Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Όπως ανακοίνωσε χθες η ιρακινή αστυνομία, οπλοφόροι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα τον θρησκευτικό ηγέτη των Σιϊτών του Ιράκ Ayatollah Ali Sistani, κοντά στο σπίτι του στην πόλη Νατζάφ.

Συγχρόνως, ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών. Οι τρεις σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια περιπολίας όταν κτύπησαν δε βόμβα που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και αρκετοί άλλοι. Ο τέταρτος στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Βαγδάτη.

Παραπομπή

Έκκληση της ΕΕ στο Ιράν να μην εκτελεστούν οι δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι

Έκκληση της ΕΕ στο Ιράν να μην εκτελεστούν οι δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι

Έκκληση στην Τεχεράνη να μην εκτελέσει τους δύο Κούρδους δημοσιογράφους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και να τους διασφαλίσει μια δίκαιη δίκη απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ιράν να αναστείλει την εκτέλεση των Αντνάν Χασανπούρ και Αμπντολβαχέντ Μπουτιμάρ και να φροντίσει ώστε οι δύο κατηγορούμενοι να έχουν δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη Πολιτικών Δικαιωμάτων που έχει επικυρώσει η Τεχεράνη» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δύο δημοσιογράφοι, που είναι Ιρανοί κουρδικής καταγωγής, καταδικάστηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού ως εχθροί του Θεού.

Στην ίδια ανακοίνωση η προεδρία της ΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για της δημόσιες ομαδικές εκτελέσεις, που έγιναν σε πολλές περιοχές του Ιράν τον περασμένο μήνα.

Από τις αρχές του έτους έχουν εκτελεστεί στο Ιράν τουλάχιστον 151 άνθρωποι και οι περισσότεροι από αυτούς απαγχονίστηκαν.

Παραπομπή

Οπλα και πράκτορας για τις νοσοκόμες

Οπλα και πράκτορας για τις νοσοκόμες

Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε σχετικά με τα παρασκήνια της απελευθέρωσης των Βουλγάρων νοσοκόμων, ύστερα από δηλώσεις στην εφημερίδα «Le Monde» του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του στρατηγού Καντάφι.

Στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι ένα συμβόλαιο για την πώληση γαλλικών όπλων στη Λιβύη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απεμπλοκή. Πρόκειται για συμφωνία εξοπλισμών με τη Γαλλία, η οποία για τον Καντάφι θεωρείται πολύ πιο σημαντική από την προμήθεια πυρηνικού αντιδραστήρα για αφαλάτωση του θαλάσσιου ύδατος.

Οπως αναφέρει «η πρώτη αυτή συμφωνία προμήθειας όπλων, που υπογράφηκε με δυτική χώρα» ύστερα από την άρση του εμπάργκο το 2004, αφορά παράδοση στη Λιβύη πυραύλων Milan ύψους 100 εκατ. ευρώ και την εγκατάσταση από τους Γάλλους μιας βιομηχανίας κατασκευής όπλων. Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο πατέρας του θα μεταβεί προσεχώς στη Γαλλία για υπογραφή. Επισημαίνει ότι δεύτερο στοιχείο που βάρυνε στις διαπραγματεύσεις είναι η προοπτική δικαστικής διευθέτησης για την τύχη ενός πράκτορα της Λιβύης. Σχετικά με την προέλευση του ποσού 400 εκατ. δολαρίων για αποζημιώσεις, αναφέρει ότι «οι Γάλλοι κανόνισαν το θέμα, βρήκαν τα χρήματα για τις οικογένειες». Τονίζει ότι δεν πιστεύει στην ενοχή των Βουλγάρων νοσοκόμων, που «χρησίμευσαν σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι» και εκτιμά ότι η Λιβύη πέτυχε με την υπόθεση «σημαντικό όφελος». Η χθεσινή «Μοντ» προσθέτει ότι η Γαλλία ανέλαβε υποχρέωση να χρηματοδοτήσει το νοσοκομείο του Μπεγκαζί με ένα ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η Αριστερά

Οι δηλώσεις του Ισλάμ Καντάφι προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Αριστερά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, δεύτερη ακρόασή του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβούλιου, δημοκρατικές διαδικασίες, πλήρη «διαφάνεια». Οι κομμουνιστές εκτίμησαν ότι ο Νικολά Σαρκοζί οφείλει να εξηγηθεί το ταχύτερο.

Ο Γάλλος πρόεδρος διέψευσε ότι υπήρξαν «ανταλλάγματα», απαντώντας «όχι», «κανένα», σε σχετική ερώτηση. Ο εκπρόσωπος των Ηλυσίων Νταβίντ Μαρτινό ανέφερε λακωνικά «δεν υπεγράφη συμβόλαιο εξοπλισμών κατά την επίσκεψη του Νικόλα Σαρκοζί στη Λιβύη». Ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χθες στη Γερουσία, ότι δεν υπήρξαν «ανταλλάγματα», «δεν δόθηκαν χρήματα», δεν υπήρξε «συγκεκριμένη συμφωνία» για κανέναν εξοπλισμό ή διαπραγματεύσεις, ούτε με τη Γαλλία ούτε με άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εκτίμησε ότι «ο γιος του Καντάφι δείχνει ιδιαίτερο κυνισμό, εφόσον δηλώνει ότι δεν πίστευε ο ίδιος την ενοχή των Βουλγάρων νοσηλευτριών». Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ίσως το συμβόλαιο για το οποίο αναφέρθηκε ο Σαΐφ Ισλάμ είναι ακόμα στο στάδιο σχεδίου, είναι όμως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για επινόηση και όλα αυτά δείχνουν «παζαρέματα» για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων της Λιβύης με τη Δύση.

Παραπομπή

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρέπει να διαβουλευθεί με τα υπόλοιπα κόμματα για το θέμα του νέου προέδρου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρέπει να διαβουλευθεί με τα υπόλοιπα κόμματα για το θέμα του νέου προέδρου

Ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε σήμερα πως ο πρωθυπουργός πρέπει να διαβουλευθεί και με τα υπόλοιπα κόμματα για το θέμα του νέου προέδρου της Τουρκίας.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαϊκάλ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ερτογάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όπου και υποσχέθηκε πως θα έχει συνομιλίες και με την αντιπολίτευση για την εκλογή του νέου προέδρου. Πρόσθεσε επίσης πως ο μόνος τρόπος για να εξέλθει η Τουρκία από την πολιτική κρίση που την ταλανίζει, είναι η επιλογή ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου για τη θέση του προέδρου και πως κανένα κόμμα δεν πρέπει να έχει το μονοπώλιο της προεδρίας.

Παραπομπή

HΠΑ: Το ΠΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση

HΠΑ: Το ΠΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση

Ο εκπρόσωπος τύπου του State Department, Τομ Κάσεϋ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν το ΠΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως δεν έχει εις γνώσιν του οποιαδήποτε σχέσια για κοινές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας εναντίον του ΠΚΚ. Και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει πως η Τουρκία και το Ιράκ πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του ΠΚΚ, κάτι που θα υποστηρίξει και η Ουάσινγκτον.

Παραπομπή

Εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα

Εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα

Ισραηλινές δυνάμεις του πεζικού υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν το πρωί της Παρασκευής στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι μονάδες του στρατού κατέλαβαν το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Ράφας και παρακείμενα σπίτια.

Την ίδια ώρα στην πόλη Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Όχθης ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Κατά την επιχείρηση αυτή για τη σύλληψη καταζητούμενων Παλαιστινίων από το Ισραήλ, μονάδα ειδικών δυνάμεων περικύκλωσε το σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει ο Παλαιστίνιος και τον κάλεσε να παραδοθεί. Αυτός προσπάθησε να διαφύγει πηδώντας από το παράθυρο και δέχθηκε τα πυρά των στρατιωτών. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ο Παλαιστίνιος ονομαζόταν Ραέλ Αμπου αλ Αντας και ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος "καταζητούμενος" ένοπλος συνελήφθη και ότι ποσότητα όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών βρέθηκε στο σπίτι αυτό.

Παραπομπή

Ψυχρός Πόλεμος για τον Β. Πόλο

Ψυχρός Πόλεμος για τον Β. Πόλο

Ψυχρός Πόλεμος στο βόρειο παγωμένο ωκεανό; Ο τίτλος αυτός της «Ιζβέστια» και τα πολλαπλά άρθρα τόσο στον ρωσικό όσο και στον διεθνή Τύπου μαρτυρούν το καυτό ενδιαφέρον για τον Βόρειο Πόλο, κυρίως για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και θαλασσινών ψαριών.

Δεν τα ήξεραν όλα αυτά νωρίτερα, θα αναρωτηθεί κανείς. Τα ήξεραν, αλλά η επιχείρηση εκμετάλλευσης της περιοχής έως πρόσφατα θεωρούνταν «γη επικερδής».

Η Ρωσία, πρώτη, ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη επιχείρηση με τεράστιο επιστημονικό, οικονομικό, οικολογικό ενδιαφέρον. Χθες, δύο ρωσικά βαθυσκάφη, τα Μιρ-1 και Μιρ-2, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας κατήλθαν 4.300 μέτρα κάτω από τους παγετώνες, με στόχο να ληφθούν δείγματα γης από κει.

Η Μόσχα επιδιώκει να έχει αποδεικτικά στοιχεία πως το μέρος αποτελεί συνέχιση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και άρα της ανήκει.

Τα δύο βαθυσκάφη, επανδρωμένα με τον καθηγητή γεωλόγο Εβγένι Σαγκαλέβιτς, τον ερευνητή - ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης και βουλευτή Αρτουρ Τσιλιγκάροφ και δύο Αυστραλούς επιστήμονες, «πάτησαν» τη γη κάτω από τα παγόβουνα, έστησαν ένα ρωσικό έμβλημα από τιτάνα και άφησαν κάψουλα με μήνυμα προς τις επόμενες γενιές.

Το σύνολο των ρωσικών ΜΜΕ έχει πρωτοσέλιδα για το θέμα, η υπόθεση έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Αμέσως μετά τους Ρώσους, στην περιοχή σπεύδουν αποστολές της Δανίας και της Σουηδίας για να επιχειρήσουν να διαπιστώσουν αν η γη αποτελεί συνέχιση της υφαλοκρηπίδας της Γροιλανδίας, την οποία ελέγχει η Σουηδία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η χώρα του μόλις αποδείξει με στοιχεία ότι της ανήκει μέρος της Αρκτικής, θα πράξει με βάσει τη συνθήκη του 1992 για να κατοχυρώσει τον χώρο.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες ως γνωστόν δεν έχουν ως τώρα επικυρώσει τη σχετική συνθήκη για τη θαλάσσια οριοθέτηση, τρέχουν τώρα σαν τρελές για την επικύρωση και διακηρύσσουν την έναρξη ερευνών για την «ιδιοποίηση» μιας περιοχής 900 χιλ. από την Αλάσκα.

Τη ρωσική αποστολή του επιστημονικού πλοίου «Ακαδημαϊκός Φιόντοροφ» παρακολουθούσαν ΝΑΤΟϊκά πολεμικά. Τα αποτελέσματα της αποστολής στην Αρκτική θα υποχρεώσουν κάποιες χώρες της Δύσης να αλλάξουν στάση έναντι της Ρωσίας, δήλωσε ο βουλευτής Νικολάι Μπουλαεφ.

Αν τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι η υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής είναι συνέχιση της Ευρασιατικής Ηπείρου, στην περιοχή της Σιβηρίας, τότε η Ρωσία διεκδικεί 1,2 εκ. χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου από την Τσουκότκα έως τη χερσόνησο Κολσκ.

Στην Αρκτική γεωλόγοι από όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι υπάρχουν γύρω στα 25-28% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου.

Γι' αυτόν τον λόγο, λοιπόν σπεύδουν να διεκδικήσουν μερίδιο, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και οι ΗΠΑ.

Πάντως οι Ρώσοι κοσμοναύτες από το διάστημα, που παρακολουθούν την τιτάνια προσπάθεια των δυτών των βαθυσκάφων, έσπευσαν χθες αργά το απόγευμα να τους συγχαρούν πρώτοι για το πρωτόγνωρο επίτευγμά τους.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 9,5 ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η επικίνδυνη ρωσική αποστολή στα παγωμένα νερά του Αρκτικού ωκεανού. Τα δύο μικρά υποβρύχια βγήκαν στην επιφάνεια της θάλασσας με διαφορά περίπου μίας ώρας.

«Ηταν δύσκολο», σχολίασε μόλις βγήκε στην επιφάνεια ο επικεφαλής της αποστολής, Αρθουρ Τσιλινγκάροφ, ο οποίος μαζί με το διμελές πλήρωμά του πέρασε 8 ώρες και 40 λεπτά μέσα στο νερό. «Ηταν τόσο ωραία εκεί κάτω», δήλωσε ο 68χρονος επιστήμονας και πρόσθεσε: «Αν κάποιος άλλος κατέβει εκεί σε 100 ή 1.000 χρόνια, θα αντικρίσει τη ρωσική σημαία».

Το δεύτερο υποβρύχιο πέρασε εννιάμισι ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μετά το τέλος της αποστολής ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην αποστολή.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός αναμένεται στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός αναμένεται στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί Αλ Μαλίκι αναμένεται στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του της Τουρκίας Ρετζέπ Ερτογάν. Στο επίκεντρο των επαφών τους θα βρεθούν οι τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Μπιλμάν, δήλωσε πως στην κορυφή της ατζέντας θα βρίσκονται θέματα που άπτονται της ασφάλειας, καθώς και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας - Ιράκ.

Παραπομπή

Χαμένη ευκαιρία για ΗΠΑ και Τουρκία

Χαμένη ευκαιρία για ΗΠΑ και Τουρκία

Η διαρροή στον τύπο και, κατά συνέπεια, η ματαίωση της επιχείρησης που σχεδίαζαν από κοινού οι ΗΠΑ και η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ για τη σύλληψη των ηγετών του ΠΚΚ ήταν μια μοναδική ευκαιρία για την ενδυνάμωση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών.

Ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Τουρκίας, Bülent Alirıza απέδωσε την διαρροή των μυστικών σχεδίων στην απροθυμία των Αμερικανών για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης και ως εκ τούτου διέρρευσαν τα σχέδιά της, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα την ματαίωνε. Ο Alirıza συμπλήρωσε πως τυχόν διεξαγωγή μιας επιχείρησης από κοινού θα οδηγούσε στην επανασύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ουάσινγκτον και τη Βαγδάτη πως απέτυχαν να καταστείλουν τους αντάρτες του ΠΚΚ και απειλεί να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ για να επιληφθεί η ίδια της κατάστασης.

Χαμένες ευκαιρίες

Σε περίπτωση που δεν διέρρεε στην τύπο το σχέδιο και η επιχείρηση διεξαγόταν κανονικα, η Ουάσινγκτον θα αποκόμιζε αρκετά οφέλη:
  • Θα ενίσχυε τις σχέσεις της με την Τουρκία, στην οποία θα αυξανόταν η δημοτικότητα της
  • Δεν θα υπήρχε πιθανότητα εισβολής της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ
  • Η εξολόθρευση του ΠΚΚ θα ήταν ευκαιρία για συμφιλίωση της Άγκυρας με τους Κούρδους του Ιράκ
  • Οι Κούρδοι πολιτικοί εντός της Τουρκίας δεν θα υποστήριζαν πλέον μια τρομοκρατική οργάνωση (ΠΚΚ)
Οι αναλυτές συμφωνούν όμως πως η αναβολή της επιχείρησης είναι πλέον οριστική.

Ποιος το έκανε;

Υπάρχουν υποψίες για το ποιος πιθανότατα διέρρευσε το σχέδιο στον τύπο και το τί ήλπιζε να αποκομίσει από την πράξη του. Οι πιθανοί υπαίτιοι είναι:

  • Οι Ιρακινοί Κούρδοι και/ή οι υποστηρικτές τους στο Κογκρέσο
  • Η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράκ, καθώς και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM), οι οποίες συνεργάζονται πολύ στενά με τους Κούρδους του Ιράκ και πιστεύουν πως δεν χρειάζονται επιπλέον προβλήματα στη χώρα
  • Συγκεκριμένοι Δημοκρατικοί πολιτικοί που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε κίνηση του προέδρου Μπους στο Ιράκ
  • Συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που θεωρούν πως η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να παίρνει καινούρια ρίσκα στο Ιράκ
Ανεξαρτήτως τη ταυτότητας των υπαίτιων, η κίνησή τους υπέσκαψε αποτελεσματικά τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Παραπομπή