Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Ομόφωνη απόφαση του ΠΑΣΟΚ για την ημερομηνία εκλογής προέδρου

Ομόφωνη απόφαση του ΠΑΣΟΚ για την ημερομηνία εκλογής προέδρου

ΜΕΤΑ ΑΠΟ μια πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε ομόφωνα η ημερομηνία εκλογής του νέου προέδρου να είναι η 11η Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, η εγγραφή στα μητρώα του κόμματος θα είναι δυνατή μέχρι την 1η Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στις κατά τόπους οργανώσεις. Ωστόσο όσοι θέλουν να ψηφίσουν θα μπορούν να το πράξουν ακόμα και την ημερομηνία εκλογής μέχρι και τις 07:00 μ.μ

Οι εφορευτικές επιτροπές, σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, θα αποτελούνται από μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών του Κινήματος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη για τον εντοπισμό φορτηγού φορτωμένου με εκρηκτικά

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη για τον εντοπισμό φορτηγού φορτωμένου με εκρηκτικά

Σε συναγερμό τέθηκε σήμερα η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από πληροφορίες πως ένα φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά C40 εισήλθε στην πόλη.

Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν πως το φορτηγό εισήλθε στην πόλη την Τρίτη και έχουν ήδη τεθεί σε συναγερμό και επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ειδοποίησαν τις τουρκικές αρχές το Σάββατο σχετικά με ένα φορτηγό που εισήλθε στην Τουρκία από τα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας για να πραγματοποιήσει μεγάλης έκτασης τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Kuwait News Agency

Νομοσχέδιο για την εκλογή προέδρου στην Τουρκία

Νομοσχέδιο για την εκλογή προέδρου στην Τουρκία

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ της 21ης Οκτωβρίου, που θα επικυρώσει την εκλογή του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας με άμεση καθολική ψηφοφορία, δεν θα επηρεάσει τον ήδη εκλεγέντα 11ο πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σχετικό νομοσχέδιο κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, μεταδίδει το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ. Το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι οι ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν από την προηγούμενη εθνοσυνέλευση και πρόκειται να επικυρωθούν τώρα με δημοψήφισμα, δεν αφορούν την εκλογή του 11ου προέδρου, που εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις, αλλά θα αφορούν την εκλογή των επόμενων προέδρων.

Στο μεταξύ, έγινε σήμερα γνωστό από την τουρκική εθνοσυνέλευση ότι την 8η Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη συζήτηση επί του σχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για το νέο σύνταγμα. Η δεύτερη συζήτηση θα ακολουθήσει στις 19 Οκτωβρίου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γ. Κουμουτσάκος: «Πιθανώς στις 6 Νοεμβρίου η έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ"

Γ. Κουμουτσάκος: «Πιθανώς στις 6 Νοεμβρίου η έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ"

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στις κρίσιμες ημερομηνίες για την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, δήλωσε ότι πιθανώς στις 6 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ.

Μέσα στον Νοέμβριο προβλέπεται, επίσης, ότι ειδικές ομάδες θα επισκεφθούν τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ για την αξιολόγηση της πορείας προς ένταξή τους.

Ως προς το θέμα του Κοσόβου, είπε ότι ασφαλώς η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 10η Δεκεμβρίου, οπότε η διαπραγματευτική τρόικα αναμένεται να υποβάλει έκθεση στην Ομάδα Επαφής και το ΓΓ του ΟΗΕ.

Η επόμενη διαπραγματευτική συνάντηση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, μετά απ' αυτήν της 28ης Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο, απαντά η Αθήνα στον Χαβιέρ Σολάνα

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο, απαντά η Αθήνα στον Χαβιέρ Σολάνα

Απάντηση στον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος δήλωσε πως δεν του αρέσουν τα βέτο, αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, έδωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο, γι' αυτό πρέπει τα προβλήματα να λύνονται με τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό και πρέπει να εγκαταλείπονται λογικές αδιαλλαξίας και εντάσεων που προδίδουν συχνά αντιπαραγωγική αλαζονεία» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η μόνιμη αντιππροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες έχει ήδη προβεί σε ενέργειες στο γραφείο του κ. Σολάνα, επισημαίνοντας τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική δυσαρέσκεια, ενώ εντός της ημέρας ή την Παρασκευή -επειδή ο κ. Σολάνα ταξιδεύει- η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη θα επικοινωνήσει μαζί του, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια φράση, «σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο», χρησιμοποίησε και η υπουργός Εξωτερικών, λίγο νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η δήλωση Σολάνα έγινε μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Πηγή: in.gr


Ο τουρκικός στρατός σκότωσε τρεις Κούρδους αντάρτες κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε τρεις Κούρδους αντάρτες κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στα σύνορα με τη Συρία τρεις Κούρδους αντάρτες.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά και ένας Τούρκος στρατιώτης.

ΤΟ επεισόδιο συνέβη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Τουρκικού στρατού στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν 7 πολιτοφύλακες και πέντε πολίτες κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Πηγή: International Herald Tribune

Ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη

Ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη

Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Μεταφορών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο με πρόσκληση του συναδέλφου τους Ιωάννη Κασουλίδη, κάλεσαν την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Επίσης ανέφεραν ότι η Τουρκία πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα που προκύπτει με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών, Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκέοργκ Γαρζεμπόφσκι, δήλωσε ότι θα ζητήσουν από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν να επιμείνει η Κομισιόν στη θέση της να άρει η Τουρκία τους περιορισμούς, που επιβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως είπε, «δεν είναι δυνατό, μια χώρα η οποία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ να μην επιτρέπει σε πλοία και αεροπλάνα από ένα κράτος μέλος της Ευρώπης των 27 να εισέλθουν στον εναέριο της χώρο ή στα λιμάνια της. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα».

Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Λούκα Ρομανόλι μίλησε για τα προβλήματα που προκαλεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στην πολιτική αεροπορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα αεροπλάνα, που προσεγγίζουν ή απομακρύνονται από τα νόμιμα αεροδρόμια της Κύπρου.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Επιτροπή Μεταφορών θα πρέπει να εγείρει το θέμα αυτό και να ζητήσει από την Κομισιόν τη συμβολή της στην επίλυσή του.

Πηγή: typos.com.cy

Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητά η Νορβηγία

Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητά η Νορβηγία

Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στη μάχη της... Αρκτικής ζητά η Νορβηγία και συνδέει άμεσα τις εδαφικές της διεκδικήσεις με τη συμμετοχή των στρατευμάτων της στη ΝΑΤΟική δύναμη του Αφγανιστάν.

Νορβηγία και Ρωσία διεκδικούν από κοινού τη θάλασσα του Μπάρεντς -και συνεπώς τον φυσικό πλούτο που κρύβεται εκεί-, ενώ οι πτήσεις ρωσικών μαχητικών τις τελευταίες εβδομάδες ακριβώς στα όρια του εναέριου χώρου της Νορβηγίας ξυπνούν μνήμες Ψυχρού Πολέμου.

Δεν βασίζεται
Κατάσταση που περιπλέκει ακόμα περισσότερο έκθεση του υπουργείου Αμυνας της Νορβηγίας που διέρρευσε τον προηγούμενο μήνα και δείχνει ότι το Οσλο δεν μπορεί να βασιστεί στη ΝΑΤΟϊκή βοήθεια, σε περίπτωση «σοβαρής διαμάχης» με τη Ρωσία.

Η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας Αν-Γκρέτε Στρομ-Ερικσεν επιχείρησε πάντως να ρίξει τους τόνους, αποστέλλοντας παράλληλα και ένα μήνυμα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία... «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπίσει τα βόρεια σύνορα, εάν χρειαστεί. Γι αυτό το ΝΑΤΟ είναι τόσο σημαντικό για τη Νορβηγία και γι αυτό είναι σημαντικό να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας στο Αφγανιστάν», τόνισε η Αν-Γκρέτε Στρομ-Ερικσεν, επισημαίνοντας πάντως ότι, μολονότι η Νορβηγία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στον βορρά, επιθυμεί να αποφύγει μια κούρσα εξοπλισμών και να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε φιλικό επίπεδο.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Παρέμβαση των ΗΠΑ αναμένει ο Μ. Νίμιτς

Παρέμβαση των ΗΠΑ αναμένει ο Μ. Νίμιτς

Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, αναμένει ισχυρή αμερικανική παρέμβαση που θα τον βοηθήσει να ανατρέψει το αδιέξοδο και να επιτύχει λύση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τα Σκόπια, με βάση την πολιτική του 2004 και την αστήρικτη δικαιολογία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η αναγνώριση.

Τότε, ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί ότι κινδύνευε η εδαφική ακεραιότητα του κρατιδίου. Η επιμονή στη θέση αυτή, περιπλέκει την κατάσταση και ενισχύει την αδιαλλαξία της σκοπιανής ηγεσίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, στην αμερικανική Γερουσία μεταφέρθηκε η κόντρα για το Σκοπιανό, μετά την καθυστέρηση που επέβαλε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην αμερικανική βοήθεια προς τα Σκόπια, και την απειλή του ότι θα ακυρώσει κάθε οικονομική στήριξη στο κρατίδιο, εάν συνεχιστεί η προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας.

Σηκώνοντας επικίνδυνα τους τόνους και αξιοποιώντας κοινοβουλευτικές δυνατότητες που του παρέχει η θέση του ως μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ο κ. Μενέντεζ κάλεσε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών να ενημερώσει πάραυτα την κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του Κογκρέσου, ιδιαίτερα εάν συνεχιστούν εθνικιστικές, όπως τις χαρακτηρίζει, πράξεις και η άρνηση για εξεύρεση συμβιβασμού με την Ελλάδα.

Μέτρα
Συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα για την πάταξη της διαφθοράς, καθώς και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση και την Αστυνομία ζήτησε για μια ακόμη φορά ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν από τον πρόεδρο της ΠΓΔ της Μακεδονίας, τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Κόντρα για τα αίτια της ήττας στις εκλογές

Κόντρα για τα αίτια της ήττας στις εκλογές

Σε ρήξη οδηγείται το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια εξήγησης των αιτιών της ήττας, παρότι η σχετική Επιτροπή που αποτελείται από τα μη Κοινοβουλευτικά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Φώφη Γεννηματά, Μαριλένα Κοππά, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Παναγιωτακόπουλος) παραδίδει ένα σχετικά τυπικό και μη πολιτικό κείμενο.

«Ο πολιτικός μας λόγος ήταν θολός, χωρίς κεντρικό στίγμα. Δεν ήταν επιθετικός ούτε συσπειρωτικός. Οι πολίτες, εκτός από την επιβεβλημένη αντιπολίτευση, ήθελαν να ξέρουν και τι προτείναμε γ αυτούς», αναφέρει χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, στέλεχος του «ρεύματος Βενιζέλου» δίνοντας και το στίγμα της αντιπαράθεσης.

«Η σύγχυση που προκάλεσαν κεντρικές επιλογές με υψηλό πολιτικό συμβολισμό, όπως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2004 και το Ευρωψηφοδέλτιο, δημιούργησαν ερωτηματικά αναπάντητα μέχρι σήμερα για το πού το πάμε και τι θέλουμε».

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρεται επίσης στην κεντρική εκτίμηση ότι εκλογές θα γίνονταν τον Μάρτιο του 2008, γεγονός που, όπως είπε, υπήρξε καθοριστικό, αφού «αντί να ετοιμαζόμαστε για εκλογές, εμείς φύγαμε για διακοπές».

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η τελευταία παράγραφος του «πορίσματος» της Επιτροπής, που κλείνει ως εξής: «Εν κατακλείδι, το 38,5%, που απέσπασε το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ένα μεγάλο ποσοστό για τα δεδομένα των σύγχρονων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ποσοστό εξαιρετικά δυναμικό στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία»!!!

Στο «πόρισμα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε σε καμία χρονική στιγμή της περιόδου 2004-2007 να αντιμετωπίσει το επιχείρημα συμψηφισμού ευθυνών, ενώ οι πυρκαγιές, αν και αύξησαν εν γένει τη δυσπιστία του εκλογικού σώματος απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, τελικά ευνόησαν την κυβέρνηση.

Εμφαση δίνεται στο «ασαφές πολιτικό στίγμα» καθώς αναφέρεται: Η κοινή γνώμη μέχρι και τις εκλογές δεν είχε αποκτήσει μια σαφή εικόνα για το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Μόλις το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις 16 Σεπτέμβρη, βλέπει σημαντικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ (Ερευνα VPRC), ενώ το 51% βλέπει μικρές διαφορές.

Το 75% των ψηφοφόρων αυτών θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί αριστερά, ενώ στο σύνολο του εκλογικού σώματος το ποσοστό φτάνει στο 58% έναντι 21% που επιθυμεί μια κίνηση προς την κεντροδεξιά.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναδείξει από το πρόγραμμά του στοιχεία που θα προσδιόριζαν την πολιτική ατζέντα με θετικό για το ίδιο τρόπο. Παραμονές των εκλογών το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κίνητρο υπερψήφισης μόνο για το 18,9% των ερωτώμενων (ΚΑΠΑ). Οι αιτίες αυτού του γεγονότος πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην έλλειψη σαφούς προσδιορισμού των προτεραιοτήτων των πολιτικών μας
  • Στην αδυναμία να προσδιοριστεί ξεκάθαρα το ποιες κοινωνικές ομάδες θέλουμε να ωφελήσουμε
  • Στη γενικότερη πολυφωνία που κυριάρχησε για ορισμένα ζητήματα αλλά και στη μη σταθερότητα θέσεων».

Αναφέρεται, επίσης:

Για «την κριτική στο παρελθόν»:

Ειδικοί επιστήμονες (π.χ. Γ. Μοσχονάς, Ελευθεροτυπία 18/9/2007) εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να αλλάξει, δεν κατάφερε να κάνει σαφή κριτική για τα λάθη του παρελθόντος. Δεν αποσαφηνίστηκε δηλαδή επαρκώς το «τι κρατάμε και τι πετάμε» στην πορεία προς το μέλλον, με αποτέλεσμα να μην πείθει η όποια επιχείρηση για αλλαγή και ανανέωση.

Για τη Β' Αθηνών:

Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα στη Β Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια σοβαρή αδυναμία να εκφράσει κοινωνικά στρώματα που στο παρελθόν το στήριξαν σημαντικά.

Το συνολικό 34,04% που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια αυτή (έναντι του 39,09 το 2004) δεν στάθηκε ικανό να ξεπεράσει το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ (35,27%). Αν και επικράτησε σε 24 από τους 47 δήμους (κυρίως σε αυτούς της Δυτικής Αθήνας), οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ σε περιοχές όπως το Καματερό, οι Αγ. Ανάργυροι, η Νέα Σμύρνη, τα Μελίσσια κυμάνθηκαν από 5,7-6,7%.

Τα αποτελέσματα αυτά σε μεγάλο βαθμό συσχετίζονται με ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του 2006, τα οποία όμως δεν προσελήφθηκαν έγκαιρα ως προάγγελος αρνητικών μηνυμάτων (λάθος υποψηφιότητες, αντάρτες κ.τ.λ).

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στα Κατεχόμενα ο Μπαμπατζάν

Στα Κατεχόμενα ο Μπαμπατζάν

Επίσκεψη στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη πραγματοποιεί την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν.

Ο κ. Μπαμπατζάν θα παραμείνει περίπου οκτώ ώρες στα κατεχόμενα όπου θα έχει συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και με άλλους αξιωματούχους του ψευδοκράτους με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πρώτος σταθμός του κ. Μπαμπατζάν θα είναι το μαυσωλείο του Κιουτσιούκ όπου θα καταθέσει στεφάνι.

Αργότερα, αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ και στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα έχουν συνομιλίες, ενώ θα δώσουν και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, το απόγευμα της Πέμπτης θα συναντηθεί με την "πρόεδρο" της ψευδοβουλής Φατμά Εκκένογλου και ακολούθως με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, τον "υπουργό εξωτερικών" Τουργκάι Αβτζί και τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Παπαρήγα: Μόνο γεωγραφικά το όνομα Μακεδονία

Παπαρήγα: Μόνο γεωγραφικά το όνομα Μακεδονία

Το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνουν αποδεκτά μόνο ως γεωγραφικοί προσδιορισμοί, επισημαίνει για ακόμη μια φορά το ΚΚΕ εν όψει των εξελίξεων γύρω από την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Σε δηλώσεις της χθες η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ως αναγκαίο για τα Σκόπια «να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών». Παράλληλα όμως συνέδεσε το θέμα με τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, γι' αυτό και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, να επιμείνει στη διατήρηση των συνόρων και να μην αποδεχτεί καμιά ενέργεια μονομερούς αναγνώρισης από την Ε.Ε.

Υπενθύμισε ότι χαρακτηριστικό της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί με την ΠΓΔΜ, είναι η αναγνώρισή της με το συνταγματικό όνομά της ήδη από 123 χώρες-μέλη του ΟΗΕ σε σύνολο 192, από τις οποίες μάλιστα τρεις είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την ίδια ώρα, όπως είπε, οι προτάσεις του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη Νίμιτς ως μεσολαβητή του ΟΗΕ κρατούν το ζήτημα ανοικτό, ενώ έκανε λόγο και για υποκρισία των ΗΠΑ όταν αναγνωρίζουν μονομερώς στις 4/11/2004 τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ τώρα παρουσιάζονται ως πρεσβευτές καλής θέλησης.

Επισήμανε, επίσης, ότι το κόμμα της «ακράδαντα πιστεύει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση των λαών, την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όσο δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμοί».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

"Καράβι που βούλιαξε παρέδωσε ο Σημίτης"

"Καράβι που βούλιαξε παρέδωσε ο Σημίτης"

Οξύτατη επίθεση στον Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο αδελφός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι «παρέδωσε το 2004 ένα πλοίο που βυθίζεται επειδή δεν μπορούσε να το κουμαντάρει» και ότι «δεν στήριξε τον κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέχεια». Ουδέν σχόλιο, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, ήταν η απάντηση κύκλων του πρώην πρωθυπουργού.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι με αυτόν τον τρόπο ξεδιπλώνεται η τακτική της πλευράς Παπανδρέου, η οποία έχει θέσει στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό στον οποίο θα επιχειρήσει να χρεώσει υπονόμευση του Γ. Παπανδρέου καθώς και την υποκίνηση και υποστήριξη της υποψηφιότητας Βενιζέλου. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, που στοχεύει στον κ. Σημίτη θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις αντιπάθειες που έχει στο Κίνημα, η πλευρά Παπανδρέου θα ασχοληθεί σε πολύ μικρότερο βαθμό με τον ίδιο το διεκδικητή της ηγεσίας.

Ο κ. Ν. Παπανδρέου μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε «το δαχτυλίδι» που παρέλαβε ο αδελφός του από τον κ. Σημίτη «θαμπό δαχτυλίδι» και πρόσθεσε: «Του είπε, “έλα να πάρεις ένα πλοίο που βυθίζεται. Θες να είσαι ο καπετάνιος; Γιατί εγώ ως καπετάνιος δεν μπορώ να το κάνω πια”». Μάλιστα έδωσε συνέχεια στην κριτική του λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε το ερώτημα «τι μου δίνεις» και παρέλαβε ένα κόμμα που δεν υπήρχε και χρωστάει παντού. «Ενα κόμμα που δεν είναι δικοί μου οι ναύτες, που τους έχεις βάλει εσύ. Κατά κάποιον τρόπο ανέλαβε την ευθύνη της ήττας, επειδή είναι ενωτικός».

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης τον πρώην πρωθυπουργό ότι άφησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ μόνο του φέρνοντας για παράδειγμα την υπόθεση Νεονάκη, όπου ο κ. Σημίτης αν και ήταν δικός του άνθρωπος «δεν ανέλαβε καμία ευθύνη». Αρα όλο το πρόβλημα το φορτώθηκε, όλα θέλανε να τα φορτώσουνε, τα καλά και τα στραβά, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως θα ήταν καλύτερα να πάει στις εκλογές του 2004 ο κ. Σημίτης, γιατί «αν είχε μείνει ο ίδιος καπετάνιος τότε το 38% θα ήταν άνοδος και όχι πτώση».

Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε υπονόμευση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δεν περίμενε, με τη στήριξη που έδωσε σε πάρα πολλά άτομα και την αγάπη κατά κάποιον τρόπο, να αισθανθεί ότι πάνε εναντίον του». Απέκρουσε την κριτική της οικογενειοκρατίας λέγοντας ότι η κοινωνία δεν χαρίζεται εύκολα σε κάποιον και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε να επιδείξει μια συγκεκριμένη διαδρομή. Σε ό,τι αφορά στη γνώμη του για τον Ευάγγελο Βενιζέλο απάντησε δηκτικά «ότι τέτοιοι ήρωες χρειάζονται στα βιβλία μας, για να υπάρχει μια κινητικότητα, ένταση και μια πίεση».“Καράβι που βούλιαζε παρέδωσε ο Σημίτης”“Καράβι που βούλιαζε παρέδωσε ο Σημίτης”

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τουρκική δεξίωση χωρίς ελληνική και κυπριακή συμμετοχή

Τουρκική δεξίωση χωρίς ελληνική και κυπριακή συμμετοχή

ΧΩΡΙΣ ΤΗ συμμετοχή Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων βουλευτών, πραγματοποιήθηκε δεξίωση προς τιμή του Τούρκου προέδρου κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, αργά σήμερα το απόγευμα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η δεξίωση δόθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Η απουσία των Ελληνοκυπρίων οφείλεται στο ότι δεν έλαβαν τη σχετική πρόσκληση όπως όλοι οι συνάδελφοί τους ενώ η απουσία των Ελλήνων έγινε υπό μορφή διαμαρτυρίας, για τη διάκριση αυτή των Τούρκων απέναντι στους Ελληνοκύπριους. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση προς την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, τη στιγμή που λίγο πιο πριν ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για συνεργασία και συναινετικές διαθέσεις», δήλωσε ο Έλληνας βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Βρεττός.

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας κ. Murat Mercan δέχθηκε άλλωστε σχετική διαμαρτυρία από τους Έλληνες βουλευτές μέσω του κ. Βρεττού.

Διαμαρτυρία και προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Βαν ντερ Λίντεν έγινε επίσης από τον κ. Βρεττό, ο οποίος συμμετείχε ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, στο μεσημεριανό γεύμα που παρατέθηκε για τον κ. Γκιουλ. Ο κ. Βρεττός διαμαρτυρήθηκε για « την μεροληπτική συμπεριφορά « που επέδειξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γκιουλ ο πρόεδρος της Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα στη λίστα των ευρωβουλευτών που είχαν υποβάλλει ερωτήσεις δόθηκε η δυνατότητα σε Τουρκοκύπριο βουλευτή να παρέμβει στην Ολομέλεια, κάτι που δεν έγινε με τους Ελληνοκύπριους ή Έλληνες βουλευτές. Συνοψίζοντας ο κ. Βρεττός δήλωσε ότι «αντιμετωπίσαμε σήμερα απαράδεκτη συμπεριφορά από την τουρκική αντιπροσωπεία, και μεροληπτική μεταχείριση από τον κ. Βαν ντερ Λίντεν» .

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας για την εξερεύνηση του διαστήματος

Συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας για την εξερεύνηση του διαστήματος

Η ΡΩΣΙΑ θα παρέχει στη NASA Εξειδικευμένα όργανα μέτρησης στα πλαίσια των αποστολών της τελευταίας στον Άρη και τη Σελήνη, με βάση τις νέες συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν ο επικεφαλής της NASA, Μάικλ Γκρίφιν κκαι ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Ανατόλι Περμινόφ, η Ρωσία θα παρέχει στις ΗΠΑ μηχανήματα για εντοπισμό νερού στο φεγγάρι, στοιχείο που θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό τον εποικισμό του δορυφόρου της Γης.

Ο ρωσικός εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται από γεωλόγους σε γεωτρήσεις πετρελαίου θα είναι μέρος της εξερευνητικής αποστολής προς το φεγγάρι το 2008. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει την παροχή αντίστοιχου εξοπλισμού για το όχημα της NASA που θα ταξιδέψει στον Άρη το 2009.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνελήφθη χρηματοδότης της Αλ-Κάιντα στη Βαγδάτη

Συνελήφθη χρηματοδότης της Αλ-Κάιντα στη Βαγδάτη

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε ένα χρηματοδότη της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ, ο οποίος μέσα σε διάστημα τριών μηνών έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της στη χώρα αυτή.
Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού αναφέρει τη σύλληψη του ανθρώπου αυτού, ο οποίος δεν κατονομάζεται, την Τρίτη στο κέντρο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, ο συλληφθείς είναι ένας από τους χρηματοδότες της επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2006 κατά του σιιτικού μαυσωλείου της Σαμάρας, βορείως της Βαγδάτης.
«Ο άνθρωπος αυτός πιστεύεται ότι έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια το καλοκαίρι από διάφορα άτομα τα οποία υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τα οποία εισήλθαν παράνομα στο Ιράκ από την Ιταλία, τη Συρία και την Αίγυπτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι ο συλληφθείς ο οποίος εμφανίζεται να κάνει εμπόριο δερμάτων, πιστεύεται ότι κατέβαλλε 50.000 δολάρια μηνιαίως σε μέλη της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ.

Η αμερικανική διοίκηση κατηγορεί τον άνδρα αυτόν ότι προμήθευε με εκρηκτικά ανταρτικές οργανώσεις και ότι αυτός είχε αγοράσει τα εκρηκτικά και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά την οποία καταστράφηκε ο θόλος του μαυσωλείου Αλ-Ασκάρι στη Σαμάρα, τον Φεβρουάριο του 2006. Η επίθεση αυτή πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες.
Στις 13 Ιουνίου σε άλλη επίθεση καταστράφηκαν οι δυο μιναρέδες του σιιτικού μαυσωλείου

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ