Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Εκτροπές και εκρήξεις στο ΠΑΣΟΚ

Εκτροπές και εκρήξεις στο ΠΑΣΟΚ

Δυναμιτίστηκε εκ νέου το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τη νέα επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς του Θόδωρου Πάγκαλου κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε όσα τελευταία αποδίδει περί «καθεστωτικής» νοοτροπίας στον διεκδικητή της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, συνοδεύοντας ωστόσο αυτές τις δηλώσεις με υπονοούμενα και χαρακτηρισμούς, όπως «Ντούτσε» και «Φίρερ».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Πάγκαλου προκάλεσαν νέο σκηνικό κρίσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με απρόβλεπτες συνέπειες, με τον κ. Κουλούρη να εξαπολύει πυρά εναντίον του αλλά και κατά υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο κ. Πάγκαλος έχει πλούσιο δημόσιο λόγο και πλούσιο αρχείο των όσων κατά καιρούς έχει πει», προσθέτοντας το βράδυ στη ΝΕΤ: Τα ξεχνώ τη στιγμή που τα ακούω αυτά. Την επόμενη της 11ης Νοεμβρίου θα αξιοποιήσω και τον κ. Πάγκαλο.

Ο κ. Πάγκαλος στο Mega όχι μόνο επανέλαβε ότι δεν εμπιστεύεται για ηγέτη τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά παρομοίασε εμμέσως πλην σαφώς τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με «Φίρερ». «Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε ανάγκη από έναν ηγέτη, Φίρερ στα γερμανικά, Ντούτσε στα ιταλικά.

«Καθεστωτικός»
Εχουμε ανάγκη από μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, την οποία δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη σε βαθμό που να καλύψουμε μία πλειοψηφία», είπε ο κ. Πάγκαλος. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «καθεστωτικό» τον κ. Βενιζέλο -«άνθρωπο όλων των καταστάσεων»-, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν «λαμόγια» στο ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν πλουτίσει.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, αρκέστηκε να πει πως «ο κ. Πάγκαλος έχει πλούσιο δημόσιο λόγο και πλούσιο αρχείο των όσων κατά καιρούς έχει πει» και ανέφερε ότι η πολιτική ζωή δεν πρέπει να περιορίζεται στη σοβαροφάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ. Πάγκαλο, του άφησε να εννοηθεί -χωρίς να το προσδιορίσει- ότι θα έχει αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ -αφού αρνήθηκε ότι υπάρχει τρίτος πόλος στο ΠΑΣΟΚ- είπε πως δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον ίδιο το γεγονός ότι οι Θ. Πάγκαλος και Βάσω Παπανδρέου τοποθετήθηκαν ανοιχτά υπέρ Παπανδρέου. «Δεν περίμενα να τοποθετηθούν υπέρ εμού», είπε και προσέθεσε: «Δεν θέλω να εκφράζω ένα καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ του χθες».

Δριμεία επίθεση κατά του κ. Πάγκαλου, αλλά και στελεχών που στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο Κ. Κουλούρης χαρακτηρίζοντας τα στελέχη αυτά «θλιβερές φιγούρες οι οποίες γίνονται κήνσορες της ηθικής».

«Διπροσωπία»
Ο κ. Κουλούρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επιτέθηκε στον κ. Πάγκαλο κάνοντας λόγο για σχιζοφρένεια, υποκρισία και διπροσωπία και θύμισε ότι είχε αποκαλέσει τον Γ. Παπανδρέου «ανιστόρητο», ενώ στο Alter τόνισε με έμφαση ότι είχε αποκαλέσει ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου «δωρολήπτη» και πως είχε καταφερθεί κατά των συνεργατών του στο υπουργείο Εξωτερικών γιατί μιλάνε αμερικάνικα.

Βολές δέχθηκαν από τον κ. Κουλούρη και στελέχη όπως ο Μ. Ανδρουλάκης γιατί, όπως είπε, είχε αποκαλέσει τον Αν. Παπανδρέου «Δον Κορλεόνε», ενώ υποστήριξε ότι ο Γ. Παπανδρέου εάν είχε φιλότιμο θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί αντί να ζητά την ανανέωση της εντολής για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε αλλεπάλληλες ήττες. Τα πυρά του κ. Κουλούρη δέχθηκαν ακόμα ο κ. Ευθυμίου, ο κ. Πετσάλνικος, ο κ. Ρέππας και η Β. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι αυτοί είναι οι «κήνσορες», οι οποίοι και ήταν απόλυτα ευνοούμενοι του ίδιου του κ. Σημίτη. Στα στελέχη αυτά ο κ. Κουλούρης συμπεριέλαβε και συνδικαλιστικά στελέχη, όπως τον κ. Παναγόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τους «εργατοπατέρες».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας -μιλώντας στο Alter- πήρε αποστάσεις από τον Θ. Πάγκαλο, τονίζοντας ότι δεν τον εκφράζουν χαρακτηρισμοί όπως αυτοί που εκείνος χρησιμοποίησε, ενώ υπενθύμισε ότι είχε διαμαρτυρηθεί παλιότερα και για τη συμμετοχή του ιδίου στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Λάδι στη φωτιά των χθεσινών εκρήξεων έριξε και η χθεσινοβραδινή δήλωση του Σπ. Παπασπύρου. «Δεν θα μείνω στο ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί ο Ευ. Βενιζέλος», είπε μιλώντας στο Alter ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ σίγουρα είναι εγγραφές κοινωνικές και όχι διαγραφές», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, σημειώνοντας ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι όταν η αντιπαράθεση προσλαμβάνει προσωπικό χαρακτήρα. «Οταν κάποιος από εμάς αναφέρεται στην ύπαρξη τέτοιων φαινομένων -για «λαμόγια»-, καλό είναι να πάμε σε ονοματεπώνυμα», είπε ο κ. Φλωρίδης.

Στις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ότι υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν το «χθες» απάντησε η Β. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για συνεχείς και απρόκλητες αναφορές στο πρόσωπό της, για να προσθέσει: «Ο κ. Βενιζέλος με επισκέφτηκε δύο φορές μετά τη βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ ζητώντας τη στήριξή μου στο πρόσωπό του. Μόλις δημοσιοποίησα την υποστήριξή μου στον κ. Παπανδρέου, άρχισε να με κατηγορεί ως δήθεν εκπρόσωπο του «καθεστωτισμού»».

Η Β. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να εξηγήσει πότε ήταν ειλικρινής και πότε έλεγε την αλήθεια και «κατά πόσον με τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να θεωρηθεί μια αξιόπιστη λύση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Γινόμαστε περίγελος των αντιπάλων

«Σήμα κινδύνου» για την εικόνα που διαμορφώνουν για το ΠΑΣΟΚ οι «αλληλοκατηγορίες και οι ανταλλαγές χαρακτηρισμών» μεταξύ στελεχών εξέπεμψε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Αυτά «μπορεί να μας κάνουν περίγελο των αντιπάλων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στον Πειραιά, και κάλεσε «να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να σταματήσει αυτή η εικόνα».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ακόμη πως ο πραγματικός «κίνδυνος είναι η πολύχρονη διακυβέρνηση της ΝΔ που χτίζει ένα καθεστώς» και πως «ο πολίτης αφήνεται έρμαιο στη Δεξιά». «Η παράταξη αυτή δεν έχει την πολυτέλεια να φάει τα σωθικά της», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι «η 11η Νοεμβρίου δεν είναι αυτοσκοπός, είναι σταθμός στην πορεία μας».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε «καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει λευκή επιταγή» και πως «χρειαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ που το υπηρετεί ο πρόεδρός του και όχι το ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί τον πρόεδρό του». Ακολούθως ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τις εκλογές επειδή δεν άλλαξε και τόνισε ότι πρέπει:

  • Να αλλάξει εκ βάθρων το ΠΑΣΟΚ.
  • Να γίνουν καταστατικές και θεσμικές αλλαγές.
  • Να επανακαθοριστεί ένα «συμβόλαιο εμπιστοσύνης για μια κυβερνώσα Αριστερά», το οποίο θα έχει σαφή κυβερνητική πρόταση για κορυφαία θέματα, όπως το Ασφαλιστικό, η διαφάνεια, η ανασύνταξη της πολιτείας κ.ά.

ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Παιχνίδι με δημοσιεύματα και διαρροές

Την έντονη αντίδραση συνεργατών του Βαγγέλη Βενιζέλου προκάλεσαν ανυπόστατα δημοσιεύματα τα οποία θεωρείται ότι εξυπηρετούν οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης της υποψηφιότητάς του.

Στην πρώτη περίπτωση, εφημερίδα που εκδίδεται στην Πάτρα φιλοξένησε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βενιζέλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαϊας, άφησε υπαινιγμούς για τα οικονομικά του Γ. Παπανδρέου. Κατά το δημοσίευμα, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για την οικονομική κατάστασή του, εφέρετο να απαντά: «Ρωτήστε τον Παπανδρέου όταν έρθει στην Πάτρα, αν τα εισοδήματά του δικαιολογούν τη ζωή που κάνει».

Η αντίδραση των συνεργατών του κ. Βενιζέλου υπήρξε άμεση, προκειμένου, όπως τονιζόταν, να αποτραπεί κάθε απόπειρα εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Με ανακοίνωση μάλιστα που εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του κ. Βενιζέλου, η αρμόδια για θέματα περιφερειακού Τύπου Ρόζα Βρεττού διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε στιχομυθία τέτοιου χαρακτήρα, δηλώνοντας ότι «ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε είπε ούτε υπονόησε κάτι σχετικό με όσα αναγράφονται στην εφημερίδα».

Τ. Χυτήρης
Είχε προηγηθεί δήλωση του Τηλέμαχου Χυτήρη, ο οποίος καλούσε, εκ μέρους της πλευράς Παπανδρέου, τον διεκδικητή της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ να διαψεύσει άμεσα όσα του απέδιδε πρωτοσέλιδα η εφημερίδα. Ο κ. Χυτήρης εξέφραζε μάλιστα τη λύπη του για το «επίπεδο» των δηλώσεων που εφέρετο να είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς τις «συκοφαντικές, βαθύτατα διχαστικές, ψευδείς και υποκριτικές».

Αντιδράσεις προκάλεσε, ωστόσο, και ρεπορτάζ αθηναϊκής απογευματινής εφημερίδας, το οποίο υποστήριζε ότι ο Β. Βενιζέλος σχεδιάζει να επισκεφθεί πρωινή εκπομπή γνωστής παρουσιάστριας, για να αναστρέψει, υποτίθεται, το ρεύμα Παπανδρέου στις... νοικοκυρές, καθώς και στα άτομα τρίτης ηλικίας!

Το δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε από την πλευρά Βενιζέλου «προδήλως ανακριβές», ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ALPHA, υπογράμμισε ότι την ημέρα και την ώρα της εν λόγω εκπομπής, ο Β. Βενιζέλος θα βρίσκεται στην Κρήτη, σύμφωνα με τον από ημερών προγραμματισμό των περιοδειών του.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΧΑΪΑΣ
Τι ειπώθηκε πραγματικά

Τη θέση του για το τι ακριβώς διημείφθη στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Αχαϊας διατύπωσε στην εκπομπή της ΝΕΤ «Προσκήνιο» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διαψεύδοντας όσα υποστηρίζονται στο επίμαχο δημοσίευμα.

Ευ. Βενιζέλος: Ενα από τα στελέχη μας της Πάτρας με ρώτησε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή: «Πείτε μου, σύντροφε Βενιζέλο, πόσο πλούσιος είστε;». Και του είπα, εγώ έτσι ξεκίνησα, αυτό είναι το επίπεδο της ζωής μου, είμαι αυτός που έχει κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια, η αγορά ξέρει, ξέρετε.

Η αγορά κατατάσσει τους πολιτικούς. Εχουμε διατελέσει όλοι υπουργοί πολλά χρόνια, είμαστε άνθρωποι που έχουμε άλλοι την επαγγελματική μας διαδρομή, άλλοι την αμιγώς πολιτική και κομματική μας διαδρομή (...).

Δεν γεννήθηκα μέσα στο κόμμα ούτε μέσα στην εξουσία. Είμαι ένας από εσάς, όπως έχω πει πολλές φορές, και η κατάσταση είναι αυτή.

Θα σε παρακαλέσω, όμως, του είπα, επειδή είσαι ένας έντιμος και δίκαιος άνθρωπος, όταν θα έλθουν εδώ οι κ. Παπανδρέου και Σκανδαλίδης να τους κάνεις την ίδια ερώτηση.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Στη Νομαρχιακή Επιτροπή Αγρινίου με ρώτησαν: "Αληθεύει ότι είστε ανιψιός του Μητσοτάκη;". Και απάντησα: "Οχι, η αλήθεια είναι ότι είμαι γιος του, γι αυτό μου εμπιστεύτηκε το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου την υπεράσπισή του"».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: