποίο απέκλεισαν με αγκαθωτό σύρμα.

"Το τέμενος θα παραμείνει κλειστό για άγνωστη χρονική περίοδο" ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιαβίντ Τσίμα.

Επίσης εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο Ισλαμαμπάντ για να αποτραπούν άλλες επιθέσεις αντεκδίκησης.

Η αστυνομία τοποθέτησε σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της πρωτεύουσας και στη γειτονική πόλη του Ραβάλπιντι μεγάλο αριθμό δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αρχές με χειρουργική επέμβαση εξετάζουν το κεφάλι του αυτόχειρα βομβιστή για να αναγνωρίσουν το πρόσωπο του ενώ μέρη του διαμελισμένου σώματος του στάλθηκαν σε επιστημονικά εργαστήρια για να γίνει ταυτοποίηση του DNA.

Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας είχε στόχο μια ομάδα αστυνομικών που είχε αναπτυχθεί κοντά στο Κόκκινο Τζαμί για να καταστείλουν 2.000 εξαγριωμένους ισλαμιστές μαθητές που είχαν καταλάβει το χώρο του Κόκκινού Τζαμιού λίγες ώρες αφ' ότου επαναλειτούργησε για την προσευχή της Παρασκευής.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους και συνέλαβε περίπου 100 άτομα μόλις επανάκτησε τον έλεγχο του χώρου του τεμένους.

Παραπομπή