Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Χριστόφιας: Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για προώθηση του Κυπριακού «με γινάτι»

Χριστόφιας: Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για προώθηση του Κυπριακού «με γινάτι»

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ψες ότι εφόσον ο λαός τον εκλέξει στο ύπατο αξίωμα του κράτους θα αναλάβει συνεχείς καθημερινές πρωτοβουλίες για προώθηση του Κυπριακού, «με γινάτι».

«Σκέφτομαι με δέος την ανάληψη της Προεδρίας», είπε προσθέτοντας πως για τον ίδιο «η καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει φωτιά και όχι μέλι, όπως αποδείχθηκε στην πράξη για άλλους», είπε.

Μιλώντας στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης που διοργανώθηκε από την Πρωτεύουσα Κίνηση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως θα επιδιώξει μέσα από πρωτοβουλίες και να προωθήσει τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και θα επιδιώξει συναντήσεις με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του Τ/Κ ηγέτη, που μέχρι τώρα προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Πίσω από τι θα καλυφθεί ο κ. Ταλάτ με Πρόεδρο το Δημήτρη» διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας;». Ο υποψήφιος για την Προεδρία είπε ακόμα ότι αποτελεί αδικία η θέση που προβάλλει εκλογικό επιτελείο, ότι ο κ. Χριστόφιας δεν ασκεί κριτική κατά της Τουρκίας και δεν αναφέρεται με κριτικό πνεύμα στον κ. Ταλάτ.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή κοινωνία χρειάζεται εκσυγχρονισμό σε όλες της τις δομές και ανανέωση, με την αλλαγή γενεών στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας και, αφού διευκρίνισε ότι δεν μέμφεται κανένα, πρόσθεσε ότι χρειάζεται κάποια στιγμή άνθρωποι οι οποίοι δεν πρωταγωνίστησαν, αλλά ήταν νεαροί όταν συνέβησαν τραγικά γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων, στους οποίους στηρίζονται τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα να βγουν μπροστά, χωρίς να ξεγράφουν το παρελθόν, αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν με αντικειμενικότητα.

«Σας διαβεβαιώνω ότι όσοι συμπρωταγωνίστησαν είτε μέσα σε κόμματα, είτε διακομματικά, είτε μέσα στην κοινωνία, φυσιολογικά βλέπουν το παρόν και μέλλον μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και δυστυχώς και της αυτοδικαίωσης», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία, που όπως είπε κατατρύχεται από το γεγονός ότι είναι μοιρασμένη, είπε πως θέλει πριν ο ίδιος πεθάνει, να δικαιωθεί, επειδή όπως είπε, νιώθει ότι θα δικαιωθεί και ο ίδιος. Πρόσθεσε πως το άνοιγμα της οδού Λήδρας, η τελική λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Λευκωσίας θα αποτελεί για τον ίδιο ένα θρίαμβο και προσωπική δικαίωση, καθώς η διχοτόμηση της πόλης Λευκωσίας αφήνει αδικαίωτα βιώματα.

Ο κ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση είπε ότι η λύση πολλών προβλημάτων θα δοθεί μέσα από την αποκέντρωση, αξιοποίηση ιδεών και την προώθηση της συμμετοχής, προσθέτοντας πως η αποκέντρωση στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Για την παιδεία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως θα πρέπει να στοχεύει στη διαμόρφωση σκεπτόμενων πολιτών, ανεκτικών στη διαφορετικότητα, προσθέτοντας πως η ελληνοκεντρική στενόκαρδη παιδεία είχε ως αποτέλεσμα την ανύπαρκτη ανοχή έναντι των Τ/Κ συμπατριωτών μας και τα φαινόμενα ρατσισμού που παρουσιάστηκαν μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την ελεύθερη είσοδο ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων στην Κύπρο.

Είπε ακολούθως ότι στην παιδεία χρειάζεται ρήξη με το κατεστημένο και ριζική μεταρρύθμιση, ώστε το σχολείο από χώρος επίσκεψης να μετατραπεί σε χώρο ζωής, και αναφέροντας πως για τον ίδιο και το κόμμα του η παιδεία αποτελεί βασικό αγαθό διατύπωσε την εκτίμηση πως η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άργησε πολύ, καθώς θα έπρεπε να αρχίσει να αναπτύσσεται από τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη Δημόσια Διοίκηση είπε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία δημόσιας διοίκησης και εκτελεστικής εξουσίας, να αλλάξουν δομές με καταμερισμό αρμοδιοτήτων και εξουσιών, με προώθηση της αξιοκρατίας και να εξευρεθεί ο τρόπος, ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να αισθάνεται ότι ασκεί λειτούργημα.

Ο κ. Χριστόφιας, είπε τέλος πως τόσο σε ό,τι αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας, όσο και σε ό,τι αφορά την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας.

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: