Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν το Βόρειο Ιράκ

Τουρκιά μαχητικά βομβάρδισαν το Βόρειο Ιράκ

Σύμφωνα με το Associated Press, στους σημερινούς βομβαρδισμούς των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ, συμμετείχαν και μαχητικά αεροπλάνα.


Νωρίτερα, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση Κούρδων ανταρτών σε όχημα του τουρκικού στρατού.

Παραπομπή

Ακόμα δεν πήρε τις αποφάσεις του ο Γ. Λιλλήκας - Παρέπεμψε για μετά τις διακοπές τη δημοσιοποίησή τους

Ακόμα δεν πήρε τις αποφάσεις του ο Γ. Λιλλήκας - Παρέπεμψε για μετά τις διακοπές τη δημοσιοποίησή τους

Ακόμα δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τη στάση του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές ο Γιώργος Λιλλήκας, και η χθεσινή, 45λεπτη, συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Τόσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όσο και ο Γ. Λιλλήκας δήλωσαν ότι η συνάντηση διέρρευσε σε «εγκάρδιο και φιλικό κλίμα», αλλά αμφότεροι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενό της. Ο Δ. Χριστόφιας θα αναμένει, είπε, τις αποφάσεις του Γ. Λιλλήκα, ενώ ερωτηθείς σχετικά, υπεραμύνθηκε των όσων είχε δηλώσει προ της συνεδρίας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στις 4 Ιουλίου, στην οποία δεν είχε κληθεί να παραστεί ο πρώην βουλευτής και προταθείς από το ΑΚΕΛ υπουργός της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου. «Τον συμβούλευσα να μην έρθει, ένεκα του γεγονότος ότι ο άνθρωπος ήθελε να κάνει την περίσκεψή του. Κι ακόμα το θέλει. Σεβαστό», ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας.

Από την πλευρά του, ο Γ. Λιλλήκας επανέλαβε ότι δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του -παρέπεμψε για μετά τις διακοπές τη δημοσιοποίησή τους- ενώ για τη συνάντηση ανέφερε πως αυτή ήταν ενδιαφέρουσα και ο διάλογος θα συνεχιστεί. Μόνο οφέλη προκύπτουν από τον διάλογο, είπε, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση αν είναι τόσο δύσκολο να αποφασίσει μεταξύ Χριστόφια - Τάσσου. Νέα συνάντηση, πάντως, δεν έχει οριστεί.

Ποιος θα υπέγραφε «κακή» λύση;

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ρωτήθηκε και για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους στο Προεδρικό, ότι δεν θα υπέγραφε «κακή λύση» για να γίνει αρεστός. Ο Δ. Χριστόφιας διερωτήθηκε αν αυτό θα το έπραττε κάποιος «από εμάς που μέχρι χθες συγκυβερνούσαμε και υπερασπιζόμασταν το όνομα του Προέδρου. Κανένας από εμάς», είπε, για να υποδείξει πως η αναφορά του κ. Παπαδόπουλου αποτελεί πάγια θέση του, την οποία έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει, αλλά δεν υπονοούσε το ΑΚΕΛ.

Σ' ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν και τις αναφορές του Προέδρου, ο Δ. Χριστόφιας ήταν επίσης ξεκάθαρος, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρέπει να επαναφέρουμε τις συζητήσεις περί σχεδίου Ανάν «όταν ο ίδιος ο κ. Ανάν δεν φέρνει πίσω σε συζήτηση το σχέδιό του», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θα ήταν μία εσωτερική διαμάχη μαζοχιστών κι εγώ δεν είμαι μαζοχιστής», τόνισε, για να επαναλάβει πως υπάρχουν θέσεις ότι πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού πρέπει να διαπραγματευτούμε, για να διασφαλίσουμε βασικές αρχές για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Περί αυτού θα συζητήσουμε μαζί με τους Τ/κ και την Τουρκία, πρόσθεσε. «Αρα, προς τι τώρα να επαναφέρουμε συζήτηση μεταξύ μας για το σχέδιο Ανάν;», κατέληξε.

Παραπομπή

Αυστηρό μήνυμα από Ντόρα σε Τουρκία


Παραπομπή

Δεν τολμούν επίθεση στο Ιράν

Δεν τολμούν επίθεση στο Ιράν

Οι Αμερικανοί είναι αδύνατον να καταλάβουν στρατιωτικά τη χώρα χωρίς βαρύτατο στρατιωτικό και πολιτικό κόστος

Στον Κόλπο, κοντά στο Ιράν, βρίσκονται ήδη σχεδόν τα μισά από τα 277 πολεμικά πλοία της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων και της συνοδείας τους. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι πιέζει λυσσασμένα για την εξαπόλυση αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράν.

Η στάση του Τσένι είναι απολύτως αναμενόμενη. Είναι ουσιαστικά ο τελευταίος από την ακραία πολεμοκάπηλη ομάδα των νεοσυντηρητικών που εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή θέση εξουσίας και ανησυχεί όχι για την πολιτική καρατόμησή του, η οποία είναι βέβαιη με τη λήξη της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, αλλά για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δικαστικές διώξεις εναντίον του με τη λήξη της θητείας του. Δεν θεωρείται καθόλου βέβαιον ότι θα τον διασώσουν οι φίλοι του της πολεμικής και πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Τα πάντα θα κριθούν από το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ έπειτα από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2008. Η πρόκληση έντασης με τη Ρωσία μέσω της εγκατάστασης συστήματος αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία, οι συζητήσεις για επίθεση εναντίον του Ιράν, τα παραμύθια περί «επιχειρησιακής ετοιμότητας» της Αλ Κάιντα να πλήξει τις ΗΠΑ κ.λπ. αποσκοπούν στην καλλιέργεια ενός κλίματος τρομοϋστερίας και ανασφάλειας, ώστε να ευνοηθεί η εκλογή Αμερικανού προέδρου εξίσου πολεμοκάπηλου με τον σημερινό. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασυλία των σημερινών κυβερνητών της Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό μια απρόκλητη αμερικανική επίθεση στο Ιράν σίγουρα θα υπηρετούσε τους στόχους του Ντικ Τσένι, αφού θα προκαλούσε όντως εφιαλτική διεθνή κατάσταση, τυλίγοντας στις φλόγες ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Φυσικά, η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ, μετά το απερίγραπτο φιάσκο του Ιράκ, έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι είναι αδιανόητη επίθεση υποδούλωσης του Ιράν κατά το πρότυπο κατάκτησης και κατοχής του Ιράκ.

Η σημερινή κόλαση του Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί έχασαν μόλις λίγο περισσότερους από 150 στρατιώτες για να καταλάβουν τη χώρα, αλλά έχουν ήδη χάσει πάνω από 3.500 (και 40.000 τραυματίες) από τα πλήγματα των ανταρτών της ιρακινής αντίστασης, θα μοιάζει με... «τροπικό παράδεισο διακοπών» μπροστά σε αυτά που θα γίνουν αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να καταλάβουν το Ιράν.

Χώρα με περίπου τριπλάσιο πληθυσμό από το Ιράκ, γύρω στα 70 εκατομμύρια κατοίκους, με πολύ πιο ορεινή διαμόρφωση εδάφους και με μια πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, με σχεδόν δέκα εκατομμύρια κατοίκους, που κανένας κατακτητής δεν μπορεί να ελέγξει, το Ιράν αποτελεί μια χώρα που είναι αδύνατον να κατακτηθεί και να παραμείνει υπό κατοχή.

Το μόνο που θα απέμενε στους Αμερικανούς θα ήταν πλήγματα με πυραύλους και αεροπλάνα, τα οποία απλώς θα σκότωναν χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες Ιρανούς για να σπάσουν το ηθικό του κόσμου και να κλονίσουν το καθεστώς. Στρατιωτικά είναι απολύτως εφικτό, αλλά πολιτικά πρόκειται περί τρομερού σφάλματος.

Η πρώτη κίνηση του Ιράν θα είναι να ωθήσει τους σιίτες του Ιράκ, του Λιβάνου, του Αφγανιστάν, των Εμιράτων, αλλά και των πετρελαιοφόρων περιοχών της Βορειοανατολικής Σαουδαραβίας σε εξεγέρσεις εναντίον των φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων ή και σε πλήγματα απευθείας εναντίον των Αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ολη η Μέση Ανατολή θα πάρει φωτιά! Στο Ιράκ οι Αμερικανοί στέκονται μόνο και μόνο επειδή η σιιτική πλειοψηφία ανέχεται και εν μέρει συνεργάζεται με τα στρατεύματα κατοχής, επειδή περιμένει την αποχώρησή τους για να πάρει την εξουσία.

Η εφιαλτική για τους Αμερικανούς κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ από τη δράση σχεδόν μόνο της σουνιτικής μειοψηφίας του 20%. Αν ξεσηκωθεί και η σιιτική πλειοψηφία του 60% εναντίον των ΗΠΑ, ούτε με 500.000 στρατό οι Αμερικανοί δεν ελέγχουν την κατάσταση!

Οσο και αν ένα τέτοιο σενάριο θα βόλευε άριστα τον Τσένι, είναι προφανές ότι μέσα στις ΗΠΑ υπάρχουν πανίσχυροι κύκλοι εξουσίας και επιρροής που αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη και οι οποίοι πιθανότατα θα την αποτρέψουν.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ

10.000.000 ...αντάρτες!
Το ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης έχει ευρύτατο δίκτυο ένοπλων σωμάτων πολιτοφυλακής, με επικεφαλής εκατοντάδες χιλιάδες φρουρούς της επανάστασης.

Παράλληλα, το σφαγείο του οκταετούς πολέμου Ιράν - Ιράκ τη δεκαετία του 80 έχει καταστήσει εμπειροπόλεμους εκατομμύρια άνδρες.

Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση αμερικανικής κατοχής περίπου... δέκα εκατομμύρια (!) Ιρανοί θα βρεθούν οπλισμένοι και ικανοί να ξεκινήσουν το μεγαλύτερο αντάρτικο πόλεων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Παραπομπή

Συνελήφθη ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

Συνελήφθη ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη τη σύλληψη ανώτατου Ιρακινού στελέχους της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, τον Χάλεντ αλ Μασχαντάνι, συνεργάτη του ηγέτη της οργάνωσης Αμπου Αγιούμπ αλ-Μάσρι. Σύμφωνα με το στρατό, ο αλ Μασχαντάνι, δήλωσε ότι «το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» είναι οργάνωση- βιτρίνα της Αλ Κάιντα.

Ο Χάλεντ αλ Μασχαντάνι, γνωστός και ως Αμπού Σαχίντ, θεωρείται ο ανώτερος Ιρακινός στο δίκτυο της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, ο Χάλεντ αλ Μασχαντάνι πιστεύεται πως είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον αλ-Μάσρι, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον Αϊμαν αλ-Ζαουάχρι.

Ο αλ Μασχαντάνι ίδρυσε μαζί με τον αλ Μάσρι την οργάνωση «Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ». Ο αλ Μασχαντάνι δήλωσε, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, ότι η οργάνωση αποτελεί τη «βιτρίνα» της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και ότι ο ηγέτης τουβ «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» Αμπού Ομάρ αλ-Μπαγκντάντι δεν υπάρχει.

«Σύμφωνα με τον ίδιο, το 'Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ' είναι μια οργάνωση-βιτρίνα που κρύβει την ξένη επιρροή και ηγεσία της Αλ Κάιντα σο Ιράκ σε μια προσπάθεια να βάλει
ιρακινό προσωπείο στην ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ» δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

Η οργάνωση, λέει ο αμερικανικός στρατός, επιθυμεί να «επιβάλει στο Ιράκ μια κατάσταση όμοια με τους Ταλιμπάν».

Παραπομπή


Το μυστικό του Ερμή

Το μυστικό του Ερμή



Είναι αυθεντικό έργο του Πραξιτέλη ο περίφημος Ερμής της Ολυμπίας ή μήπως αποτελεί αντίγραφο του πρωτοτύπου; Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει. Και το μυστήριο περιπλέκεται ακόμη περισσότερο σύμφωνα με όσα σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, στο κείμενό του για τον κατάλογο της μεγάλης έκθεσης Πραξιτέλη στην Ελλάδα: ότι δηλαδή το πρώτο πρώτο έργο μπορεί να ήταν ακόμη και χάλκινο!

Το περίφημο άγαλμα δεν θα μετακινηθεί από την Ολυμπία για την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα χρησιμοποιηθεί εκμαγείο του.

Ο κ. Σταμπολίδης στο σχετικό λήμμα παραθέτει τις απόψεις σχετικά με το αν είναι το πρωτότυπο ή όχι, κλίνοντας περισσότερο προς το πρώτο και παρατηρεί ότι η θέση ανεύρεσης του αγάλματος συμφωνεί με τη μαρτυρία του αρχαίου περιηγητή Παυσανία, ο οποίος είχε γράψει: «Ερμήν λίθου, Διόνυσον δε φέρει νήπιον, τέχνη δε εστί Πραξιτέλους».

Οπως εξηγεί ο κ. Σταμπολίδης, η αναφορά του Παυσανία ακολουθεί ουσιαστικά μια χρονολογική σειρά, σαν τα αγάλματα να είχαν τοποθετηθεί σε σειρά μέσα στα χρόνια, είτε από τους αναθέτες είτε έπειτα από μια διευθέτηση του ιερού που τα ταξινομούσε από τα αρχαιότερα προς τα νεότερα.

«Σε αυτή την περίπτωση», σημειώνει, «θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε ένα πρωτότυπο έργο του Πραξιτέλη, χάλκινο, ίσως, που σε δεδομένη στιγμή αντικαταστάθηκε για κάποιους λόγους από μαρμάρινο αντίγραφο.

Η αντικατάσταση θα είχε οπωσδήποτε γίνει πριν από την επίσκεψη του Παυσανία στην Αλτη, αφού η αναφορά του περιηγητή στο υλικό του έργου είναι σαφής: «Ερμήν λίθου». Ωστόσο, από τη στιγμή που θα δεχθεί κανείς ότι το πρωτότυπο δημιουργήθηκε γύρω στα 330 π.Χ., το χρονικό διάστημα μέχρι την επίσκεψη του Παυσανία, στα μέσα του 2ου αι. π.Χ., είναι μεγάλο και οι δυνατότητες αντικατάστασης πολλές».

Ο καθηγητής κάνει μια ακόμη υπόθεση: ότι ίσως να υπήρχε μια πρώιμη, ήδη στα χρόνια του Πραξιτέλη, παραγωγή λίθινου έργου, όπως συχνά θεωρείται ότι είχε συμβεί με το σύνταγμα του Δαόχου, προϊόν του λυσσιπικού εργαστηρίου.

Αντικατάσταση του χάλκινου με το λίθινο θα μπορούσε να έχει γίνει και στα υστεοελληνιστικά χρόνια, «όταν δηλαδή η βουλιμία για πρωτότυπα ελληνικά αριστουργήματα των πλούσιων φιλότεχνων στη Ρώμη οδήγησε σε οργανωμένες και μαζικές μετακινήσεις των ελληνικών έργων προς την Ιταλία». Θα μπορούσε επίσης να γίνει «και κατά την περίοδο της αντιγραφικής μανίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού».

Η έκθεση Πραξιτέλη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ίσως η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη έκθεση που γίνεται αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, θα λειτουργεί από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης με τίτλο «Πραξιτέλης», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο του Λούβρου. Περιλαμβάνει 79 έργα από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού (25) και διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες. Στην αρχή εκτίθενται οι βάσεις των αγαλμάτων με την υπογραφή του καλλιτέχνη και νομίσματα που απεικονίζουν αγάλματά του. Στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται τα λίγα γλυπτά έργα του 4ου αι. π.Χ., που συνδέονται με τον ίδιο τον περιώνυμο γλύπτη ή το εργαστήριό του, όπως οι πλάκες από τη Μαντίνεια. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αγάλματα των ρωμαϊκών χρόνων, οι τύποι των οποίων αποδίδονται στον Πραξιτέλη, καθώς και κάποια έργα για τα οποία η έρευνα διατηρεί επιφυλάξεις. Στην τελευταία ενότητα περιλαμβάνονται έργα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική δραστηριότητα των μελών της οικογένειας του Πραξιτέλη, του πατέρα του γλύπτη Κυφησόδοτου και των επίσης γλυπτών γιων του. Κορυφαίο έργο της έκθεσης είναι το κεφάλι της Βραυρωνίας Αρτέμιδας, το μόνο βέβαιο πρωτότυπο έργο του Πραξιτέλη. Την έκθεση έχουν επιμεληθεί ο διευθυντής του μουσείου Ν. Καλτσάς και ο καθηγητής Γ. Δεσπίνης.

Παραπομπή

Μήνυμα ΗΠΑ στα Σκόπια να σταματήσουν την προπαγάνδα

Μήνυμα ΗΠΑ στα Σκόπια να σταματήσουν την προπαγάνδα

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της FYROM, επιβεβαίωσε την παρατηρούμενη επιβράδυνση στην υλοποίηση της σχεδιασμένης πολιτικής για ένταξη της ομάδας της Αδριατικής (Α3) στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις.


Αυτό σημαίνει ότι η σχεδιασμένη πολιτική εξακολουθεί να αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, αλλά με κάποια καθυστέρηση και μειωμένη ταχύτητα, που κατ' εξοχήν οφείλεται στη συνειδητή απόφαση για επιβράδυνση της διαδικασίας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ούτως ώστε αυτή να συμβαδίζει με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλλως, θα παρατηρείται το οξύμωρο σχήμα ο ένας βραχίονας της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ, να προχωρεί σε διεύρυνση, και ο άλλος, η Ε.Ε., να παραμένει κλειστός, με τους ίδιους υπουργούς να ψηφίζουν διαφορετικά, ανάλογα με το «καπέλο» που φορούν κατά περίπτωση.

Επί του προκειμένου, υπενθυμίζεται η δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ, το Φεβρουάριο, η οποία είχε καταστήσει σαφές πως θα πρέπει να «ξεχάσουν» οι ενδιαφερόμενοι περαιτέρω διεύρυνση της Ενωσης, αν προηγουμένως δεν έχει φτιαχθεί ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οδικός χάρτης

Πέραν αυτών, ωστόσο, υπάρχει και το πραγματικό γεγονός πως πέραν της Κροατίας, η οποία έχει κάνει «αξιοσημείωτη πρόοδο» στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, FYROM και Αλβανία «υπολείπονται κατά πολύ» των υποχρεώσεών τους και αυτό κατέστη απόλυτα σαφές στον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Μιλοσόσκι κατά εδώ συνομιλίες του.

«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη πρόοδο» ήταν το μήνυμα που δόθηκε στον Σκοπιανό αξιωματούχο, συλλήβδην από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το NSC και από το Πεντάγωνο, κάνοντάς του σαφές ότι δεν πρόκειται περί αυτόματης διαδικασίας ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης που πρέπει ν' ακολουθηθεί με σαφείς υποχρεώσεις που περνούν μέσα από διάφορα στάδια.

Ας σημειωθεί, παράλληλα, ότι στις 3 Ιουλίου τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς από την Ουάσιγκτον υπαινισσόταν πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν «δεύτερες σκέψεις» για διεύρυνση του ΝΑΤΟ το 2008, κάτι επί του οποίου αντέδρασε άμεσα η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς και λέγοντας ότι «δεν έχει αλλάξει η αμερικανική άποψη για τη διεύρυνση» - ουδεμία κουβέντα, ωστόσο, γινόταν για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις των χωρών αυτών, παρά μόνον στις «φιλοδοξίες» τους.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ψηλά στην ατζέντα των εδώ συνομιλιών του Σκοπιανού ΥΠΕΞ ήταν, από αμερικανικής πλευράς, η «προκλητική» συμπεριφορά των Σκοπίων με την προπαγάνδα τους έναντι της Ελλάδας, κάτι που ούτως ή άλλως είχε «εκνευρίσει» και την Ουάσιγκτον, η οποία θεωρεί ότι αποτελεί ένα «περιττό εμπόδιο» εμπλοκής της ΝΑΤΟϊκής προοπτικής της γείτονος.

Πέραν αυτού είναι προφανές ότι τώρα παίρνουν στα σοβαρά τα μηνύματα της Αθήνας, πως δεν θα επιτρέψει την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αν οι γείτονες δεν έχουν «συμμορφωθεί» στις υποχρεώσεις τους και αν δεν υπάρχουν οι δέουσες ασφαλιστικές δικλείδες επ' αυτού, στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Ετσι, δεν ήταν τυχαία η δημοσιοποίηση εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της προτροπής της υπουργού Ράις προς τον κ. Μιλοσόσκι πως η χώρα του θα πρέπει να εργαστεί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την επίλυση της διαφοράς της με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, όπως, επίσης, δεν ήταν τυχαία η έμμεση υπόδειξη πως τα Σκόπια δεν θα πρέπει να επαναπαύονται στην αναγνώρισή τους από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με τη συνταγματική τους ονομασία.

Σκληρή γλώσσα

Η «σκλήρυνση» της ελληνικής στάσης και η «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης Καραμανλή να «πράξει όσα διακηρύττει» δημόσια εκφράζονται ανάγλυφα και από επικοινωνίες της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών με το κέντρο, στις οποίες επισημαίνεται ότι κατά την προ μηνός επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση «εξήγησε απολύτως ξεκάθαρα» τις προθέσεις της με μια «ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα» έναντι της πολιτικής της Ουάσιγκτον, παρατηρήσεις που εκ των πραγμάτων «χρωμάτισαν» εν μέρει τις συνομιλίες Μιλοσόσκι εδώ.

Παράλληλα, ο Σκοπιανός αξιωματούχος πήρε και μια «γεύση» για την εντεινόμενη εδώ αντίδραση του ελληνικού λόμπι κατά την απόλυτα φορτισμένη αυτή προεκλογική περίοδο, με δημοσιεύσεις στον αμερικανικό τύπο κατά της πολιτιστικής προπαγάνδας της γείτονος.

Αρχίζει δε να γίνεται αντιληπτό ότι αν από πλευράς Σκοπίων δεν γίνουν σύντομα οι απαραίτητες κινήσεις -αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου τους, σχολικά και στρατιωτικά εγχειρίδια, χάρτες κ.λπ. -για να ανοίξει ο πολιτικός διάλογος- δεν θα υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για να προχωρήσουν οι συνομιλίες και η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ.

Θεωρείται δε βέβαιο πως η Ελλάδα, όπως και η Βουλγαρία, θα εντείνουν τις πιέσεις τους στα Σκόπια, αλλά και διεθνώς, σχετικά με την εθνολογία και κρατική οντότητα της γειτονικής τους χώρας.

Η ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας στα Σκόπια λόγω των δηλώσεών της στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έστειλε περαιτέρω ένα «καλό μήνυμα» στην Ουάσιγκτον, κατά την εδώ ερμηνεία, πως οι Σκοπιανοί «δεν θα πρέπει να περιμένουν τίποτε» αν δεν κάνουν τα δέοντα...

Κατά την άποψη δε ενός άριστου γνώστη του τρόπου και σκεπτικού λειτουργίας των ενδοϋπηρεσιακών μηχανισμών, στο παρόν πολιτικό περιβάλλον στην Ουάσιγκτον η Ελλάδα θα πρέπει να «παίξει σκληρό παιχνίδι» και «να 'ναι αποφασιστική» γιατί, διαφορετικά, θα την «ποδοπατήσουν» οι ποικίλοι περιφερόμενοι αξιωματούχοι, που πρωτίστως ενδιαφέρονται για την προώθηση της δικής τους ατζέντας...

Παραπομπή

Επιτροπή Σοφών για την Τουρκία

Επιτροπή Σοφών για την Τουρκία

Τη σύσταση μιας «επιτροπής σοφών» για τη μελέτη των γεωγραφικών συνόρων της Ευρώπης και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υποστηρίζει η Γαλλία. Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υφυπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ζαν Πιερ Ζουιγιέ. Ο ίδιος εξήγησε ότι χρειάζεται μια τέτοια επιτροπή για να μελετήσει «ποιοι είμαστε και προς τα πού πάμε». Και για τον λόγο αυτό έχουμε ανάγκη μια ομάδα εργασίας που θα μας πει «να, τι μπορούμε, πραγματικά, να κάνουμε και ιδού οι συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν για να προχωρήσουμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι χθεσινές δηλώσεις Ζουιγιέ για τη διεύρυνση και την Τουρκία, σηματοδοτούν μια αργή μεν αλλά μεγάλη στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική του προέδρου Νικολά Σαρκοζί που υποστήριζε μέχρι χθες ότι η χώρα αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή και δεν έχει καμία θέση στην Κοινότητα.

Διχασμένες


Απόψεις που έχουν διχάσει τις κοινοτικές χώρες, πολλές από τις οποίες υποστηρίζουν την τουρκική ένταξη και λιγότερες την απορρίπτουν.

Ο κ. Ζουιγιέ προφανώς σε συνεννόηση με τον πολιτικό του προϊστάμενο, άρχισε χθες ανεπίσημα να προετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας του στη μεγάλη στροφή της ευρωπαϊκής της πολιτικής ως προς τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις και τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αυτής της χώρας.

Η πορτογαλική προεδρία δήλωσε προ ημερών ότι δεν έχει την πρόθεση να ικανοποιήσει το αίτημα του Παρισιού, διοργανώνοντας το β εξάμηνο εφέτος μια διάσκεψη για τα σύνορα της Ενωσης και εμμέσως για την ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν.

Παραπομπή

«Πόλεμος απελάσεων» μεταξύ Ρωσίας-Βρετανίας

«Πόλεμος απελάσεων» μεταξύ Ρωσίας-Βρετανίας

Με την απέλαση έως και 80 Βρετανών διπλωματών απείλησε χθες η Ρωσία το Λονδίνο, ως αντίποινα για την απέλαση τεσσάρων μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στο Λονδίνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπράουν ότι προσπαθεί «να πολιτικοποιήσει την υπόθεση Λιτβινένκο» και προανήγγειλε «στοχευμένη και κατάλληλη» απάντηση στις απελάσεις, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τονίζοντας ότι το ρωσικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση των πολιτών της χώρας στο εξωτερικό, επιτέθηκε κατά της Βρετανίας κατηγορώντας την ότι «προσπαθεί να τιμωρήσει τη Ρωσία διότι σέβεται το Σύνταγμά της».

Δήλωσε δε, πως τα αιτήματα της Ρωσίας προς τη Βρετανία στο παρελθόν για την έκδοση 21 Ρώσων κατηγορούμενων από τη ρωσική δικαιοσύνη απορρίφθηκαν, «οπότε τηρώντας την ίδια αναλογία έως και 80 Βρετανοί διπλωμάτες ενδέχεται να απελαθούν».

Συμπλήρωσε ωστόσο, πως η ρωσική απάντηση θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων και των επιχειρηματιών που διατηρούν δεσμούς με τη Βρετανία, καθησυχάζοντας τους Βρετανούς επενδυτές που διαθέτουν συνολικά επενδύσεις 8 δισ. ευρώ στη χώρα. Η ρωσική πλευρά προειδοποίησε επίσης τη Βρετανία πως οι αρχές των δύο χωρών «είναι δύσκολο να συνεργάζονται στο εξής για θέματα ασφαλείας, από τη στιγμή που υπάρχει ρήγμα μεταξύ τους».

Αντίποινα


Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να σχολιάσει λίγο μετά τις δηλώσεις ότι «κανένα αντίποινο από την πλευρά της Ρωσίας δεν δικαιολογείται», ενώ εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ερωτηθείς για το αν η Ντάουνινγκ Στριτ σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον των Ρώσων, απάντησε: «Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας».

Οι βρετανικές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δώσει ήδη προθεσμία 10 ημερών στους τέσσερις υπό απέλαση Ρώσους διπλωμάτες, ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Απέφυγαν δε, να δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους αρκούμενες να ανακοινώσουν ότι πρόκειται για μεσαίων βαθμών διπλωμάτες.

Την ίδια ημέρα ο εξόριστος στο Λονδίνο Ρώσος μεγιστάνας, Μπόρις Μπερεζόφσκι με συνέντευξή του «έριξε λάδι στη φωτιά» αναφέροντας πως είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που ενορχήστρωσε τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τον εκτέλεσαν.

Δημοσκόπηση

Πάντως στο εσωτερικό της Ρωσίας η επιθετική εξωτερική πολιτική του προέδρου Πούτιν φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 81% των Ρώσων αναλαμβάνει έναν ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Η σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τράπεζας επενδύσεων Renaissance Capital κατέγραψε επίσης ότι το 90% των ερωτηθέντων στηρίζει την πολιτική του και θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο πιο φιλελεύθερο από τους συνεργάτες του.

Παραπομπή


Το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπεί το Βόρειο Ιράκ

Το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπεί το Βόρειο Ιράκ

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδιζε σήμερα επί 4 ώρες αρκετά κουρδικά χωριά (στις περιοχές al-Sanadi, Batufa, Kani Massi και Brawari Bala) στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στα συνορα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές. πρόκειται για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από την έναρξη της έντασης στην περιοχή.

Παραπομπή

Νέα πρόκληση κατά του Πατριαρχείου

Νέα πρόκληση κατά του Πατριαρχείου

Μία ακόμη τουρκική πρόκληση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ακύρωση της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην προ τριών εβδομάδων απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, η οποία έθεσε εν αμφιβόλω την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Τη στιγμή που το θέμα της ακύρωσης της συναυλίας του Γ. Νταλάρα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερώτηση που κατέθεσαν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έγινε γνωστό ότι ο βουλγαρικής καταγωγής Μπουζιντάρ Τσιπόφ υπέβαλε στον εισαγγελέα του Μπέιογλου (περιοχή Πέρα) μηνυτήρια αναφορά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη «για παραβίαση των θρησκευτικών υποχρεώσεών του».

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο κ. Βαρθολομαίος παραβίασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και έκανε χρήση του όρου «Οικουμενικός» κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Συνεδρίου Ορθόδοξης Νεολαίας, το οποίο ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ο εισαγγελέας φέρεται να έχει κάνει δεκτή τη μηνυτήρια αναφορά και να έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα, ενώ διπλωματικοί κύκλοι δεν απέκλειαν χθες την πιθανότητα ο εισαγγελέας να προχωρήσει περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Την είδηση της μήνυσης δημοσίευσε χθες η εξτρεμιστική εφημερίδα «Γενί Τσαγ», ενώ το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο εισαγγελέας άσκησε ήδη δίωξη κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηνυτής είναι μέλος της βουλγαρικής κοινότητας στην οποία ανήκει και ο κ. Κοστόφ, ο οποίος είχε προσφύγει στην τουρκική Δικαιοσύνη ζητώντας την καταδίκη του Πατριάρχη και της Συνόδου, γιατί τον είχαν απομακρύνει από τον ναό της κοινότητας και τον είχαν καθαιρέσει.

Υπενθυμίζεται ότι στο σκεπτικό της απόφασης για τη συγκεκριμένη μήνυση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα στον «ισχυρισμό του Πατριαρχείου Φαναρίου ότι έχει το καθεστώς του Οικουμενικού».

Ερώτηση


Χθες πάντως οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης, Ν. Σηφουνάκης και Π. Μπεγλίτης με ερώτηση που κατέθεσαν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με το αν συνάδει η απόφαση των τουρκικών αρχών για απαγόρευση της συναυλίας του Γ. Νταλάρα με το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης όπως ρητά ορίζεται στα κριτήρια ένταξης της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενοι στην ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το πολιτιστικό πρόγραμμα της πόλης της Κωνσταντινούπολης, που θα γίνει με κοινοτική χρηματοδότηση, θα ανταποκρίνεται στους στόχους του θεσμού, που είναι η προβολή της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών πολιτισμών.

Παραπομπή


Ερντογάν: Θα εγκαταλείψει την πολιτική αν το κόμμα του χάσει στις εκλογές

Ερντογάν: Θα εγκαταλείψει την πολιτική αν το κόμμα του χάσει στις εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται σήμερα να δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική αν το κυβερνών κόμμα του, το AK, αποτύχει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα AK θα κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση, αν και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

«Αν δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας, θα αποσυρθώ από την πολιτική», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Ερντογάν είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Ισπάρτα (νοτιοδυτική Τουρκία).

Παραπομπή

Β.Πάλμας: Σύντομα η εξαγγελία της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου

Β.Πάλμας: Σύντομα η εξαγγελία της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου

Λευκωσία: Πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εξαγγείλει δημοσίως την υποψηφιότητά του, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, χωρίς να διευκρινίσει ποια ακριβώς ημέρα θα γίνει αυτό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς για τον τρόπο δημοσιοποίησης της απόφασης, ο κ. Πάλμας είπε πως «θα είναι μια διάσκεψη όπου ο Πρόεδρος με ομιλία του θα δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ηδη τις έχει κοινοποιήσει στους αρχηγούς των κομμάτων που στήριζαν ή εξακολουθούν να στηρίζουν την Κυβέρνηση. Ενημέρωσε και τους Υπουργούς τους προερχόμενους από το ΑΚΕΛ στο αποχαιρετιστήριο γεύμα το οποίο τους παρέθεσε», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πάλμας είπε πως είναι γνωστή η απόφαση του Προέδρου και αυτό που απομένει είναι η δημοσιοποίησή της και η ενημέρωση του κυπριακού λαού για τους λόγους που αποφασίζει να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Κληθείς να πει αν κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα περιβάλλεται από κάποια στελέχη, υπουργούς ή προσωπικότητες, ο κ. Πάλμας είπε πως δεν είναι σε θέση να επεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος θα έχει στο μεταξύ κάποια συνάντηση με τον τέως ΥΠΕΞ Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Πάλμας είπε: "όχι δεν νομίζω να έχει οποιανδήποτε σχέση αυτό με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προέδρου».

Σε παρατήρηση πως στην περίπτωση επανεδιεκδίκησης της προεδρίας από έναν Πρόεδρο, σε μια προεκλογική εκστρατεία προβάλλεται το έργο της Κυβέρνησης από τους Υπουργούς της, και ερωτηθείς πώς θα γίνει αυτό νοουμένου ότι τέσσερις Υπουργοί αποχώρησαν μόλις πρόσφατα, ο κ. Πάλμας είπε πως «όταν προέκυψε το θέμα αποχώρησης Υπουργών του ΑΚΕΛ από την Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε διαβουλεύσεις για διορισμό νέων Υπουργών οι νέοι Υπουργοί είχαν υπόψη τους το πρόγραμμα διακυβέρνησης και τις θέσεις και τις προτάσεις και την πολιτική αυτής της κυβέρνησης».

«Για να αποδεχτούν διορισμό υιοθέτησαν τόσο την πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου όσο και το πρόγραμμα εσωτερικής διακυβέρνησης», ανέφερε και πρόσθεσε πως «οι Υπουργοί λοιπόν αυτοί θα καλεστούν, και είναι αυτονόητο αυτό, να υπερασπιστούν το έργο της Κυβέρνησης».

«Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα τεσσεράμισι χρόνια, μαζί όλοι, η τριμερής συνεργασίας δηλαδή, υλοποιήσαμε και φέραμε εις πέρας ένα μεγάλο μέρος τους προγράμματος διακυβέρνησης, το οποίο συμφωνήθηκε το 2003. Θεωρώ πως οι απερχόμενοι Υπουργοί, όταν και εφόσον προκύψουν διάφορα ζητήματα που αφορούν τον απολογισμό του έργου του δικού τους Υπουργείου νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα να μην υπερασπιστούν αυτό το έργο», είπε ο Εκπρόσωπος.

Παραπομπή

Η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και παράλληλα με την ομοσπονδιακή δομή του κράτους θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύ

Η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και παράλληλα με την ομοσπονδιακή δομή του κράτους θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τους εποίκους

Η λύση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ισοζυγισμένη και λαμβάνει υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και των πολιτών ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας ψες στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, στο συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ για καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το 1974, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και παράλληλα με την ομοσπονδιακή δομή του κράτους θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, τους εποίκους και την όποια ξένη εξάρτηση.

Τόνισε επίσης ότι η λύση θα πρέπει να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας.

Από το βήμα του συλλαλητηρίου ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε προς τους Τουρκοκύπριους και την ηγεσία τους αναφέροντας: "Τείνουμε χέρι φιλίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Τείνουμε χέρι συνεργασίας προς την Τουρκοκυπριακή ηγεσία. Την καλούμε να αναθεωρήσει προσεγγίσεις που την ταυτίζουν με τις αντιλήψεις του τουρκικού κατεστημένου. Τέτοιες προσεγγίσεις δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Αντίθετα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και βαθαίνουν τη διαίρεση".

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε επίσης την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να αναθεωρήσει τη στάση της και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου Παπαδόπουλου για την πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

Το συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ ολοκληρώθηκε με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και απαγγελία ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου.

Παραπομπή

Δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του Ταλάτ

Δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του Ταλάτ

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά ισχυρίστηκε ότι δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία αλλά στην πραγματικότητα αυτό που υπάρχει είναι ένα ελληνοκυπριακό κράτος», δήλωσε ο κ. Ερτσακιτζά.

Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος επανέλαβε την τουρκική θέση ότι το 1974 δεν έγινε εισβολή στην Κύπρο, αλλά «ειρηνική επιχείρηση για να προστατευθούν από το πραξικόπημα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Υποστήριξε, αυτό που επιχειρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με την πολιτική της είναι η αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι επιθυμούν μια λύση στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ και της πολιτικής ισότητας και διζωνικότητας.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την εξεύρεση μιας λύσης που να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης, παρά τη στρατιωτική υπεροχή που έχουν αποκτήσει μετά την επιχείρηση του 1974.

Εξάλλου, ο κ. Ερτσακιτζά ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αρνήθηκε συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, αλλά θεωρεί πως για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση πρέπει πρώτα να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Παραπομπή

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στη ΝΑ Τουρκία

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στη ΝΑ Τουρκία

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν χθες στη νοτιοανατολική Τουρκία όταν εξερράγη νάρκη που είχαν τοποθετήσει Κούρδοι μαχητές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τα στρατεύματά της στα σύνορα με το Ιράκ σε περισσότερα από 200.000, προκειμένου να αντιμετωπίσει του Κούρδους αντάρτες του PΚΚ.

Παραπομπή

«Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο» επαναλαμβάνει ο Ν. Μπερνς

«Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο» επαναλαμβάνει ο Ν. Μπερνς

Τη θέση των ΗΠΑ υπέρ ενός ανεξάρτητου Κοσόβου επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Νίκολας Μπερνς μιλώντας στο BBC, επικρίνοντας παράλληλα τη Ρωσία επειδή, όπως είπε, δεν έχει τηρήσει θετική και εποικοδομητική στάση στις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο κ. Μπερνς εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Κόσοβο θα καταστεί ανεξάρτητο μέσω των διαδικασιών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή κάποιου άλλου μηχανισμού και στη συνέχεια, όπως είπε, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα αυτό.

«Αναβάλαμε τη διαδικασία επί ένα εξάμηνο προκειμένου να ικανοποιήσουμε τη Ρωσία, αλλά η Ρωσία δεν ήταν θετική ή εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε, επίσης, μη εποικοδομητική τη στάση της σερβικής κυβέρνησης στην όλη διαδικασία.

Παραπομπή

56.000 στρέμματα κάηκαν στην Πάρνηθα

56.000 στρέμματα κάηκαν στην Πάρνηθα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και τη Δασική Υπηρεσία η αεροφωτογράφιση της καμένης έκτασης στην Πάρνηθα, όπως δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Η κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο υπουργός, από την επεξεργασία των ορθοφωτοχαρτών προέκυψαν τα εξής:

- Συνολική καμένη έκταση: 56.000 στρ. (Αττικής - Βοιωτία)

- Συνολική καμένη έκταση Νομού Βοιωτίας (στρέμματα): 19.783

- Συνολική καμένη έκταση Αττικής (στρέμματα) 36.217

- Συνολική καμένη έκταση Αν. Αττικής: 8.863

- Συνολική καμένη έκταση Δυτ. Αττικής: 27.354

- Συνολική καμένη έκταση πυρήνα Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας: 15.723 (Σύνολο 38.000)

- Συνολική καμένη έκταση ελάτης 20.488 επί συνόλου 29.500 στρεμμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, σήμερα άρχισε η εγκατάσταση των μελών των Δασικών Συνεταιρισμών στην Αμυγδαλέζα σε ειδικό χώρο που παραχώρησε η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Στο χώρο αυτό το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εγκαταστήσει 85 οικίσκους στους οποίους θα φιλοξενηθούν οι δασεργάτες που θα απασχοληθούν στην εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην καμένη έκταση.

Από αύριο οι περίπου 150 πρώτοι δασεργάτες πιάνουν δουλειά στην Πάρνηθα.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι άνοιξε ειδικός τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 040/483101-24 στον οποίο μπορούν να κατατεθούν οι δωρεές όσων θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια που γίνεται.


Δορυφορική παρακολούθηση των καμένων εκτάσεων


Επίσης, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η δορυφορική παρακολούθηση της καμένης περιοχής της Πάρνηθας, σε τριμηνιαία βάση, για την αποφυγή καταπατήσεων κατασκευής αυθαιρέτων και την παρακολούθηση της κατασκευής των αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών έργων και αναδασώσεων. Η παρακολούθηση θα γίνεται με χρήση δορυφορικών δεδομένων πολύ υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας (± 1 τ.μ.). Θα δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή από άποψη εξοπλισμού και λογισμικού για την επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών.

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για να εφαρμοσθεί για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ότι και για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι μελέτες για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε ρέματα που διατρέχουν τον αστικό και ημιαστικό ιστό. Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις αρχίζουν εντός δεκαημέρου με προτεραιότητα το ρέμα της Γιανούλας, το ρέμα της Εσχατιάς, το ρέμα της Αγίας Τριάδος και το ρέμα της Χούνης. Όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι μια ευκαιρία να κατασκευάσουμε μέσω του Δ’ ΚΠΣ και τα απαιτούμενα μακροπρόθεσμα αντιπλημμυρικά έργα.


Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Ορεινού Όγκου της Πάρνηθας


Χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Ορεινού Όγκου της Πάρνηθας (στο συνημμένο αρχείο) με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις από την σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα είναι μία από τις σημαντικότερες θεσμικές παρεμβάσεις που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

Με τον καθορισμό ζωνών απόλυτης προστασίας αντιμετωπίζεται η αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία και προστατεύεται απολύτως ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού, που περιλαμβάνει και μεγάλη έκταση του Κτήματος του Τατοΐου. Εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για την ανάταξη του βιοτόπου της Πάρνηθας και θωρακίζουμε τον ορεινό όγκο από μελλοντικές επεμβάσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

«Δημιουργούμε ειδικές ζώνες στους πρόποδες της Πάρνηθας αναψυχής, ιστορικής ενημέρωσης, αθλητισμού, πολιτισμού κλπ. σε απολύτως συγκεκριμένα σημεία για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης διασποράς των χρήσεων αυτών και περιορίζουμε την δόμηση που επιτρέπεται. Τέλος, προβλέπουμε τη λειτουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πολλαπλών χρήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα και να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Αττικής για τη σημασία του βιοτόπου», πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα, με το Προεδρικό Διάταγμα :

1. Τριπλασιάζεται η συνολική έκταση της περιοχής απολύτου προστασίας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Από 38.000 στρέμματα αυξάνονται σε 110.000 στρέμματα περίπου.

2. Καθορίζεται το όριο του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που τίθεται υπό προστασία όπως αυτή περιγράφεται στο Προεδρικό Διάταγμα και είναι συνολικής έκτασης 300.000 περίπου στρεμμάτα.

3. Τίθενται αυστηρότατοι όροι δόμησης στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Πλέον στους θύλακες που καθορίζουμε με αυστηρά όρια περιορίζουμε τη δυνατότητα δόμησης στα 160 τετραγωνικά ανά είκοσι (20) στρέμματα ενώ σήμερα επιτρέπεται ( Α’ Ζώνη Π.Δ. ΦΕΚ 707/1979) η δόμηση 200 τετραγωνικών σε τέσσερα (4) στρέμματα (σε οικόπεδα προυφιστάμενα του 1979) ή 400 τετραγωνικά μέτρα σε είκοσι στρέμματα.

4. Καθορίζονται θύλακες συνολικού εμβαδού 1837 στρεμμάτων, στα 27.000 στρέμματα γεωργικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας που θα αποτελούν ζώνες αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού (περιοχές Βαρυπόμπης και Δροσοπηγης). Όλες αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν παραδοσιακές δραστηριότητες περιαστικής αναψυχής, ελεύθερου χώρου απόλυτα συνυφασμένη με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του αστικού χώρου. Στους θύλακες αυτούς δεν απαγορεύεται η δόμηση κατοικίας που εξ άλλου σύμφωνα με το Π.Δ (ΦΕΚ 707Δ/79) επιτρεπόταν στο σύνολο των 27.000 στρεμμάτων γεωργικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας..

5. Περιορίζεται το δικαίωμα δόμησης στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Ιπποκράτειο Πολιτεία» που είναι εγκεκριμένος από το 1979. Μειώνουμε την επιτρεπόμενη δόμηση ( από 0,20 σε 0,15) ενώ συνυπολογίζουμε στην επιτρεπόμενή κάλυψη όλες οι κατασκευές που επιτρέπονται στους ακάλυπτους χώρους ( πέργολες, πισίνες, δεξαμενές κ.α.) ώστε να μην αλλοιώνεται το ανάγλυφο του τοπίου και να αποτρέπεται η κοπή των δέντρων.

6. Περιορίζονται οι υπάρχουσες ειδικές εγκαταστάσεις ( Πάρκο Κεραιών, Μον Παρνές κ.α.) σε αυστηρά οριοθετούμενες ζώνες Ε, σύμφωνα με το υφιστάμενο ειδικό θεσμικό πλαίσιό τους και υπό το καθεστώς αυστηρών όρων περιβαλλοντικής προστασίας που καθορίζονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Υπάρχουν, επίσης, τρία θέματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα : το Τεχνολογικό Πάρκο «Ακρόπολις» 500 στρέμματα , οι Παιδικές Κατασκηνώσεις τις Εκκλησίας της Ελλάδος 100 στέμματα και το αίτημα για επέκταση των εγκαταστάσεων της Μονής Κλειστών. Για τα θέματα αυτά ο κ. Σουφλιάς ανέφερε τα εξής:

1. Για το Τεχνολογικό Πάρκο «Ακρόπολις» το ΣτΕ δεν αμφισβήτησε την νομιμότητα της χωροθέτησής του. Ζήτησε όμως να συμπεριληφθεί στο όριο προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Με νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθούμε θα αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό.

2. Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος που αφορούν μία περιορισμένη έκταση 100 στρεμμάτων στις νότιες υπώρειες του ορεινού όγκου, επίσης, θα συμπεριληφθούν στο νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα προωθηθεί ανεξάρτητα.

Σημειώνω, πρόσθεσε ο κ. Σουφλιιάς, ότι εκ παραδρομής το ΣτΕ θεώρησε ότι υπάγονται σε περιοχή του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού που απαγορεύονται οι κατασκηνώσεις. «Θα επαναφέρουμε, λοιπόν, το θέμα στο ΣτΕ με επαρκή αιτιολόγηση».

3. Σχετικά με το αίτημα της μονής Κλειστών για επέκταση των εγκαταστάσεών της. Το ΣτΕ δεν έκρινε την επέκταση, παρατήρηση προς την οποία συμμορφώθηκε το Π. Δ/γμα. Η Μονή Κλειστών είχε ζητήσει να περιληφθεί στο Π.Δ την δυνατότητα επέκτασης, κατά 8.000 τ.μ., των κτηριακών εγκαταστάσεων για την φιλοξενία και εκπαίδευση παιδιών. Περιλάβαμε στο Π.Δ. περίπου 2000 τ.μ. στο ισόγειο και άλλα τόσα σε ημιυπόγειο λόγω μεγάλης κλίσης. Δηλαδή επρόκειτο για κάλυψη 2 στρεμμάτων, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτή την παρατήρηση του ΣτΕ. Σταματάω, όμως, εδώ γιατί πλέον το αίτημα της Μονής Κλειστών δεν υφίσταται γιατί δυστυχώς η γύρω περιοχή κάηκε και θα κηρυχθεί αναδασωτέα».

Παραπομπή