Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

ΗΠΑ: Ένας πεζοναύτης διηγήθηκε πώς ένας συνάδελφος και ανώτερός του εκτέλεσε άμαχους Ιρακινούς στα γεγονότα της Χαντίθα, το Νοέμβριο του 2005

ΗΠΑ: Ένας πεζοναύτης διηγήθηκε πώς ένας συνάδελφος και ανώτερός του εκτέλεσε άμαχους Ιρακινούς στα γεγονότα της Χαντίθα, το Νοέμβριο του 2005

Ο λοχίας του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι ηγήθηκε το 2005 της σφαγής ιρακινών αμάχων στη Χαντίθα, πυροβόλησε και σκότωσε πέντε άοπλους άνδρες που στεκόντουσαν δίπλα σε ένα αυτοκίνητο έπειτα από έκρηξη βόμβας στην άκρη του δρόμου, δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου ένας πεζοναύτης που ανήκε στον ίδιο ουλαμό.

Ο λοχίας Σάνικ Ντέλα Κρουζ κατέθεσε πως ο επιλοχίας Φρανκ Βούτεριτς πυροβόλησε τους Ιρακινούς έως θανάτου αμέσως μετά την πυροδότηση της βόμβας κάτω από ένα στρατιωτικό όχημα Χάμβι που μετείχε στην φάλαγγά τους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διαμελιστεί ένας αγαπημένος σύντροφός τους.

Ο Ντέλα Κρουζ, στον οποίο χορηγήθηκε δικαστική ασυλία στην υπόθεση μετά την απόσυρση, τον Απρίλιο, των κατηγοριών εις βάρος του για φόνο, είπε ότι πυροβόλησε τους άνδρες αφού είχαν πεθάνει και πως ο Βούτεριτς του είπε αργότερα να πει ψέματα για το συμβάν.

"Μου είπε, αν ρωτήσει κανείς... Προσπαθούσαν να διαφύγουν και ο ιρακινός στρατός τους πυροβόλησε", είπε ο Ντέλα Κρουζ, τον οποίο κάλεσε ως μάρτυρα ενός αξιωματικός των πεζοναυτών που διερευνά την υπόθεση προκειμένου να αποφασισθεί εάν ο Βούτεριτς, 27 ετών, θα προσαχθεί σε στρατοδικείο για τα γεγονότα της 19ης Νοεμβρίου 2005 στη Χαντίθα.

Ιρακινοί μάρτυρες λένε πως στρατιώτες των ΗΠΑ σφαγίασαν 24 άοπλους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Χαντίθα, σε αντίποινα για το θάνατο του υποδεκανέα Μιγκέλ "Τ. Τζ." Τεράζας από έκρηξη βόμβας στην άκρη του δρόμου. Οι συνήγοροι υπεράσπισης λένε πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια σφοδρής μάχης από σπίτι σε σπίτι στην πόλη αυτή του δυτικού Ιράκ.

Ο Ντέλα Κρουζ είπε στο δικαστήριο πως αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας εντόπισε τους ιρακινούς άνδρες να στέκονται δίπλα σε αυτοκίνητο λευκού χρώματος στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Ο Ντέλα Κρουζ είπε πως ένας από τους άνδρες έπεσε νεκρός στο έδαφος και τότε γύρισε και είδε τον Βούτεριτς γονατισμένο να τους πυροβολεί. Όταν ο Βούτεριτς σταμάτησε να πυροβολεί, είπε ο Ντέλα Κρουζ, έτρεξαν και οι δύο προς τα εκεί όπου βρίσκονταν οι Ιρακινοί κοντά στο αυτοκίνητο.

"Ήταν όλοι πεσμένοι σε ένα σωρό, νεκροί", είπε ο Ντέλα Κρουζ, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της πολιτικής αγωγής, αντισυνταγματάρχη Σον Σάλιβαν.

Ο Ντέλα Κρουζ είπε πως πυροβόλησε τους Ιρακινούς "για να σιγουρευτεί" ότι είχαν σκοτωθεί και πως ο Βούτεριτς περπάτησε ανάμεσά τους πυροβολώντας ξανά τον καθένα απ΄αυτούς.

Είπε πως ο Βούτεριτς του είπε αργότερα εκείνη τη μέρα να ισχυριστεί ότι οι Ιρακινοί πυροβολήθηκαν από άνδρες του ιρακινού στρατού ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και τον παρακάλεσε να κάνει το ίδιο και όταν ο ουλαμός έμαθε ότι οι ενέργειές τους επρόκειτο να διερευνηθούν από τις στρατιωτικές αρχές.

Ο Ντέλα Κρουζ, 27 ετών, δήλωσε πως στην αρχή είπε ψέματα για το συμβάν επειδή δεν ήθελε να έχει προβλήματα ούτε ο ίδιος ούτε ο ουλαμός του. "Ανησυχούσα ότι είχαμε διαπράξει φόνο", είπε.

Ο Ντέλα Κρουζ έδωσε παρόμοια κατάθεση κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενός άλλου κατηγορούμενου για τα γεγονότα της Χαντίθα, του λοχαγού Ράντι Στόουν, λέγοντας τότε ότι είχε ουρήσει πάνω σε έναν από τους νεκρούς Ιρακινούς γιατί ήταν αναστατωμένος από το θάνατο του Τεράζας.

Τότε οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ντέλα Κρουζ έλεγε ψέματα και είχε αλλάξει τη δική του εκδοχή των γεγονότων τέσσερις ή πέντε φορές.

Οι στρατιωτικές αρχές έχουν απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον δύο πεζοναυτών, του υπολοχαγού Τζάστιν Σάρατ και του λοχαγού Ράντι Στόουν, επικαλούμενες τις περιστάσεις που ίσχυαν στη μάχη με έναν "σκιώδη" στασιαστή εχθρό.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: