Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

- Στη Λακωνία, στην πυρκαγιά του Πάρνωνα υπάρχει έντονη δραστηριότητα και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Έχει δοθεί, για προληπτικούς λόγους, εντολή εκκένωσης στα χωριά Αγριάνοι και Πολύδροσο. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, προωθημένο πεζοπόρο τμήμα της Ε.Μ.Α.Κ, που ενεργούσε με τη βοήθεια πολιτών της περιοχής, εγκλωβίστηκε σε δύσβατη περιοχή του ορεινού όγκου, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης, με ένα Ε/Π Super Puma και 1 Chinook. Λόγω όμως, της αυξημένης επικινδυνότητας και του κατεπείγοντος του χαρακτήρα της διάσωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε, μετά από εντολή του Διοικητή της Ε.Μ.Α.Κ., από μισθωμένο Ε/Π M-26 του Πυρ/κού Σώματος, που εκτελούσε αεροπυρόσβεση στην περιοχή. Δύο άτομα, πολίτες της περιοχής αρνήθηκαν να επιβιβαστούν. Οι κινδυνεύοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο γήπεδο της Σπάρτης. Στην περιοχή επιχειρούν 5 Α/Φ, 2 Be-200 και 3 Ε/Π. Επιπλέον, προς συνδρομή των επίγειων και πεζοπόρων τμημάτων, μεταβαίνει και ομάδα 60 Γάλλων δασοπυροσβεστών.

- Στην Αρκαδία, έχει αναπτυχθεί έντονη δραστηριότητα και αντιμετωπίζονται από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις οι ενεργές εστίες, στις περιοχές Καστανοχώρι, όπου παρουσίαζεται και μεγαλύτερη δυσκολία, Μαυριά, Κυπαρίσσια, Ίσωμα, Σαρακήνι, Ριζοσπηλιά και Αγριακόνα, χωρίς να αναφερθούν προβλήματα σε χωριά ή οικισμούς. Στην περιοχή επιχειρούν 7 Ε/Π και 8 Α/Φ.

- Στο Ρίντομο Μεσσηνίας, οι ενεργές εστίες αντιμετωπίζονται από επίγειες δυνάμεις και από 4 Ε/Π.

- Στην περιοχή Λάλα – Πέρσαινα, η δραστηριότητα που αναπτύσσεται, αντιμετωπίζεται από επίγειες δυνάμεις και 1 Ε/Π M-26.

- Στην Εύβοια, οι εστίες που ενεργοποιούνται στο Μίστρο αντιμετωπίζονται από επίγειες δυνάμεις και 3 Ε/Π.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται με το Ε/Π Super Puma του Πυρ/κού Σώματος, στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο, για αναγνώριση, έλεγχο και συντονισμό στις πυρκαγιές της Αρκαδίας και του Πάρνωνα.

Επιπλέον, ο Υπαρχηγός του Πυρ/κού Σώματος συντονίζει από αέρος με το Ε/Π BK-117 του Πυρ/κού Σώματος, τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Αρκαδίας.

Ένα δεύτερο Ε/Π ΒΚ-117 του Πυρ/κού Σώματος, από Ω/11:30 έως Ω/14:30 και από Ω/15:00 έως Ω/18:00, θα παρατηρεί και θα ελέγχει τους ορεινούς όγκους της Αττικής, ενώ έμφορτες περιπολίες για άμεση επέμβαση θα πραγματοποιούν 2 Α/Φ Canadair.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: