Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

«Έκαναν φτερά» 1,2 δισ. δολάρια στο Ιράκ!

«Έκαναν φτερά» 1,2 δισ. δολάρια στο Ιράκ!

Άγνοια για τις υπηρεσίες που προσέφερε η εταιρεία DynCorp International στην οποία είχε αναθέσει έργο 1,34 δισ. δολαρίων δήλωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, (SIGIR), η έρευνα που έκανε για το έργο που η συγκεκριμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας είχε αναλάβει στο Ιράκ, ανεστάλη όταν στελέχη του Πενταγώνου είπαν στους ερευνητές ότι δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στα λογιστικά αρχεία που οι ίδιοι κρατούν.

Ο Γενικός Επιθεωρητής είπε ότι η Υπηρεσία του δεν επικύρωσε την ακρίβεια των τιμολογίων που είχαν ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2006 και ότι οι λογαριασμοί και τα άλλα υποστηρικτικά έγγραφα ήταν σε πλήρη αταξία.

Ανάμεσα στα προβλήματα που εντοπίστηκαν πριν ανασταλεί η έρευνα ήταν διπλές πληρωμές, η αγορά ενός σκάνερ κόστους 1,8 εκ. δολαρίων που δουλεύει με ακτίνες Χ αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και οι καταβολές ύψους 387.000 για τη φιλοξενία στελεχών της DynCorp σε ξενοδοχεία ενώ υπήρχαν άλλοι κατάλληλοι χώροι διαμονής.

Ο Γενικός Επιθεωρητής καταλόγισε την ευθύνη στο Γραφείο Υποθέσεων Διεθνών Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου (INL), την υπηρεσία δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι υπεύθυνη για το Συμβόλαιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η INL δεν γνωρίζει τι πήρε για το μεγαλύτερο μέρος του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διέθεσε στην DynCorp για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ιρακινής Αστυνομίας», αναφέρει η προσωρινή έκθεση του Επιθεωρητή προσθέτοντας ότι η έλλειψη προηγουμένων ελέγχων της INL δημιούργησε ένα περιβάλλον ευάλωτο σε σπατάλη και απάτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η INL συμμερίστηκε τα ευρήματα και πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ο Γενικός Επιθεωρητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από τη στιγμή που θα γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις, η έρευνα θα επαναληφθεί πριν από το τέλος του χρόνου αλλά στελέχη της διοίκησης κατέστησαν σαφές ότι θα απαιτηθούν τρία ως πέντε χρόνια για να επανεξεταστούν όλα τα τιμολόγια και να ελεγχθεί η αξιοπιστία όλων των αρχείων.

Το ύψους 1,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμβόλαιο της DynCorp υπογράφηκε το Φεβρουάριο του 2004 και κάλυπτε στέγη, τροφή, ασφάλεια, εγκαταστάσεις, υποστήριξη στην εκπαίδευση και ειδικούς στην επιβολή του νόμου για την εκπαίδευση της ιρακινής πολιτικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η DynCorp δεν παρείχε στοιχεία για να στηρίξει τις χρεώσεις για στέγη και τροφή ενώ παρουσίασε κάποια άλλα έξοδα με δύσχρηστο τρόπο και έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες μία επιταγή 108.000 δολαρίων όταν ζήτησαν επανεξέταση των τιμολογίων που σχετίζονταν με τις δαπάνες ταξιδιών.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διαμονή των στελεχών της γινόταν σε ξενοδοχεία και για λόγους ασφαλείας.

Το Πεντάγωνο έχει υπογράψει τουλάχιστον 7.300 συμβόλαια παροχής υπηρεσιών ασφάλειας ενώ χιλιάδες ακόμη έχει υπογράψει και το Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η παρουσία τους είναι απαραίτητη για να απελευθερώσουν στρατιώτες για άλλα καθήκοντα. Όμως στις ΗΠΑ υπάρχει αντιπαράθεση για το θέμα ιδίως μετά το επεισόδιο της 16ης Σεπτεμβρίου στο οποίο ενεπλάκησαν υπάλληλοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater USA και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ατόμων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: