Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέρριψε την εκεχειρία που πρότεινε το ΠΚΚ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέρριψε την εκεχειρία που πρότεινε το ΠΚΚ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπακάν απέρριψε σήμερα την εκεχειρία που πρότεινε χθες το ΠΚΚ. Παράλληλα, οι τουρκικές δυνάμεις στα ιρακινά σύνορα εξακολουθούν να ενισχύονται με επιπρόσθετα στρατεύματα, άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού. Καθ' όλη τη διάρκεια της ψεσινής νύχτας μεταφέρονταν στην περιοχή με ελικόπτερα άντρες των ειδικών δυνάμεων.

Όπως δήλωσε ο Μπάμπακαν μετά από επαφές που είχε σήμερα με την ιρακινή ηγεσία στη Βαγδάτη, "οι εκεχειρίες είναι δυνατές μόνο ανάμεσα σε κυβερνήσεις και κανονικές δυνάμεις. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τρομοκρατική οργάνωση."

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό Υπουργό Εξωτερικών Χόσαρ Ζεμπαρί, ο Μπαμπακάν δήλωσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να καταρρεύσουν οι σχέσεις της με το Ιράκ εξαιτίας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόσθεσε όμως πως "αναμένουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και των γειτόνων μας (ενν. Ιράκ) στον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία."

Ο εκπρόσωπος του ΠΚΚ Αμπνούλ-Ραχμάν αλ-Χανταρχί δήλωσε σήμερα στο Assosiated Press πως η οργάνωση αποφάσισε να προτείνει εκεχειρία, αλλά εάν δεχτεί επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις θα ανταποδώσει.

Επιβεβαίωσε ακόμη πως οι αντάρτες κρατούν οκτώ Τούρκους στρατιώτες ως ομήρους και υποσχέθηκε πως θα τους αντιμετωπίσουν με σεβασμό, παρόλο που είναι αρκετά νωρίς να μιλήσει για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης τους.

"Όταν μας επιτίθενται, είναι εχθροί μας. Τώρα όμως είναι απλώς αβοήθητοι κρατούμενοι και θα τους φροντίσουμε. Όταν η τουρκική κυβέρνηση ζητήσει την επιστροφή τους, τότε θα συζητήσουμε τους όρους παράδοσης," είπε ο Χανταρχί.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε από τη Βαγδάτη πως η Τουρκία θα εξαντλήσει πρώτα όλα τα διπλωματικά μέσα προτού αποφασίσει να στείλει τα στρατεύματά της στο Βόρειο Ιράκ.

Σήμερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής επιχειρήσεων από κοινού με τις ΗΠΑ εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Τόσο ο Μπαμπακάν, όσο και ο Ιρακινός ομόλογός του Χόσαρ Ζεμπαρί είπαν πως δεν έχουν υπόψη τους ένα τέτοιο σχέδιο.

Πηγή: San Jose Mercury News

Δεν υπάρχουν σχόλια: