Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Οι αναποφάσιστοι βγάζουν νικητή

Οι αναποφάσιστοι βγάζουν νικητή

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι φαίνεται πως κρατούν στο χέρι τους το κλειδί της νίκης για τα δύο μεγάλα κόμματα. Για πρώτη φορά, δύο μόλις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων αυξάνεται εντυπωσιακά, ενώ, όπως όλα δείχνουν, πάνω από 700.000 ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για την ψήφο τους την τελευταία ημέρα των εκλογών και πάνω από την κάλπη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 1.000.000 ψηφοφόροι -ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων ανεβάζουν τον αριθμό των αναποφάσιστων στο 1.500.000- δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι πυρκαγιές φαίνεται ότι επηρεάζουν δραματικά το πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας νέα δεδομένα εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα - ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια- σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC για το «Εθνος», αυξήθηκε η αδιευκρίνιστη ψήφος αλλά και όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό.

Στην έρευνα που διεξήχθη 21 - 23 Αυγούστου οι αναποφάσιστοι καταγράφηκαν στο 9,1% και μία εβδομάδα μετά στο 13,7%, ενώ αντίστοιχη αύξηση είχαμε και στο άκυρο και λευκό, από το 3,7% στο 5%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ποσοστά αναποφάσιστων κατέγραψε και η Metron Analysis -για λογαριασμό της εφημερίδας «Ημερησία»- που φθάνουν στο 23,1% και αν συνυπολογισθούν το 4,3% που δεν απάντησε, το 3,2% που δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε και το 7,1% που δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη «λευκό ή άκυρο», φτάνουμε στο 37,7%, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους.

Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων κατέγραψε η ALCO -στο 11,5%- με αυξημένα ποσοστά τόσο σε όσους ψηφίζουν λευκό (6,9%) και όσους σε ψηφοφόρους δεν απαντούν (4,7%).

Σημειώνεται ότι και στον πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις και έντονος προβληματισμός. Μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της MARC, αυξήθηκαν σημαντικά οι ψηφοφόροι της κυβερνώσας παράταξης που προσχώρησαν στους αναποφάσιστους όπως και όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό. Τα στοιχεία εμφανίστηκαν και στους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείγμα του ρευστού πολιτικού σκηνικού.

Διλήμματα
Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο είναι τα διλήμματα των αναποφάσιστων που αποτυπώθηκαν στη μέτρηση της MARC.

Για πρώτη φορά στους αναποφάσιστους -το 31,3%- προκρίνεται το δίλημμα να επιλέξουν μεταξύ δύο μικρών κομμάτων. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το δίλημμα για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ήταν μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι το συγκεκριμένο μπλοκ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αποτελείται από πολλές κατηγορίες. Ενα ποσοστό της τάξης του 25%, τις τελευταίες μέρες των εκλογών, θα αποφασίσει ανάλογα με το κλίμα των ημερών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα exit polls της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, σχεδόν το 8% των ψηφοφόρων πήρε απόφαση ποιο κόμμα θα ψηφίσει πάνω από την... κάλπη. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα, το ποσοστό αυτό που αποφασίζει στο παρά πέντε των εκλογών, θα αυξηθεί.

Καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θεωρούνται και οι 350.000 νέοι ψηφοφόροι (πολίτες που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά), οι οποίοι αποτελούν το 5% του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το συγκεκριμένο κομμάτι επειδή δεν έχει προηγούμενο εκλογικής συμπεριφοράς είναι δύσκολο να αποτυπωθεί ο ρόλος του στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Οπως όλα δείχνουν, το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων δημιουργεί ένα ασαφές εκλογικό τοπίο. Και το σίγουρο είναι ότι κρατούν στο χέρι τους το κλειδί των εκλογών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: