Σε ρήξη οδηγείται το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια εξήγησης των αιτιών της ήττας, παρότι η σχετική Επιτροπή που αποτελείται από τα μη Κοινοβουλευτικά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Φώφη Γεννηματά, Μαριλένα Κοππά, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Παναγιωτακόπουλος) παραδίδει ένα σχετικά τυπικό και μη πολιτικό κείμενο.
«Ο πολιτικός μας λόγος ήταν θολός, χωρίς κεντρικό στίγμα. Δεν ήταν επιθετικός ούτε συσπειρωτικός. Οι πολίτες, εκτός από την επιβεβλημένη αντιπολίτευση, ήθελαν να ξέρουν και τι προτείναμε γ αυτούς», αναφέρει χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, στέλεχος του «ρεύματος Βενιζέλου» δίνοντας και το στίγμα της αντιπαράθεσης.
«Η σύγχυση που προκάλεσαν κεντρικές επιλογές με υψηλό πολιτικό συμβολισμό, όπως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2004 και το Ευρωψηφοδέλτιο, δημιούργησαν ερωτηματικά αναπάντητα μέχρι σήμερα για το πού το πάμε και τι θέλουμε».
Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρεται επίσης στην κεντρική εκτίμηση ότι εκλογές θα γίνονταν τον Μάρτιο του 2008, γεγονός που, όπως είπε, υπήρξε καθοριστικό, αφού «αντί να ετοιμαζόμαστε για εκλογές, εμείς φύγαμε για διακοπές».
Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η τελευταία παράγραφος του «πορίσματος» της Επιτροπής, που κλείνει ως εξής: «Εν κατακλείδι, το 38,5%, που απέσπασε το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ένα μεγάλο ποσοστό για τα δεδομένα των σύγχρονων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ποσοστό εξαιρετικά δυναμικό στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία»!!!
Στο «πόρισμα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε σε καμία χρονική στιγμή της περιόδου 2004-2007 να αντιμετωπίσει το επιχείρημα συμψηφισμού ευθυνών, ενώ οι πυρκαγιές, αν και αύξησαν εν γένει τη δυσπιστία του εκλογικού σώματος απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, τελικά ευνόησαν την κυβέρνηση.
Εμφαση δίνεται στο «ασαφές πολιτικό στίγμα» καθώς αναφέρεται: Η κοινή γνώμη μέχρι και τις εκλογές δεν είχε αποκτήσει μια σαφή εικόνα για το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Μόλις το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις 16 Σεπτέμβρη, βλέπει σημαντικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ (Ερευνα VPRC), ενώ το 51% βλέπει μικρές διαφορές.
Το 75% των ψηφοφόρων αυτών θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί αριστερά, ενώ στο σύνολο του εκλογικού σώματος το ποσοστό φτάνει στο 58% έναντι 21% που επιθυμεί μια κίνηση προς την κεντροδεξιά.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναδείξει από το πρόγραμμά του στοιχεία που θα προσδιόριζαν την πολιτική ατζέντα με θετικό για το ίδιο τρόπο. Παραμονές των εκλογών το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κίνητρο υπερψήφισης μόνο για το 18,9% των ερωτώμενων (ΚΑΠΑ). Οι αιτίες αυτού του γεγονότος πρέπει να αναζητηθούν:
- Στην έλλειψη σαφούς προσδιορισμού των προτεραιοτήτων των πολιτικών μας
- Στην αδυναμία να προσδιοριστεί ξεκάθαρα το ποιες κοινωνικές ομάδες θέλουμε να ωφελήσουμε
- Στη γενικότερη πολυφωνία που κυριάρχησε για ορισμένα ζητήματα αλλά και στη μη σταθερότητα θέσεων».
Αναφέρεται, επίσης:
Για «την κριτική στο παρελθόν»:
Ειδικοί επιστήμονες (π.χ. Γ. Μοσχονάς, Ελευθεροτυπία 18/9/2007) εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να αλλάξει, δεν κατάφερε να κάνει σαφή κριτική για τα λάθη του παρελθόντος. Δεν αποσαφηνίστηκε δηλαδή επαρκώς το «τι κρατάμε και τι πετάμε» στην πορεία προς το μέλλον, με αποτέλεσμα να μην πείθει η όποια επιχείρηση για αλλαγή και ανανέωση.
Για τη Β' Αθηνών:
Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα στη Β Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια σοβαρή αδυναμία να εκφράσει κοινωνικά στρώματα που στο παρελθόν το στήριξαν σημαντικά.
Το συνολικό 34,04% που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια αυτή (έναντι του 39,09 το 2004) δεν στάθηκε ικανό να ξεπεράσει το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ (35,27%). Αν και επικράτησε σε 24 από τους 47 δήμους (κυρίως σε αυτούς της Δυτικής Αθήνας), οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ σε περιοχές όπως το Καματερό, οι Αγ. Ανάργυροι, η Νέα Σμύρνη, τα Μελίσσια κυμάνθηκαν από 5,7-6,7%.
Τα αποτελέσματα αυτά σε μεγάλο βαθμό συσχετίζονται με ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του 2006, τα οποία όμως δεν προσελήφθηκαν έγκαιρα ως προάγγελος αρνητικών μηνυμάτων (λάθος υποψηφιότητες, αντάρτες κ.τ.λ).
Πηγή: ΕΘΝΟΣ