Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και παράλληλα με την ομοσπονδιακή δομή του κράτους θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύ

Η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και παράλληλα με την ομοσπονδιακή δομή του κράτους θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τους εποίκους

Η λύση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ισοζυγισμένη και λαμβάνει υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και των πολιτών ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας ψες στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, στο συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ για καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το 1974, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και παράλληλα με την ομοσπονδιακή δομή του κράτους θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, τους εποίκους και την όποια ξένη εξάρτηση.

Τόνισε επίσης ότι η λύση θα πρέπει να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας.

Από το βήμα του συλλαλητηρίου ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε προς τους Τουρκοκύπριους και την ηγεσία τους αναφέροντας: "Τείνουμε χέρι φιλίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Τείνουμε χέρι συνεργασίας προς την Τουρκοκυπριακή ηγεσία. Την καλούμε να αναθεωρήσει προσεγγίσεις που την ταυτίζουν με τις αντιλήψεις του τουρκικού κατεστημένου. Τέτοιες προσεγγίσεις δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Αντίθετα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και βαθαίνουν τη διαίρεση".

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε επίσης την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να αναθεωρήσει τη στάση της και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου Παπαδόπουλου για την πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

Το συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ ολοκληρώθηκε με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και απαγγελία ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: