Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Κασπάροφ υποψήφιος για την προεδρία στη Ρωσία

Ο Κασπάροφ υποψήφιος για την προεδρία στη Ρωσία

Ο ΠΡΩΗΝ παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροβ, θα είναι ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Άλλη Ρωσία» στις προεδρικές εκλογές του 2008, αφού κέρδισε με άνεση τις προκριματικές εκλογές. Στο συνέδριο του κινήματος ο Κασπάροβ απέσπασε 379 ψήφους σε σύνολο 494, αφήνοντας πολύ πίσω του τους άλλους πέντε υποψήφιους.

Υποψήφιοι για το χρίσμα της «Άλλης Ρωσίας» ήταν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοβ, ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Βίκτορ Γκερατσένκο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βλαντιμίρ Ρίζκοβ, ο Μπόρις Βινογκράντοφ που αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερος πατριώτης» και ο Σεργκέι Γκουλιάγεφ, ο ιδρυτής του κινήματος «Λαός» και πρώην αιρετός αξιωματούχος της Αγίας Πετρούπολης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ: «Υπάρχουν ελπίδες για την επανένωση της Κύπρου»

ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ: «Υπάρχουν ελπίδες για την επανένωση της Κύπρου»

Τον ελλοχεύοντα κίνδυνο της διαρκούς διαίρεσης της Κύπρου επισημαίνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος συγχρόνως εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι υπάρχουν «ελπίδες» για την επανένωση της Κύπρου, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. «Είμαι υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος, γιατί διαφορετικά φοβάμαι ότι πάμε σε διαρκή διαχωρισμό» λέει στο «Βήμα» από το γραφείο του, στο τουρκοκυπριακό προεδρικό μέγαρο, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας. Για τον κ. Ταλάτ η μεγαλύτερη εγγύηση αλλαγής και υπέρβασης στο Κυπριακό είναι ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν. Η παρουσία αυτή σε συνδυασμό με την αναβίωση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας στηρίζει τις ελπίδες του κ. Ταλάτ.

«Ως τώρα το Κυπριακό ήταν ένα πρόβλημα μεταξύ των πολιτικών... Βεβαίως ξεκίνησε με τους λαούς, αλλά αντανακλάστηκε στους πολιτικούς· oι πολιτικοί ήταν διαχωρισμένοι και διαιρεμένοι, τώρα είναι διαχωρισμένοι και διαιρεμένοι και οι λαοί» υποστηρίζει ο κ. Ταλάτ. «Ακόμη κι αν οι πολιτικοί δεχθούν κάποια λύση κανείς δεν είναι βέβαιος ότι οι λαοί θα τη δεχθούν» προσθέτει για να υπογραμμίσει τις μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν συντελεσθεί μετά τα δημοψηφίσματα του Απριλίου του 2004.

«Μετά τα δημοψηφίσματα οι λαοί αποξενώθηκαν. Οταν άνοιξαν τα σύνορα, ο κόσμος έτρεξε από τον Βορρά στον Νότο και από τον Νότο στον Βορρά. Σήμερα η κίνηση από τον Νότο προς τον Βορρά έχει περιοριστεί σε λιγότερα από 1.000 άτομα ημερησίως. Τουρκοκύπριοι πηγαίνουν προς τον Νότο κάθε μέρα 6.000 ως 7.000, αλλά οι Ελληνοκύπριοι έρχονται όλο και λιγότερο» λέει. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την αποξένωση που έχει δημιουργηθεί.

Ερευνα που έγινε για να σφυγμομετρηθούν οι απόψεις επί του θέματος της κοινής γνώμης και διενεργήθηκε για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής διοίκησης δείχνει ότι όλο και μικρότερο μέρος του πληθυσμού εκφράζει την επιθυμία να ζήσει και πάλι σε μια ενωμένη Κύπρο. «Οταν ρωτάμε τους Τουρκοκυπρίους για τους λόγους που επισκέπτονται τον Νότο αναφέρουν ότι αυτό το κάνουν για να επισκεφθούν τα παλιά σπίτια τους, για να εργαστούν ή για να ψωνίσουν· αλλά δεν έχουν πλέον την επαφή που είχαν παλαιότερα με τους Ελληνοκυπρίους. Αυτό είναι ανησυχητικό» εκτιμά ο συνομιλητής μας.

Η νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία θα δώσει πνοή στην ευρωπαϊκή της πορεία και η διαδικασία αυτή «θα επηρεάσει έμμεσα και το Κυπριακό» εικάζει ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: «Πιστεύω ότι η διαδικασία θα αρχίσει και πάλι να κινείται, διότι ως σήμερα ήταν σε αδράνεια». Οσο για την επιπλοκή η οποία έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω του αποκλεισμού της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά λιμάνια, ο κ. Ταλάτ επιμένει ότι: «Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να αρθούν ταυτόχρονα οι περιορισμοί οι οποίοι ισχύουν σε βάρος μας μαζί με την άρση των περιορισμών που ισχύουν για τα ελληνοκυπριακά σκάφη στα λιμάνια της Τουρκίας. Νομίζουμε ότι αυτό είναι δίκαιο και λογικό» λέει, επιμένοντας ότι «μας υποσχέθηκαν ότι αν δεχθούμε τη λύση του Κυπριακού, θα αρθούν οι περιορισμοί σε βάρος μας. Το κάναμε και αλλάξαμε όλο το πολιτικό μας σύστημα και δημιουργήσαμε ένα πλήρως δημοκρατικό σύστημα. Αλλά και πάλι, λόγω των αντιρρήσεων των Ελληνοκυπρίων, είμαστε αποκλεισμένοι».

Η επίσκεψη του νέου προέδρου κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ ενίσχυσε την πεποίθηση του κ. Ταλάτ για κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό, παράλληλα με την ανακίνηση του θέματος της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Αγκυρα. Ο πρόεδρος Γκιουλ υποσχέθηκε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να μας υποστηρίζει» επισημαίνει ο κ. Ταλάτ, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίσει ότι η παρουσία στην Αγκυρα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν είναι «η μεγαλύτερη εγγύηση» κίνησης και αλλαγής στο Κυπριακό.

Σε σχέση με τις αναφορές του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην τουρκοκυπριακή πλευρά της Λευκωσίας, ο κ. Ταλάτ κρίνει ότι ο κ. Γκιουλ «απλώς επανέλαβε την υφιστάμενη πραγματικότητα· την πραγματικότητα και των δύο κρατών».

«Ολα τα σχέδια λύσης ως σήμερα στηρίζονταν στην πραγματικότητα αυτή. Οι ιδέες Γκάλι, το έγγραφο Ντε Κουεγιάρ και το σχέδιο Αναν, όλα αναφέρονται στη δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία». Η απουσία της ορολογίας αυτής, που θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως προαναγγελία νέας πολιτικής, δεν είναι παρά ρητορική. «Στην ομιλία του στην (σ.σ.: τουρκοκυπριακή) Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος είπε καθαρά ότι η λύση θα είναι διζωνική, δικοινοτική» λέει ο κ. Ταλάτ. «Οι παρατηρήσεις του κ. Γκιουλ διαστρεβλώθηκαν στον τουρκικό Τύπο» υποστηρίζει. Αν διαβάσετε τον τουρκοκυπριακό Τύπο, θα δείτε «την πραγματική σημασία της επίσκεψης».

Μιλώντας ωστόσο για τις συγκεκριμένες προοπτικές επανεκκίνησης του διαλόγου είναι πολύ επιφυλακτικός. «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήθελε να δεχτεί κανέναν χρονικό περιορισμό» τονίζει. «Πρότεινα να αρχίσει συζήτηση επιτροπών, οι οποίες θα έχουν προετοιμάσει επί δυόμισι μήνες τα θέματα, και στη συνέχεια να αρχίσουν συνομιλίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2008, αλλά ο πρόεδρος (σ.σ.: Τάσσος Παπαδόπουλος) είπε ότι δεν δέχεται κανέναν χρονικό περιορισμό».


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ



Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σχέσεις οργής και αλληλομαχαιρωμάτων

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σχέσεις οργής και αλληλομαχαιρωμάτων

Στις μάχες εξουσίας σπανίως υπάρχει fair play. Το ΠαΣοΚ δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην άμιλλα, όπως θέλει να την ονομάζει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, για την προεδρία του ΠαΣοΚ τα σημαντικότερα χτυπήματα μέχρι στιγμής ήταν κάτω από τη ζώνη. Η πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου κατηγορεί τον πρώην υπουργό και όσους τον ακολουθούν για συστηματική υπονόμευση του προέδρου του ΠαΣοΚ. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος ανταπέδωσε, όταν στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του αναρωτήθηκε: «Με λένε υπέρμετρα φιλόδοξο. Γιατί; Επειδή υποθήκευσα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, στεκόμενος στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, όταν πολλοί εγκατέλειπαν το σκάφος ή του έστελναν επιστολές να παραιτηθεί και να φύγει;».

Η βολή προς τον κ. Παπανδρέου ήταν ευθεία. Εκείνη την εποχή είχε στείλει επιστολή η οποία υπάρχει στο βιβλίο της κυρίας Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου με την οποία ζητούσε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να παραιτηθεί. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κ. Παπανδρέου υπογραμμίζουν ότι το κίνητρό του δεν ήταν πολιτικό αλλά ανθρώπινο. Διακατεχόταν από το άγχος να μην ευτελίζεται ο πατέρας του. Από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΠαΣοΚ ο κ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε σε καμία από τις προκλήσεις κορυφαίων στελεχών του, πλην μιας εξαίρεσης, όταν κάλεσε σε ένα Πολιτικό Συμβούλιο τον κ. Βενιζέλο σε πολύ έντονο ύφος να σταματήσει την υποκρισία και εκείνος απάντησε σε ανάλογο τόνο: «Μη μου μιλάς με αυτό το ιταμό ύφος!».

* Διαφορετικοί κόσμοι

Οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου κατηγορούν όσους τον αμφισβητούν σήμερα για προσωπικές στρατηγικές οι οποίες χαράχτηκαν από την επομένη ημέρα της ήττας του 2004. «Ολα αυτά τα χρόνια» λένε «πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 συνεδριάσεις του Κοινοβουλευτικού και του Πολιτικού Συμβουλίου. Οσοι διαφωνούσαν είχαν άφθονες ευκαιρίες για να τις εκφράσουν. Κανένας δεν τους φίμωσε. Αντιθέτως επέλεξαν την τακτική των διπλών απόψεων». Την προεκλογική περίοδο, τονίζουν οι ίδιοι άνθρωποι, πολλά κορυφαία στελέχη άφησαν μόνο του τον κ. Παπανδρέου να δίνει τη μάχη για το ΠαΣοΚ. Ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, είπε στο προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο ότι συναντούσε απροθυμία όταν ζητούσε βοήθεια από τα γνωστά στελέχη. Και η άλλη πλευρά όμως διαμαρτύρεται ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν αξιοποιούσε τα στελέχη του, ότι μάθαιναν τις αποφάσεις του από την τηλεόραση, ότι αποφάσισε να πορευτεί μόνος του. Ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος διηγείται ότι στις αρχές του καλοκαιριού πήγε στο γραφείο του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Ν. Αθανασάκη και προσφέρθηκε να βοηθήσει. «Με έστειλαν διακοπές γιατί πίστευαν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο» λέει. Οι κκ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος δεν είναι απλώς δύο διαφορετικοί χαρακτήρες. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο νούμερο ένα δελφίνος δεν έκρυψε ποτέ τα αισθήματά του για τον πρόεδρο του κόμματος. Τα επεισόδια στο Πολιτικό και στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο ήταν συνεχή. Για παράδειγμα σε ένα Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο με θέμα τη Δημόσια Διοίκηση ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την εισήγησή του και προτού κάνει δήλωση ο κ. Παπανδρέου λέγεται ότι του είπε: «Εσύ δεν μπορείς να τα πεις έτσι. Πες τα όπως μπορείς». Ο πρώην υπουργός δεν ένιωθε άνετα ούτε με πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου όπως το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης ή το «Κάθε μέρα πολίτης». Λένε ότι μια φορά σηκώθηκε στο μέσον της συνεδρίασης, λέγοντας: «Πάω για το κάθε νύχτα πολίτης» - είχε κανονίσει εμφάνιση σε δελτίο ειδήσεων.

Ακόμη και στην κορύφωση της αντιπαράθεσής του με τον κ. Παπανδρέου για το άρθρο 16 ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε σε κάποιο Πολιτικό Συμβούλιο, όταν η συζήτηση είχε φθάσει στις πρυτανικές εκλογές: «Γιώργο, νομίζω ότι είναι αναγκαία μια διευκρίνιση. Πρύτανης στην Ελλάδα δεν είναι ο president. Είναι ο rector». Προσφάτως σε άλλη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου διάβαζε στα στελέχη του μια δήλωση με έντονο λογοτεχνικό στυλ για τους πυρόπληκτους, η κυρία Διαμαντοπούλου κάτι ψιθύρισε για τα πολλά ερωτηματικά, ο κ. Βενιζέλος τη διέκοψε και (όπως λέγεται) της είπε: «Αννα, γιατί διαταράσσεις το λογοτεχνικό ένστικτο του προέδρου; Δεν ξέρεις ότι η λογοτεχνία είναι συνυφασμένη με την πολιτική;».

* Εσωκομματικές αναταραχές

Η αντίθεσή τους ωστόσο ήταν πολύ βαθύτερη και φάνηκε στη στάση που κράτησαν σε κρίσιμα θέματα: Την ημέρα του διαγγέλματος του κύπριου προέδρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου για το Σχέδιο Αναν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Π. Μπεγλίτης, Δ. Στεφάνου και η κυρία Διαμαντοπούλου. Η συζήτηση ήταν έντονη, καθώς υπήρχαν δύο αντίθετες απόψεις: η μία υποστήριζε να μη μιλήσει το ΠαΣοΚ πριν από τους Κύπριους και η άλλη να μιλήσει. Επέλεξε τη δεύτερη λύση και οι υπόλοιποι το έμαθαν από την τηλεόραση. Εσωκομματική αναταραχή προκάλεσαν και διάφορες πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου όπως, π.χ., η τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κκ. Στ. Μάνου και Α. Ανδριανόπουλου, η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου ή η πρότασή του για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την οποία ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «χρειάζεται συνταγματική αυτοσυνειδησία και όχι αναθεωρητικός οίστρος».

* Οι σκέψεις για διαγραφές

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αντιμετώπιζε στωικά όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του αυτές τις καταστάσεις επειδή θεωρεί ότι είναι ευθύνη της κοινωνίας να αποδοκιμάσει στελέχη και συμπεριφορές (εκ των υστέρων μετάνιωσε για την ανοχή που επέδειξε, όπως είπε ο ίδιος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα). Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι ποτέ δεν υπήρξε σκέψη διαγραφής του κ. Βενιζέλου, αν και αυτή η φήμη κυκλοφορούσε τόσο έντονα για ένα διάστημα ώστε ο πρώην υπουργός εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται άβολα και μειονεκτικά όταν είναι παρών ο κ. Βενιζέλος. «Αυτό δεν ισχύει» υποστηρίζει «προεδρικός» βουλευτής και συνεχίζει: «Ο Βενιζέλος πέρασε από ένα σωρό υπουργεία. Θυμάστε να άφησε κάτι συνταρακτικό πίσω του; Ο Γιώργος έγραψε ιστορία στο υπουργείο Εξωτερικών». Αλλοι, φίλοι του προέδρου του ΠαΣοΚ, υποστηρίζουν ότι τον έχουν ακούσει να λέει: «Εγώ αυτόν τον είχα δικηγόρο στο υπουργείο Παιδείας και έχανε τις δίκες». Εχει ενδιαφέρον πώς θα μπορέσουν οι δύο άνδρες να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Κυβέρνηση με ορίζοντα 20 μηνών

Κυβέρνηση με ορίζοντα 20 μηνών

Σήμερα το βράδυ η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Καραμανλή λαμβάνει, εκτός απροόπτου, ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ο ορίζοντάς της μοιάζει περιορισμένος, δεν ξεπερνά, κατά τα φαινόμενα, τους 20 μήνες.

Την άνοιξη του 2009 ανοίγει νέος εκλογικός κύκλος, οι ευρωεκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του ιδίου έτους και ακολουθεί την άνοιξη του 2010 η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τότε ολοκληρώνεται η θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια και ουδείς σήμερα, όπως εξελίσσεται και η κρίση στο ΠαΣοΚ, μπορεί να προδικάσει τις διαθέσεις, ούτε καν τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής όσο και οι επιτελείς του αναγνωρίζουν ότι ο καθαρός χρόνος για την επιβολή των απαιτούμενων μέτρων και την ανάπτυξη των νέων πολιτικών δεν ξεπερνά το 18μηνο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πανίσχυρος - παρ' ότι δεν θέλει να τον αποκαλούν «τσάρο» - υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης εκμυστηρεύεται στις ιδιαίτερες συζητήσεις του πως «ό,τι είναι να κάνουμε πρέπει να το έχουμε ολοκληρώσει ως την άνοιξη του 2009».

Ως τότε, πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη και απερίσπαστη να ξετυλίξει την πολιτική της. Εκτιμά ότι από την άνοιξη του 2009 θα ξεκινήσει ο νέος εκλογικός κύκλος, οι πολιτικές στοχεύσεις θα επικρατήσουν, τα πάντα θα υποταχθούν σε αυτές και εξ αντικειμένου δεν θα υπάρχουν περιθώρια άλλων χειρισμών.

Βάσει αυτών των παραδοχών ο ωφέλιμος χρόνος για τη νέα κυβέρνηση Καραμανλή δεν ξεπερνά τους 18 μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα εξελιχθούν όλα τα σχέδια και οι πολιτικές της δεύτερης θητείας. Ετσι άλλωστε εξηγείται η σημερινή σπουδή, η ταχύτητα και η διάθεση υπερεργασίας που επιδεικνύει ο κ. Πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τους ράθυμους ρυθμούς του 2004. Γενική είναι η εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση Καραμανλή «τρέχει» να προλάβει, σαν να την καταδιώκουν άγχη και αγωνίες μεγάλες. Οπως όλοι είδαμε, ο κ. Καραμανλής προχώρησε τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης, εκκαθαρίζοντας όλες τις θεωρούμενες προβληματικές περιοχές, ενώ ταυτοχρόνως θέλησε να απελευθερωθεί από τα πρόσωπα που τον εξέθεσαν, είτε στο σκάνδαλο των ομολόγων είτε στις πυρκαϊές είτε με τον λόγο και τη συμπεριφορά τους στη διάρκεια των προηγούμενων τριάμισι ετών.

Από εκεί και πέρα όλες οι ενδείξεις, αλλά και η προπαρασκευή των τελευταίων ημερών, υποδηλώνουν διαθέσεις γρήγορης εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων και ταχείας ανάπτυξης των νέων πολιτικών.

Ηδη τα νομοσχέδια που ξέμειναν στα συρτάρια των υπουργείων κατά τη γρήγορη προεκλογική περίοδο θα κατατεθούν πάραυτα, ο νέος προϋπολογισμός θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα και μαζί του θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπως και η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνους του πετρελαίου κίνησης.

Γρήγορα επίσης θα διευκρινισθούν οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου και κυρίως θα ανακοινωθεί η άμεση εφαρμογή, από το 2008, του ενιαίου και εισπραττόμενου κατ' έτος, σε ποσοστό μεταξύ 1% και 2% επί της αντικειμενικής αξίας, φόρου επί όλων, εκτός της πρώτης κατοικίας, των ακινήτων. Ο νέος φόρος θα υποκαταστήσει τους φόρους κληρονομιάς, τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και πλήθος άλλων, διευρύνοντας στον μέγιστο βαθμό τη φορολογική βάση και προσφέροντας ευκαιρίες πολλαπλάσιων εσόδων για το κράτος από τους υφιστάμενους ως τώρα φόρους. Θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ υπολογίζει ο κ. Αλογοσκούφης, όταν οι άλλοι φόροι δεν απέδιδαν πάνω από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ακόμη συνειδητοποιηθεί ως προς το βάρος που θα επιφέρει στα νοικοκυριά και γι' αυτό η κυβέρνηση βιάζεται να το επιβάλει, προτού υπάρξουν αντιδράσεις από το πλήθος των μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι, ως γνωστόν στην Ελλάδα, ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια και το ακίνητο αποτελεί την πιο δημοφιλή επένδυση, τόσο για τους μεροκαματιάρηδες και τους παραοικονομούντες όσο και για τους εισοδηματίες ή ακόμη και τους εφοπλιστές, οι οποίοι ίσως πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν κάποιο είδος φόρου σε αυτή τη χώρα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ



Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν περίπολος του στρατού βρέθηκε αντιμέτωπη με αντάρτες και άρχισαν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς.

Στη σκηνή ανεβρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες βομβών και εκρηκτικών.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV, εξακολουθούν να διεξάγονται συγκρούσεις στην περιοχή.

Πηγή: Kuwait News Agency

O κύκλος των χαμένων ευκαιριών στο σκοπιανό

O κύκλος των χαμένων ευκαιριών στο σκοπιανό

Τον Απρίλιο του 1993 ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προβλέψει ότι το Σκοπιανό σε δέκα χρόνια θα έχει ξεχαστεί. Δεν δικαιώθηκε. Ο σκελετός βγαίνει ξανά από το ντουλάπι και η ελληνική διπλωματία, με επικεφαλής την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη μάχη εναντίον μιας διαμορφωμένης πραγματικότητας (των εκατοντάδων αναγνωρίσεων της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας») και εμπεδωμένων εθνικών μύθων. Το ορόσημο του Απριλίου 2008 (όταν αναμένεται η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) επισπεύδει τις εξελίξεις: οι Αμερικανοί και τα Ηνωμένα Εθνη βιάζονται για λύση εδώ και τώρα προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο ελληνικό βέτο. Οι Σκοπιανοί επιδεικνύουν αδιαλλαξία για να αναβαθμίσουν τη διαπραγματευτική τους θέση και η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη για όλα προκειμένου να επιτύχει ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Αν και επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει, όλα δείχνουν ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς θα καταθέσει νέα πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το επόμενο διάστημα. Η πρόταση αυτή θα συνίσταται σε σύνθετη ονομασία, που δεν θα απέχει πολύ από τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γιατί εκ των πραγμάτων θα κινείται ανάμεσα στις δύο προηγούμενες προτάσεις του.

Και μολονότι σχετικές ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει, θεωρείται βέβαιο από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της διπλωματίας πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει με αμερικανική πρωτοβουλία και καθοδήγηση. Μπορεί να αναβαθμιστεί η διαδικασία και να ξεκινήσει ένας διάλογος σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με χρονοδιάγραμμα, μπορεί να διαμορφωθεί μια νέα συμφωνία σε αντικατάσταση της Ενδιάμεσης του 1995, μπορεί να γίνουν πολλά, εκτός από ένα: να προταθεί όνομα που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», όπως αξιώνει η απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της Ελλάδας του 1992. Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι ακόμη και μια συμβιβαστική λύση σύνθετης ονομασίας θα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν ειπώθηκε με ειλικρίνεια στην ελληνική κοινή γνώμη ότι στο παρελθόν απορρίφθηκαν ονομασίες όπως «Ανω Μακεδονία» ή «Νέα Μακεδονία», ότι η «Βαρντάρσκα» (που προσφάτως θυμήθηκαν ο μητροπολίτης Ανθιμος κα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης) ποτέ δεν έπεσε στο τραπέζι των Ηνωμένων Εθνών από την ελληνική πλευρά, ότι ακόμη και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» συχνά, πυκνά ξεχνιούνται και υποδέχονται «Μακεδόνες» ομολόγους τους, αγνοώντας τις ελληνικές ευαισθησίες. Πρόβλημα είναι επίσης ότι μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2004 η αυτοπεποίθηση της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας ανέβηκε στο κατακόρυφο και δείχνει να πιστεύει ότι είναι προτιμότερη μια de facto παρά μια de jure λύση. Και συνεπώς εμμένει στη λύση διπλής ονομασίας θεωρώντας ότι επόμενα κύματα αναγνωρίσεων θα λύσουν στην πράξη το ζήτημα της διεθνούς ονομασίας που προσωρινώς και στο πλαίσιο του ΟΗΕ παραμένει FYROM. Ο Σκοπιανός προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο οποίος αγνόησε τις αποφάσεις του οργανισμού που εκπροσωπεί και προσφώνησε τον πρόεδρο της χώρας του πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δεν αποδοκιμάστηκε από τη γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο κόμπος έφτασε πράγματι στο χτένι. Και το κεφάλαιο που θα γραφτεί το επόμενο διάστημα στην πολυτάραχη ιστορία του Σκοπιανού δεν αποκλείεται να είναι ο επίλογος.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αδιάλλακτη η Τουρκία

Αδιάλλακτη η Τουρκία


Η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί εντελώς αδιάλλακτη πολιτική στο Κυπριακό, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ενεργοποιηθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει την ομιλία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Βεβαίως δεν αναμένουμε ότι με μια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση και με τις επαφές που είχαμε στα Ηνωμένα Εθνη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ερντογάν και αυτοί που βρίσκονται πίσω του θα άλλαζαν ως δια μαγείας τη θέση τους», επεσήμανε, για να σημειώσει πως «σίγουρα αυτό δεν έγινε και ούτε αναμένεται να γίνει».

Πρόσθεσε πως «δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει να τηρεί αυτή την εντελώς αδιάλλακτη πολιτική. Ο κ. Ερντογάν ήταν προσεκτικός στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών να μην επαναλάβει τα περί δύο κρατών και δύο θρησκειών, που μας είχε πει επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο».

Αυτό όμως, συνέχισε η Υπουργός Εξωτερικών, δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας και πρόσθεσε πως «εμείς θα το πολεμούμε, θα επιμένουμε και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενεργοποιηθούν, για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».

Σε ερώτηση εάν αναμένει να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη, Τάσου Τζιωνή και Ρασίντ Περτέβ, απάντησε πως «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες του κ. Μόλερ» και σημείωσε πως «είναι μέσα στις πιθανότητες» να συνεχιστούν οι μεταξύ του επαφές.

Αναφερόμενη στις επαφές που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, η κ. Μαρκουλή εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως εξήγησε, με τους εκπροσώπους των χωρών με τους οποίους συναντήθηκε, δηλαδή της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και άλλων ευρωπαϊκών χωρών της δόθηκε η ευκαιρία «να χαράξουμε και πολιτικές αλλά και νέους τρόπους συνεργασίας σε διάφορους τομείς».

Πρόσθεσε πως αποφασίστηκε όπως υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων τόσο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών όσο και σε άλλα επίπεδα μεταξύ των Υπουργείων ενώ θα υπογραφούν και πρωτόκολλα συνεργασίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξη και ευχαριστημένη για το επίπεδο των επαφών που είχα στη Νέα Υόρκη και το περιεχόμενό τους», κατέληξε.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Προμήθειες όπλων μέσω του γραφείου του Τάσσου

Προμήθειες όπλων μέσω του γραφείου του Τάσσου

Σοβαρό ζήτημα πολιτικής τάξης για τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, εγείρεται από στοιχεία που φέρουν το Δικηγορικό του γραφείο να εμπλέκεται σε υπόθεση προμήθειας οπλικού υλικού στην Εθνική Φρουρά. Η επιστολή - ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα ο "Π", εμφανίζει το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Παπαδόπουλου να διεκδικεί χρηματικά ποσά από την κινεζική εταιρεία NORINCO, η οποία προμήθευε για πολλά χρόνια την Ε.Φ. με οπλισμό, για λογαριασμό πελάτη του. Τόσο η ουσία της υπόθεσης όσο και τα όσα καταγράφονται στην επιστολή, εκθέτουν το όνομα του κ. Παπαδόπουλου και την ιδιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός και μόνο ότι το όνομα του Προέδρου εμπλέκεται σε υπόθεση προμήθειας οπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αρκετό για να δημιουργήσει θέμα πολιτικής τάξης.

Συγκεκριμένα: Στις 6/12/2004, η δικηγόρος Αλεξία Κουντούρη του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος & co, απευθύνει επιστολή στην κινεζική εταιρεία NORINCO, για να απαιτήσει χρηματικά ποσά προς όφελος της εταιρείας Chams Limited η οποία -όπως όλα δείχνουν- ενεργούσε ως αντιπρόσωπος των Κινέζων στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι πρόκειται για χρηματικά ποσά που αφορούν προμήθειες τις οποίες, με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών, η Chams Limited έπρεπε να λαμβάνει για τη μεσολάβησή της προκειμένου ο οπλισμός από την Κίνα να πωλείται στην Εθνική Φρουρά. Όλα αυτά συμβαίνουν την εποχή που ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και που το κράτος προσπαθεί -όσο αυτό είναι δυνατόν- να εξασφαλίζει αγορές οπλικών συστημάτων χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων και χωρίς την καταβολή προμηθειών, για σκοπούς εξοικονόμησης του δημόσιου χρήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ιδιωτική εταιρεία Chams Limited διεκδικεί μερίδιο από την πώληση οπλισμού στην Εθνική Φρουρά, με την υποστήριξη του γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος...
Σημειώνουμε πάντως ότι, όταν η Chams Limited υπέγραφε τη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία (6 Ιανουαρίου 2003), ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ήταν, ωστόσο, υποψήφιος Πρόεδρος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Βουλευτής και, ασφαλώς, επικεφαλής του δικηγορικού του γραφείου. Επισημαίνουμε επίσης ότι για την οποιανδήποτε αποδέσμευση κονδυλίων για αγορά οπλικών συστημάτων, την οριστική απόφαση λαμβάνει η Βουλή και, συνεπώς, τα πολιτικά κόμματα.

Με απειλές
Το πιο εκπληκτικό στην επιστολή του Δικηγορικού Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος προς την NORINCO, είναι η διατύπωση έμμεσων απειλών προς την κινεζική εταιρεία ότι αν δεν καταβάλει εντός επτά ημερών τα ποσά που διεκδικούσε ο πελάτης της (Chams Limited), το γραφείο θα ασκούσε την επιρροή του προς τους άμεσα εμπλεκόμενους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για διακοπή των σχετικών συμβολαίων. Αναφέρει συγκεκριμένα: "Με βάση τα πιο πάνω, εντελλόμαστε να σας πληροφορήσουμε ότι, εάν δεν καταβληθούν στον πελάτη μας όλα τα χρήματα που προβλέπει η Συμφωνία εντός 7 ημερών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής, θα υποχρεωθούμε να προχωρήσουμε με ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γενικού Λογιστή, όπως επίσης να λάβουμε όλα τα εις τη διάθεση μας νομικά μέτρα προκειμένου να λάβουμε τις οφειλές". Δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει ή να δικαιολογεί την προσφυγή ενός δικηγορικού γραφείου είτε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, είτε στο Υπουργείο Άμυνας. Είναι προφανές ότι με το βάρος του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος επιχειρούσε να πιέσει την κινεζική εταιρεία για την καταβολή των ποσών που αυτό διεκδικούσε για τον πελάτη του.

Θέμα τάξης
Θα ανέμενε κανείς ότι οι μέχρι πρότινος συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου στο Δικηγορικό του Γραφείο, θα προστάτευαν τον Πρόεδρο πλέον της Δημοκρατίας από φαινόμενα τα οποία για χρόνια το κράτος προσπαθεί να εξαλείψει, τις προμήθειες δηλαδή που ιδιώτες εξασφαλίζουν για την πώληση οπλικών συστημάτων στην Εθνική Φρουρά. Όπως και θα ανέμενε κανείς ο ίδιος ο Πρόεδρος να είναι αρκούντως αυστηρός σε τέτοιου είδους υποθέσεις, ειδικά όταν εμπλέκεται και το όνομά του σε αυτές.

Η δε επίκληση της δυνατότητας προσφυγής και επηρεασμού της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας από ένα δικηγορικό γραφείο, υποτιμά και προσβάλλει τους δύο αυτούς θεσμούς. Φυσιολογικά κάποιος διαπιστώνει ότι το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & co, χρησιμοποίησε το όνομα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διευθετήσει μια δική του -ιδιωτική- υπόθεση, με προεκτάσεις όμως στα κρατικά ταμεία. Εάν δε κρίνει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένας θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε ένα δικηγορικό γραφείο και τα συγκεκριμένα θεσμικά όργανα του κράτους, προκύπτει σαφώς ότι το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & co, εκμεταλλεύτηκε την ονομασία του, εκθέτοντας -σε τελική ανάλυση- τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτός και αν ήταν ενήμερος.

Ακόμα κι αν είναι πρακτική των δικηγορικών γραφείων να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα άσκησης πιέσεων για προώθηση των υποθέσεών τους, είναι προφανές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει -αν μη τι άλλο- θέμα ηθικής τάξης από τη στιγμή που το πρόσωπο που έδωσε το όνομά του στο εν λόγω γραφείο, ήταν πλέον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ποια είναι η Chams;
Με βάση τη συγκεκριμένη επιστολή-ντοκουμέντο, ο "Π" ανέτρεξε στο αρχείο του Εφόρου Εταιρειών και διερεύνησε εάν υπάρχει τέτοια εταιρεία, με την επωνυμία "Chams Limited".

Από την έρευνα αποδείχθηκε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγγεγραμμένη τέτοια εταιρεία. Το μόνο που κατέδειξε το σχετικό αρχείο, είναι ότι υπάρχουν "κρατημένα" δύο συναφή ονόματα και συγκεκριμένα το "Chams Enterprises Limited" και το "Chams Trading Limited" χωρίς όμως να έχουν εγγραφεί ως εταιρείες.

Συνεπώς τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν, τα οποία ίσως να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση:
* Το πρώτο είναι, να μην υπάρχει τέτοια εταιρεία, την οποία επικαλείται το Δικηγορικό Γραφείο "Τάσσος Παπαδόπουλος & Co". * Το δεύτερο είναι, η λέξη "Chams" να συνιστά αρκτικόλεξο, δηλαδή τα γράμματα που την απαρτίζουν να αποτελούν τα αρχικά άλλων λέξεων ή ονομάτων, γεγονός που δυσκολεύει την περαιτέρω διερεύνησή της.

* Και το τρίτο η εν λόγω εταιρεία να είναι εγγεγραμμένη στο εξωτερικό και το Δικηγορικό Γραφείο "Τάσσος Παπαδόπουλος & Co" να ενεργούσε για λογαριασμό της εδώ στην Κύπρο.

Δηλωμένοι οι αντιπρόσωποι
Με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο οποιοσδήποτε αντιπρόσωπος στην Κύπρο εταιρείας οπλικών συστημάτων ή στρατιωτικού υλικού, θα πρέπει να είναι δηλωμένος στο Υπουργείο Άμυνας, έτσι ώστε η καταβολή της προμήθειας να υπόκειται και σε φορολογία.

Όπως ο "Π" πληροφορείται, στο τέλος της κάθε σύμβασης με το Υπουργείο Άμυνας για τις αγορές τέτοιων υλικών, υπήρχε (μέχρι το 2004) συγκεκριμένη πρόνοια ότι η προμηθεύτρια εταιρεία έχει υποχρέωση να ενημερώσει για τον εδώ αντιπρόσωπό της. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο ίδιος ο αντιπρόσωπος, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό κατασκευάστριας εταιρείας. Υπάρχει επίσης και η γενική αναφορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ευνοεί και επιδιώκει την απευθείας διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια εταιρεία χωρίς την παρεμβολή αντιπροσώπων-μεσαζόντων.

NORINCO και πυροβόλα
Η εταιρεία NORINCO έγινε περισσότερο γνωστή στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια με την υπόθεση των κινεζικών πυροβόλων 155 χιλιοστών, τα οποία θα προμηθευόταν το Υπουργείο Άμυνας, έναντι του ποσού των 40 εκ λιρών περίπου. Όμως τα πυροβόλα αυτά δεν ήρθαν ποτέ, παρά τη σχετική συμφωνία που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών αρχές Δεκεμβρίου του 2006 στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της τότε επίσημης επίσκεψης του προέδρου Παπαδόπουλου. Η κρατική εταιρεία NORINCO με το πρόσχημα ότι δεν εξέδωσε άδεια εξαγωγής η κινεζική Κυβέρνηση ακύρωσε μονομερώς τη σύμβαση και ενημέρωσε προ μερικών μηνών οριστικά το Υπουργείο Άμυνας για αυτή την εξέλιξη.
Ως γνωστό για αυτήν υπόθεση, υπήρξαν πληροφορίες -τις οποίες απεκάλυψε ο "Π" το

Νοέμβριο του 2005 και οι οποίες ποτέ δεν διαψεύσθηκαν- ότι η NORINCO κατέβαλε απευθείας προμήθειες σε αξιωματικούς της Ε.Φ. Τις πληροφορίες αυτές είχε εξασφαλίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ποινική ανάκριση που διενεργήθηκε πριν από ένα χρόνο με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα δεν κατέληξε πουθενά.

Η επιστολή προς τη NORINCO
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δικηγορικού Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος & co προς την κινεζική εταιρεία NORINCO, έχει ως εξής:

Αγαπητοί Κύριοι,
Λάβαμε εντολή από τον πελάτη μας Chams Limited να σας αποστείλουμε επιστολή σχετικά με τη συμφωνία αντιπροσώπευσης της 6ης Ιανουαρίου 2003 και να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:

Α) Η υποβληθείσα προσφορά κατατέθηκε όπως η Συμφωνία έγινε αποδεκτή από την αρμόδια Κυπριακή αρχή, εντός της περιόδου ενός έτους που προβλέπει η προθεσμία της Συμφωνίας στην πρόνοια 13.

Β) Η υπογραφή του συμβολαίου που αφορά την επιτυχώς υποβληθείσα προσφορά καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων που αφορούσαν την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, όπως ήταν η επανάληψη των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Γ) Οι εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο κατέστησαν αδύνατη την υπογραφή των συμβολαίων και είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς συμφωνείτε ότι αυτές οι περιστάσεις δεν μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να ελεγχθούν από τον πελάτη μας.

Δ) Η πρόνοια 15 της Συμφωνίας αναφέρει ειδικά ότι κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για αποτυχία εκπλήρωσης των όρων της Συμφωνίας λόγω "Θεομηνιών, κυβερνητικών εντολών ή περιορισμών ή για οποιαδήποτε άλλα γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να ελεγχθούν τη στιγμή της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας". Έχουμε την άποψη ότι οι περιστάσεις που περιγράφονται πιο πάνω εμπίπτουν στους όρους της πρόνοιας 15.

Ε) Στη διάρκεια της αναπόφευκτης καθυστέρησης, ο πελάτης μας τηρούσε πλήρως ενήμερη την εταιρεία σας για την κατάσταση. Επιπροσθέτως, ο πελάτης μας σας επισκέφθηκε τον Αύγουστο του 2004 και έλαβε διαβεβαιώσεις από μέρους σας ότι η Συμφωνία παρέμενε σε ισχύ.

ΣΤ) Τα συμβόλαια της υποβληθείσας προσφοράς υπεγράφησαν και, στην πραγματικότητα, με αυτές τις επαφές δόθηκε έγκριση για αύξηση στις τιμές της προσφοράς.

Με βάση τα πιο πάνω, εντελλόμαστε να σας πληροφορήσουμε ότι, εάν δεν καταβληθούν στον πελάτη μας όλα τα χρήματα που προβλέπει η Συμφωνία εντός 7 ημερών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής, θα υποχρεωθούμε να προχωρήσουμε με ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γενικού Λογιστή, όπως επίσης να λάβουμε όλα τα εις τη διάθεσή μας νομικά μέτρα προκειμένου να λάβουμε τις οφειλές.

Προσβλέπουμε στην ανταπόκρισή σας.

Οι σχέσεις με τη NORINCO
Η NORINCO είναι κρατική κινεζική εταιρεία, η οποία εκτός των άλλων, κατασκευάζει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά. Οι σχέσεις της Κύπρου με την εν λόγω εταιρεία, στον τομέα των εξοπλισμών, χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η NORINCO, μέσα από τις διάφορες κατά καιρούς συμβάσεις που είχαν υπογραφεί, προμήθευε με πυρομαχικά την Ε.Φ. μεταξύ των οποίων και βλήματα μεγάλου διαμετρήματος.

Στους πλείστους προϋπολογισμούς του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης υπήρχε στο κεφάλαιο "αγορές υλικών οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού" πρόνοια και για την κινεζική εταιρεία. Η κάθε αγορά ήταν της τάξης μερικών εκατομμυρίων δολαρίων. Συνεπώς τα χρήματα που διαβιβάσθηκαν συνολικά προς τη NORINCO την τελευταία δεκαπενταετία δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Λειτουργική και ισορροπημένη λύση του Κυπριακού ζητά ο Τ.Παπαδόπουλος

Λειτουργική και ισορροπημένη λύση του Κυπριακού ζητά ο Τ.Παπαδόπουλος

Μία λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό θα πρέπει να σημαίνει ακριβώς ότι διαλαμβάνει ο όρος στη διεθνή πρακτική και στα υπάρχοντα ομοσπονδιακά συστήματα, τονίζει σε διάγγελμα ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος με αφορμή για 47η επέτειο της ανεξαρτησίας τη Δευτέρα.

«Καμία λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και διαρκής, αν δεν είναι λειτουργική και ισορροπημένη» προσθέτει ο Τ.Παπαδόπουλος.

Στο διάγγελμα εξηγεί ότι μία λειτουργική και ισορροπημένη 'διζωνική' ομοσπονδία «δεν μπορεί να σημαίνει εθνικά αμιγείς περιοχές» που δημιουργήθηκαν τεχνητά εξαιτίας του βίαιου ξεριζώματος του ενός τρίτου του πληθυσμού της Κύπρου.

Ο Κύπριος πρόεδρος επαναλαμβάνει τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για την δικοινοτική ομοσπονδία με δίκαιο καταμερισμό της εξουσίας ανάμεσα στις κοινότητες και καμία δυνατότητα στη κάθε κοινότητα «να προκαλεί αδιέξοδα στη λειτουργία του κράτους».

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματος, ο Τ.Παπαδόπουλος τονίζει ότι η εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού λαού συναρτάται με την ύπαρξη ενός ισχυρού και ανεξάρτητου κράτους. «Ενόσω το κράτος μας υπάρχει και ισχύει ... καμία επιβουλή, καμία απειλή και κανένα κίνδυνος δεν θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν την ελπίδα και την προοπτική της επιβίωσης και ευημερίας σε αυτόν τον τόπο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ακόμα ο πρόεδρος της Κύπρου ότι το κύρος, η οντότητα και η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υποβαθμίζονται από τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για την διεθνή αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Πηγή: in.gr


Ομιλία Σκανδαλίδη στη Βουλή

Ομιλία Σκανδαλίδη στη Βουλή

Για σοσιαλδημοκρατική ρητορεία και δεξιά πρακτική επέκρινε τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του, στη Βουλή, ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε επίσης ότι οι βουλευτές της ΝΔ κοιτούν με «αυτάρκεια και αυταρέσκεια τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ» αντί να κοιτούν τη δική τους συρρίκνωση, «όχι μόνο την εκλογική αλλά κυρίως την ιδεολογική, την προγραμματική, την πολιτική».

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, η ΝΔ απαντά στη συρρίκνωσή της με ενίσχυση του πρώτου κόμματος από τις μεθεπόμενες εκλογές: Σας διαβεβαιώ, είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ότι δουλεύετε για μας, γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές, έτσι κι αλλιώς από τις επόμενες, το ΠΑΣΟΚ, θα είναι στην κυβέρνηση».

Ασκησε επίσης κριτική στα κόμματα της Αριστεράς ότι «περίμεναν ένα διχασμένο, διασπασμένο και σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη», είπε ο κ.

Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Δεν θα επαληθεύσουμε τις προσδοκίες σας. Από τον πρόεδρο του Κινήματος, που χθες συγκροτημένα και μεθοδικά αντιπαρατέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν, ασφαλώς θα αντιληφθήκατε ότι υπάρχει μια άλλη εικόνα που στις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει ένα μεγάλο δρόμο προς τα εμπρός, μια καινούργια νικηφόρα στρατηγική».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στυλιανίδης: Κεντρικό διακύβευμα η αναθεώρηση του άρθρου 16

Στυλιανίδης: Κεντρικό διακύβευμα η αναθεώρηση του άρθρου 16

ΜΗΝΥΜΑ συναίνεσης, συνεργασίας και συνεννόησης απηύθυνε από τη Βουλή, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως οι πολιτικές για την Παιδεία δεν «κλείνονται στα όρια μιας τετραετίας, αλλά διαμορφώνουν την προοπτική ολόκληρης της νεώτερης γενιάς» και δεσμευμένος ο ίδιος ότι θα ακολουθήσει πολιτική συνεκτικότητας.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «κεντρικό πολιτικό διακύβευμα την αναθεώρηση του άρθρου 16» με στόχο τη συνύπαρξη των δημόσιων πανεπιστημίων με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είπε μάλιστα ότι για το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να επιλέξουν χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, που παραπέμπουν στο χθες.

Αφού παρείχε τη δέσμευση ότι θα αναβαθμιστούν ποιοτικά τα δημόσια πανεπιστήμια, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας, λέγοντας πως προχωρά η εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης της ποιότητας και αξιολόγησης, η οποία καθιερώθηκε με στόχο την ισότιμη συμμετοχή των ελληνικών ΑΕΙ στον ευρωπαϊκό χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έτσι, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, προωθείται η εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ με διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα και προχωρά η δημιουργία νέων τμημάτων εναρμονισμένων με τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και τεχνολογίας.

Αφού εξήγγειλε την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση με επέκταση του ολοήμερου νηπιαγωγείου, προανήγγειλε μέτρα για τη στήριξη των φοιτητών και των αποφοίτων, που αφορούν:

- την καθιέρωση του θεσμού των φοιτητικών δανείων,

- την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και

- τη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας για αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα ύστερα από αξιολόγηση των τμημάτων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις βαθμίδες της Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι:

- Στην πρωτοβάθμια μειώνεται ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών ανά τμήμα και διευρύνεται η διδασκαλία δεύτερης γλώσσας.

- Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχεδιάζεται η μείωση του ανώτατου αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και παράλληλα ξεκινά ο σχεδιασμός για την καθιέρωση της αυτονομίας του Λυκείου με την αποδέσμευσή του από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι προχωρά με ταχύτητα και βαίνει προς την ολοκλήρωσή της η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε από την προκάτοχό του υπουργό με την ένταξη νέων σύγχρονων εργαστηρίων.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της εκπαίδευσης των μαθητών που προέρχονται από τις μειονότητες και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι Ρομ, οι μετανάστες και οι κρατούμενοι.

Ο κ. Στυλιανίδης υπερασπίστηκε τον εθνικό χαρακτήρα της Παιδείας, λέγοντας ότι «εθνική παιδεία δεν είναι η αντιγραφή ξένων προτύπων και η κλωνοποίηση άλλων πολιτισμών, αλλά η εξέλιξη του δικού μας ζωντανού πολιτισμού» . Υπογράμμισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή νέων σχολικών βιβλίων να γίνεται μετά από σοβαρή ετοιμασία και υπεύθυνη αξιολόγηση του ουσιαστικού τους περιεχομένου. «Δεν επιτρέπεται τα παιδιά να καθίστανται πειραματόζωα», κατέληξε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Καρατζαφέρης πονάει στα άκρα

Ο Καρατζαφέρης πονάει στα άκρα

Με αποχωρήσεις στελεχών του ΛΑΟΣ θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Γ. Καρατζαφέρης ενώ «τα κανόνια» είναι έτοιμα να βροντήξουν.

Προβεβλημένα πρόσωπα που μέχρι το βράδυ των εκλογών έδιναν μάχες για να αποδείξουν ότι δεν πρόκειται για ακροδεξιό, αλλά για λαϊκοδεξιό σχηματισμό, οδεύουν προς την έξοδο. Οπως λένε τώρα, «ανέχθηκαν» επί μήνες την παρουσία ακροδεξιών στο κόμμα και στα ψηφοδέλτιά του, έχοντας τη διαβεβαίωση ότι η επίσημη «γραμμή» σταυροδοσίας δεν θα απέβαινε υπέρ της εκλογής τους.

Οι ακραίοι κυριαρχούν

Το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί όχι μόνο εξελέγησαν αλλά κυριαρχούν στην κοινοβουλευτική ομάδα αποδεικνύει, κατά τους διαμαρτυρόμενους, είτε ότι δεν τηρήθηκαν οι προεδρικές διαβεβαιώσεις, είτε ότι το ακροατήριο του ΛΑΟΣ είναι πράγματι θετικό σε τέτοιες ακραίες πεποιθήσεις. «Και στις δύο περιπτώσεις εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά σ' αυτόν τον χώρο», λένε τώρα οι διαμαρτυρόμενοι.

Ποιους εννοούν ως «ακραίων δεξιών πεποιθήσεων»; Την πεντάδα Μ. Βορίδη, Θ. Πλεύρη, Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Βελόπουλου και Η. Πολατίδη.

Ως άτυπο «αρχηγό» της εμφανίζουν τον κ. Βορίδη: εκτός από ιδρυτής του εθνικοπατριωτικού «Ελληνικού Μετώπου» (τη λειτουργία του οποίου ανέστειλε το 2005, για να προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ) έχει διατελέσει και πρόεδρος της νεολαίας του χουντικού κόμματος της ΕΠΕΝ.

Υπαρχηγό θεωρούν τον κ. Πλεύρη, γιο του ιδρυτή της ελληνικής ναζιστικής ομάδας «4η Αυγούστου».

«Δεν συμμεριζόμαστε την κατηγορία της οικογενειακής ευθύνης, αλλά ο σημερινός βουλευτής ουδέποτε διαφοροποιήθηκε από τις απόψεις του πατέρα του» λένε οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του.

Κατά τη γνώμη τους, αυτή η πεντάδα έχει αρχίσει ήδη να εγκαθίσταται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να αποκτά το «πάνω χέρι» στη δημόσια παρουσία του ΛΑΟΣ, με στόχο να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μέσα στη Βουλή. Αγνοώντας, λένε, την απόφαση του Γ. Καρατζαφέρη να δώσει την εκπροσώπηση στους Κ. Αϊβαλιώτη και Β. Αποστολάτο, τους οποίους όρισε εκπρόσωπο και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, αντίστοιχα.

Αλλά και μ' αυτούς προκύπτει πρόβλημα, αφού για τον κ. Αϊβαλιώτη αναδεικνύουν το γεγονός ότι... δεν έχει πάει στον στρατό. «Δηλαδή το κόμμα των εθνικοπατριωτών θα εκπροσωπείται από έναν φυγόστρατο;» αναρωτιούνται. Ενώ για τον Β. Αποστολάτο, εμφανίζουν ως εμπόδιο το επάγγελμά του και την απουσία πολιτικής δράσης: «Γραμματέας μας ένας απολίτικος σεξολόγος;» ρωτούν!

Σ' αυτή την εικόνα οφείλεται πιθανώς η κατήφεια του Γ. Καρατζαφέρη τις τελευταίες ημέρες πριν καλά-καλά χαρεί την είσοδό του στη Βουλή. Αλλά και στην ασάφεια της σχέσης που θα επιδιώξει να έχει με το κυβερνών κόμμα. Στήριξε την εκλογή του Δ. Σιούφα στην προεδρία της Βουλής (αν και παραμένει άγνωστο πόσοι υπάκουσαν στην εντολή), αλλά εμφανίστηκε σκληρός κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ρίχνοντας το βάρος του στο Σκοπιανό (αναμενόμενο...) και στο ασφαλιστικό.

Κι έτσι κι αλλιώς

«Δεν θα κάνουμε άκριτη αντιπολίτευση, θα στηρίζουμε την κυβέρνηση όταν κρίνουμε ότι κινείται σωστά» λέει ο ίδιος και αφήνει να εννοηθεί ότι ένας από τους λόγους που στήριξε τον κ. Σιούφα ήταν η απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού.

Θα συνεχιστεί το αλισβερίσι; Αν και θα το ήθελε, γνωρίζει ότι ο λόγος και η παρουσία της ακραίας «πεντάδας» του δεν θα αφήσει περιθώρια συνδιαλλαγής με το κυβερνών κόμμα, το οποίο δεν έχει λόγο να χάσει τον μεσαίο χώρο.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Και στο βάθος βέτο

Και στο βάθος βέτο

Με τον «κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι», στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, η Αθήνα έχει επιλέξει δύο τρόπους διαχείρισης της επερχόμενης κρίσης η οποία σχετίζεται με τη διαδικασία ένταξης αυτής της γειτονικής χώρας στις δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας:

α) Να εξαντλήσει τα ελάχιστα περιθώρια συμβιβασμού που έχουν απομείνει, επιζητώντας μια τελική, σύνθετη και κοινώς αποδεκτή ονομασία για την ΠΓΔΜ.

β) Να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος (εξ ανάγκης, όπως έγινε στην περίπτωση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε.) και επιτρέψει την είσοδο σε ευρωατλαντικές δομές των Σκοπίων με τις εκκρεμότητες από το παρελθόν ανοιχτές.

Ο καταλύτης για την επαναδραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας στο θέμα των Σκοπίων είναι η βιασύνη που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ να εντάξουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -άρα να τη διασφαλίσουν πλήρως ως κρατική οντότητα- καθώς αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση του Κοσόβου, η ελεγχόμενη ανεξαρτητοποίηση του οποίου παραμένει έωλη.

Ωστόσο και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παραμένει έωλη, όχι μόνον γιατί η ίδια η χώρα αυτή, όπως και η Αλβανία, κάθε άλλο παρά έτοιμες, τουλάχιστον επιχειρησιακώς, είναι, για την πλήρη ένταξή τους (σε αντίθεση με την Κροατία), αλλά και γιατί πολλοί ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν επιθυμούν επιπλέον διεύρυνση με τέτοιου είδους χώρες.

Η Αθήνα επιχειρεί να επωφεληθεί από τη δύσκολη για τα Σκόπια συγκυρία. Προβάλλει, βεβαίως, τη θέση της ότι επιθυμεί όλες οι χώρες των Βαλκανίων να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια (Το έπραξε ήδη με την Τουρκία στην Ε.Ε. και την Βουλγαρία και την Ρουμανία στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ).

Αντιτείνει, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία με ανοιχτά προβλήματα και τριβές με την Ελλάδα. Σ' αυτό το σημείο, έστω και με διαφορετικό περιεχόμενο, συμπίπτει με την Ουάσιγκτον, που και αυτή επιθυμεί ταχεία λύση του προβλήματος για να προωθήσει τα δικά της σχέδια.

Η έναρξη των διαδικασιών ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό όνομά της απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Ελλάδα. Τα Σκόπια, όπως εκτιμάται, δεν θα αφήσουν την ευκαιρία που θα παρουσιαστεί, μέσα στη Συμμαχία, για να επιβάλουν μονομερώς τη συνταγματική ονομασία τους «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς να εμποδιστούν από κανέναν. Ετσι, για την Αθήνα, η εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης πριν από τις διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία είναι εκ των ων ουκ άνευ, διαφορετικά «η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα δικαιώματα και μέσα που διαθέτει για να μην προχωρήσει η διαδικασία αυτή», όπως τονίζουν διπλωματικοί.

Αυτόν τον τρόπο έχει από καιρό επιλέξει η κυβέρνηση Καραμανλή για να περιγράψει τη μία και μοναδική λέξη που συνεπάγεται μια τέτοια συμπεριφορά, δηλαδή το βέτο. Αποφεύγει, ωστόσο, να χρησιμοποιήσει τη λέξη αυτή ευθέως, γνωρίζοντας ότι «το πολύ λέγε-λέγε» εξασθενεί προκαταβολικά την αξία της πράξης, ενώ σφραγίζει εκ των πραγμάτων και τις ρωγμές που ίσως υπάρχουν για μια τελική συνεννόηση με τα Σκόπια.

Η απαράδεκτη, από όλες τις πλευρές, κίνηση του σκοπιανού προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Α. Κερίμ να προσφωνήσει τον Μπ. Τσερβενκόφσκι ως «πρόεδρο της Μακεδονίας» ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της Ελλάδας. Η αυτόματη έντονη διαμαρτυρία του έλληνα πρέσβη στον ΟΗΕ Ι. Μουρίκη, που προκάλεσε -πρώτη φορά στα χρονικά του ΟΗΕ- δημόσια και γραπτή επίπληξη στον προεδρεύοντα του Οργανισμού, επανέφερε κατά τον καλύτερο τρόπο στο διεθνές προσκήνιο τη χρόνια αδιαλλαξία των Σκοπίων έναντι της Αθήνας. Ενα στοιχείο, που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Απομένουν οι κινήσεις του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, που θέλει να αναβαθμίσει τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές, για να διαπραγματευτούν σοβαρά τη νέα πρότασή του. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η πρόταση αυτή δεν θα αναγκάσει την Αθήνα να την απορρίψει ως απαράδεκτη.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Προσποίηση στο κέντρο, πάσα δεξιά

Προσποίηση στο κέντρο, πάσα δεξιά

Με κεντρώα ρητορεία και δεξιά πολιτική. Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης θα κινηθεί η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Κ. Καραμανλή. Στη Ν.Δ. είναι πεπεισμένοι ότι το κλειδί για τη διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας του κόμματός τους είναι η μάχη του κέντρου. Γι' αυτό, με ικανοποίηση ακούνε το ενδεχόμενο να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά. «Είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να μας κάνει. Θα μας αφήσει ελεύθερο το γήπεδο να παίξουμε μπάλα μόνοι μας», σχολιάζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Απόσυρση «χέρι χέρι»

Το ίδιο πρόσωπο επιμένει ότι, παρά την πίεση που θα δέχεται από τα δεξιά της η Ν.Δ., λόγω και της παρουσίας του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, θα επιμείνει στη στρατηγική του μεσαίου χώρου. Στο ερώτημα «Πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος γι' αυτή την τακτική, όταν η πρώτη κίνηση ήταν η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας;», η απάντηση είναι ότι ειδικές μετρήσεις έδειξαν πως οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου είναι εναντίον του βιβλίου.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος να μιλάς με κεντρώα ρητορική όταν οι πολίτες εισπράττουν άλλη πολιτική. Η επανάληψη των προεκλογικών υποσχέσεων και οι συνεχείς αναφορές στους οικονομικά αδύναμους, στη διάρκεια των προγραμματικών, δεν μπορούν να κρύψουν τα μέτρα που προβάλλουν πίσω από τις γραμμές. Κι αυτά θα επιχειρηθεί να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, με στόχο έως τον Ιούνιο να έχουν προχωρήσει οι πιο δύσκολες αποφάσεις.

1 Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή δεν θα προκύψει από το «ψαλίδισμα» των δαπανών, αλλά με την αύξηση των εσόδων κατά 1 μονάδα. Από πού θα προκύψουν τα πρόσθετα έσοδα; Η συζήτηση που έγινε στο κυβερνητικό επιτελείο αμέσως μετά τις εκλογές αφορούσε την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 μονάδες, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό ο Κ. Καραμανλής προεκλογικά. Κρίθηκε, όμως, ότι αν αυτό γινόταν από τις πρώτες κιόλας ημέρες, θα προκαλούσε οργή. Η συζήτηση θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες.

2 Η πρόσκληση σε διάλογο για το ασφαλιστικό θα απευθυνθεί εντός της εβδομάδας. Ομως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη κι αν εισπράξει «όχι». «Δεν μπορούμε να το συζητάμε για δύο χρόνια. Εως τον Φλεβάρη πρέπει να έχουμε τελειώσει, στη συνέχεια να συνταχθεί το νομοσχέδιο, το οποίο επίσης θα δοθεί για σύντομη διαβούλευση και στόχος είναι να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο», λέει αρμόδιος υπουργός.

Εκπλήξεις στις ΔΕΚΟ

Η τακτική που θα επιχειρηθεί είναι η «σαλαμοποίηση». Αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν είναι μεγάλες κατηγορίες από εκείνους που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη, κάποιοι που βρίσκονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και κυρίως όσοι μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας.

3 Η εφαρμογή του νέου νομου για τις ΔΕΚΟ κρύβει αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις. Πολλές διατάξεις είχαν «παγώσει» στην πράξη (νέοι εσωτερικοί κανονισμοί, κατάθεση επιχειρησιακών προγραμμάτων), όμως τώρα θα βγουν από την «απόψυξη» ώστε να μειωθούν οι δαπάνες.

4 Η «στρογγυλή» έκφραση του πρωθυπουργού για «νέο καθεστώς στη λειτουργία της Ολυμπιακής» έκρυβε την πραγματικότητα που είναι είτε ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων είτε κλείσιμό της και άνοιγμα νέας μικρότερης. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί ώς την άνοιξη.

Στη Ν.Δ. βλέπουν ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ διευκολύνει τα σχέδιά τους. Δεν είναι καθόλου σίγουροι, όμως, για το πόσο θα κρατήσει αυτό. Λαμβάνουν υπόψη τους ότι για τον αρχηγό που θα προκύψει από τις κάλπες στις 11 Νοεμβρίου, ο μόνος τρόπος να σταθεί είναι να είναι πιο αποτελεσματικός απέναντι στον Κ. Καραμανλή. Γι' αυτό έχουν κατά νου ότι η περίοδος «χάριτος» δεν θα κρατήσει για πολύ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Νεκροί δώδεκα άνθρωποι σε ενέδρα του PKK στην Τουρκία

Νεκροί δώδεκα άνθρωποι σε ενέδρα του PKK στην Τουρκία

ΔΩΔΕΚΑ άνθρωποι, ανάμεσά τους και επτά φρουροί των χωριών, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο όταν Κούρδοι αντάρτες του PKK έστησαν ενέδρα στο μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στη νοτιανατολική Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε στην επαρχία Σιρνάκ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι αντάρτες ζήτησαν από τους επιβάτες του λεωφορείου να βγουν από το όχημα και στη συνέχεια τους πυροβόλησαν με αυτόματα σκοτώνοντας 12. Δυο από τους επιβάτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Η επίθεση ακολουθεί τη δολοφονία ανώτερου αξιωματούχου του PKK στη διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης στην περιοχή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ