Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Προειδοποίηση των ΗΠΑ για το Κόσοβο

Προειδοποίηση των ΗΠΑ για το Κόσοβο

Την πλήρη ετοιμότητα του ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Την ώρα που στη Βιέννη ξεκινούσε ο τρίτος γύρος απευθείας διαβουλεύσεων Σέρβων και Κοσοβάρων για το μέλλον της επαρχίας, ο Γκέιτς, από το Κίεβο, διευκρίνιζε ότι η κυβέρνησή του «δίνει μία τελευταία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις της τρόικας». «Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, πρόσθεσε, γι αυτό το ΝΑΤΟ πρέπει να ολοκληρώσει την προετοιμασία του» και τα κράτη-μέλη «να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στην ΚFΟR» ανεξαρτήτως εξελίξεων.

Αναγνώριση
Στη Βιέννη, το κλίμα δεν ήταν αισιόδοξο. Η τρόικα (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία) κατέθεσε στις δύο αντιπροσωπίες πρόταση 14 σημείων για το καθεστώς της περιοχής, μία πρόταση που η Πρίστινα απέρριψε σχεδόν εκ προοιμίου. «Το Κόσοβο αναμένει ποιοτική αναγνώριση της ανεξαρτησίας», δήλωσε στη Βιέννη ο Χασίμ Τάτσι και πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, στις 10 Δεκεμβρίου, αναμένει ότι «θα ληφθούν αποφάσεις και να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία». Αλλα μέλη της αντιπροσωπίας των Κοσοβάρων διευκρίνισαν ότι η Πρίστινα δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από πλήρη ανεξαρτησία «και δική της έδρα στον ΟΗΕ». Από πλευράς του, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για θέματα Κοσσυφοπεδίου, Σλόμπονταν Σαμάρτζιτς, αναγνώρισε ότι οι Κοσοβάροι πρέπει να αναλάβουν την αυτοδιοίκηση της περιοχής, πρόσθεσε, όμως, ότι «για να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», το Βελιγράδι θα πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και των συνόρων.

Η πρόταση της τρόικα (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, ΗΠΑ) δεν αναφέρεται στην ανεξαρτησία της νυν σερβικής επαρχίας, βεβαιώνει, όμως, ότι το Βελιγράδι δεν θα έχει καμία εξουσία στην περιοχή. Η πρόταση ζητά από τη σερβική κυβέρνηση να μην προβάλει εμπόδια στην ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ καλεί τους Κοσοβάρους να εφαρμόσουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της σερβικής μειονότητας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: