Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Οι πρώτες φωτογραφίες των Τουρκων ομήρων

Οι πρώτες φωτογραφίες των Τουρκων ομήρων








Πηγή: Μilliyet

Μ. Νίμιτς: Σημαντικό να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Μ. Νίμιτς: Σημαντικό να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η συνάντηση της 1η Νοεμβρίου με τους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΜΜ έχει το χαρακτήρια του απορρήτου, δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Κανάλι 5», χωρίς να αποκαλύψει αν θα υποβάλει κάποια νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Νίμιτς δήλωσε: «Δεν θεωρώ χρήσιμο να πω τι θα πράξω. Η συνάντηση με τους δύο πρέσβεις - διαπραγματευτές έχει τον χαρακτήρα του απόρρητου. Θα δω πώς θα εξελιχθεί και θα προβώ σε συστάσεις, μόνο εάν αυτές είναι χρήσιμες για τη διαδικασία».

Σε ερώτηση εξάλλου, αν θα καταθέσει πρόταση προς τις δύο πλευρές πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι «η διαδικασία του ΝΑΤΟ είναι πράγματι πολύ σημαντική και κατά την άποψή μου θα συνέβαλε πολύ αν το ζήτημα της ονομασίας κλείσει πριν από αυτή την ημερομηνία».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ο τουρκικός στρατός συνέλαβε δύο Κούρδους αντάρτες

Ο τουρκικός στρατός συνέλαβε δύο Κούρδους αντάρτες

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα δύο αντάρτες του ΠΚΚ ενώ προσπαθούσαν να περάσουν από τα σύνορα και να εισέλθουν στην Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, οι δύο αντάρτες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οι δύο ύποπτοι ομολόγησαν πως είχαν εκπαιδευτεί στα εκρηκτικά σε στρατόπεδα του ΠΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Πηγή: Kuwait News Agency

Σε δίκη παραπέμπονται 14 άτομα που εμπλέκονται στην εξαφάνιση του Αλεξ

Σε δίκη παραπέμπονται 14 άτομα που εμπλέκονται στην εξαφάνιση του Αλεξ

Σε τρία διαφορετικά δικαστήρια παραπέμπονται να δικαστούν οι 14 κατηγορούμενοι, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ, σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Η παραπομπή σε δίκη αφορά στο σύνολό τους τα πρόσωπα που ήδη κατηγορούνται για την πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για τους πέντε ανήλικους, τους γονείς και κηδεμόνες τους, καθώς επίσης τον παππού και τον μεγαλύτερο αδελφό των δύο ελληνόπουλων κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας 12 και 13 ετών σήμερα- παραπέμπονται να δικαστούν στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βέροιας με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού και περιύβριση νεκρού από κοινού.

Μαζί τους θα καθίσει στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ελληνόπουλων αδελφών, ηλικίας 15 ετών, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ' εξακολούθηση.

Οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Εξάλλου, ο παππούς των ελληνόπουλων θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ' εξακολούθηση.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου δεν επιφύλαξε κάποια έκπληξη και ουσιαστικά υιοθετήθηκε η πρόταση που είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιούνιο ο εισαγγελέας Εφετών Ζαχαρίας Μουράτης.

Ο κ. Μουράτης στο σκεπτικό του όσον αφορά την τύχη του 11χρονου αγοριού υιοθέτησε «το σενάριο της Μπαρμπούτας». Σύμφωνα με αυτό, οι πέντε ανήλικοι φέρονται ότι μετέφεραν με καρότσι οικοδομικών έργων το άψυχο σώμα του Αλεξ από ακατοίκητη μονοκατοικία του κέντρου της Βέροιας στην περιοχή όπου διέρχεται το ποτάμι της πόλης. Στη συνέχεια φέρονται να το πέταξαν μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μέχρι τις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα, καταλήγοντας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου και εξαφανίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του 11χρονου Αλεξ, η τύχη του οποίου αγνοείται από τις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ανατέθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Μιχαλάκη Γεωργίου, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς της και του αντίκτυπού της στην κοινή γνώμη. Προηγήθηκε σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.

Πηγή: in.gr

Διαμαρτυρία μαθητών για τον θάνατο 17χρονης

Διαμαρτυρία μαθητών για τον θάνατο 17χρονης

Μαθητές και καθηγητές του 2ου λυκείου Πολίχνης, γονείς και κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν χθες το απόγευμα συμβολικά την οδό Λαγκαδά

Οι συγκεντρωμένοι διέκοψαν την κυκλοφορία με αφορμή τον τραγικό θάνατο μιας 17χρονης κοπέλας, αποφοίτου του παραπάνω σχολείου, η οποία παρασύρθηκε πριν από λίγες ημέρες από αυτοκίνητο, τη στιγμή που προσπαθούσε να διασχίσει το οδόστρωμα. Μαθητές και φίλοι του αδικοχαμένου κοριτσιού κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες, ενώ άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

Αυτό που ζητούν οι μαθητές και οι καθηγητές είναι να τοποθετηθεί στο σημείο φωτεινός σηματοδότης, κάτι που δεν έγινε μετά την ολοκλήρωση της διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν και στάσεις του ΟΑΣΘ, γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα πρέπει να διασχίσουν το δρόμο. "Δεν μπορούν κάποιοι να μην ακούνε τη φωνή αγωνίας τόσων ανθρώπων. Τόσο εδώ όσο και μετά την αερογέφυρα πρέπει να τοποθετηθεί διάβαση πεζών", είπε ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, που συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

Βασίλης Βασιλειάδης

"Το θανατηφόρο δυστύχημα έγινε μπροστά στα μάτια μου. Πρέπει να τοποθετηθεί στο σημείο τουλάχιστον φανάρι και φυσικά μια διάβαση πεζών".

Σόνια Σαράντη

"Χάθηκε μια κοπέλα χωρίς λόγο. Διαμαρτυρόμαστε σήμερα για την αδιαφορία που υπάρχει. Πρέπει να ληφθούν μέτρα αμέσως".

Κική Παπαγεωργίου

"Είμαι εδώ στη μνήμη της κοπέλας που σκοτώθηκε άδικα. Τα αυτοκίνητα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Η τοποθέτηση σηματοδότη πρέπει να γίνει το συντομότερο".

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ελεγχόμενη η τυχόν σύρραξη Τουρκίας-Ιράκ

Ελεγχόμενη η τυχόν σύρραξη Τουρκίας-Ιράκ

Τυχόν σύρραξη μεταξύ Τουρκίας - Ιράκ, θα είναι ελεγχόμενη από τους Αμερικανούς, υποστηρίζει ο πρέσβης επί τιμή Χρήστος Ψιλογένης.

Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», μετά την πρόσφατη απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που έδωσε την άδειά της για εισβολή στο Ιράκ, ο κ. Ψιλογένης υποστηρίζει επίσης ότι η έξαρση που παρατηρείται στο όλο κουρδικό ζήτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, από την Τουρκία για την εξασφάλιση κάποιου οφέλους, σε κάποιο άλλο μέτωπο, όπως στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, όπου το κόστος δεν θα ήταν τόσο ψηλό για την Ουάσινγκτον.


Ο κ. Ψιλογένης υποστηρίζει επίσης ότι η Άγκυρα γνωρίζει καλά ότι αν υπερβεί την «κόκκινη γραμμή», τότε είναι εκείνη που θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα. Διότι στην περιοχή υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που θα δέχονταν ευχαρίστως να αναλάβουν, έστω και συλλογικά, το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου για εισβολή στο Ιράκ τι κρύβει;

Η εξασφάλιση της άδειας αυτής μπορεί να αποσκοπεί σε τρεις στόχους: Ο πρώτος, που είναι και ο πιο πιεστικός, είναι η ανταπόδοση των πληγμάτων που υπέστη ο τουρκικός στρατός, εξαιτίας της δράσης των Κούρδων ανταρτών κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο δεύτερος αφορά το γόητρο της χώρας τόσο στο εσωτερικό, έναντι του στρατού και της τουρκικής κοινής γνώμης, όσο και στο εξωτερικό, έναντι κυρίως των ΗΠΑ αλλά και των γειτονικών προς την Τουρκία χωρών, όπου η Άγκυρα διεκδικεί, σαφώς, ηγετικό ρόλο.

Ο τρίτος στόχος αφορά τον πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ στρατοκρατών από τη μια και του Ισλαμισμού από την άλλη. Ο Ερντογάν δηλαδή και η κυβέρνησή του θα πρέπει να περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις πατριωτισμού και νομιμοφροσύνης προς το κοσμικό κράτος έναντι του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου, το οποίο σαφώς απώλεσε γόητρο μετά την πρόσφατη εκλογή του Αμπτουλάχ Γκιουλ, στην προεδρία του κράτους.

Η επιδίωξη αυτή της Τουρκίας στοχεύει, μήπως, απλώς στο να αποκομίσει κάποια οφέλη ή είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφασή της;

Η έξαρση που παρατηρείται στο όλο κουρδικό ζήτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, από την Τουρκία, αν όχι αποκλειστικά, έστω και κατά κύριο λόγο, για την εξασφάλιση κάποιου οφέλους, σε κάποιο άλλο μέτωπο, όπου το κόστος δεν θα ήταν τόσο ψηλό για την Ουάσινγκτον. Αντίθετα, η άμεση και ολοκληρωτική ικανοποίηση των τουρκικών στόχων στις κουρδικές περιοχές είναι, υπό τις περιστάσεις, ανέφικτη. Όχι μόνο διότι θα αναδείκνυε την πλήρη αναξιοπιστία της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, αλλά και θα εκμηδένιζε το μοναδικό ίσως χειροπιαστό αποτέλεσμα της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, τη στήριξη δηλαδή μιας κουρδικής πολιτικής οντότητας, παραμονές προεδρικών εκλογών και την ώρα που ο αμερικανικός λαός άρχισε ήδη να αντιδρά ανοικτά στην αιματηρή περιπέτεια του Ιράκ.

Σε περίπτωση σύρραξης Τουρκίας - Ιράκ, πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι τελευταίες υποθάλπουν το Ιράκ;

Για τους λόγους που ήδη ανέλυσα, δεν πρέπει να αναμένεται ανατροπή του επικρατούντος γενικότερου status quo στην περιοχή. Η Τουρκία εκείνο που μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστο, να εξασφαλίσει, θα είναι κάποια ικανοποίηση γοήτρου, που στην ουσία θα είναι πολύ πιο κάτω από τους «στόχους μπαλκονιού», που υπόσχονται πολιτικοί και στρατοκράτες στις τουρκικές μάζες. Επομένως, τυχόν σύρραξη θα γίνει υπό το άγρυπνο μάτι των Αμερικανών, θα είναι περιορισμένη και ασφαλώς ελεγχόμενη. Αρκετή για να ικανοποιήσει το τουρκικό εθνικό γόητρο, αλλά κυρίως ελεγχόμενη για να διασφαλίσει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Ποιο θα είναι το μέλλον της Τουρκίας σε μια ενδεχόμενη σύρραξή της με το Ιράκ;


Η δράση του τουρκικού στρατού θα περιοριστεί κατά κύριο λόγο στις παραμεθόριες περιοχές, με κάποια σποραδική δράση της τουρκικής αεροπορίας κατά του ΠΚΚ σε μεγαλύτερο βάθος και με την κατανόηση όλων των εμπλεκομένων. Η δράση αυτή θα ικανοποιήσει προφανώς το γόητρο της Άγκυρας, θα διατηρήσει τα προσχήματα για την κυβέρνηση του Ιράκ και κυρίως θα διατηρήσει αλώβητους τους ευρύτερους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Στην ουσία, όμως, δεν θα θιγεί το κουρδικό πολιτικό οικοδόμημα, παρότι θα εξαγγελθούν ασφαλώς «σημαντικές επιτυχίες» κατά των Κούρδων, για ικανοποίηση της τουρκικής κοινής γνώμης.

Σε ένα υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η σύρραξη Τουρκίας - Ιράκ πραγματοποιείται, ποιους κινδύνους θα έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία;

Η Τουρκία στηρίζεται εδώ και μερικές δεκαετίες, κυρίως, στην αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Επομένως, δεν έχει τη δύναμη να έλθει σε ανοικτή πολεμική σύγκρουση με το Ιράκ, που να θίγει την ουσία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Η Άγκυρα γνωρίζει καλά ότι αν υπερβεί την «κόκκινη γραμμή», τότε είναι εκείνη που θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα. Διότι στην περιοχή υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που θα δέχονταν ευχαρίστως να αναλάβουν, έστω και συλλογικά, το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Θα λέγατε ότι μια τέτοια επιδίωξη της Τουρκίας θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την Κύπρο;

Οι ΗΠΑ ασφαλώς θα δώσουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν τη διείσδυση των τουρκικών δυνάμεων πέραν ορισμένου σημείου. Με τα δεδομένα αυτά, το πιο πιθανό είναι η Τουρκία να δείξει τη δυσαρέσκειά της και να αναζητήσει ανταλλάγματα σε άλλα μέτωπα, όπως είναι εκείνο της Κύπρου και κατά δεύτερο λόγο εκείνο του Αιγαίου.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

"Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"

"Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"

Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Όλι Ρεν την Τουρκία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο κοινοτικό δελτίο EurActiv.

Ο Όλι Ρεν τονίζει ότι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί τόσο ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας, όσο και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε διεθνή θέματα, όπως είναι το ζήτημα της Κύπρου. «Είναι γνωστές οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο», ανέφερε ο Επίτροπος.

Ακόμη, ο Όλι Ρεν αναγνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η συνταγματική μεταρρύθμιση αποτελούν προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη μεταρρύθμισης στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και κυρίως την ανάγκη αναθεώρησης του Άρθρου 301 του ποινικού κώδικα, περί «προσβολής της τουρκικής ταυτότητας».

Ερωτηθείς για τη «σκεπτικιστική» στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, υπογραμμίζει ότι όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν για την ένταξη της Τουρκίας, η χώρα θα έχει «μεταμορφωθεί». «Η Τουρκία θα προσχωρήσει στην ΕΕ υπό ορισμένες προϋποθέσεις και όταν συμμορφωθεί με τις αρχές και τη νομιμότητα της ΕΕ», διευκρινίζει ο Όλι Ρεν και συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα «μακρύ και δύσκολο ταξίδι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η σταδιακή προσχώρηση της Τουρκίας, αλλά και των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, θα βοηθήσει την Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά προκλήσεις όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι κλιματικές αλλαγές, η διασυνοριακή εγκληματικότητα, ο γηράσκων πληθυσμός και ο οικονομικός ανταγωνισμός.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κλίμα πολέμου αποτυπώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Κλίμα πολέμου αποτυπώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ

ΚΛΙΜΑ πολέμου αποτυπώνει ο τουρκικός Τύπος, ενώ οι περισσότεροι σχολιαστές φοβούνται ότι η εθνικιστική έξαρση δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής και χειρισμού στην κυβέρνηση.

Η «Μιλιέτ» υποστηρίζει σήμερα ότι η αντίδραση της κοινής γνώμης προς το PΚΚ είναι σημαντικά σκληρότερη από ό,τι ήταν στη δεκαετία του '90. «Η Τουρκία πρέπει να συγκρατηθεί, για να μπορέσει να διατηρήσει την ειρήνη μεταξύ διάφορων εθνοτικών ομάδων του πληθυσμού», γράφει η εφημερίδα.

Οι πιο εθνικιστικές εφημερίδες κατηγορούν ευθέως την Ε.Ε. για τη στάση της:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει τον τουρκικό στρατό και όχι το PΚΚ», σχολιάζει η «Τζουμχουριέτ». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις επιθέσεις του PΚΚ, αλλά όλες οι ανακοινώσεις της ζητούν πολιτική και διπλωματική λύση», παραπονιέται η εφημερίδα που θεωρεί ότι «η Τουρκία κατηγορείται για το ότι προσφεύγει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Αντιδυτικές αιχμές έχουν και πολλές άλλες εφημερίδες:

«Οι ΗΠΑ ζητούν αυτοπεριορισμό από την Τουρκία, αλλά υποστήριξαν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο για να απελευθερωθούν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες!», σχολιάζει η «Σαμπάχ».

"Η διπλή γλώσσα των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ''ανήθικη'' και βρίσκεται σε αντίφαση με τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ», γράφει η «Μιλιέτ» και προσθέτει ότι «Η προθυμία των ΗΠΑ να συνδράμουν την Τουρκία ξεκινά από το φόβο ότι θα χάσουν την υποστήριξη των Ιρακινών Κούρδων». «Οι εξελίξεις θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ να διαλέξουν μεταξύ Τουρκίας και Ιρακινών Κούρδων», γράφει η ίδια εφημερίδα.

Ορισμένες εφημερίδες διατυπώνουν, ωστόσο, κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την επίθεση του PΚΚ που προκάλεσε την τελευταία κρίση.

«Κανείς δεν ξέρει τις λεπτομέρειες της επίθεσης κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 12 Τούρκοι στρατιώτες», λέει η «Ακσάμ». «Πώς γίνεται και οι υπηρεσίες πληροφοριών να μη γνώριζαν τίποτα σχετικά με την επίθεση που σχεδίαζαν 200 αντάρτες του PΚΚ», αναρωτιέται η εφημερίδα.

«Εμπειρογνώμονες ασφαλείας σημειώνουν, άλλωστε, ότι θερμικές κάμερες που υποτίθεται ότι έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος των συνόρων απέτυχαν να εντοπίσουν τους 200 αντάρτες του PΚΚ που πέρασαν τα σύνορα. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;», τονίζει η εφημερίδα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε, εξάλλου, ότι οι αντάρτες του PΚΚ πρέπει να είχαν εντοπισθεί από τα αμερικανικά ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή. Με βάση το ερώτημα αυτό πολλές εφημερίδες προχωρούν σε ένα άλλο:

"Μήπως οι τρομοκράτες ενισχύθηκαν με πληροφορίες πριν από την επίθεση;».

Πολλές εφημερίδες ζητούν, επίσης, διακρίσεις για το θάνατο 34 ανταρτών όπως υποστηρίζει το επιτελείο. «Το Γενικό Επιτελείο είπε ότι 23 αντάρτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφάλειας, μετά ο αριθμός αυξήθηκε και είπαν ότι έγινε 34. Αν αυτό αληθεύει, πού βρίσκονται τα πτώματα;», γράφει η «Βατάν».

Μεγάλη πίεση κατευθύνεται και προς τον ηγέτη του Βόρειου Ιράκ, Μεσούντ Μπαρζανί. «Πρέπει οπωσδήποτε να κάνει την επιλογή του μεταξύ της γειτονικής και της εχθρικής Τουρκίας», γράφει η «Χουριέτ». Πολλές εφημερίδες αφήνουν αμφιβολίες για το αν ο Μ. Μπαρζανί επιτρέψει σε αμερικανικές μονάδες και μονάδες του ιρακινού στρατού να κάνουν επιχειρήσεις εναντίον του PΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το τηλεφώνημα της Κ. Ράις στον Ερντογάν

Το τηλεφώνημα της Κ. Ράις στον Ερντογάν

Μερικές φορές, δεν χρειάζονται 30 χρόνια, όταν ανοίξουν τα απόρρητα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να πέσουν τα προσωπεία των αξιωματούχων που χειρίζονται θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής μας. Η υπόθεση του Κουρδικού, είναι μία ευκαιρία για να διαπιστώσει κανείς πως οι Αμερικανοί αλλάζουν στρατόπεδα μέσα σε δευτερόλεπτα, ανάλογα με τα στρατηγικά τους συμφέροντα, αλλά και να εξακριβώσει και κάτι άλλο, που κυρίως αφορά τους ιστορικούς: ότι, όταν το επιθυμούν, μπορούν να σταματήσουν εισβολές, πολέμους και πραξικοπήματα, μέσα σε ένα λεπτό. Οι αμερικανικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης και της New York Times, υποστηρίζουν πως η κ. Κοντολίζα Ράις, με ένα τηλεφώνημά της, εμπόδισε την τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ισχυρίζονται επίσης, ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, παραδέχθηκε πως δεν προχώρησε στην επίθεση που στόχευε τους «Κούρδους τρομοκράτες του ΡΚΚ», επειδή του το ζήτησε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οταν ανοίξουν τα αρχεία, θα πληροφορηθούμε την αλήθεια, που δεν πρέπει να απέχει πολύ από αυτήν που διαβάσαμε στις χθεσινές εφημερίδες. Εχει, όμως σημασία ο ακριβής διάλογος μεταξύ της Αμερικανίδας υπουργού και του ηγέτη της Τουρκίας. Για να γνωρίζουμε εάν ο κ. Ερντογάν «έκανε πίσω» υπό την απειλή της κ. Ράις, ή απλά δεν προχώρησε -για τώρα- στην εισβολή επειδή έλαβε υποσχέσεις και ανταλλάγματα για άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα του.

Πριν από 33 χρόνια, είχαμε το ίδιο ακριβώς σκηνικό. Τις πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου 1974, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, έστειλε μέσω του Τζόζεφ Σίσκο μήνυμα στον τότε υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσιγκερ, με το οποίο τον ενημέρωνε πως από ώρα σε ώρα εισβάλλει στην Κύπρο για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Ο Σίσκο προχώρησε σε εισηγήσεις προς τον προϊστάμενό του, για να εμποδιστεί η εισβολή. Του απάντησε πως θα τηλεφωνήσει ο ίδιος στον Ετσεβίτ. Το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας λάμβανε μέσω άλλων καναλιών, όχι διπλωματικών, ότι ο Κίσιγκερ «δεν θα αναμειχθεί». Η εισβολή πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον, η κατοχή της Κύπρου είναι ένα ...«γεγονός» -πραγματικά, που φτάσαμε(;)- και η διεθνής κοινότητα, κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους, που είναι τα θύματα, επειδή δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα της αμερικανοεμπνευσμένης εισβολής. Η σημερινή επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προχώρησε προχθές το βράδυ σε μία γενναία κίνηση. Εάν όντως εννοεί και πιστεύει το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που έκανε στον κ. Ερντογάν, θα αποδειχθεί τις επόμενες ολίγες ημέρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι περπατά σε τεντωμένο σχοινί...

Η ζυγαριά είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ισορροπήσει. Στο βορρά ζουν (και δημιουργούν) οι Κούρδοι σύμμαχοι των Ην. Πολιτειών. Στο νότο, η Ουάσιγκτον είναι αντιμέτωπη με μία αναξιόπιστη (όσον αφορά τις ΗΠΑ) Τουρκία, η οποία φέρει τεράστια ευθύνη για την αμερικανική αποτυχία στο Ιράκ. Οι δύο αυτοί κόσμοι, δεν «παντρεύονται» όπως τόνισε με πειστικότητα ο Κούρδος ηγέτης Τζελάλ Ταλαμπανί. Το δίλημμα είναι τεράστιο. Εάν οι Τούρκοι εισβάλλουν στο βόρειο Ιράκ, οι Κούρδοι δεν έχουν καμία άλλη επιλογή, παρά να αντισταθούν, όπως δήλωσε ο έτερος των ηγετών τους, ο Μασούτ Μπαρζανί.

Η γενίκευση της κρίσης και του πολέμου στην περιοχή, εξαρτάται μόνο από την Ουάσιγκτον. Οπως και το 1974. Τότε, επέλεξαν να θυσιάσουν την Κύπρο στο βωμό των στρατηγικών τους συμφερόντων. Τώρα ποιον θα στήσουν στο απόσπασμα;

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΡΚΚ: Στόχος ο Ερντογάν...

ΡΚΚ: Στόχος ο Ερντογάν...

Την άνοιξη του 1999, λίγο μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, το ΡΚΚ έκανε τη μεγάλη στροφή: Εγκατέλειψε όχι μόνο τη διεκδίκηση ανεξαρτησίας, αλλά ακόμη και το αίτημα για τοπική αυτονομία. Περιόρισε τις διεκδικήσεις του στον συνολικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, στον σεβασμό της πολιτισμικής και γλωσσικής ιδιαιτερότητας των Κούρδων, αλλά και στη χορήγηση Γενικής Αμνηστίας.

Η επιστροφή το 2006 στον ένοπλο αγώνα έγινε με την αιτιολογία ότι παρήλθαν πέντε χρόνια χωρίς να γίνει το παραμικρό βήμα από την Αγκυρα.

Σήμερα η δράση του ΡΚΚ κλιμακώνεται την επαύριον μιας καθαρής νίκης του Ερντογάν, με σαφή προτεραιότητα πλέον τον εκδημοκρατισμό, με στόχο την εκπόνηση νέου Συντάγματος και την κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιεί την προσβολή της «τουρκικότητας».

Το ΡΚΚ δεν είχε τίποτε να χάσει παίζοντας το χαρτί του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Θα μπορούσε να κηρύξει μια νέα μονομερή ανακωχή, κίνηση που θα αύξανε τόσο την επιρροή του στις πολιτικές εξελίξεις στην Αγκυρα όσο και την ασφάλεια των βάσεων του στο Βόρειο Ιράκ: Χωρίς την επιθετική του δράση δεν θα υπήρχε νομιμοποίηση ούτε καν της συζήτησης για επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, ενώ η Γενική Αμνηστία θα πρόβαλλε ολοένα και περισσότερο ως η μοναδική λύση για τον αφοπλισμό και τη διάλυση των περίπου πέντε χιλιάδων ενόπλων στην περιοχή Καντίλ.

Με τα σημερινά δεδομένα η δράση της ηγεσίας του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας: Πριμοδοτεί τις πιο ακραίες τάσεις στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, συρρικνώνει ασφυκτικά την προσπάθεια του Ερντογάν να χειρισθεί πολιτικά την κρίση.

Είναι σαφές ότι το ΡΚΚ θεωρεί τον Ερντογάν και το ενδεχόμενο υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής του πολιτικής ως τον υπ αριθμόν ένα κίνδυνο που θα του στερήσει τη βάση υποστήριξης ή και ανοχής στον κουρδικό πληθυσμό της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Βεβαίως, όταν αναφερόμαστε στο ΡΚΚ τίθεται το ερώτημα σε ποιον αναφερόμαστε: Στον Οτσαλάν που από τη φυλακή του Ιμραλι αποστέλλει μηνύματα και διαταγές, στην ηγεσία των ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ ή στο τμήμα της ηγεσίας που βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη;

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους: Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στις κουρδικές περιοχές, με την επιρροή να οφείλεται τόσο στην επαγγελία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων όσο και στην ίδια την ταυτότητά του, καθώς το Σουνιτικό Ισλάμ είναι κοινή θρησκεία Τούρκων και Κούρδων.

Η προβοκάτσια του ΡΚΚ είναι διπλή: Θέλει είτε να ταυτίσει τον Ερντογάν με το Βαθύ Κράτος, είτε να προκαλέσει τη βραχυκύκλωσή του έως και την ανατροπή του από το Βαθύ Κράτος.

Σήμερα εύλογα τίθεται το ερώτημα αν οι τελευταίες επιθέσεις του ΡΚΚ γίνονται με την ανοχή ή παρά τη θέληση της ηγεσίας της αυτόνομης Κουρδικής Οντότητας στο Βόρειο Ιράκ: Κατά πόσον δηλαδή η υπό τον Μπαρζανί κυβέρνηση στο Αρμπιλ πιέζει την Αγκυρα για αναγνώριση της Οντότητας, με τα σύνορά της να περιλαμβάνουν το Κιρκούκ, ή κατά πόσον οι δυνάμεις του ΡΚΚ προσπαθούν να αποτρέψουν έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην Τουρκία, στη Βαγδάτη και στην Κουρδική Οντότητα με διαμεσολαβητή την Ουάσιγκτον.

Η λογική της φυγής προς τα εμπρός είναι από απλή έως απλοϊκοί: Αν η Τουρκία παρασυρθεί σε εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, θα βρει απέναντί της τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., και έτσι θα δημιουργηθούν ευνοϊκοί διεθνείς συσχετισμοί για το Κουρδικό Κίνημα. Ακόμη και η κλιμάκωση της καταστολής στη Ν.Α. Τουρκία εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει τις τάξεις του ΡΚΚ με νέες δυνάμεις.

Η προσέγγιση αυτή παραγνωρίζει δύο δεδομένα: Τη σύμπλευση Συρίας - Ιράν με την Τουρκία απέναντι στον κουρδικό κίνδυνο, αλλά και τον παράγοντα ΗΠΑ που μπορεί να επενδύει στο Κουρδικό Κίνημα, αλλά θέλει προσαρμογή της Τουρκίας στα νέα δεδομένα και όχι αποσταθεροποίησή της.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε να βοηθήσει την Τουρκία στην αντιμετώπιση του ΠΚΚ

Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε να βοηθήσει την Τουρκία στην αντιμετώπιση του ΠΚΚ

Ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών Χόσαρ Ζεμπαρί υποσχέθηκε σήμερα πως η χώρα του θα βοηθήσει στην καταστολή των ανταρτών του ΠΚΚ.

Έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Μπαμπακάν, είπε κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης τύπου πως το Ιράκ θα βοηθήσει ενεργα την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τους αντάρτες.

"Η θέση μας είναι κοινή στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά οργάνωση, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΚΚ να δηλητηριάζει τις διμερείς μας σχέσεις," είπε ο Ζεμπαρί.

Ο Μπάμπακαν από την πλευρά του υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς της χώρας του με το Ιράκ, τόνισε όμως πως "η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και η παρουσία του ΠΚΚ στην περιοχή είναι απαράδεκτη."

Επεσήμανε ακόμη πως "η Τουρκία δεν επιθυμεί να θυσιάσει τις πολιτισμικές και οικονομικές της σχέσεις με το Ιράκ εξαιτίας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης."

Πηγή: Xinhua

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέρριψε την εκεχειρία που πρότεινε το ΠΚΚ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέρριψε την εκεχειρία που πρότεινε το ΠΚΚ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπακάν απέρριψε σήμερα την εκεχειρία που πρότεινε χθες το ΠΚΚ. Παράλληλα, οι τουρκικές δυνάμεις στα ιρακινά σύνορα εξακολουθούν να ενισχύονται με επιπρόσθετα στρατεύματα, άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού. Καθ' όλη τη διάρκεια της ψεσινής νύχτας μεταφέρονταν στην περιοχή με ελικόπτερα άντρες των ειδικών δυνάμεων.

Όπως δήλωσε ο Μπάμπακαν μετά από επαφές που είχε σήμερα με την ιρακινή ηγεσία στη Βαγδάτη, "οι εκεχειρίες είναι δυνατές μόνο ανάμεσα σε κυβερνήσεις και κανονικές δυνάμεις. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τρομοκρατική οργάνωση."

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό Υπουργό Εξωτερικών Χόσαρ Ζεμπαρί, ο Μπαμπακάν δήλωσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να καταρρεύσουν οι σχέσεις της με το Ιράκ εξαιτίας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόσθεσε όμως πως "αναμένουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και των γειτόνων μας (ενν. Ιράκ) στον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία."

Ο εκπρόσωπος του ΠΚΚ Αμπνούλ-Ραχμάν αλ-Χανταρχί δήλωσε σήμερα στο Assosiated Press πως η οργάνωση αποφάσισε να προτείνει εκεχειρία, αλλά εάν δεχτεί επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις θα ανταποδώσει.

Επιβεβαίωσε ακόμη πως οι αντάρτες κρατούν οκτώ Τούρκους στρατιώτες ως ομήρους και υποσχέθηκε πως θα τους αντιμετωπίσουν με σεβασμό, παρόλο που είναι αρκετά νωρίς να μιλήσει για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης τους.

"Όταν μας επιτίθενται, είναι εχθροί μας. Τώρα όμως είναι απλώς αβοήθητοι κρατούμενοι και θα τους φροντίσουμε. Όταν η τουρκική κυβέρνηση ζητήσει την επιστροφή τους, τότε θα συζητήσουμε τους όρους παράδοσης," είπε ο Χανταρχί.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε από τη Βαγδάτη πως η Τουρκία θα εξαντλήσει πρώτα όλα τα διπλωματικά μέσα προτού αποφασίσει να στείλει τα στρατεύματά της στο Βόρειο Ιράκ.

Σήμερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής επιχειρήσεων από κοινού με τις ΗΠΑ εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Τόσο ο Μπαμπακάν, όσο και ο Ιρακινός ομόλογός του Χόσαρ Ζεμπαρί είπαν πως δεν έχουν υπόψη τους ένα τέτοιο σχέδιο.

Πηγή: San Jose Mercury News

«Έκαναν φτερά» 1,2 δισ. δολάρια στο Ιράκ!

«Έκαναν φτερά» 1,2 δισ. δολάρια στο Ιράκ!

Άγνοια για τις υπηρεσίες που προσέφερε η εταιρεία DynCorp International στην οποία είχε αναθέσει έργο 1,34 δισ. δολαρίων δήλωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, (SIGIR), η έρευνα που έκανε για το έργο που η συγκεκριμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας είχε αναλάβει στο Ιράκ, ανεστάλη όταν στελέχη του Πενταγώνου είπαν στους ερευνητές ότι δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στα λογιστικά αρχεία που οι ίδιοι κρατούν.

Ο Γενικός Επιθεωρητής είπε ότι η Υπηρεσία του δεν επικύρωσε την ακρίβεια των τιμολογίων που είχαν ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2006 και ότι οι λογαριασμοί και τα άλλα υποστηρικτικά έγγραφα ήταν σε πλήρη αταξία.

Ανάμεσα στα προβλήματα που εντοπίστηκαν πριν ανασταλεί η έρευνα ήταν διπλές πληρωμές, η αγορά ενός σκάνερ κόστους 1,8 εκ. δολαρίων που δουλεύει με ακτίνες Χ αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και οι καταβολές ύψους 387.000 για τη φιλοξενία στελεχών της DynCorp σε ξενοδοχεία ενώ υπήρχαν άλλοι κατάλληλοι χώροι διαμονής.

Ο Γενικός Επιθεωρητής καταλόγισε την ευθύνη στο Γραφείο Υποθέσεων Διεθνών Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου (INL), την υπηρεσία δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι υπεύθυνη για το Συμβόλαιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η INL δεν γνωρίζει τι πήρε για το μεγαλύτερο μέρος του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διέθεσε στην DynCorp για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ιρακινής Αστυνομίας», αναφέρει η προσωρινή έκθεση του Επιθεωρητή προσθέτοντας ότι η έλλειψη προηγουμένων ελέγχων της INL δημιούργησε ένα περιβάλλον ευάλωτο σε σπατάλη και απάτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η INL συμμερίστηκε τα ευρήματα και πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ο Γενικός Επιθεωρητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από τη στιγμή που θα γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις, η έρευνα θα επαναληφθεί πριν από το τέλος του χρόνου αλλά στελέχη της διοίκησης κατέστησαν σαφές ότι θα απαιτηθούν τρία ως πέντε χρόνια για να επανεξεταστούν όλα τα τιμολόγια και να ελεγχθεί η αξιοπιστία όλων των αρχείων.

Το ύψους 1,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμβόλαιο της DynCorp υπογράφηκε το Φεβρουάριο του 2004 και κάλυπτε στέγη, τροφή, ασφάλεια, εγκαταστάσεις, υποστήριξη στην εκπαίδευση και ειδικούς στην επιβολή του νόμου για την εκπαίδευση της ιρακινής πολιτικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η DynCorp δεν παρείχε στοιχεία για να στηρίξει τις χρεώσεις για στέγη και τροφή ενώ παρουσίασε κάποια άλλα έξοδα με δύσχρηστο τρόπο και έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες μία επιταγή 108.000 δολαρίων όταν ζήτησαν επανεξέταση των τιμολογίων που σχετίζονταν με τις δαπάνες ταξιδιών.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διαμονή των στελεχών της γινόταν σε ξενοδοχεία και για λόγους ασφαλείας.

Το Πεντάγωνο έχει υπογράψει τουλάχιστον 7.300 συμβόλαια παροχής υπηρεσιών ασφάλειας ενώ χιλιάδες ακόμη έχει υπογράψει και το Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η παρουσία τους είναι απαραίτητη για να απελευθερώσουν στρατιώτες για άλλα καθήκοντα. Όμως στις ΗΠΑ υπάρχει αντιπαράθεση για το θέμα ιδίως μετά το επεισόδιο της 16ης Σεπτεμβρίου στο οποίο ενεπλάκησαν υπάλληλοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater USA και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ατόμων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τουρκικά F-16 έπληξαν χθες κουρδικούς στοχους

Τουρκικά F-16 έπληξαν χθες κουρδικούς στοχους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε χθες θέσεις Κούρδων ανταρτών κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία εξαπέλυσαν αρκετούς πυραύλους προς τους στόχους.

Πηγή: Bloomberg

Προειδοποίηση των ΗΠΑ για το Κόσοβο

Προειδοποίηση των ΗΠΑ για το Κόσοβο

Την πλήρη ετοιμότητα του ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Την ώρα που στη Βιέννη ξεκινούσε ο τρίτος γύρος απευθείας διαβουλεύσεων Σέρβων και Κοσοβάρων για το μέλλον της επαρχίας, ο Γκέιτς, από το Κίεβο, διευκρίνιζε ότι η κυβέρνησή του «δίνει μία τελευταία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις της τρόικας». «Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, πρόσθεσε, γι αυτό το ΝΑΤΟ πρέπει να ολοκληρώσει την προετοιμασία του» και τα κράτη-μέλη «να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στην ΚFΟR» ανεξαρτήτως εξελίξεων.

Αναγνώριση
Στη Βιέννη, το κλίμα δεν ήταν αισιόδοξο. Η τρόικα (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία) κατέθεσε στις δύο αντιπροσωπίες πρόταση 14 σημείων για το καθεστώς της περιοχής, μία πρόταση που η Πρίστινα απέρριψε σχεδόν εκ προοιμίου. «Το Κόσοβο αναμένει ποιοτική αναγνώριση της ανεξαρτησίας», δήλωσε στη Βιέννη ο Χασίμ Τάτσι και πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, στις 10 Δεκεμβρίου, αναμένει ότι «θα ληφθούν αποφάσεις και να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία». Αλλα μέλη της αντιπροσωπίας των Κοσοβάρων διευκρίνισαν ότι η Πρίστινα δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από πλήρη ανεξαρτησία «και δική της έδρα στον ΟΗΕ». Από πλευράς του, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για θέματα Κοσσυφοπεδίου, Σλόμπονταν Σαμάρτζιτς, αναγνώρισε ότι οι Κοσοβάροι πρέπει να αναλάβουν την αυτοδιοίκηση της περιοχής, πρόσθεσε, όμως, ότι «για να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», το Βελιγράδι θα πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και των συνόρων.

Η πρόταση της τρόικα (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, ΗΠΑ) δεν αναφέρεται στην ανεξαρτησία της νυν σερβικής επαρχίας, βεβαιώνει, όμως, ότι το Βελιγράδι δεν θα έχει καμία εξουσία στην περιοχή. Η πρόταση ζητά από τη σερβική κυβέρνηση να μην προβάλει εμπόδια στην ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ καλεί τους Κοσοβάρους να εφαρμόσουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της σερβικής μειονότητας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας ζητούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας ζητούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και ο Βρετανός ομόλογός της, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, κάλεσαν το Ιράκ και την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να λάβουν «άμεσα μέτρα» για να τερματιστούν οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ με ορμητήριο το βόρειο Ιράκ.

Οι δύο υπουργοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά τη συνομιλίες που είχαν την Δευτέρα και τις οποίες η Ράις χαρακτήρισε «εκτενείς». Μεταξύ άλλων πρότειναν να υπάρξει συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής (Ιράκ, Τουρκία και ΗΠΑ) κατά την προσεχή σύνοδο των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

«Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι δεσμεύεται να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια περίοδο όπου διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας στο εσωτερικό του Ιράκ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την Δευτέρα η Ουάσινγκτον ενέτεινε τις προσπάθειές της ώστε να αποφευχθεί η εισβολή του τουρκικού στρατού στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε μάλιστα στην τουρκική ηγεσία ότι θα υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών για να αντιμετωπιστούν οι Κούρδοι αντάρτες που δρουν έχοντας ως βάση τους το βόρειο Ιράκ. Ο Μπους είχε επίσης συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι.

Η Ράις και ο Μίλιμπαντ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι εξακολουθούν να πιστεύουν πως «η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να εξαλειφθεί η απειλή του ΡΚΚ».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Φέσι» 34 εκατ. ευρώ στη Βουλή από τα τηλεφωνήματα των βουλευτών

«Φέσι» 34 εκατ. ευρώ στη Βουλή από τα τηλεφωνήματα των βουλευτών

Χρέος 34 εκατομμυρίων ευρώ βαραίνει τη Βουλή από τα τηλεφωνήματα των 300 του Κοινουβουλίου, οι οποίοι δεν πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς τους ακόμη και όταν αυτοί υπερκαλύπτουν την ατέλειά τους.

Τη μεγάλη αυτή οικονομική εκκρεμότητα των τηλεφωνικών χρεών της τελευταίας επταετίας αναλαμβάνει να εξοφλήσει η Βουλή με ειδικό διακανονισμό. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2005 τα χρέη έφταναν περίπου τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αυτά προστέθηκαν τα χρέη του 2006 και του 2007, που εκτιμάται ότι ανέρχονται ήδη σε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Δηλαδή, κάθε βουλευτής που πέρασε από το Κοινοβούλιο από το 2000 έως σήμερα έχει κοστίσει στον προϋπολογισμό της Βουλής και, ως εκ τούτου, στον Έλληνα φορολογούμενο 10.000 ετησίως μόνο για τις υπερβάσεις στα τηλεφωνικά έξοδά του.

Στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς παρέχονται επτά τηλεφωνικές συνδέσεις, ενώ στους υπόλοιπους οκτώ. Η ατέλεια με πλαφόν το ποσό των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων (καλύπτει και γραμμή Internet) βαρύνει τη Βουλή.

Όσο για την κινητή τηλεφωνία, κάθε βουλευτής δικαιούται μία γραμμή σύνδεσης με εταιρεία της επιλογής του, ενώ η Βουλή πληρώνει τα πάγια τέλη και το ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως.

Το ποσό των περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ αφορά την περίοδο 2000-2005 και ανέλαβε να το εξοφλήσει η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, προχωρώντας στην υπογραφή σύμβασης με τον ΟΤΕ η οποία προβλέπει την εξόφληση της οφειλής σε δέκα δόσεις.

Πηγή: in.gr

Οι ΗΠΑ σκέφτονται την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά του ΠΚΚ

Οι ΗΠΑ σκέφτονται την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά του ΠΚΚ

Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους σκέφτεται σοβαρά την πραγματοποίηση εκ μέρους τους αεροπορικών επιθέσεων εναντίον θέσεων του ΠΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, σε μια προσπάθεια τους να αποτρέψουν το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στη χώρα.

Ο πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ διαβεβαίωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να λάβουν μέτρα και πέραν της διπλωματίας για την καταστολή των Κούρδων ανταρτών.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν πλέον σοβαρά την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών. Ένα τέτοιο μέτρο υπήρχε ανέκαθεν στις επιλογές των ΗΠΑ, εάν δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποφυγής μιας τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ. Σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, ο κίνδυνος εισβολής στο Βόρειο Ιράκ και η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι πιο ορατά από ποτέ.

Άλλη επιλογή που εξετάζουν οι ΗΠΑ είνα να πείσουν την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να στείλει τους στρατιώτες της (Πεσμέγκα) ώστε να δημιουγήσουν ζώνες προστασίας γύρω από τις περιοχές που διακινείται το ΠΚΚ, για να περιορίσουν τους αντάρτες στους ορεινούς όγκους του Βορείου Ιράκ.

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερτογάν έδωσε στις ΗΠΑ και την Ιρακινή κυβέρνηση περιθώριο 72 ωρών ώστε να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα κατά του ΠΚΚ, αφήνοντας να νοηθεί πως σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα επιληφθεί η ίδια της κατάστασης.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν προειδοποίησε με τη σειρά της πως σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές, είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Τουρκία κατά του ΠΚΚ, τα εκατομμύρια των Κουρδων που διαμένουν στην Τουρκία θα οδηγήσουν τη χώρα σε χαώδη κατάσταση.

"Εάν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τις βάσεις του ΠΚΚ στον Βορρά, αύριο ολόκληρη η Τουρκία θα τυλιχθεί στις φλόγες," δήλωσε ο εκπρόσωπος της κουρδικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, Γκουμπάντ Ταλαμπανί.

Πρόσθεσε επίσης πως οι Πεσμέγκα έχουν σχηματίσει ζώνη προστασίας γύρω από τους αντάρτες του ΠΚΚ, ώστε να τους εμποδίσουν από το να κατεβαίνουν στις πόλεις του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η μόνη μακροπρόθεσμη επιλογή που εξετάζει η κουρδική κυβέρνηση είναι ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ιράκ.

Πηγή: Chicago Tribune

Η Κοντολίζα Ράις καλεί τη Ρωσία να συγχρονισθεί με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα

Η Κοντολίζα Ράις καλεί τη Ρωσία να συγχρονισθεί με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις κάλεσε χθες την Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της για τον 21ο αιώνα, επιδεικνύοντας σεβασμό στους ανεξάρτητους δημοκρατικούς θεσμούς και στην ελευθεροτυπία.

Στην εναρκτήρια ομιλία της στην συνδιάσκεψη για την ιστορία των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από το 1969 έως το 1976, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε μνεία στη « συνεργασία με τη Ρωσία στον 21ο αιώνα, επί της βάσης» των αμοιβαίων συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών.

«Επιθυμούμε μία στιβαρή Ρωσία», τόνισε η ίδια, αλλά «ισχυρή εν σχέσει προς τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, με ισχυρούς ανεξάρτητους θεσμούς, έναν ανεξάρτητο νομοθετικό και δικαστικό τομέα, μι’ ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών, με ελευθερία του Τύπου κι έναν δυναμικό μη κυβερνητικό τομέα», πρόσθεσε η Ράις.

«Όποτε διαφωνούμε, εμείς λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψη τις θέσεις της Ρωσίας κι εκφράζουμε μ’ ειλικρίνεια τις δικές μας ιδέες», τόνισε η ίδια.

«Σ’ αυτό το πνεύμα ήταν που εγώ κι ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς πήγαμε στη Μόσχα για ν΄απαντήσουμε στις ρωσικές ανησυχίες», όσον αφορά την αντιπυραυλική άμυνα, τόνισε η Ράις.

«Είναι πολύ πιθανόν η Ρωσία κι οι ΗΠΑ να έχουν τις διαφορές τους, και μάλιστα σ’ έντονο ύφος, όμως δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε τούτες τις διαφορές να καταστρέφουν τη θετική δουλειά που μπορούμε κι οφείλουμε να κάνουμε», πρόσθεσε η Ράις, η οποία είχε ειδικευθεί στις σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση.

«Έχω επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση, έχω σπουδάσει τη Σοβιετική Ένωση, όμως ένα σας λέγω: η σημερινή Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση», κατέληξε η ίδια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Χριστόφιας: Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για προώθηση του Κυπριακού «με γινάτι»

Χριστόφιας: Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για προώθηση του Κυπριακού «με γινάτι»

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ψες ότι εφόσον ο λαός τον εκλέξει στο ύπατο αξίωμα του κράτους θα αναλάβει συνεχείς καθημερινές πρωτοβουλίες για προώθηση του Κυπριακού, «με γινάτι».

«Σκέφτομαι με δέος την ανάληψη της Προεδρίας», είπε προσθέτοντας πως για τον ίδιο «η καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει φωτιά και όχι μέλι, όπως αποδείχθηκε στην πράξη για άλλους», είπε.

Μιλώντας στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης που διοργανώθηκε από την Πρωτεύουσα Κίνηση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως θα επιδιώξει μέσα από πρωτοβουλίες και να προωθήσει τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και θα επιδιώξει συναντήσεις με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του Τ/Κ ηγέτη, που μέχρι τώρα προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Πίσω από τι θα καλυφθεί ο κ. Ταλάτ με Πρόεδρο το Δημήτρη» διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας;». Ο υποψήφιος για την Προεδρία είπε ακόμα ότι αποτελεί αδικία η θέση που προβάλλει εκλογικό επιτελείο, ότι ο κ. Χριστόφιας δεν ασκεί κριτική κατά της Τουρκίας και δεν αναφέρεται με κριτικό πνεύμα στον κ. Ταλάτ.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή κοινωνία χρειάζεται εκσυγχρονισμό σε όλες της τις δομές και ανανέωση, με την αλλαγή γενεών στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας και, αφού διευκρίνισε ότι δεν μέμφεται κανένα, πρόσθεσε ότι χρειάζεται κάποια στιγμή άνθρωποι οι οποίοι δεν πρωταγωνίστησαν, αλλά ήταν νεαροί όταν συνέβησαν τραγικά γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων, στους οποίους στηρίζονται τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα να βγουν μπροστά, χωρίς να ξεγράφουν το παρελθόν, αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν με αντικειμενικότητα.

«Σας διαβεβαιώνω ότι όσοι συμπρωταγωνίστησαν είτε μέσα σε κόμματα, είτε διακομματικά, είτε μέσα στην κοινωνία, φυσιολογικά βλέπουν το παρόν και μέλλον μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και δυστυχώς και της αυτοδικαίωσης», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία, που όπως είπε κατατρύχεται από το γεγονός ότι είναι μοιρασμένη, είπε πως θέλει πριν ο ίδιος πεθάνει, να δικαιωθεί, επειδή όπως είπε, νιώθει ότι θα δικαιωθεί και ο ίδιος. Πρόσθεσε πως το άνοιγμα της οδού Λήδρας, η τελική λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Λευκωσίας θα αποτελεί για τον ίδιο ένα θρίαμβο και προσωπική δικαίωση, καθώς η διχοτόμηση της πόλης Λευκωσίας αφήνει αδικαίωτα βιώματα.

Ο κ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση είπε ότι η λύση πολλών προβλημάτων θα δοθεί μέσα από την αποκέντρωση, αξιοποίηση ιδεών και την προώθηση της συμμετοχής, προσθέτοντας πως η αποκέντρωση στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Για την παιδεία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως θα πρέπει να στοχεύει στη διαμόρφωση σκεπτόμενων πολιτών, ανεκτικών στη διαφορετικότητα, προσθέτοντας πως η ελληνοκεντρική στενόκαρδη παιδεία είχε ως αποτέλεσμα την ανύπαρκτη ανοχή έναντι των Τ/Κ συμπατριωτών μας και τα φαινόμενα ρατσισμού που παρουσιάστηκαν μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την ελεύθερη είσοδο ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων στην Κύπρο.

Είπε ακολούθως ότι στην παιδεία χρειάζεται ρήξη με το κατεστημένο και ριζική μεταρρύθμιση, ώστε το σχολείο από χώρος επίσκεψης να μετατραπεί σε χώρο ζωής, και αναφέροντας πως για τον ίδιο και το κόμμα του η παιδεία αποτελεί βασικό αγαθό διατύπωσε την εκτίμηση πως η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άργησε πολύ, καθώς θα έπρεπε να αρχίσει να αναπτύσσεται από τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη Δημόσια Διοίκηση είπε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία δημόσιας διοίκησης και εκτελεστικής εξουσίας, να αλλάξουν δομές με καταμερισμό αρμοδιοτήτων και εξουσιών, με προώθηση της αξιοκρατίας και να εξευρεθεί ο τρόπος, ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να αισθάνεται ότι ασκεί λειτούργημα.

Ο κ. Χριστόφιας, είπε τέλος πως τόσο σε ό,τι αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας, όσο και σε ό,τι αφορά την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας.

Πηγή: typos.com.cy

Λυσσαρίδης: Θα διευθετηθεί το ζήτημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση κατεχόμενης Αμμοχώστου - Λατάκειας

Λυσσαρίδης: Θα διευθετηθεί το ζήτημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση κατεχόμενης Αμμοχώστου - Λατάκειας

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος μετέβη στη Δαμασκό ως προσωπικός απεσταλμένος του προέδρου Παπαδόπουλου, δήλωσε ότι μετέφερε στον πρόεδρο τη σαφή διαβεβαίωση του προέδρου Άσαντ ότι το ζήτημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας θα διευθετηθεί σύντομα με τρόπο, που θα ικανοποιεί τη Λευκωσία.

Για τις επαφές του στη Δαμασκό ο κ. Λυσσαρίδης ενημέρωσε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη Συρία η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή.

Ο Β. Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, εκτός από τη διευθέτηση του ζητήματος με την ακτοπλοϊκή σύνδεση , αναμένεται να υπάρξει και περαιτέρω ανάπτυξη στις σχέσεις Κύπρου-Συρίας.

Πηγή: typos.com.cy

Την 1η Νοεμβρίου η συνάντηση για το όνομα

Την 1η Νοεμβρίου η συνάντηση για το όνομα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέα συνάντησή του με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Η δήλωση Νίμιτς είναι η ακόλουθη:

«Ως προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, ήμουν σε επικοινωνία με τους αντιπροσώπους των δύο συμβαλλόμενων μερών και έχουμε συμφωνήσει να συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη την 1η Νοεμβρίου. Ελπίζω ότι μέσω της επανάληψης αυτών των συζητήσεων, στο καθιερωμένο πλαίσιο, μπορούμε να θέσουμε την προκαταρκτική εργασία σε εντατικότερες συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία ικανοποιητική λύση του ζητήματος της ονομασίας και των σχετικών θεμάτων. Αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν δείξει ειλικρινή επιθυμία να φθάσουν σε μια λύση. Θα κάνω δήλωση για το συμπέρασμα της συνάντησης.

Θα επιθυμούσα, επίσης, αυτή τη στιγμή να κάνω προσωπική δήλωση σχετικά με ορισμένες παρατηρήσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο που περιελήφθησαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Λυπάμαι ειλικρινά για τον αντίκτυπο που εκείνα τα σχόλια είχαν και λυπούμαι ιδιαίτερα για την αμελή εισαγωγή των ιστορικών σχολίων στη συμφωνηθείσα διπλωματική διαδικασία. Εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να αποσύρω τα σχόλια που γίνονται, δίνοντας έμφαση αντί αυτού στη μόνιμη επιρροή και στη βαθιά σημασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ιστορία».

Αντιδράσεις στα Σκόπια για την ανακοίνωση Νίμιτς

Κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, τις οποίες επικαλείται ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Κανάλι 5» αναφέρουν ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στα Σκόπια διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για να εξετασθεί η θέση που θα διατυπώσει η χώρα στη συνάντηση που έχει συγκαλέσει για την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Στις διαβουλεύσεις αυτές θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός, εκτιμούν ότι στη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου, ο κ. Νίμιτς δεν θα καταθέσει νέα πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Κατά πάσα πιθανότητα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς θα εκφράσει κάποιες νέες ιδέες για τις οποίες θα ζητήσει τη γνώμη των δύο πλευρών και θα προτείνει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο Σκοπιανό ξεκινά σήμερα από τη Νέα Υόρκη. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ σε συνάντηση την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για την έναρξη μίας διαδικασίας εντατικών διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η οποία θα καταλήξει σε αναβαθμισμένες συνομιλίες πολιτικού επιπέδου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές το τελευταίο στάδιο αυτής της νέας διαδικασίας, αλλά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει ωριμάσει η σκέψη για συνομιλίες -καταρχάς- σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων. Οι συνομιλίες αυτές δεν θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εκκρεμότητα της ονομασίας αλλά και σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση αλυτρωτικών ενεργειών, όπως η πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος».

Η κινητικότητα που θα εκδηλωθεί συνδέεται ευθέως με το τέντωμα του σκοινιού στο Σκοπιανό. Η αμερικανική διπλωματία δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του ελληνικού βέτο δεν είναι προσχηματική. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ να δείξει διαλλακτικότητα. Είπε συγκεκριμένα: «Για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να μας πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό κινούνται γρήγορα και χωρίς πισωγυρίσματα και ότι είναι διατεθειμένη να εργαστεί επίμονα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα του ονόματος, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της». Δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση της Αθήνας και σημείωσε απλώς ότι «η Ελλάδα έχει πραγματικά έγνοιες». Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη βούληση της κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του ονόματος. «Η ώρα των αποφάσεων έφτασε», είπε, «είναι σαφές το μήνυμά μας, ας το ερμηνεύσει σωστά η κυβέρνηση των Σκοπίων».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «με εμμονή στην αδιαλλαξία και τις ανιστόρητες ενέργειές τους, με εμμονή σε προπαγάνδα αλυτρωτικής λογικής, δεν χτίζονται συμμαχικές σχέσεις, δεν χτίζονται σχέσεις αλληλεγγύης, όπως απαιτεί η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είναι ξεκάθαρη, υπεύθυνη και αποφασιστική η θέση μας. Είναι η πολιτική του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος». Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη: «Ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη περνά από την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος».

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι πλέον είναι εφικτή μία λύση σύνθετης ονομασίας όπως «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Εκτιμούν επίσης ότι εφόσον τεθεί θέμα αποδοχής μιας τέτοιου είδους λύσης δεν θα είναι δύσκολη η πολιτική διαχείριση, καθώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Εκτροπές και εκρήξεις στο ΠΑΣΟΚ

Εκτροπές και εκρήξεις στο ΠΑΣΟΚ

Δυναμιτίστηκε εκ νέου το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τη νέα επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς του Θόδωρου Πάγκαλου κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε όσα τελευταία αποδίδει περί «καθεστωτικής» νοοτροπίας στον διεκδικητή της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, συνοδεύοντας ωστόσο αυτές τις δηλώσεις με υπονοούμενα και χαρακτηρισμούς, όπως «Ντούτσε» και «Φίρερ».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Πάγκαλου προκάλεσαν νέο σκηνικό κρίσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με απρόβλεπτες συνέπειες, με τον κ. Κουλούρη να εξαπολύει πυρά εναντίον του αλλά και κατά υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο κ. Πάγκαλος έχει πλούσιο δημόσιο λόγο και πλούσιο αρχείο των όσων κατά καιρούς έχει πει», προσθέτοντας το βράδυ στη ΝΕΤ: Τα ξεχνώ τη στιγμή που τα ακούω αυτά. Την επόμενη της 11ης Νοεμβρίου θα αξιοποιήσω και τον κ. Πάγκαλο.

Ο κ. Πάγκαλος στο Mega όχι μόνο επανέλαβε ότι δεν εμπιστεύεται για ηγέτη τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά παρομοίασε εμμέσως πλην σαφώς τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με «Φίρερ». «Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε ανάγκη από έναν ηγέτη, Φίρερ στα γερμανικά, Ντούτσε στα ιταλικά.

«Καθεστωτικός»
Εχουμε ανάγκη από μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, την οποία δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη σε βαθμό που να καλύψουμε μία πλειοψηφία», είπε ο κ. Πάγκαλος. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «καθεστωτικό» τον κ. Βενιζέλο -«άνθρωπο όλων των καταστάσεων»-, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν «λαμόγια» στο ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν πλουτίσει.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, αρκέστηκε να πει πως «ο κ. Πάγκαλος έχει πλούσιο δημόσιο λόγο και πλούσιο αρχείο των όσων κατά καιρούς έχει πει» και ανέφερε ότι η πολιτική ζωή δεν πρέπει να περιορίζεται στη σοβαροφάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ. Πάγκαλο, του άφησε να εννοηθεί -χωρίς να το προσδιορίσει- ότι θα έχει αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ -αφού αρνήθηκε ότι υπάρχει τρίτος πόλος στο ΠΑΣΟΚ- είπε πως δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον ίδιο το γεγονός ότι οι Θ. Πάγκαλος και Βάσω Παπανδρέου τοποθετήθηκαν ανοιχτά υπέρ Παπανδρέου. «Δεν περίμενα να τοποθετηθούν υπέρ εμού», είπε και προσέθεσε: «Δεν θέλω να εκφράζω ένα καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ του χθες».

Δριμεία επίθεση κατά του κ. Πάγκαλου, αλλά και στελεχών που στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο Κ. Κουλούρης χαρακτηρίζοντας τα στελέχη αυτά «θλιβερές φιγούρες οι οποίες γίνονται κήνσορες της ηθικής».

«Διπροσωπία»
Ο κ. Κουλούρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επιτέθηκε στον κ. Πάγκαλο κάνοντας λόγο για σχιζοφρένεια, υποκρισία και διπροσωπία και θύμισε ότι είχε αποκαλέσει τον Γ. Παπανδρέου «ανιστόρητο», ενώ στο Alter τόνισε με έμφαση ότι είχε αποκαλέσει ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου «δωρολήπτη» και πως είχε καταφερθεί κατά των συνεργατών του στο υπουργείο Εξωτερικών γιατί μιλάνε αμερικάνικα.

Βολές δέχθηκαν από τον κ. Κουλούρη και στελέχη όπως ο Μ. Ανδρουλάκης γιατί, όπως είπε, είχε αποκαλέσει τον Αν. Παπανδρέου «Δον Κορλεόνε», ενώ υποστήριξε ότι ο Γ. Παπανδρέου εάν είχε φιλότιμο θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί αντί να ζητά την ανανέωση της εντολής για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε αλλεπάλληλες ήττες. Τα πυρά του κ. Κουλούρη δέχθηκαν ακόμα ο κ. Ευθυμίου, ο κ. Πετσάλνικος, ο κ. Ρέππας και η Β. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι αυτοί είναι οι «κήνσορες», οι οποίοι και ήταν απόλυτα ευνοούμενοι του ίδιου του κ. Σημίτη. Στα στελέχη αυτά ο κ. Κουλούρης συμπεριέλαβε και συνδικαλιστικά στελέχη, όπως τον κ. Παναγόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τους «εργατοπατέρες».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας -μιλώντας στο Alter- πήρε αποστάσεις από τον Θ. Πάγκαλο, τονίζοντας ότι δεν τον εκφράζουν χαρακτηρισμοί όπως αυτοί που εκείνος χρησιμοποίησε, ενώ υπενθύμισε ότι είχε διαμαρτυρηθεί παλιότερα και για τη συμμετοχή του ιδίου στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Λάδι στη φωτιά των χθεσινών εκρήξεων έριξε και η χθεσινοβραδινή δήλωση του Σπ. Παπασπύρου. «Δεν θα μείνω στο ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί ο Ευ. Βενιζέλος», είπε μιλώντας στο Alter ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ σίγουρα είναι εγγραφές κοινωνικές και όχι διαγραφές», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, σημειώνοντας ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι όταν η αντιπαράθεση προσλαμβάνει προσωπικό χαρακτήρα. «Οταν κάποιος από εμάς αναφέρεται στην ύπαρξη τέτοιων φαινομένων -για «λαμόγια»-, καλό είναι να πάμε σε ονοματεπώνυμα», είπε ο κ. Φλωρίδης.

Στις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ότι υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν το «χθες» απάντησε η Β. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για συνεχείς και απρόκλητες αναφορές στο πρόσωπό της, για να προσθέσει: «Ο κ. Βενιζέλος με επισκέφτηκε δύο φορές μετά τη βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ ζητώντας τη στήριξή μου στο πρόσωπό του. Μόλις δημοσιοποίησα την υποστήριξή μου στον κ. Παπανδρέου, άρχισε να με κατηγορεί ως δήθεν εκπρόσωπο του «καθεστωτισμού»».

Η Β. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να εξηγήσει πότε ήταν ειλικρινής και πότε έλεγε την αλήθεια και «κατά πόσον με τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να θεωρηθεί μια αξιόπιστη λύση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Γινόμαστε περίγελος των αντιπάλων

«Σήμα κινδύνου» για την εικόνα που διαμορφώνουν για το ΠΑΣΟΚ οι «αλληλοκατηγορίες και οι ανταλλαγές χαρακτηρισμών» μεταξύ στελεχών εξέπεμψε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Αυτά «μπορεί να μας κάνουν περίγελο των αντιπάλων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στον Πειραιά, και κάλεσε «να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να σταματήσει αυτή η εικόνα».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ακόμη πως ο πραγματικός «κίνδυνος είναι η πολύχρονη διακυβέρνηση της ΝΔ που χτίζει ένα καθεστώς» και πως «ο πολίτης αφήνεται έρμαιο στη Δεξιά». «Η παράταξη αυτή δεν έχει την πολυτέλεια να φάει τα σωθικά της», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι «η 11η Νοεμβρίου δεν είναι αυτοσκοπός, είναι σταθμός στην πορεία μας».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε «καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει λευκή επιταγή» και πως «χρειαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ που το υπηρετεί ο πρόεδρός του και όχι το ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί τον πρόεδρό του». Ακολούθως ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τις εκλογές επειδή δεν άλλαξε και τόνισε ότι πρέπει:

  • Να αλλάξει εκ βάθρων το ΠΑΣΟΚ.
  • Να γίνουν καταστατικές και θεσμικές αλλαγές.
  • Να επανακαθοριστεί ένα «συμβόλαιο εμπιστοσύνης για μια κυβερνώσα Αριστερά», το οποίο θα έχει σαφή κυβερνητική πρόταση για κορυφαία θέματα, όπως το Ασφαλιστικό, η διαφάνεια, η ανασύνταξη της πολιτείας κ.ά.

ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Παιχνίδι με δημοσιεύματα και διαρροές

Την έντονη αντίδραση συνεργατών του Βαγγέλη Βενιζέλου προκάλεσαν ανυπόστατα δημοσιεύματα τα οποία θεωρείται ότι εξυπηρετούν οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης της υποψηφιότητάς του.

Στην πρώτη περίπτωση, εφημερίδα που εκδίδεται στην Πάτρα φιλοξένησε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βενιζέλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαϊας, άφησε υπαινιγμούς για τα οικονομικά του Γ. Παπανδρέου. Κατά το δημοσίευμα, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για την οικονομική κατάστασή του, εφέρετο να απαντά: «Ρωτήστε τον Παπανδρέου όταν έρθει στην Πάτρα, αν τα εισοδήματά του δικαιολογούν τη ζωή που κάνει».

Η αντίδραση των συνεργατών του κ. Βενιζέλου υπήρξε άμεση, προκειμένου, όπως τονιζόταν, να αποτραπεί κάθε απόπειρα εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Με ανακοίνωση μάλιστα που εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του κ. Βενιζέλου, η αρμόδια για θέματα περιφερειακού Τύπου Ρόζα Βρεττού διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε στιχομυθία τέτοιου χαρακτήρα, δηλώνοντας ότι «ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε είπε ούτε υπονόησε κάτι σχετικό με όσα αναγράφονται στην εφημερίδα».

Τ. Χυτήρης
Είχε προηγηθεί δήλωση του Τηλέμαχου Χυτήρη, ο οποίος καλούσε, εκ μέρους της πλευράς Παπανδρέου, τον διεκδικητή της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ να διαψεύσει άμεσα όσα του απέδιδε πρωτοσέλιδα η εφημερίδα. Ο κ. Χυτήρης εξέφραζε μάλιστα τη λύπη του για το «επίπεδο» των δηλώσεων που εφέρετο να είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς τις «συκοφαντικές, βαθύτατα διχαστικές, ψευδείς και υποκριτικές».

Αντιδράσεις προκάλεσε, ωστόσο, και ρεπορτάζ αθηναϊκής απογευματινής εφημερίδας, το οποίο υποστήριζε ότι ο Β. Βενιζέλος σχεδιάζει να επισκεφθεί πρωινή εκπομπή γνωστής παρουσιάστριας, για να αναστρέψει, υποτίθεται, το ρεύμα Παπανδρέου στις... νοικοκυρές, καθώς και στα άτομα τρίτης ηλικίας!

Το δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε από την πλευρά Βενιζέλου «προδήλως ανακριβές», ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ALPHA, υπογράμμισε ότι την ημέρα και την ώρα της εν λόγω εκπομπής, ο Β. Βενιζέλος θα βρίσκεται στην Κρήτη, σύμφωνα με τον από ημερών προγραμματισμό των περιοδειών του.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΧΑΪΑΣ
Τι ειπώθηκε πραγματικά

Τη θέση του για το τι ακριβώς διημείφθη στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Αχαϊας διατύπωσε στην εκπομπή της ΝΕΤ «Προσκήνιο» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διαψεύδοντας όσα υποστηρίζονται στο επίμαχο δημοσίευμα.

Ευ. Βενιζέλος: Ενα από τα στελέχη μας της Πάτρας με ρώτησε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή: «Πείτε μου, σύντροφε Βενιζέλο, πόσο πλούσιος είστε;». Και του είπα, εγώ έτσι ξεκίνησα, αυτό είναι το επίπεδο της ζωής μου, είμαι αυτός που έχει κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια, η αγορά ξέρει, ξέρετε.

Η αγορά κατατάσσει τους πολιτικούς. Εχουμε διατελέσει όλοι υπουργοί πολλά χρόνια, είμαστε άνθρωποι που έχουμε άλλοι την επαγγελματική μας διαδρομή, άλλοι την αμιγώς πολιτική και κομματική μας διαδρομή (...).

Δεν γεννήθηκα μέσα στο κόμμα ούτε μέσα στην εξουσία. Είμαι ένας από εσάς, όπως έχω πει πολλές φορές, και η κατάσταση είναι αυτή.

Θα σε παρακαλέσω, όμως, του είπα, επειδή είσαι ένας έντιμος και δίκαιος άνθρωπος, όταν θα έλθουν εδώ οι κ. Παπανδρέου και Σκανδαλίδης να τους κάνεις την ίδια ερώτηση.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Στη Νομαρχιακή Επιτροπή Αγρινίου με ρώτησαν: "Αληθεύει ότι είστε ανιψιός του Μητσοτάκη;". Και απάντησα: "Οχι, η αλήθεια είναι ότι είμαι γιος του, γι αυτό μου εμπιστεύτηκε το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου την υπεράσπισή του"».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κι άλλος στη γραμμή Πολύδωρα

Κι άλλος στη γραμμή Πολύδωρα

Ο Τατούλης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο

Σε μέγγενη που σφίγγει μέρα με τη μέρα εξελίσσονται οι «αντάρτες» για την κυβέρνηση. Στην αγωνία που επικρατεί για το επόμενο «χτύπημα» του Βύρωνα Πολύδωρα, ήρθε να προστεθεί η ηχηρή προειδοποίηση ενός ακόμη πρώην κυβερνητικού στελέχους, του Πέτρου Τατούλη, ότι «δεν είναι δεδομένος» στη Βουλή.

O πρώην υφυπουργός Πολιτισμού απειλεί να καταψηφίσει στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ εξαπολύει βολές κατά του «δικομματισμού» που «νέμεται την εξουσία»... «Έχω μάθει να στηρίζω τις απόψεις μου μέχρι τέλους...», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τατούλης, ο οποίος θεωρεί ότι ο εκλογικός νόμος θα έπρεπε να κινηθεί προς το αναλογικότερο και όχι να συντηρεί «ένα εκλογικό σύστημα νομής της εξουσίας». Ο πρώην υφυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα φέρει έως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας με έμφαση ότι είναι ένα θέμα στο οποίο θα επιμείνει. Μετά τους κ.κ. Πολύδωρα και Παυλίδη, ο κ. Τατούλης είναι ο τρίτος βουλευτής που απειλεί με καταψήφιση νομοσχεδίου.
Το «χτύπημα» Τατούλη προκάλεσε συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς είναι το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα α πό την πλευρά του βουλευτή Αρκαδίας- είχε προηγηθεί η επίθεσή του για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, για την οποία είχε διαμηνύσει στον κ. Αλογοσκούφη ότι δεν θα πρέπει «ούτε να τη σκέφτεται».

Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι ο πρώην υφυπουργός επίσης αποτελεί άλλο ένα «απρόβλεπτο» στέλεχος και δεν στέκονται τόσο στη πικρία του γιατί δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση, όσο στη δυσαρέσκειά του γιατί την ίδια ώρα προωθείται από τον Κων. Καραμανλή ο βασικός ανταγωνιστής του στην Αρκαδία, ο υφυπουργός Παιδείας Ανδ. Λυκουρέντζος. Σημείωναν, μάλιστα, ότι ο κ. Τατούλης έχει ήδη έρθει σε μια μεγάλη ρήξη με τον Κων. Καραμανλή, που είχε οδηγήσει και στη διαγραφή του από τη Ν.Δ. το 1998. Και αυτή τη διαγραφή φρόντισε χθες να υπενθυμίσει και ο ίδιος, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα στο Μαξίμου. Μέσα σε αυτό το κλίμα, κομματικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι είναι αρκετά πιθανό ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε κάποια διαγραφή, παρά τους χαμηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει το κυβερνητικό επιτελείο. «Ο Κων. Καραμανλής θα επιχειρήσει και σε αυτό το θέμα να αιφνιδιάσει», έλεγαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας με έμφαση ότι «η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει και με 151 βουλευτές...».

Κανένα σχόλιο

Βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου αυτή την ώρα είναι να μην εμφανιστεί ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, που θα οδηγούσε και σε μεγάλη εσωστρέφεια κυβέρνηση και κόμμα. Γι΄ αυτό το λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος απέφυγε κάθε σχόλιο για την «έκρηξη» Πολύδωρα, ενώ χαρακτήρισε «ευφάνταστο σενάριο» το ενδεχόμενο διαγραφής του πρώην υπουργού. Επίσης, κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση από τον γραμματέα του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη για το θέμα της νέας προσφυγής στις κάλπες. Ο κ. Ρουσόπουλος έσπευσε να απαξιώσει τα εκλογικά σενάρια, ενώ ο κ. Ζαγορίτης εξακολουθεί να δηλώνει ότι το κόμμα βρίσκεται σε «κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Προβάδισμα Γιώργου σε 3 δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα Γιώργου σε 3 δημοσκοπήσεις

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου με ελαφρά διεύρυνση της διαφοράς που τον χωρίζει από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό μολονότι ο κ. Βενιζέλος θεωρείται από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα σε σχέση με τους τρεις υποψηφίους να νικήσει στις επόμενες εκλογές τη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή. Η νέα μέτρηση της εταιρείας GΡΟ για το Μega προσδιορίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο στις 6,7% σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ενώ η αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έδειχνε ανάκαμψη του κ. Βενιζέλου και διαφορά 4,5 ποσοστιαίων μονάδων. Έτσι, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 49,8%, ο κ. Βενιζέλος το 43,1% και ο κ. Σκανδαλίδης το 4%, ενώ το 3,1% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Στο αντίστοιχο γκάλοπ της εταιρείας Μetron Αnalysis που έγινε για τον ΑΝΤ1, η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών διαμορφώνεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι των 7 μονάδων στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα «ποιον από τους τρεις προτιμάτε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» συγκεντρώνει το 49%, ο κ. Βενιζέλος το 41%, ο κ. Σκανδαλίδης το 7%, ενώ το 2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί για την αρχηγία κανέναν από τους τρεις και το 1% δεν απαντά.

Επιπλέον, δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Αlco για λογαριασμό του Αlter, δείχνει ως προς την πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου, ότι ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με 48,3%, ο Β. Βενιζέλος ακολουθεί με 39,6%, ο Κ. Σκανδαλίδης αποσπά το 5,5% και το 6,6% δεν απαντά.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση της GΡΟ, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν σε ποσοστό 54,4% ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα μπορούσε ως πρόεδρος του Κινήματος να νικήσει στις επόμενες εκλογές τη Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή ενώ σε ποσοστό 34,5% διατυπώνουν την ίδια άποψη για τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Κώστας Σκανδαλίδης συγκεντρώνει το 2,6%.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη ημέρα απωλειών για το αργό

Τρίτη ημέρα απωλειών για το αργό

ΠΤΩΤΙΚΑ για τρίτη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς η Τουρκία σηματοδότησε ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να βοηθήσουν στην αποφυγή στρατιωτικής δράσης έναντι των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Επίσης οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς εικάζεται ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν για δεύτερη εβδομάδα. Η Τουρκία θα περιμένει τις ενέργειες των ΗΠΑ και του Ιράκ έναντι του κόμματος ΡΚΚ πριν κάνει οποιαδήποτε επιδρομή, δήλωσε αργά χθες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε έως 47 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 85,55 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:37 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 85,76 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 93 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας τα 86,02 δολ. χθες. Τα συμβόλαια του Νοεμβρίου που έληξαν χθες υποχώρησαν 1,04 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 87,56 δολ. το βαρέλι.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε έως 47 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 82,80 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe στο Λονδίνο και διαπραγματεύθηκε στα 82,90 δολ. το βαρέλι στις 11:30 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, το μπρεντ υποχώρησε 52 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 83,27 δολ. το βαρέλι.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ