Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

Οπλα και πράκτορας για τις νοσοκόμες

Οπλα και πράκτορας για τις νοσοκόμες

Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε σχετικά με τα παρασκήνια της απελευθέρωσης των Βουλγάρων νοσοκόμων, ύστερα από δηλώσεις στην εφημερίδα «Le Monde» του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του στρατηγού Καντάφι.

Στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι ένα συμβόλαιο για την πώληση γαλλικών όπλων στη Λιβύη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απεμπλοκή. Πρόκειται για συμφωνία εξοπλισμών με τη Γαλλία, η οποία για τον Καντάφι θεωρείται πολύ πιο σημαντική από την προμήθεια πυρηνικού αντιδραστήρα για αφαλάτωση του θαλάσσιου ύδατος.

Οπως αναφέρει «η πρώτη αυτή συμφωνία προμήθειας όπλων, που υπογράφηκε με δυτική χώρα» ύστερα από την άρση του εμπάργκο το 2004, αφορά παράδοση στη Λιβύη πυραύλων Milan ύψους 100 εκατ. ευρώ και την εγκατάσταση από τους Γάλλους μιας βιομηχανίας κατασκευής όπλων. Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο πατέρας του θα μεταβεί προσεχώς στη Γαλλία για υπογραφή. Επισημαίνει ότι δεύτερο στοιχείο που βάρυνε στις διαπραγματεύσεις είναι η προοπτική δικαστικής διευθέτησης για την τύχη ενός πράκτορα της Λιβύης. Σχετικά με την προέλευση του ποσού 400 εκατ. δολαρίων για αποζημιώσεις, αναφέρει ότι «οι Γάλλοι κανόνισαν το θέμα, βρήκαν τα χρήματα για τις οικογένειες». Τονίζει ότι δεν πιστεύει στην ενοχή των Βουλγάρων νοσοκόμων, που «χρησίμευσαν σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι» και εκτιμά ότι η Λιβύη πέτυχε με την υπόθεση «σημαντικό όφελος». Η χθεσινή «Μοντ» προσθέτει ότι η Γαλλία ανέλαβε υποχρέωση να χρηματοδοτήσει το νοσοκομείο του Μπεγκαζί με ένα ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η Αριστερά

Οι δηλώσεις του Ισλάμ Καντάφι προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Αριστερά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, δεύτερη ακρόασή του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβούλιου, δημοκρατικές διαδικασίες, πλήρη «διαφάνεια». Οι κομμουνιστές εκτίμησαν ότι ο Νικολά Σαρκοζί οφείλει να εξηγηθεί το ταχύτερο.

Ο Γάλλος πρόεδρος διέψευσε ότι υπήρξαν «ανταλλάγματα», απαντώντας «όχι», «κανένα», σε σχετική ερώτηση. Ο εκπρόσωπος των Ηλυσίων Νταβίντ Μαρτινό ανέφερε λακωνικά «δεν υπεγράφη συμβόλαιο εξοπλισμών κατά την επίσκεψη του Νικόλα Σαρκοζί στη Λιβύη». Ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χθες στη Γερουσία, ότι δεν υπήρξαν «ανταλλάγματα», «δεν δόθηκαν χρήματα», δεν υπήρξε «συγκεκριμένη συμφωνία» για κανέναν εξοπλισμό ή διαπραγματεύσεις, ούτε με τη Γαλλία ούτε με άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εκτίμησε ότι «ο γιος του Καντάφι δείχνει ιδιαίτερο κυνισμό, εφόσον δηλώνει ότι δεν πίστευε ο ίδιος την ενοχή των Βουλγάρων νοσηλευτριών». Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ίσως το συμβόλαιο για το οποίο αναφέρθηκε ο Σαΐφ Ισλάμ είναι ακόμα στο στάδιο σχεδίου, είναι όμως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για επινόηση και όλα αυτά δείχνουν «παζαρέματα» για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων της Λιβύης με τη Δύση.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: