Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Κανονιοβολισμοί ΔΗΚΟ εναντίον της υποψηφιότητας Χριστόφια

Κανονιοβολισμοί ΔΗΚΟ εναντίον της υποψηφιότητας Χριστόφια

Επιθετική διάταξη προέταξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ΔΗΚΟ βάζοντας στο στόχαστρό του το ΑΚΕΛ και την υποψηφιότητα Χριστόφια

Ρυθμούς σκληρού ροκ υιοθέτησε τις τελευταίες δυο μέρες το ΔΗΚΟ, και εν μέρει η ΕΔΕΚ, εξαπολύοντας ανοικτή επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ και της υποψηφιότητας Χριστόφια. Η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους αντιπαράθεσης είναι έκδηλο ότι δεν είναι κάτι που απλώς προέκυψε αλλά αντιθέτως δείχνει να αποτελεί καλά σχεδιασμένη κίνηση. Συγκεκριμένα, το κατακόρυφο ανέβασμα των τόνων βασίζεται στη διαπίστωση στο στρατόπεδο του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η μέχρι σήμερα τήρηση της στάσης του "καλού παιδιού" δεν βοήθησε στο να κρατηθούν πέριξ της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου οι ψηφοφόροι εκείνοι που προέρχονται από το χώρο του ΑΚΕΛ και οι οποίοι δήλωναν σε προηγούμενες μετρήσεις ότι θα στηρίξουν την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι νέες μετρήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξητική πορεία στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ένδειξη που έχει θορυβήσει το στρατόπεδο Παπαδόπουλου αναγκάζοντάς το σε αλλαγή στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο πέρασαν στην πρώτη γραμμή κρούσης του ΔΗΚΟ στελέχη όπως ο Νίκος Πιττοκοπίτης και ο Ζαχαρίας Κουλίας, οι οποίοι και έδωσαν ουσιαστικά το σύνθημα για φουλ επίθεση με τους Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να προσδίδουν άλλο κύρος στην τακτική πολεμικής. Το γάντι πάντως σήκωσε αμέσως το ΑΚΕΛ με τον Δημήτρη Χριστόφια και στελέχη του κόμματος να απαντούν στο ίδιο τέμπο.

Φιτιλιές από Πιττοκοπίτη
Την αρχή έκανε ο Νίκος Πιττοκοπίτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε πως οι Τάσσος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κολακασίδης και Νίκος Πιττοκοπίτης οδηγούν την Κύπρο σε διχοτόμηση. Υπογράμμισε δε ότι το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ εγκαταλείποντας τον Σπύρο Κυπριανού λέγοντας παράλληλα ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ υποσκάπτουν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Οι πρώτες διαψεύσεις και απαντήσεις ήρθαν από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιάννο Λαμάρη, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε η βαρύτητα του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Πιττοκοπίτη ότι ψεύδεται και διαστρεβλώνει κάθε έννοια αλήθειας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνέστησε να μην ασχοληθεί το κόμμα "με μεθόδους Πιττοκοπίτη που υποβιβάζουν σε σημεία λάσπης το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού". Σκληρή ήταν η απάντηση Χριστόφια και στην αναφορά Καρογιάν ότι το ΑΚΕΛ ήταν εκείνο που προσπάθησε να παγιδεύσει στο γεύμα του Προεδρικού τα κόμματα της συγκυβέρνησης, θέτοντας θέμα κυβερνητικού προγράμματος και μετά συμφωνίας στο θέμα του υποψηφίου. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου του υποψηφίου Χριστόφια σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι αν ο κ. Καρογιάν έβλεπε προσπάθειες παγίδευσής του όφειλε να το πει τότε και όχι να το θυμάται τώρα.

"Ο Δ. Χριστόφιας πήγε σε εκείνη τη συνάντηση με τις καλύτερες προθέσεις και βρέθηκε προ τετελεσμένων", αναφέρεται, ενώ απορρίπτεται και η δήλωση Καρογιάν ότι στις διαβουλεύσεις των προηγούμενων εκλογών συμφωνήθηκε ο κοινός υποψήφιος χωρίς να συμφωνηθούν οι βασικές πτυχές του προγράμματος. Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας έβαλε εναντίον των Καρογιάν - Ομήρου, λέγοντας ότι οι ηγέτες των ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουν τα περί συνωμοσίας των ξένων εναντίον του προέδρου Παπαδόπουλου και διερωτήθηκε αν η υποψηφιότητά του αποτελεί συνωμοσία. Το γάντι σήκωσαν οι Καρογιάν και Ομήρου με τον πρώτο να λέει ότι ο κ. Χριστόφιας παρουσιάζεται τελευταίως ανενημέρωτος και τον κ. Ομήρου να συμπληρώνει ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε σενάρια συνωμοσιολογίας, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ επικαλούνται τους ξένους για να στηρίξουν τις υποψηφιότητές τους. Στο σκηνικό αντιπαράθεσης προστέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, ο οποίος χαρακτήρισε λανθασμένη την αντίδραση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την αναφορά του προέδρου Παπαδόπουλου κατά το διάγγελμα στον κόσμο του ΑΚΕΛ. Απαντώντας ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι το κόμμα έκρινε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μπορούσε "να προτείνει τη δική μας υποψηφιότητα". "Δεν το έκαμε και είναι δικαίωμά του", κατέληξε.

Σύσκεψη συντονισμού
Το λόφο του Προεδρικού ανέβηκαν χθες το απόγευμα οι Καρογιάν και Ομήρου, οι οποίοι συζήτησαν με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σύσταση του προεκλογικού επιτελείου. Επισήμως, η ατζέντα της σύσκεψης ήταν η εξέταση της υλοποίησης του εναπομείναντος κυβερνητικού προγράμματος και γι' αυτό το λόγο στη σύσκεψη δεν κλήθηκε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Ερωτηθείς ο κ. Καρογιάν κατά πόσο ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ασχολήθηκε με το κλίμα αντιπαράθεσης, είπε πως "ο πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν θελήσει να μιλήσει σίγουρα θα το πράξει", ενώ ο κ. Ομήρου απαντώντας στο ίδιο ερώτημα σημείωσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ευνοεί κλίμα αντιπαράθεσης.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: