Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Κώλυμα Φώφης Γεννηματά για τις εκλογές

Κώλυμα Φώφης Γεννηματά για τις εκλογές

ΤΟ Α' ΤΜΗΜΑ του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η Φώφη Γεννηματά έχει κώλυμα συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η παραιτηθείσα υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά που είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ έχει κώλυμα συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος και δεν μπορεί να περιλαμβάνεται σε αυτό.

Το Άρθρο 56 του Συντάγματος (παράγραφος 1)

«Έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, άλλοι υπάλληλοι του Δημοσίου, υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος ή επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές, αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων. Η παραίτηση συντελείται με μόνη τη γραπτή υποβολή της».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης ανέλαβε σύμβουλος του αγιατολάχ Χαμενέι

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης ανέλαβε σύμβουλος του αγιατολάχ Χαμενέι

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Γιαχία Ραχίμ Σαφαβί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, εγκατέλειψε τη θέση του για να αναλάβει ειδικός στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενέι, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Τον Σαφαβί αντικατέστησε ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζααφαρί. Ο αγιατολάχ Χαμενέι ευχαρίστησε τον Σαφαβί για την απόδοσή του και τόνισε πως λόγω της εμπειρίας του τον διορίζει σύμβουλο του για τα θέματα των ενόπλων δυνάμεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ένα επιλεγμένο σώμα 100.000 αντρών, έχει μοναδικό σκοπό την προστασία του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον Αύγουστο την πρόθεσή της να περιλάβει το σώμα αυτό στον κατάλογό της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους ιρακινούς αντάρτες και ότι υποστηρίζουν τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά και τη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Ο συντονισμός ήταν ο καλύτερος δυνατός» επαναλαμβάνει ο Β.Πολύδωρας

«Ο συντονισμός ήταν ο καλύτερος δυνατός» επαναλαμβάνει ο Β.Πολύδωρας

Επιμένει στην ασύμμετρη απειλή ο Βύρωνας Πολύδωρας, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επαναλαμβάνει ότι στηρίζει τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κόη, τον οποίο χαρακτηρίζει ικανό άνθρωπο και καλό αξιωματικό.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ερωτώμενος για το αν φέρει ευθύνη για όσα συνέβησαν, τονίζει ότι προτεραιότητα ήταν η ανθρώπινες ζωές και «τα σημεία του πολιτισμού μας». Βέβαια, ξεκαθαρίζοντας ότι, όταν διοικεί, δεν βλέπει τηλεόραση, δηλώνει ότι «δεν τα καταφέραμε όλες τις φορές», όμως ο «στρατηγός άνεμος», οι κλιματικές συνθήκες, οι αυτενεργοί πυρομανείς και οι «κήρυκες της φωτιάς» συνετέλεσαν στην καταστροφή αυτή.

Αναφερόμενος στο συντονισμό της Πυροσβεστικής ο κ. Πολύδωρας δηλώνει ότι ήταν «ο καλύτερος δυνατός» δεδομένων των καιρικών συνθηκών και της «γέννησης νέων πυρκαγιών». Επιπρόσθετα, καλύπτει τον κ. Κόη, του οποίου τις ικανότητες χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητες.

Τέλος σε ερώτηση για το αν μπορεί να εξηγήσει τον όρο «ασύμμετρη απειλή», ο υπουργός τονίζει ότι υπάρχουν «ενδείξεις, ευρήματα και μαρτυρίες», τα οποία συνθέτουν «κρίσιμο υλικό προς έρευνα». Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπονοεί «ούτε ξένους πράκτορες ή κομάντο», αλλά χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι «κήρυκες της φωτιάς», οι οποίοι έκαψαν το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, έχουν συνθήματα και υπογραφή στο Διαδίκτυο.

Πηγή: in.gr

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, οι επιχειρήσεις των πυρoσβεστικών δυνάμεων ήταν επιτυχείς και αποτελεσματικές.

Συγκεκριμένα:

  • Η πυρκαγιά του Μίστρου στην Εύβοια, είναι σε Μερικό Έλεγχο, μετά και τις τελευταίες πυροσβεστικές επιχειρήσεις των επίγειων και των πεζοπόρων δυνάμεων, πού από αέρος υποστηρίχθηκαν από 3 Ε/Π. Στο τόπο της πυρκαγιάς θα παραμείνουν επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, για την φύλαξη της, τη κατάσβεση μικροεστιών, αλλά και για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.
  • Η πυρκαγιά στη περιοχή της Μεγαλόπολης – Καρύταινας, μετά την ολοήμερη μάχη πού δόθηκε από τις πυρ/κες δυνάμεις, στα χωριά Καστανοχώρι, Μαυρία, Κυπαρίσια, Ίσωμα, Σαρακίνι, Ριζοσπηλιά, δεν έχει αυτή τη στιγμή μέτωπα, που να εξελίσσονται ανησηχυτικά, προς κατοικημένες περιοχές ή αξιόλογα δασικά συμπλέγματα. Υπάρχουν διασκορπισμένες μικροεστίες οι οποίες όμως προς το παρόν δεν δείχνουν τάση να εξελιχθούν σε μέτωπα. Θεωρούμε ότι αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν σχετικά ήπιες, σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση θα βελτιώνεται συνεχώς. Στην περιοχή επιχείρησαν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π.
  • Στον Πάρνωνα υπήρξε έντονη δραστηριότητα και ενεργοποίηση εστιών, που δημιούργησαν πρόβλημα στα χωριά Πολύδροσο και Αγριάνοι. Αντιμετωπίστηκε από τις δυνάμεις μας και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά. Σχετικά με την επιχείρηση διάσωσης πυροσβεστών και πολιτών, σας γνωρίζουμε ότι η εντολή δόθηκε 12:34 και 12:45 στα ελικόπτερα του στρατού και ακυρώθηκε στις 13:24, γιατί στις 13:23 η διάσωση πραγματοποιήθηκε από το μισθωμένο Ε/Π, του Π.Σ. Τα άτομα που διασωθήκαν ήταν 5 πυροσβέστες και 17 πολίτες. Από αέρος επιχείρησαν 8 Α/Φ, 2 Be- 200 και 4 Ε/Π. Στο τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν από 60 Γάλλους Δασοπυροσβέστες.

Το συνολικό έργο των πτητικών μέσων της διεθνούς συνδρομής κατά της 31/8/2007 ήταν 114 ώρες και 35 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ένα μισθωμένο ελικόπτερο Μ 26, παρουσίασε βλάβη και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Άστρος Κυνουρίας και περί ώρα 15:30.
Το έργο της αεροπυρόσβεσης σε όλη την Ελλάδα υποστηρίχθηκε από 21 Α/Φ (18 PZL και 3 GRUMMAN), της ΜΑΕΔΥ (Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Υπηρεσιών)

Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών σήμερα από τις 06:00 μέχρι 18:00 ανέρχεται σε 18.
Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε προς ενημέρωση σας ότι, συγχρόνως με τις μεγάλες πυρκαγιές που μας απασχόλησαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Ηλείας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, και Ευβοίας, η Υπηρεσία μας χρειάσθηκε να επέμβει ταυτόχρονα σε 612 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.
Από αυτές στις τρεις πρώτες ώρες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα οι 415.
Από 3 έως 12 ώρες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα οι 93.
Από 12 έως 24 ώρες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα οι 33.
Από 24 έως 48 ώρες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα οι 71.
Μεταξύ των πυρκαγιών ήταν και πυρκαγιές που εγκυμονούσαν μεγάλους κινδύνους επέκτασης λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και της διασποράς των δυνάμεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πυρκαγιές της Αττικής (στο Λαύριο, στα Μέγαρα, στο Κουβαρά Κερατέας, στο Τογάνι Κερατέας, στο Γραμματικό και στο Χολαργό Υμηττού), στη Βοιωτία, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, στο Καλένζτι Κορινθίας κ.α. Το παραπάνω γεγονός καταδεικνύει την οργάνωση, το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του Π.Σ. το οποίο αν και επιχειρούσε σε πολλές πυρκαγιές με μεγάλα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας και σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης, παρ’ όλα αυτά αντιμετώπιζε αποτελεσματικά και παρείχε την αιτούμενη προστασία στον Έλληνα πολίτη.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος


Τα σχολεία οι επόμενοι στόχοι του ΠΚΚ

Τα σχολεία οι επόμενοι στόχοι του ΠΚΚ

Ο τουρκικός στρατός ισχυρίζεται πως μια γυναίκα που ανήκει στο ΠΚΚ και συνελήφθη κατά τη διάρκεια χθεσινών επιχειρήσεων στο Ελαζίγ , απεκάλυψε πως τα μελλοντικά σχέδια του ΠΚΚ περιλαμβάνουν επιθέσεις στα σχολεία της χώρας.

Η γυναίκα ανέφερε στις Αρχές πως εντάχθηκε στους κόλπους του ΠΚΚ για να ξεφύγει από τον σύζυγο της που την κακοποιούσε καθημερινώς. Ομολόγησε πως πριν τη σύλληψη της εκπαιδευόταν για επιθέσεις σε σχολεία και αστυνομικούς σταθμούς και απεκάλυψε πως πρωταρχικός στόχος του ΠΚΚ στο άμεσο μέλλον είναι τα σχολεία της Τουρκίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την ομολογία της G.S. (διέρρευσαν μόνο τα αρχικά του ονόματός της) και το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν σε δύο εβδομάδες, η Αστυνομία και η Χωροφυλακή τέθηκαν σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ελαζίγ , η G.S. ήρθε στο Ελαζίγ από το Ντιγιάρμπαρίρ μαζί με δύο άντρες-μέλη του ΠΚΚ, τους οποίους συνάντησε καθώς έβοσκε τα πρόβατά της στα βουνά Σανλιούφρα. Όπως ομολόγησε στους ανακριτές, σκόπευε να επιστρατεύσει νέα μέλη στο ΠΚΚ, αλλά η σύλληψή ανέτρεψε τα σχέδια της. Οι δύο σύντροφοι της κατάφεραν να διαφύγουν.

Πηγή: kerkuk.net

ΙΑΕΑ: Το Ιράν έχει μια ακόμα ευκαιρία για τα πυρηνικά

ΙΑΕΑ: Το Ιράν έχει μια ακόμα ευκαιρία για τα πυρηνικά

Η Τεχεράνη έχει ίσως την τελευταία ευκαιρία να διευθετήσει την κρίση με τα πυρηνικά, εκτιμά ο Ελ Μπαραντέι.

ΤΟ ΙΡΑΝ έχει μια ακόμα ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να βάλει ένα τέλος στη διαμάχη του με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, τονίζει σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

«Από σήμερα μέχρι το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο το αργότερο θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε αν οι Ιρανοί τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Αν δεν έχει συμβεί αυτό, η Τεχεράνη θα έχει χάσει μια σπουδαία ευκαιρία, ίσως την τελευταία», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο διπλωμάτη, ήρθε η ώρα να «ενθαρρύνουμε το Ιράν για να στραφεί σε μια άλλη κατεύθυνση. Εκτός από τις κυρώσεις, πρέπει να υπάρχει και η ενθάρρυνση, γιατί μόνο οι κυρώσεις δεν θα φέρουν μια μόνιμη λύση"», επισήμανε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στη βία εναντίον της Τεχεράνης, ο Ελ Μπαραντέι έκανε λόγο για μια «έκρηξη» στην περιοχή. «Οι αντιθέσεις, ήδη βαθιές ανάμεσα στον ισλαμικό κόσμο και στη Δύση, θα ξεσπάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Αφύπνιση» στο εκλογικό σώμα διαπιστώνει η Αλέκα Παπαρήγα

«Αφύπνιση» στο εκλογικό σώμα διαπιστώνει η Αλέκα Παπαρήγα

Επικρίσεις κατά των δύο μεγάλων κομμάτων για την προεκλογική τακτική τους διατύπωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με ομιλία της το Σάββατο στον Κορυδαλλό.

Η κα Παπαρήγα είπε ότι τις τελευταίες μέρες, καθώς βλέπουν και τα δύο κόμματα, «υπάρχει μια αφύπνιση, ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν θέλουν ύστερα από έξι μήνες, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, να λένε είμαι κοψοχέρης, έχουν αρχίσει και τρέχουν».

Για την κατάσταση αυτή, είπε η γγ του ΚΚΕ δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, η τραγωδία στη δυτική Πελοπόννησο και Εύβοια, που απελευθέρωσε ένα μέρος του λαού και μιλάει ανοιχτά.

«Τώρα έχουν ρίξει μπροστά τη γνωστή κινδυνολογία, ότι δεν θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση, θα έχουμε χάος και ακυβερνησία. Λένε ψέματα. Απλώς θέλουν να έχουν μεγάλη δύναμη, να έχουν λυμένα τα χέρια» πρόσθεσε.

Η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα «θέλουν για άλλη μια φορά να κλέψουν την ψήφο ανθρώπων που τους έχουν πάρει χαμπάρι και την άλλη μέρα να λένε ξανά ότι το 80% - 85% του λαού ψηφίζει εμάς, όχι εσάς τους κομμουνιστές, άρα είναι ευχαριστημένος ο λαός».

Η Αλέκα Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας ότι «μόνο το ΚΚΕ είναι αντίβαρο, φόβητρο στην αντιλαϊκή κυβέρνηση και το δικομματισμό. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να δημιουργήσει κλίμα ενθάρρυνσης για το λαό. Ο λαός έχει τη δύναμη και πρέπει να τη χρησιμοποιήσει».

Πηγή: in.gr

Φωτιά από κεραυνό στο Σέλι Ημαθίας

Φωτιά από κεραυνό στο Σέλι Ημαθίας

Φωτιά ξέσπασε από κεραυνό στο Σέλι του νομού Ημαθίας. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση «Καρούτσια» και το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Υπουργική Επιτροπή - Αρτέμιδα - Αποστολή ομάδας Τεχνοκρατών

Υπουργική Επιτροπή - Αρτέμιδα - Αποστολή ομάδας Τεχνοκρατών

Την αποστολή πενταμελούς ομάδας τεχνοκρατών στο χωριό Αρτέμιδα για εκτίμηση των ζημιών που υπέστη το χωριό από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο, αποφάσισε χθες η Υπουργική Επιτροπή, που συστάθηκε από την Κυβέρνηση.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Χρίστος Πατσαλίδης, η ομάδα, που θα περιλαμβάνει μηχανικούς, πολεοδόμους, αρχιτέκτονες και επιμετρητές ποσοτήτων, θα αναχωρήσει την Κυριακή για την Αρτέμιδα, όπου θα εκτιμήσει επί τόπου το ύψος των ζημιών θα έλθει σε επαφή με τους αρμόδιους συντονιστές της Ελλάδας και στη συνέχεια θα ενημερώσει την Υπουργική Επιτροπή, η οποία θα καταρτίσει το πρώτο σχέδιο για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις.

Η Υπουργική Επιτροπή, συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για ανοικοδόμηση του χωριού Αρτέμιδος, μετά από τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ένδειξη συμπαράστασης της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό.

''Αποφασίστηκε όπως σταλεί ομάδα πέντε τεχνοκρατών την Κυριακή με στόχο να έλθει σε πρώτη επαφή, διερεύνηση, εκτίμηση των ζημιών επίσκεψη στο χώρο στο χωριό Αρτέμιδα, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες μελέτες και με την επιστροφή τους στην Κύπρο, η Υπουργική αυτή Επιτροπή θα συνεδριάσει για να οργανώσει το όλο σχέδιο ανοικοδόμησης του χωριού Αρτέμιδος και να λάβουμε τα μέτρα, συνεχίζοντας τις αποστολές των εξειδικευμένων τεχνοκρατών προς αυτό το στόχο'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πατσαλίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΕΣ είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη καταγραφή των ζημιών, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο στόχος της αποστολής. ''Η αποστολή αυτή πάει ακριβώς για να καταγράψει για να εκτιμήσει ποιά πρέπει να είναι ακριβώς τα επόμενα μας βήματα'', είπε.

Η πρώτη αποστολή της ομάδας, όπως είπε ο κ. Πατσαλίδης, ''είναι να έλθουν σε επαφή με τους αρμόδιους συντονιστές από την ελληνική πλευρά, να επισκεφθούν το χώρο, να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς, να υπολογιστεί και να καταγραφεί, με τι σχέδια, τι ακριβώς πρέπει να γίνει για την ανοικοδόμηση, να υπάρξει αυτή η πρώτη επαφή, να υπάρξει αυτός ο πρώτος συντονισμός μεταξύ της κυπριακής αποστολής και των αρμοδίων ελληνικών αρχών και μετέπειτα θα έλθουν πίσω , θα οργανώσουμε εμείς το σχέδιο, και μετά θα αρχίσουν περαιτέρω επισκέψεις και θα δούμε ποιες είναι οι ανάγκες πιο συγκεκριμένα''.

''Αυτή η αποστολή έχει ως στόχο να εξετάσει, να εκτιμήσει, να κάνει τους πρώτους υπολογισμούς, να κάνει τις πρώτες επαφές και επί τόπου εκτιμήσεις του τι χρειάζεται να γίνει, και αφού επιστρέψει τότε θα καταρτίσουμε ένα σχέδιο για το πώς ακριβώς θα γίνει η όλη ανοικοδόμηση πάντα σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές'', κατέληξε.



Πηγή: ΚΥΠΕ

H Ρωσία θα αναπτύξει νέους διηπειρωτικούς πυραύλους

H Ρωσία θα αναπτύξει νέους διηπειρωτικούς πυραύλους

Όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές, η Ρωσία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός νέου διηπειρωτικού πυραύλου μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η ανάπτυξη εντάσσεται στα σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για εκσυγχρονισμό της άμυνας της χώρας και αναμένεται να διαταράξει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, έπειτα και την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν συστήματα της αντιπυραυλικής τους ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία.

Οι αυτοκινούμενοι πύραυλοι Topol-M, οι οποίοι φέρουν από μια εκρηκτική κεφαλή, πρόκειται να αναπτυχθούν στο Τέικοβο, 240 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία πραγματοποίησε πριν μερικούς μήνες επιτυχημένη δοκιμή ακόμη ενός διηπειρωτικού πυραύλου, ικανού να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.

Πηγή: Radio Free Europe

O νέος Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο

O νέος Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο

O νέος πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Ο Μπους προσκάλεσε προσωπικά τον Γκιούλ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Συνολικά 20 ηγέτες διαφόρων χωρών συνεχάρησαν τον Γκιούλ για την εκλογή του.


Πηγή: Focus Information Agency

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

- Στη Λακωνία, στην πυρκαγιά του Πάρνωνα υπάρχει έντονη δραστηριότητα και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Έχει δοθεί, για προληπτικούς λόγους, εντολή εκκένωσης στα χωριά Αγριάνοι και Πολύδροσο. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, προωθημένο πεζοπόρο τμήμα της Ε.Μ.Α.Κ, που ενεργούσε με τη βοήθεια πολιτών της περιοχής, εγκλωβίστηκε σε δύσβατη περιοχή του ορεινού όγκου, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης, με ένα Ε/Π Super Puma και 1 Chinook. Λόγω όμως, της αυξημένης επικινδυνότητας και του κατεπείγοντος του χαρακτήρα της διάσωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε, μετά από εντολή του Διοικητή της Ε.Μ.Α.Κ., από μισθωμένο Ε/Π M-26 του Πυρ/κού Σώματος, που εκτελούσε αεροπυρόσβεση στην περιοχή. Δύο άτομα, πολίτες της περιοχής αρνήθηκαν να επιβιβαστούν. Οι κινδυνεύοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο γήπεδο της Σπάρτης. Στην περιοχή επιχειρούν 5 Α/Φ, 2 Be-200 και 3 Ε/Π. Επιπλέον, προς συνδρομή των επίγειων και πεζοπόρων τμημάτων, μεταβαίνει και ομάδα 60 Γάλλων δασοπυροσβεστών.

- Στην Αρκαδία, έχει αναπτυχθεί έντονη δραστηριότητα και αντιμετωπίζονται από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις οι ενεργές εστίες, στις περιοχές Καστανοχώρι, όπου παρουσίαζεται και μεγαλύτερη δυσκολία, Μαυριά, Κυπαρίσσια, Ίσωμα, Σαρακήνι, Ριζοσπηλιά και Αγριακόνα, χωρίς να αναφερθούν προβλήματα σε χωριά ή οικισμούς. Στην περιοχή επιχειρούν 7 Ε/Π και 8 Α/Φ.

- Στο Ρίντομο Μεσσηνίας, οι ενεργές εστίες αντιμετωπίζονται από επίγειες δυνάμεις και από 4 Ε/Π.

- Στην περιοχή Λάλα – Πέρσαινα, η δραστηριότητα που αναπτύσσεται, αντιμετωπίζεται από επίγειες δυνάμεις και 1 Ε/Π M-26.

- Στην Εύβοια, οι εστίες που ενεργοποιούνται στο Μίστρο αντιμετωπίζονται από επίγειες δυνάμεις και 3 Ε/Π.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται με το Ε/Π Super Puma του Πυρ/κού Σώματος, στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο, για αναγνώριση, έλεγχο και συντονισμό στις πυρκαγιές της Αρκαδίας και του Πάρνωνα.

Επιπλέον, ο Υπαρχηγός του Πυρ/κού Σώματος συντονίζει από αέρος με το Ε/Π BK-117 του Πυρ/κού Σώματος, τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Αρκαδίας.

Ένα δεύτερο Ε/Π ΒΚ-117 του Πυρ/κού Σώματος, από Ω/11:30 έως Ω/14:30 και από Ω/15:00 έως Ω/18:00, θα παρατηρεί και θα ελέγχει τους ορεινούς όγκους της Αττικής, ενώ έμφορτες περιπολίες για άμεση επέμβαση θα πραγματοποιούν 2 Α/Φ Canadair.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

DTP: Χρήση χημικών από τον τουρκικό στρατό

DTP: Χρήση χημικών από τον τουρκικό στρατό

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ) με ανακοίνωση του για την «Ημέρα της Νίκης», κατηγόρησε τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ενάντια στους αντάρτες του ΡΚΚ.

Το Κόμμα που κατόρθωσε να εκλέξει βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση προσπερνώντας το εκλογικό όριο του 10% διαμέσου ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων, απαίτησε με την ανακοίνωση του τον τερματισμό αυτών των επιχειρήσεων. Επιπλέον το DΤΡ επισήμανε ότι τα πτώματα των 11 ανταρτών του ΡΚΚ που πρόσφατα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στις οικογένειες τους. Το κουρδικό κόμμα επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό ενισχύει την περίπτωση να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Το DΤΡ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η επίλυση του κουρδικού προβλήματος μέσα από μια «ενοποιημένη δομή» μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δημοκρατικά μέσα. Καλώντας την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει τις επιχειρήσεις, το DΤΡ επισημαίνει: «Με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, ας ξεκινήσουμε μια νέα κίνηση για να εφαρμόσουμε εσωτερική ειρήνη στη χώρα μας. Η λύση επαφίεται στην αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από την ακεραιότητα της χώρας και μέσα σε δημοκρατία, και όχι σε επιχειρήσεις, στρατιωτικές μεθόδους ή άρνηση και εξολόθρευση. Αναφερόμενο στον κοινό αγώνα Τούρκων και Κούρδων για την «Ημέρα της Νίκης», το DΤΡ καταλήγει: «Ας ανοίξουμε μια νέα σελίδα που θα επιτρέψει και στον Κουρδικό λαό να γιορτάσει αυτή την ημέρα με ένα τιμητικό τρόπο».

Πηγή: ΧΑΡΑΥΓΗ


Για ένατη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στον Πάρνωνα

Για ένατη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στον Πάρνωνα

Για ένατη ημέρα συνεχίζουν να καίνε πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, ενώ σε ύφεση ή υπό έλεγχο βρίσκεται η πλειοψηφία των δασικών πυρκαγιών στην υπόλοιπη χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται η φωτιά στην περιοχή της Καρύταινας, κοντά στα χωριά του δήμου Γόρτυνας, όπου την Παρασκευή κάηκαν πέντε σπίτια.

Επίσης, αναζωπυρώσεις σημειώνονται στο Ισάρι της Μεγαλόπολης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πύρινο μέτωπο στο Μαρμάρι Ευβοίας.

Στην περιοχή της Αρκαδίας οι επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τέσσερα αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στο μέτωπο της Λακωνίας στο έργο ελέγχου της φωτιάς ρίχθηκαν σήμερα τέσσερα Καναντέρ, δύο Be-200 και δύο ελικόπτερα.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο δήμο Καλαμακίου της Ζακύνθου, ενώ υπό έλεγχο οι φωτιές στο Πολύκαστρο Κιλκίς, στο Ορθοβούνι της Καλαμπάκας Τρικάλων και στο Βουνί της Λευκάδας.

Το Σάββατο χαρακτηρίζεται από την Πυροσβεστική ως ιδιαίτερα επικίνδυνη ημέρα για Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων που τοπικά θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ.

Για την Κυριακή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για τις περιοχές Πειραιώς (νήσος Κυθήρων), Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αχαΐας, Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Στον Πλάτανο της Ναυπάκτου ένα άτομο προσήχθη για εμπρησμό από πρόθεση και κρατείται στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Πηγή: in.gr

Δημογραφική κρίση απειλεί την Ινδία λόγω της θανάτωσης θηλυκών εμβρύων

Δημογραφική κρίση απειλεί την Ινδία λόγω της θανάτωσης θηλυκών εμβρύων

Η αυξανόμενη θανάτωση θηλυκών εμβρύων στην Ινδία απειλεί με δημογραφική κρίση τη χώρα, όπου οι γυναίκες θα είναι πολύ λιγότερες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο διεθνής οργανισμός στην διάθεσή του, αν και οι νόμοι που απαγορεύουν τον προσδιορισμό του φύλου ενός αγέννητου παιδιού, η θανάτωση θηλυκών εμβρύων είναι κάτι συνηθισμένο σε πολλές περιοχές της Ινδίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ κάθε ημέρα θανατώνονται στη χώρα περίπου 2.000 αγέννητα κορίτσια. Τα τελευταία 20 χρόνια και η αναλογία ανδρών γυναικών στην χώρα είναι 1000 προς 933, μία από τις πιο ασύμμετρες στον κόσμο.

Μάλιστα όπως προέκυψε από την απογραφή του 2001 στο Νέο Δελχί, αλλά και σε αρκετά κρατίδια της Ινδίας, όπως το Πουντζάμπ και το Γκουζαράτ η αναλογία είναι λιγότερα από 800 κορίτσια προς 1.000 αγόρια.

Οι λόγοι για το φαινόμενο αυτό είναι κυρίως κοινωνικοί και συνδέονται με τις «κάστες». Έτσι, στις περισσότερες περιοχές της Ινδίας τα αγόρια θεωρούνται ως αυτά που «θα φέρνουν το ψωμί της οικογένειας, θα φροντίσουν του γονείς τους και θα συνεχίσουν το οικογενειακό όνομα». Αντίθετα τα κορίτσια θεωρούνται «βαρύ οικονομικό φορτίο».

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ινδία επισημαίνουν πως η εξελιγμένη τεχνολογία, όπως οι υπέρηχοι και η αμνιοκέντηση για τον προσδιορισμό του φύλου κάνει ευκολότερη για τους γονείς την απόφαση θανάτωσης των θηλυκών εμβρύων. Στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης δείχνουν πως τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότερα από δέκα εκατομμύρια κορίτσια θανατώθηκαν από τους γονείς τους είτε πριν γεννηθούν ή αμέσως μετά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως λιγότερες γυναίκες στις κοινωνίες θα προκαλέσουν δημογραφική κρίση σε πολλές περιοχές της Ινδίας, με πολύ άσχημα αποτελέσματα για τις συνθήκες ζωής των γυναικών που θα «απομείνουν» στη χώρα.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

€600 εκατ. αποδεσμεύουν ως βοήθεια οι Βρυξέλλες

€600 εκατ. αποδεσμεύουν ως βοήθεια οι Βρυξέλλες

Αρωγός στην ανασυγκρότηση των περιοχών που καταστράφηκαν στις φονικές πυρκαγιές θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σύντομα θα αποδεσμευτούν 600 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μόλις διαπιστωθεί ότι το μέγεθος των ζημιών είναι περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δήλωσε χθες η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. Ντανούτα Χούμπνερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Χθες έφθασε στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος, μαζί με τον πρωθυπουργό, θα πετάξει σήμερα το πρωί με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Ο κ. Μπαρόζο επισκέπτεται εκτάκτως τη χώρα μας, προκειμένου να δηλώσει και αυτός την απόλυτη ετοιμότητα της Κομισιόν να παράσχει στην Ελλάδα κάθε δυνατή βοήθεια για την ανασυγκρότηση από τις καταστροφικές πυρκαγιές, κάτι για το οποίο μίλησε χθες η κοινοτική επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η κ. Χούμπνερ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα ποσά που θα αποδεσμευτούν για την ενίσχυση των πληγέντων και τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης για το μέγεθος των ζημιών από τις πυρκαγιές και τόνισε πως εάν οι ζημιές αγγίζουν συνολικά τα 4 δισ. ευρώ, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει άμεσα 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πρόσθεσε, επίσης ότι στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εντοπίστηκαν οι τομείς συνεργασίας και τόνισε ότι αυτό που επείγει είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφών. Η κ. Χούμπνερ επισήμανε ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εκφράσει τη θέλησή του να προχωρήσει πολύ γρήγορα με τις διαδικασίες που σχετίζονται με αυτό το ταμείο, ενώ, όπως είπε, συζήτησε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό κ. Φώλια τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των ήδη υπαρχόντων ευρωπαϊκών κεφαλαίων του 2000 - 2006.

"Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στα πρώτα κράτη-μέλη με τα οποία οριστικοποιήσαμε τα επιχειρησιακά προγράμματα για το 2007-2013. Ελπίζω να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στις αρχές Οκτωβρίου. Αμέσως μετά από αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες πληρωμές, ώστε να έχουμε νέα κεφάλαια, τα οποία να φτάσουν αυτήν τη χρονιά στην Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τέλος ότι "χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες και στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής, όχι μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής".

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης από την πλευρά του ευχαρίστησε την επίτροπο για την πολύ γρήγορη ανταπόκριση στη μεγάλη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα μας και τόνισε ότι θα υπάρξει η ταχύτερη δυνατή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά το σχέδιο ανασυγκρότησης αλλά και η ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί οικονομικά το μέγεθος της καταστροφής.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μέλος του ΠΚΚ παραδόθηκε στις Τουρκικές Αρχές

Μέλος του ΠΚΚ παραδόθηκε στις Τουρκικές Αρχές

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως ένα μέλος του ΠΚΚ παραδόθηκε σήμερα στις Αρχές της επαρχίας Χακκάρι στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο αντάρτης έφυγε από το στρατόπεδο του ΠΚΚ στο Βόρειο Ιράκ επειδή, όπως δήλωσε, τον κακομεταχειρίζονταν.

Η εθελούσια παράδοση του αντάρτη φανερώνει, σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό στρατό, τη διάσπαση που υπάρχει στις τάξεις του ΠΚΚ, κάτι που θα οδηγήσει και σε περισσότερες αυτομολήσεις στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: Kuwait News Agency

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές από τον Ζ.Μπαρόζο

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές από τον Ζ.Μπαρόζο

Κάθε δυνατή βοήθεια προς την Ελλάδα υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ως «εντελώς εξαιρετική κατάσταση». Στόχος να προχωρήσουμε άμεσα στην ανασυγκρότηση της περιοχής επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Μπαρόζο πέταξαν το πρωί του Σαββάτου πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα του νομού Ηλείας και στη συνέχεια είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση εργασίας μετά την οποία έκαναν δηλώσεις.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ευρώπη απέδειξε την αλληλεγγύη της, τόσο με την προσφορά μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο και με την αρωγή στη στήριξη των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Επιτροπή «πολύτιμο σύμμαχο» και σημείωσε ότι τόσο ο κ. Μπαρόζο, όσο και η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, καθώς και ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επιλαμβάνεται προσωπικά των θεμάτων στήριξης της Ελλάδας και ότι η βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα έρθει σε σύντομο χρόνο.

Επίσης αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της ΕΕ σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, η οποία, όπως είπε, έγινε θετικά δεκτή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο μετέδωσε μήνυμα αλληλεγγύης, καθώς και συμπάθειας και συλλυπητηρίων για τα θύματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και τόνισε ότι η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών πρέπει να αρχίσει άμεσα.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στις καταστροφικές περιοχές του 2003 στη χώρα του, την Πορτογαλία, προσθέτοντας όμως ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν μία «εντελώς εξαιρετική κατάσταση».

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη τα αιτήματα από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας πως χρειάζεται να γίνει το ταχύτερο μία πλήρης αξιολόγηση της ζημιάς που έχει προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές.

Πηγή: in.gr

Τι σημαίνει η ανασυγκρότηση που μας υπόσχονται

Τι σημαίνει η ανασυγκρότηση που μας υπόσχονται

Ανασυγκρότηση. Είναι ο νέος όρος που αναμένεται να εκφέρουν περισσότερο έως τις εκλογές πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υποψήφιοι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, κομματικά στελέχη. Θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης.

Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο, η ουσία της υπόθεσης είναι τι θα εννοούν όταν θα αναφέρονται στην ανασυγκρότηση. Γιατί, σύμφωνα με τον πιο απλό ορισμό που περιλαμβάνεται στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, ανασυγκρότηση είναι η εκ νέου συγκρότηση για την επίτευξη περισσότερης λειτουργικότητας, εύρυθμης απόδοσης.

Δηλαδή, ως ανασυγκρότηση δεν εννοείται αυτό που θα γίνει μόνο για να επουλωθούν οι πληγές των μαρτυρικών νομών, να επανέλθουν τα πράγματα σε μια κατάσταση παραπλήσια με την προηγούμενη. Η ανασυγκρότηση είναι μια δυναμική κατάσταση. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναγέννηση και πιο δυναμική ανάπτυξη των περιοχών που έχουν καταστραφεί.

Η ανασυγκρότηση μπορεί και πρέπει να γεννήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα μέλλον ευοίωνο, για αναγέννηση κατεστραμμένων τόπων, ανάταση λαβωμένων ανθρώπων, αποκατάσταση και βελτίωση του διαλυμένου παραγωγικού ιστού.

Η ανασυγκρότηση οφείλει να κοιτάζει μεν στο αύριο, όμως δεν μπορεί να είναι αφηρημένη, όπως μια γενικόλογη διακήρυξη.

Σημασία δεν έχουν τα μεγάλα λόγια αλλά οι προτεραιότητες, τα χαρακτηριστικά, η κατεύθυνση που θα τη διαπερνούν και θα την προσδιορίζουν. Σημασία έχουν οι στόχοι, τα έργα, η ύπαρξη σοβαρών και έξυπνων σχεδίων και προπαντός στιβαρών πολιτικών δεσμεύσεων που εγγυώνται την υλοποίησή τους.

Μόνο έτσι οι άνθρωποι θα πειστούν να παραμείνουν στον τόπο τους και στις εστίες τους, να παλέψουν για μια καλύτερη μοίρα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς και τότε καμία ανασυγκρότηση δεν πρόκειται να σώσει κανέναν νομό. Θα έχουν όλοι καταδικαστεί σε εγκατάλειψη και ερημοποίηση. Γιατί καλές οι υποδομές, τα κτίρια, τα δίκτυα, αλλά χωρίς ανθρώπους δεν είναι παρά άψυχα δημιουργήματα, άδεια πουκάμισα...

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Απάντηση εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ στον Γ. Λιλλήκα

Απάντηση εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ στον Γ. Λιλλήκα

''Εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα στον κ. Λιλλήκα. Εμείς θα τον αφήσουμε στην κρίση του λαού και ο λαός θα τον κρίνει και θα τον αξιολογήσει γι αυτή του την συμπεριφορά'', ήταν η απάντηση που έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού στις δηλώσεις του τέως Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα για την στήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου για επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

''Θέλω να παρατηρήσω με ιδιαίτερη λύπη'', είπε ο κ. Κυπριανού, ''ότι τα επιχειρήματα τα οποία αναπτύσσει ο κ. Λιλλήκας στην πολυσέλιδη του ανακοίνωση για να τεκμηριώσει την απόφαση του αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές είναι επιχειρήματα τα οποία έχουμε ακούσει κατά κόρον τους τελευταίους μήνες να διατυπώνονται από τον κ. Πιττοκοπίτη, τον κ. Κουλία, τον κ. Κουτσού, τον κ. Συλλούρη, τον κ. Ομήρου και άλλα στελέχη των κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου''.

Είναι προφανές για εμάς, ανέφερε, ότι αυτή είναι η επικοινωνιακή τακτική που έχουν καθορίσει οι επικοινωνιολόγοι που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου και είναι ταυτόχρονα προφανές για εμάς ότι ο κ. Λιλλήκας φαίνεται ότι είναι μπλεγμένος εδώ και μήνες σε αυτήν την διαμόρφωση της επικοινωνιακής τακτικής. Επειδή όμως, συνέχισε, προέρχονται από τον Γιώργο Λιλλήκα, ένα άνθρωπο ο οποίος ευεργετήθηκε τα μέγιστα από το ΑΚΕΛ, έναν άνθρωπο ο οποίος αναδείχθηκε δύο φορές ως βουλευτής με την υποστήριξη των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ένας άνθρωπος ο οποίος αναδείχθηκε στο πόστο του Υπουργού με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι υβριστικές.

''Ο κ. Λιλλήκας παρουσιάζεται ως ο καθέδρας κριτής των πάντων, παραγνωρίζει το πώς τοποθετήθηκαν τα χίλια και πλέον μέλη της Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, παραγνωρίζει το πώς τοποθετήθηκαν οι χιλιάδες μέλη και οπαδοί του ΑΚΕΛ και πώς έχουν αγκαλιάσει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια και παρουσιάζεται ωσάν να είναι ο μόνος που κατέχει την απόλυτη αλήθεια και ότι οι άλλοι είναι ανόητοι ή υποκινούνται από διάφορες σκοπιμότητες'', είπε.

Πηγή: typos.com.cy

Νότια Κορέα. Η Σεούλ επιμένει ότι δεν πλήρωσε λύτρα στους ταλιμπάν για την απελευθέρωση των ομήρων.

Νότια Κορέα. Η Σεούλ επιμένει ότι δεν πλήρωσε λύτρα στους ταλιμπάν για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το γραφείο της Προεδρίας της Νότιας Κορέας διέψευσε σήμερα τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν ότι τους πληρώθηκαν (από τη Νότια Κορέα) λύτρα περισσοτέρων από 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωση των 19 χριστιανών ιεραποστόλων που εκρατούντο ως όμηροι στο Αφγανιστάν.

Πηγή: Η ΝΑΥΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στην Αρκαδία

Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στην Αρκαδία

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να μαίνονται οι πυρκαγιές με το σοβαρότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα μέτωπα των μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο. Σε ύφεση είναι στις άλλες περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά, αεροσκάφη επιχειρούν από νωρίς το πρωί στον Πάρνωνα καθώς η φωτιά, που καίει για ένατη μέρα, κατευθύνεται στο χωριό Πολύδροσο και στη κορυφογραμμή στα σύνορα Λακωνίας-Αρκαδίας.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στη Βλαχοκερασιά κοντά στην Τρίπολη, στον Ταΰγετο και στην Καρύταινα.

Όπως ανακοινώθηκε, χθες, από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής οι τεράστιες εκτάσεις που έχουν καεί στην Πελοπόννησο, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και η μεγάλη περίμετρος των πυρκαγιών σε πολλά σημεία μαίνονται σε δύσβατες περιοχές, καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και μπορούν να σβήσουν μόνο από τα πεζοπόρα τμήματα τα οποία είναι αδύνατον να περπατήσουν όλη την έκταση.

Για το λόγο αυτό παρατηρούνται από το μεσημέρι και μετά εξάρσεις των πυρκαγιών και ιδιαίτερα στην Αρκαδία. Στην περιοχή της Μεγαλόπολης καταστράφηκαν αγροικίες και σπίτια στο χωριό Σαρακίνι ενώ απειλήθηκαν και τα χωριά Ριζοσπηλιά, Βλαχοράπτης, Ατσίχολο, Κοτύλι, Κυπαρίσσια, Καστανοχώρι, Ισωμα, Ισσαρις και η αρχαία πρωτεύουσα της Αρκαδίας, η Λυκόσουρα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τούρκος πρέσβης: το αρμενικό ψήφισμα θα βλάψει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Τούρκος πρέσβης: το αρμενικό ψήφισμα θα βλάψει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσινγκτον Nabi Sensoy προειδοποίησε πως οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ θα επηρεαστούν δυσμενώς σε περίπτωση που περάσει από το Κοινοβούλιο το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις σφαγές των Οθωμανών κατά των Αρμενίων ως γενοκτονία.

"Δεν μπορώ να αποκλείσω πως η υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ."

Ο Sensoy μιλούσε στο Εβραϊκό τηλεγραφικό Πρακτορείο και τόνισε πως θα επηρεαστούν επίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ εάν περάσει το ψήφισμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εβραϊκός Οργανισμός των ΗΠΑ, ADL, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει πως οι σφαγές των Οθωμανών κατά των Αρμενίων το 1915 ήταν όντως γενοκτονία.

"Αναμένουμε από τους Αμερικανο-εβραϊκούς Οργανισμούς να παραμείνουν ουδέτεροι σε αυτό το ζήτημα," πρόσθεσε ο Sensoy.

Επισημαίνοντας πως είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος μετά τους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας πως τυχόν έγκριση του Αρμενικού ψηφίσματος θα είναι επιβλαβής για την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Sensoy είπε "φαίνεται πως ξεχνούν την ιστορία των Τούρκων και των Εβραίων, η οποία έχει διάρκεια πέραν των 500 ετών.Ανέκαθεν είχαμε άριστες σχέσεις με τους Εβραίους και η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας είναι αναπόσπαστο μέρος της Τουρκικής κοινωνίας."

Πηγή: The New Anatolian

Αφγανιστάν. Η Νότια Κορέα πλήρωσε στους Ταλιμπάν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωση των 19 ομήρων που κρατούσαν

Αφγανιστάν. Η Νότια Κορέα πλήρωσε στους Ταλιμπάν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωση των 19 ομήρων που κρατούσαν

Η Νότια Κορέα πλήρωσε στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωση των 19 ομήρων που κρατούσαν, δήλωσε σήμερα ένας διοικητής των ανταρτών, και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την αγορά όπλων και την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=1002222540195941546

Η Ελλάδα ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη βοήθειά της στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Η Ελλάδα ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη βοήθειά της στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε χθες πως "η Ελληνική Κυβέρνηση ευχαριστεί τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Ρωσικό λαό για την άμεση ανταπόκριση στην έκκληση της Ελλάδας και για τη βοήθεια που μας παρείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών από την πρώτη στιγμή."

Η Ρωσία απέστειλε στην Ελλάδα δύο ελικόπτερα Mi-26, δύο ελικόπτερα Mi-8, πέντε ελικόπτερα KA-32 και ένα αμφίβιο αεροπλάνο πολλαπλών χρήσεων Beriyev-200.

Ακόμη ένα αεροπλάνο Beriyev-200 κατέφθασε στην Ελλάδα την Πέμπτη.

Πηγή: ITAR-TASS

Ο Πούτιν φίλησε έναν οξύρρυγχο

Ο Πούτιν φίλησε έναν οξύρρυγχο

Στους πολιτικούς αρέσει συνήθως να φιλούν δημόσια μικρά παιδιά για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Ο Πούτιν όμως προκάλεσε αναστάτωση χθες όταν φίλησε ένα οξύρρυγχο.

Ο Ρώσος ηγέτης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο χωριό Ικριανόγιο της νότιας Ρωσίας, έπιασε έναν οξύρρυγχο από το τοπικό ιχθυοτροφείο και του έδωσε ένα φιλί στο κεφάλι. Οι παρευρισκόμενοι, που παρατηρούσαν άναυδοι τον Ρώσο πρόεδρο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ό Πούτιν, ο οποίος φορούσε άσπρα γάντια, έριξε το ψάρι πίσω στη θάλασσα.

Το ιχθυοτροφείο εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για αναζωογόνηση των πληθυσμών των οξύρρυγχων της Κασπίας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εφόσον τα μικρά μαύρα αυγά τους χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαβιαριού.

Πηγή: Gulf Times

Οι αναποφάσιστοι βγάζουν νικητή

Οι αναποφάσιστοι βγάζουν νικητή

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι φαίνεται πως κρατούν στο χέρι τους το κλειδί της νίκης για τα δύο μεγάλα κόμματα. Για πρώτη φορά, δύο μόλις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων αυξάνεται εντυπωσιακά, ενώ, όπως όλα δείχνουν, πάνω από 700.000 ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για την ψήφο τους την τελευταία ημέρα των εκλογών και πάνω από την κάλπη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 1.000.000 ψηφοφόροι -ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων ανεβάζουν τον αριθμό των αναποφάσιστων στο 1.500.000- δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι πυρκαγιές φαίνεται ότι επηρεάζουν δραματικά το πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας νέα δεδομένα εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα - ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια- σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC για το «Εθνος», αυξήθηκε η αδιευκρίνιστη ψήφος αλλά και όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό.

Στην έρευνα που διεξήχθη 21 - 23 Αυγούστου οι αναποφάσιστοι καταγράφηκαν στο 9,1% και μία εβδομάδα μετά στο 13,7%, ενώ αντίστοιχη αύξηση είχαμε και στο άκυρο και λευκό, από το 3,7% στο 5%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ποσοστά αναποφάσιστων κατέγραψε και η Metron Analysis -για λογαριασμό της εφημερίδας «Ημερησία»- που φθάνουν στο 23,1% και αν συνυπολογισθούν το 4,3% που δεν απάντησε, το 3,2% που δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε και το 7,1% που δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη «λευκό ή άκυρο», φτάνουμε στο 37,7%, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους.

Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων κατέγραψε η ALCO -στο 11,5%- με αυξημένα ποσοστά τόσο σε όσους ψηφίζουν λευκό (6,9%) και όσους σε ψηφοφόρους δεν απαντούν (4,7%).

Σημειώνεται ότι και στον πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις και έντονος προβληματισμός. Μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της MARC, αυξήθηκαν σημαντικά οι ψηφοφόροι της κυβερνώσας παράταξης που προσχώρησαν στους αναποφάσιστους όπως και όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό. Τα στοιχεία εμφανίστηκαν και στους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείγμα του ρευστού πολιτικού σκηνικού.

Διλήμματα
Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο είναι τα διλήμματα των αναποφάσιστων που αποτυπώθηκαν στη μέτρηση της MARC.

Για πρώτη φορά στους αναποφάσιστους -το 31,3%- προκρίνεται το δίλημμα να επιλέξουν μεταξύ δύο μικρών κομμάτων. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το δίλημμα για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ήταν μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι το συγκεκριμένο μπλοκ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αποτελείται από πολλές κατηγορίες. Ενα ποσοστό της τάξης του 25%, τις τελευταίες μέρες των εκλογών, θα αποφασίσει ανάλογα με το κλίμα των ημερών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα exit polls της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, σχεδόν το 8% των ψηφοφόρων πήρε απόφαση ποιο κόμμα θα ψηφίσει πάνω από την... κάλπη. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα, το ποσοστό αυτό που αποφασίζει στο παρά πέντε των εκλογών, θα αυξηθεί.

Καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θεωρούνται και οι 350.000 νέοι ψηφοφόροι (πολίτες που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά), οι οποίοι αποτελούν το 5% του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το συγκεκριμένο κομμάτι επειδή δεν έχει προηγούμενο εκλογικής συμπεριφοράς είναι δύσκολο να αποτυπωθεί ο ρόλος του στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Οπως όλα δείχνουν, το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων δημιουργεί ένα ασαφές εκλογικό τοπίο. Και το σίγουρο είναι ότι κρατούν στο χέρι τους το κλειδί των εκλογών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τρεισήμισι χρόνια φυλάκισης σε τρία άτομα για παράνομη είσπραξη των 3.000 ευρώ

Τρεισήμισι χρόνια φυλάκισης σε τρία άτομα για παράνομη είσπραξη των 3.000 ευρώ

Σε φυλάκιση τρεισήμισι χρόνων χωρίς αναστολή καταδικάστηκαν τρία άτομα τα οποία έλαβαν το επίδομα των 3.000 ευρώ για τους πυροπαθείς χωρίς να το δικαιούνται.

Από το πρωί έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων που ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, υποστηρίζοντας ότι δεν έκαναν τίποτα κακό.

Αλλη μία σύλληψη και πενήντα προσαγωγές για τον ίδιο λόγο έγιναν μόνο την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομίας δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας, για επιστροφή του επιδόματος χωρίς επιπτώσεις από όσους το έλαβαν χωρίς να το δικαιούνται.

Μετά τις 9 Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν στο ακέραιο οι επιπτώσεις του νόμου.

Ήδη στην Εθνική Τράπεζα υπήρξαν 50 περιπτώσεις επιστροφής του επιδόματος των 3.000 ευρώ.

Συνολικά 30.000 πολίτες έχουν λάβει περίπου 130 εκατ. ευρώ. Επίσης, πάνω από 8.000 αγρότες έχουν λάβει αποζημιώσεις 13 εκατ. ευρώ.

Εκτός των επιτήδειων που επιχειρούν να λάβουν το βοήθημα, έχουν γίνει αντιληπτές περιπτώσεις ατόμων που αναλάμβαναν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για λογαριασμό αναλφάβητων πυρόπληκτων έναντι χρημάτων.

Αποκλειστικά για την καταβολή του προνοιακού επιδόματος, τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας σε Δημητσάνα, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Αίγιο, Αμάρυνθο, Αλιβέρι, Χαλκίδα, Κύμη, Στύρα, Αμαλιάδα, Ανδρίτσαινα, Αρχαία Ολυμπία, Πελλόπι, Βαρθολομιό, Γαστούνη, Ζαχάρω, Κεντρική Αγορά Πύργου, Πύργο, Κρέσταινα, Καλαμάτα, Μελιγαλά και Σπάρτη θα λειτουργήσουν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι.

Ανοικτά θα παραμείνουν καταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το Σάββατο (08:00 - 14:30) και την Κυριακή (08:00-13:00) προκειμένου να προσφερθεί άμεση εξυπηρέτηση στους δικαιούχους των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές νομούς.

Πηγή: in.gr

ΗΠΑ: Ένας πεζοναύτης διηγήθηκε πώς ένας συνάδελφος και ανώτερός του εκτέλεσε άμαχους Ιρακινούς στα γεγονότα της Χαντίθα, το Νοέμβριο του 2005

ΗΠΑ: Ένας πεζοναύτης διηγήθηκε πώς ένας συνάδελφος και ανώτερός του εκτέλεσε άμαχους Ιρακινούς στα γεγονότα της Χαντίθα, το Νοέμβριο του 2005

Ο λοχίας του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι ηγήθηκε το 2005 της σφαγής ιρακινών αμάχων στη Χαντίθα, πυροβόλησε και σκότωσε πέντε άοπλους άνδρες που στεκόντουσαν δίπλα σε ένα αυτοκίνητο έπειτα από έκρηξη βόμβας στην άκρη του δρόμου, δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου ένας πεζοναύτης που ανήκε στον ίδιο ουλαμό.

Ο λοχίας Σάνικ Ντέλα Κρουζ κατέθεσε πως ο επιλοχίας Φρανκ Βούτεριτς πυροβόλησε τους Ιρακινούς έως θανάτου αμέσως μετά την πυροδότηση της βόμβας κάτω από ένα στρατιωτικό όχημα Χάμβι που μετείχε στην φάλαγγά τους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διαμελιστεί ένας αγαπημένος σύντροφός τους.

Ο Ντέλα Κρουζ, στον οποίο χορηγήθηκε δικαστική ασυλία στην υπόθεση μετά την απόσυρση, τον Απρίλιο, των κατηγοριών εις βάρος του για φόνο, είπε ότι πυροβόλησε τους άνδρες αφού είχαν πεθάνει και πως ο Βούτεριτς του είπε αργότερα να πει ψέματα για το συμβάν.

"Μου είπε, αν ρωτήσει κανείς... Προσπαθούσαν να διαφύγουν και ο ιρακινός στρατός τους πυροβόλησε", είπε ο Ντέλα Κρουζ, τον οποίο κάλεσε ως μάρτυρα ενός αξιωματικός των πεζοναυτών που διερευνά την υπόθεση προκειμένου να αποφασισθεί εάν ο Βούτεριτς, 27 ετών, θα προσαχθεί σε στρατοδικείο για τα γεγονότα της 19ης Νοεμβρίου 2005 στη Χαντίθα.

Ιρακινοί μάρτυρες λένε πως στρατιώτες των ΗΠΑ σφαγίασαν 24 άοπλους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Χαντίθα, σε αντίποινα για το θάνατο του υποδεκανέα Μιγκέλ "Τ. Τζ." Τεράζας από έκρηξη βόμβας στην άκρη του δρόμου. Οι συνήγοροι υπεράσπισης λένε πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια σφοδρής μάχης από σπίτι σε σπίτι στην πόλη αυτή του δυτικού Ιράκ.

Ο Ντέλα Κρουζ είπε στο δικαστήριο πως αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας εντόπισε τους ιρακινούς άνδρες να στέκονται δίπλα σε αυτοκίνητο λευκού χρώματος στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Ο Ντέλα Κρουζ είπε πως ένας από τους άνδρες έπεσε νεκρός στο έδαφος και τότε γύρισε και είδε τον Βούτεριτς γονατισμένο να τους πυροβολεί. Όταν ο Βούτεριτς σταμάτησε να πυροβολεί, είπε ο Ντέλα Κρουζ, έτρεξαν και οι δύο προς τα εκεί όπου βρίσκονταν οι Ιρακινοί κοντά στο αυτοκίνητο.

"Ήταν όλοι πεσμένοι σε ένα σωρό, νεκροί", είπε ο Ντέλα Κρουζ, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της πολιτικής αγωγής, αντισυνταγματάρχη Σον Σάλιβαν.

Ο Ντέλα Κρουζ είπε πως πυροβόλησε τους Ιρακινούς "για να σιγουρευτεί" ότι είχαν σκοτωθεί και πως ο Βούτεριτς περπάτησε ανάμεσά τους πυροβολώντας ξανά τον καθένα απ΄αυτούς.

Είπε πως ο Βούτεριτς του είπε αργότερα εκείνη τη μέρα να ισχυριστεί ότι οι Ιρακινοί πυροβολήθηκαν από άνδρες του ιρακινού στρατού ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και τον παρακάλεσε να κάνει το ίδιο και όταν ο ουλαμός έμαθε ότι οι ενέργειές τους επρόκειτο να διερευνηθούν από τις στρατιωτικές αρχές.

Ο Ντέλα Κρουζ, 27 ετών, δήλωσε πως στην αρχή είπε ψέματα για το συμβάν επειδή δεν ήθελε να έχει προβλήματα ούτε ο ίδιος ούτε ο ουλαμός του. "Ανησυχούσα ότι είχαμε διαπράξει φόνο", είπε.

Ο Ντέλα Κρουζ έδωσε παρόμοια κατάθεση κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενός άλλου κατηγορούμενου για τα γεγονότα της Χαντίθα, του λοχαγού Ράντι Στόουν, λέγοντας τότε ότι είχε ουρήσει πάνω σε έναν από τους νεκρούς Ιρακινούς γιατί ήταν αναστατωμένος από το θάνατο του Τεράζας.

Τότε οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ντέλα Κρουζ έλεγε ψέματα και είχε αλλάξει τη δική του εκδοχή των γεγονότων τέσσερις ή πέντε φορές.

Οι στρατιωτικές αρχές έχουν απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον δύο πεζοναυτών, του υπολοχαγού Τζάστιν Σάρατ και του λοχαγού Ράντι Στόουν, επικαλούμενες τις περιστάσεις που ίσχυαν στη μάχη με έναν "σκιώδη" στασιαστή εχθρό.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών

Τρεις νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μετά τις έξι το απόγευμα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο, στο Κιλκίς και στην Καλαμπάκα ενώ σοβαρό παραμένει το πρόβλημα στα μέτωπα των μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια

ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής οι τεράστιες εκτάσεις που έχουν καεί στην Πελοπόννησο, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και η μεγάλη περίμετρος των πυρκαγιών που σε πολλά σημεία μαίνονται σε δύσβατες περιοχές, καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και μπορούν να σβήσουν μόνο από τα πεζοπόρα τμήματα τα οποία είναι αδύνατον να περπατήσουν όλη την έκταση.

Για το λόγο αυτό παρατηρούνται από το μεσημέρι και μετά εξάρσεις των πυρκαγιών και ιδιαίτερα στην Αρκαδία. Στην περιοχή της Μεγαλόπολης καταστράφηκαν αγροικίες και σπίτια στο χωριό Σαρακίνι ενώ απειλήθηκαν και τα χωριά Ριζοσπηλιά, Βλαχοράπτης, Ατσίχολο, Κοτύλι, Κυπαρίσσια, Καστανοχώρι, Ισωμα, Ισσαρις και η αρχαία πρωτεύουσα της Αρκαδίας, η Λυκόσουρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν δώδεκα αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα από αέρος και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχυμένες με 84 Κύπριους δασοπυροσβέστες με έξι οχήματα και πεζοπόρο τμήμα καθώς και τμήματα δασεργατών οι οποίοι κόβουν τα δένδρα για να δημιουργήσουν ζώνες.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίστηκαν δύο Κύπριοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου παραμένει για νοσηλεία ο ένας και ο άλλος αποχώρησε μετά τις πρώτες βοήθειες.

Στον Πάρνωνα επίσης υπήρξε έξαρση της πυρκαγιάς που απείλησε το χωριό Πολύδροσο του οποίου διατάχθηκε η εκκένωση αλλά οι κάτοικοι δεν αποχώρησαν. Από την ώρα που έπεσε η νύχτα καταβάλλονται προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με τη συνεργασία οκτώ Γάλλων εθελοντών.

Στην Εύβοια η πυρκαγιά φούντωσε στην περίμετρο αλλά αντιμετωπίστηκε από πεζοπόρα τμήματα και επτά ελικόπτερα μαζί με επίγειες δυνάμεις και 64 Γάλλους πυροσβέστες.

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στο Ρίντομο Μεσσηνίας και στην Πέρσενα Ηλείας που όμως αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις πυρόσβεσης και έξι ελικόπτερα.

Οι νέες φωτιές είναι στο Καλαμάκι Ζακύνθου η οποία εκδηλώθηκε στις 7.30 το απόγευμα, στη θέση Κορώνας στο Κιλκίς που εκδηλώθηκε στις 8 παρά 20 και στη θέση Ορθοβούνι Καλαμπάκας που εκδηλώθηκε στις 9 παρά 20.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη θέση Βουνί της Λευκάδας που εκδηλώθηκε στις 4 και 40 το απόγευμα.

Συνολικά σήμερα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 38 πυρκαγιές. Από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκε ότι για αύριο ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, και στην Ανατολική Μακεδονία είναι πολύ υψηλός ενώ θα πνέουν άνεμοι που τοπικά θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για πυρκαγιές, για αυτό συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ