Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας ζητούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας ζητούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και ο Βρετανός ομόλογός της, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, κάλεσαν το Ιράκ και την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να λάβουν «άμεσα μέτρα» για να τερματιστούν οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ με ορμητήριο το βόρειο Ιράκ.

Οι δύο υπουργοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά τη συνομιλίες που είχαν την Δευτέρα και τις οποίες η Ράις χαρακτήρισε «εκτενείς». Μεταξύ άλλων πρότειναν να υπάρξει συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής (Ιράκ, Τουρκία και ΗΠΑ) κατά την προσεχή σύνοδο των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

«Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι δεσμεύεται να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια περίοδο όπου διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας στο εσωτερικό του Ιράκ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την Δευτέρα η Ουάσινγκτον ενέτεινε τις προσπάθειές της ώστε να αποφευχθεί η εισβολή του τουρκικού στρατού στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε μάλιστα στην τουρκική ηγεσία ότι θα υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών για να αντιμετωπιστούν οι Κούρδοι αντάρτες που δρουν έχοντας ως βάση τους το βόρειο Ιράκ. Ο Μπους είχε επίσης συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι.

Η Ράις και ο Μίλιμπαντ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι εξακολουθούν να πιστεύουν πως «η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να εξαλειφθεί η απειλή του ΡΚΚ».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: