Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Κλίμα πολέμου αποτυπώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Κλίμα πολέμου αποτυπώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ

ΚΛΙΜΑ πολέμου αποτυπώνει ο τουρκικός Τύπος, ενώ οι περισσότεροι σχολιαστές φοβούνται ότι η εθνικιστική έξαρση δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής και χειρισμού στην κυβέρνηση.

Η «Μιλιέτ» υποστηρίζει σήμερα ότι η αντίδραση της κοινής γνώμης προς το PΚΚ είναι σημαντικά σκληρότερη από ό,τι ήταν στη δεκαετία του '90. «Η Τουρκία πρέπει να συγκρατηθεί, για να μπορέσει να διατηρήσει την ειρήνη μεταξύ διάφορων εθνοτικών ομάδων του πληθυσμού», γράφει η εφημερίδα.

Οι πιο εθνικιστικές εφημερίδες κατηγορούν ευθέως την Ε.Ε. για τη στάση της:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει τον τουρκικό στρατό και όχι το PΚΚ», σχολιάζει η «Τζουμχουριέτ». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις επιθέσεις του PΚΚ, αλλά όλες οι ανακοινώσεις της ζητούν πολιτική και διπλωματική λύση», παραπονιέται η εφημερίδα που θεωρεί ότι «η Τουρκία κατηγορείται για το ότι προσφεύγει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Αντιδυτικές αιχμές έχουν και πολλές άλλες εφημερίδες:

«Οι ΗΠΑ ζητούν αυτοπεριορισμό από την Τουρκία, αλλά υποστήριξαν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο για να απελευθερωθούν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες!», σχολιάζει η «Σαμπάχ».

"Η διπλή γλώσσα των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ''ανήθικη'' και βρίσκεται σε αντίφαση με τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ», γράφει η «Μιλιέτ» και προσθέτει ότι «Η προθυμία των ΗΠΑ να συνδράμουν την Τουρκία ξεκινά από το φόβο ότι θα χάσουν την υποστήριξη των Ιρακινών Κούρδων». «Οι εξελίξεις θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ να διαλέξουν μεταξύ Τουρκίας και Ιρακινών Κούρδων», γράφει η ίδια εφημερίδα.

Ορισμένες εφημερίδες διατυπώνουν, ωστόσο, κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την επίθεση του PΚΚ που προκάλεσε την τελευταία κρίση.

«Κανείς δεν ξέρει τις λεπτομέρειες της επίθεσης κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 12 Τούρκοι στρατιώτες», λέει η «Ακσάμ». «Πώς γίνεται και οι υπηρεσίες πληροφοριών να μη γνώριζαν τίποτα σχετικά με την επίθεση που σχεδίαζαν 200 αντάρτες του PΚΚ», αναρωτιέται η εφημερίδα.

«Εμπειρογνώμονες ασφαλείας σημειώνουν, άλλωστε, ότι θερμικές κάμερες που υποτίθεται ότι έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος των συνόρων απέτυχαν να εντοπίσουν τους 200 αντάρτες του PΚΚ που πέρασαν τα σύνορα. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;», τονίζει η εφημερίδα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε, εξάλλου, ότι οι αντάρτες του PΚΚ πρέπει να είχαν εντοπισθεί από τα αμερικανικά ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή. Με βάση το ερώτημα αυτό πολλές εφημερίδες προχωρούν σε ένα άλλο:

"Μήπως οι τρομοκράτες ενισχύθηκαν με πληροφορίες πριν από την επίθεση;».

Πολλές εφημερίδες ζητούν, επίσης, διακρίσεις για το θάνατο 34 ανταρτών όπως υποστηρίζει το επιτελείο. «Το Γενικό Επιτελείο είπε ότι 23 αντάρτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφάλειας, μετά ο αριθμός αυξήθηκε και είπαν ότι έγινε 34. Αν αυτό αληθεύει, πού βρίσκονται τα πτώματα;», γράφει η «Βατάν».

Μεγάλη πίεση κατευθύνεται και προς τον ηγέτη του Βόρειου Ιράκ, Μεσούντ Μπαρζανί. «Πρέπει οπωσδήποτε να κάνει την επιλογή του μεταξύ της γειτονικής και της εχθρικής Τουρκίας», γράφει η «Χουριέτ». Πολλές εφημερίδες αφήνουν αμφιβολίες για το αν ο Μ. Μπαρζανί επιτρέψει σε αμερικανικές μονάδες και μονάδες του ιρακινού στρατού να κάνουν επιχειρήσεις εναντίον του PΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: