Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές από τον Ζ.Μπαρόζο

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές από τον Ζ.Μπαρόζο

Κάθε δυνατή βοήθεια προς την Ελλάδα υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ως «εντελώς εξαιρετική κατάσταση». Στόχος να προχωρήσουμε άμεσα στην ανασυγκρότηση της περιοχής επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Μπαρόζο πέταξαν το πρωί του Σαββάτου πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα του νομού Ηλείας και στη συνέχεια είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση εργασίας μετά την οποία έκαναν δηλώσεις.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ευρώπη απέδειξε την αλληλεγγύη της, τόσο με την προσφορά μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο και με την αρωγή στη στήριξη των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Επιτροπή «πολύτιμο σύμμαχο» και σημείωσε ότι τόσο ο κ. Μπαρόζο, όσο και η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, καθώς και ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επιλαμβάνεται προσωπικά των θεμάτων στήριξης της Ελλάδας και ότι η βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα έρθει σε σύντομο χρόνο.

Επίσης αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της ΕΕ σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, η οποία, όπως είπε, έγινε θετικά δεκτή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο μετέδωσε μήνυμα αλληλεγγύης, καθώς και συμπάθειας και συλλυπητηρίων για τα θύματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και τόνισε ότι η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών πρέπει να αρχίσει άμεσα.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στις καταστροφικές περιοχές του 2003 στη χώρα του, την Πορτογαλία, προσθέτοντας όμως ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν μία «εντελώς εξαιρετική κατάσταση».

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη τα αιτήματα από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας πως χρειάζεται να γίνει το ταχύτερο μία πλήρης αξιολόγηση της ζημιάς που έχει προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: