Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Επιτροπή Σοφών για την Τουρκία

Επιτροπή Σοφών για την Τουρκία

Τη σύσταση μιας «επιτροπής σοφών» για τη μελέτη των γεωγραφικών συνόρων της Ευρώπης και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υποστηρίζει η Γαλλία. Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υφυπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ζαν Πιερ Ζουιγιέ. Ο ίδιος εξήγησε ότι χρειάζεται μια τέτοια επιτροπή για να μελετήσει «ποιοι είμαστε και προς τα πού πάμε». Και για τον λόγο αυτό έχουμε ανάγκη μια ομάδα εργασίας που θα μας πει «να, τι μπορούμε, πραγματικά, να κάνουμε και ιδού οι συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν για να προχωρήσουμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι χθεσινές δηλώσεις Ζουιγιέ για τη διεύρυνση και την Τουρκία, σηματοδοτούν μια αργή μεν αλλά μεγάλη στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική του προέδρου Νικολά Σαρκοζί που υποστήριζε μέχρι χθες ότι η χώρα αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή και δεν έχει καμία θέση στην Κοινότητα.

Διχασμένες


Απόψεις που έχουν διχάσει τις κοινοτικές χώρες, πολλές από τις οποίες υποστηρίζουν την τουρκική ένταξη και λιγότερες την απορρίπτουν.

Ο κ. Ζουιγιέ προφανώς σε συνεννόηση με τον πολιτικό του προϊστάμενο, άρχισε χθες ανεπίσημα να προετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας του στη μεγάλη στροφή της ευρωπαϊκής της πολιτικής ως προς τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις και τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αυτής της χώρας.

Η πορτογαλική προεδρία δήλωσε προ ημερών ότι δεν έχει την πρόθεση να ικανοποιήσει το αίτημα του Παρισιού, διοργανώνοντας το β εξάμηνο εφέτος μια διάσκεψη για τα σύνορα της Ενωσης και εμμέσως για την ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: