Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

«Πόλεμος απελάσεων» μεταξύ Ρωσίας-Βρετανίας

«Πόλεμος απελάσεων» μεταξύ Ρωσίας-Βρετανίας

Με την απέλαση έως και 80 Βρετανών διπλωματών απείλησε χθες η Ρωσία το Λονδίνο, ως αντίποινα για την απέλαση τεσσάρων μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στο Λονδίνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπράουν ότι προσπαθεί «να πολιτικοποιήσει την υπόθεση Λιτβινένκο» και προανήγγειλε «στοχευμένη και κατάλληλη» απάντηση στις απελάσεις, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τονίζοντας ότι το ρωσικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση των πολιτών της χώρας στο εξωτερικό, επιτέθηκε κατά της Βρετανίας κατηγορώντας την ότι «προσπαθεί να τιμωρήσει τη Ρωσία διότι σέβεται το Σύνταγμά της».

Δήλωσε δε, πως τα αιτήματα της Ρωσίας προς τη Βρετανία στο παρελθόν για την έκδοση 21 Ρώσων κατηγορούμενων από τη ρωσική δικαιοσύνη απορρίφθηκαν, «οπότε τηρώντας την ίδια αναλογία έως και 80 Βρετανοί διπλωμάτες ενδέχεται να απελαθούν».

Συμπλήρωσε ωστόσο, πως η ρωσική απάντηση θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων και των επιχειρηματιών που διατηρούν δεσμούς με τη Βρετανία, καθησυχάζοντας τους Βρετανούς επενδυτές που διαθέτουν συνολικά επενδύσεις 8 δισ. ευρώ στη χώρα. Η ρωσική πλευρά προειδοποίησε επίσης τη Βρετανία πως οι αρχές των δύο χωρών «είναι δύσκολο να συνεργάζονται στο εξής για θέματα ασφαλείας, από τη στιγμή που υπάρχει ρήγμα μεταξύ τους».

Αντίποινα


Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να σχολιάσει λίγο μετά τις δηλώσεις ότι «κανένα αντίποινο από την πλευρά της Ρωσίας δεν δικαιολογείται», ενώ εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ερωτηθείς για το αν η Ντάουνινγκ Στριτ σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον των Ρώσων, απάντησε: «Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας».

Οι βρετανικές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δώσει ήδη προθεσμία 10 ημερών στους τέσσερις υπό απέλαση Ρώσους διπλωμάτες, ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Απέφυγαν δε, να δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους αρκούμενες να ανακοινώσουν ότι πρόκειται για μεσαίων βαθμών διπλωμάτες.

Την ίδια ημέρα ο εξόριστος στο Λονδίνο Ρώσος μεγιστάνας, Μπόρις Μπερεζόφσκι με συνέντευξή του «έριξε λάδι στη φωτιά» αναφέροντας πως είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που ενορχήστρωσε τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τον εκτέλεσαν.

Δημοσκόπηση

Πάντως στο εσωτερικό της Ρωσίας η επιθετική εξωτερική πολιτική του προέδρου Πούτιν φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 81% των Ρώσων αναλαμβάνει έναν ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Η σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τράπεζας επενδύσεων Renaissance Capital κατέγραψε επίσης ότι το 90% των ερωτηθέντων στηρίζει την πολιτική του και θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο πιο φιλελεύθερο από τους συνεργάτες του.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: