Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

"Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"

"Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"

Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Όλι Ρεν την Τουρκία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο κοινοτικό δελτίο EurActiv.

Ο Όλι Ρεν τονίζει ότι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί τόσο ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας, όσο και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε διεθνή θέματα, όπως είναι το ζήτημα της Κύπρου. «Είναι γνωστές οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο», ανέφερε ο Επίτροπος.

Ακόμη, ο Όλι Ρεν αναγνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η συνταγματική μεταρρύθμιση αποτελούν προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη μεταρρύθμισης στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και κυρίως την ανάγκη αναθεώρησης του Άρθρου 301 του ποινικού κώδικα, περί «προσβολής της τουρκικής ταυτότητας».

Ερωτηθείς για τη «σκεπτικιστική» στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, υπογραμμίζει ότι όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν για την ένταξη της Τουρκίας, η χώρα θα έχει «μεταμορφωθεί». «Η Τουρκία θα προσχωρήσει στην ΕΕ υπό ορισμένες προϋποθέσεις και όταν συμμορφωθεί με τις αρχές και τη νομιμότητα της ΕΕ», διευκρινίζει ο Όλι Ρεν και συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα «μακρύ και δύσκολο ταξίδι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η σταδιακή προσχώρηση της Τουρκίας, αλλά και των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, θα βοηθήσει την Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά προκλήσεις όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι κλιματικές αλλαγές, η διασυνοριακή εγκληματικότητα, ο γηράσκων πληθυσμός και ο οικονομικός ανταγωνισμός.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: