Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Τούρκος πρέσβης: το αρμενικό ψήφισμα θα βλάψει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Τούρκος πρέσβης: το αρμενικό ψήφισμα θα βλάψει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσινγκτον Nabi Sensoy προειδοποίησε πως οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ θα επηρεαστούν δυσμενώς σε περίπτωση που περάσει από το Κοινοβούλιο το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις σφαγές των Οθωμανών κατά των Αρμενίων ως γενοκτονία.

"Δεν μπορώ να αποκλείσω πως η υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ."

Ο Sensoy μιλούσε στο Εβραϊκό τηλεγραφικό Πρακτορείο και τόνισε πως θα επηρεαστούν επίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ εάν περάσει το ψήφισμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εβραϊκός Οργανισμός των ΗΠΑ, ADL, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει πως οι σφαγές των Οθωμανών κατά των Αρμενίων το 1915 ήταν όντως γενοκτονία.

"Αναμένουμε από τους Αμερικανο-εβραϊκούς Οργανισμούς να παραμείνουν ουδέτεροι σε αυτό το ζήτημα," πρόσθεσε ο Sensoy.

Επισημαίνοντας πως είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος μετά τους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας πως τυχόν έγκριση του Αρμενικού ψηφίσματος θα είναι επιβλαβής για την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Sensoy είπε "φαίνεται πως ξεχνούν την ιστορία των Τούρκων και των Εβραίων, η οποία έχει διάρκεια πέραν των 500 ετών.Ανέκαθεν είχαμε άριστες σχέσεις με τους Εβραίους και η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας είναι αναπόσπαστο μέρος της Τουρκικής κοινωνίας."

Πηγή: The New Anatolian

Δεν υπάρχουν σχόλια: