Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Οι ΗΠΑ σκέφτονται την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά του ΠΚΚ

Οι ΗΠΑ σκέφτονται την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά του ΠΚΚ

Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους σκέφτεται σοβαρά την πραγματοποίηση εκ μέρους τους αεροπορικών επιθέσεων εναντίον θέσεων του ΠΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, σε μια προσπάθεια τους να αποτρέψουν το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στη χώρα.

Ο πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ διαβεβαίωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να λάβουν μέτρα και πέραν της διπλωματίας για την καταστολή των Κούρδων ανταρτών.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν πλέον σοβαρά την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών. Ένα τέτοιο μέτρο υπήρχε ανέκαθεν στις επιλογές των ΗΠΑ, εάν δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποφυγής μιας τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ. Σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, ο κίνδυνος εισβολής στο Βόρειο Ιράκ και η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι πιο ορατά από ποτέ.

Άλλη επιλογή που εξετάζουν οι ΗΠΑ είνα να πείσουν την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να στείλει τους στρατιώτες της (Πεσμέγκα) ώστε να δημιουγήσουν ζώνες προστασίας γύρω από τις περιοχές που διακινείται το ΠΚΚ, για να περιορίσουν τους αντάρτες στους ορεινούς όγκους του Βορείου Ιράκ.

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερτογάν έδωσε στις ΗΠΑ και την Ιρακινή κυβέρνηση περιθώριο 72 ωρών ώστε να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα κατά του ΠΚΚ, αφήνοντας να νοηθεί πως σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα επιληφθεί η ίδια της κατάστασης.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν προειδοποίησε με τη σειρά της πως σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές, είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Τουρκία κατά του ΠΚΚ, τα εκατομμύρια των Κουρδων που διαμένουν στην Τουρκία θα οδηγήσουν τη χώρα σε χαώδη κατάσταση.

"Εάν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τις βάσεις του ΠΚΚ στον Βορρά, αύριο ολόκληρη η Τουρκία θα τυλιχθεί στις φλόγες," δήλωσε ο εκπρόσωπος της κουρδικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, Γκουμπάντ Ταλαμπανί.

Πρόσθεσε επίσης πως οι Πεσμέγκα έχουν σχηματίσει ζώνη προστασίας γύρω από τους αντάρτες του ΠΚΚ, ώστε να τους εμποδίσουν από το να κατεβαίνουν στις πόλεις του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η μόνη μακροπρόθεσμη επιλογή που εξετάζει η κουρδική κυβέρνηση είναι ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ιράκ.

Πηγή: Chicago Tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: