Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών

Τρεις νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μετά τις έξι το απόγευμα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο, στο Κιλκίς και στην Καλαμπάκα ενώ σοβαρό παραμένει το πρόβλημα στα μέτωπα των μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια

ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής οι τεράστιες εκτάσεις που έχουν καεί στην Πελοπόννησο, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και η μεγάλη περίμετρος των πυρκαγιών που σε πολλά σημεία μαίνονται σε δύσβατες περιοχές, καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και μπορούν να σβήσουν μόνο από τα πεζοπόρα τμήματα τα οποία είναι αδύνατον να περπατήσουν όλη την έκταση.

Για το λόγο αυτό παρατηρούνται από το μεσημέρι και μετά εξάρσεις των πυρκαγιών και ιδιαίτερα στην Αρκαδία. Στην περιοχή της Μεγαλόπολης καταστράφηκαν αγροικίες και σπίτια στο χωριό Σαρακίνι ενώ απειλήθηκαν και τα χωριά Ριζοσπηλιά, Βλαχοράπτης, Ατσίχολο, Κοτύλι, Κυπαρίσσια, Καστανοχώρι, Ισωμα, Ισσαρις και η αρχαία πρωτεύουσα της Αρκαδίας, η Λυκόσουρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν δώδεκα αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα από αέρος και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχυμένες με 84 Κύπριους δασοπυροσβέστες με έξι οχήματα και πεζοπόρο τμήμα καθώς και τμήματα δασεργατών οι οποίοι κόβουν τα δένδρα για να δημιουργήσουν ζώνες.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίστηκαν δύο Κύπριοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου παραμένει για νοσηλεία ο ένας και ο άλλος αποχώρησε μετά τις πρώτες βοήθειες.

Στον Πάρνωνα επίσης υπήρξε έξαρση της πυρκαγιάς που απείλησε το χωριό Πολύδροσο του οποίου διατάχθηκε η εκκένωση αλλά οι κάτοικοι δεν αποχώρησαν. Από την ώρα που έπεσε η νύχτα καταβάλλονται προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με τη συνεργασία οκτώ Γάλλων εθελοντών.

Στην Εύβοια η πυρκαγιά φούντωσε στην περίμετρο αλλά αντιμετωπίστηκε από πεζοπόρα τμήματα και επτά ελικόπτερα μαζί με επίγειες δυνάμεις και 64 Γάλλους πυροσβέστες.

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στο Ρίντομο Μεσσηνίας και στην Πέρσενα Ηλείας που όμως αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις πυρόσβεσης και έξι ελικόπτερα.

Οι νέες φωτιές είναι στο Καλαμάκι Ζακύνθου η οποία εκδηλώθηκε στις 7.30 το απόγευμα, στη θέση Κορώνας στο Κιλκίς που εκδηλώθηκε στις 8 παρά 20 και στη θέση Ορθοβούνι Καλαμπάκας που εκδηλώθηκε στις 9 παρά 20.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη θέση Βουνί της Λευκάδας που εκδηλώθηκε στις 4 και 40 το απόγευμα.

Συνολικά σήμερα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 38 πυρκαγιές. Από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκε ότι για αύριο ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, και στην Ανατολική Μακεδονία είναι πολύ υψηλός ενώ θα πνέουν άνεμοι που τοπικά θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για πυρκαγιές, για αυτό συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: