Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Τι σημαίνει η ανασυγκρότηση που μας υπόσχονται

Τι σημαίνει η ανασυγκρότηση που μας υπόσχονται

Ανασυγκρότηση. Είναι ο νέος όρος που αναμένεται να εκφέρουν περισσότερο έως τις εκλογές πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υποψήφιοι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, κομματικά στελέχη. Θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης.

Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο, η ουσία της υπόθεσης είναι τι θα εννοούν όταν θα αναφέρονται στην ανασυγκρότηση. Γιατί, σύμφωνα με τον πιο απλό ορισμό που περιλαμβάνεται στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, ανασυγκρότηση είναι η εκ νέου συγκρότηση για την επίτευξη περισσότερης λειτουργικότητας, εύρυθμης απόδοσης.

Δηλαδή, ως ανασυγκρότηση δεν εννοείται αυτό που θα γίνει μόνο για να επουλωθούν οι πληγές των μαρτυρικών νομών, να επανέλθουν τα πράγματα σε μια κατάσταση παραπλήσια με την προηγούμενη. Η ανασυγκρότηση είναι μια δυναμική κατάσταση. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναγέννηση και πιο δυναμική ανάπτυξη των περιοχών που έχουν καταστραφεί.

Η ανασυγκρότηση μπορεί και πρέπει να γεννήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα μέλλον ευοίωνο, για αναγέννηση κατεστραμμένων τόπων, ανάταση λαβωμένων ανθρώπων, αποκατάσταση και βελτίωση του διαλυμένου παραγωγικού ιστού.

Η ανασυγκρότηση οφείλει να κοιτάζει μεν στο αύριο, όμως δεν μπορεί να είναι αφηρημένη, όπως μια γενικόλογη διακήρυξη.

Σημασία δεν έχουν τα μεγάλα λόγια αλλά οι προτεραιότητες, τα χαρακτηριστικά, η κατεύθυνση που θα τη διαπερνούν και θα την προσδιορίζουν. Σημασία έχουν οι στόχοι, τα έργα, η ύπαρξη σοβαρών και έξυπνων σχεδίων και προπαντός στιβαρών πολιτικών δεσμεύσεων που εγγυώνται την υλοποίησή τους.

Μόνο έτσι οι άνθρωποι θα πειστούν να παραμείνουν στον τόπο τους και στις εστίες τους, να παλέψουν για μια καλύτερη μοίρα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς και τότε καμία ανασυγκρότηση δεν πρόκειται να σώσει κανέναν νομό. Θα έχουν όλοι καταδικαστεί σε εγκατάλειψη και ερημοποίηση. Γιατί καλές οι υποδομές, τα κτίρια, τα δίκτυα, αλλά χωρίς ανθρώπους δεν είναι παρά άψυχα δημιουργήματα, άδεια πουκάμισα...

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: