Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

ΙΑΕΑ: Το Ιράν έχει μια ακόμα ευκαιρία για τα πυρηνικά

ΙΑΕΑ: Το Ιράν έχει μια ακόμα ευκαιρία για τα πυρηνικά

Η Τεχεράνη έχει ίσως την τελευταία ευκαιρία να διευθετήσει την κρίση με τα πυρηνικά, εκτιμά ο Ελ Μπαραντέι.

ΤΟ ΙΡΑΝ έχει μια ακόμα ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να βάλει ένα τέλος στη διαμάχη του με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, τονίζει σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

«Από σήμερα μέχρι το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο το αργότερο θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε αν οι Ιρανοί τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Αν δεν έχει συμβεί αυτό, η Τεχεράνη θα έχει χάσει μια σπουδαία ευκαιρία, ίσως την τελευταία», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο διπλωμάτη, ήρθε η ώρα να «ενθαρρύνουμε το Ιράν για να στραφεί σε μια άλλη κατεύθυνση. Εκτός από τις κυρώσεις, πρέπει να υπάρχει και η ενθάρρυνση, γιατί μόνο οι κυρώσεις δεν θα φέρουν μια μόνιμη λύση"», επισήμανε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στη βία εναντίον της Τεχεράνης, ο Ελ Μπαραντέι έκανε λόγο για μια «έκρηξη» στην περιοχή. «Οι αντιθέσεις, ήδη βαθιές ανάμεσα στον ισλαμικό κόσμο και στη Δύση, θα ξεσπάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: