Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Προσποίηση στο κέντρο, πάσα δεξιά

Προσποίηση στο κέντρο, πάσα δεξιά

Με κεντρώα ρητορεία και δεξιά πολιτική. Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης θα κινηθεί η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Κ. Καραμανλή. Στη Ν.Δ. είναι πεπεισμένοι ότι το κλειδί για τη διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας του κόμματός τους είναι η μάχη του κέντρου. Γι' αυτό, με ικανοποίηση ακούνε το ενδεχόμενο να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά. «Είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να μας κάνει. Θα μας αφήσει ελεύθερο το γήπεδο να παίξουμε μπάλα μόνοι μας», σχολιάζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Απόσυρση «χέρι χέρι»

Το ίδιο πρόσωπο επιμένει ότι, παρά την πίεση που θα δέχεται από τα δεξιά της η Ν.Δ., λόγω και της παρουσίας του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, θα επιμείνει στη στρατηγική του μεσαίου χώρου. Στο ερώτημα «Πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος γι' αυτή την τακτική, όταν η πρώτη κίνηση ήταν η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας;», η απάντηση είναι ότι ειδικές μετρήσεις έδειξαν πως οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου είναι εναντίον του βιβλίου.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος να μιλάς με κεντρώα ρητορική όταν οι πολίτες εισπράττουν άλλη πολιτική. Η επανάληψη των προεκλογικών υποσχέσεων και οι συνεχείς αναφορές στους οικονομικά αδύναμους, στη διάρκεια των προγραμματικών, δεν μπορούν να κρύψουν τα μέτρα που προβάλλουν πίσω από τις γραμμές. Κι αυτά θα επιχειρηθεί να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, με στόχο έως τον Ιούνιο να έχουν προχωρήσει οι πιο δύσκολες αποφάσεις.

1 Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή δεν θα προκύψει από το «ψαλίδισμα» των δαπανών, αλλά με την αύξηση των εσόδων κατά 1 μονάδα. Από πού θα προκύψουν τα πρόσθετα έσοδα; Η συζήτηση που έγινε στο κυβερνητικό επιτελείο αμέσως μετά τις εκλογές αφορούσε την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 μονάδες, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό ο Κ. Καραμανλής προεκλογικά. Κρίθηκε, όμως, ότι αν αυτό γινόταν από τις πρώτες κιόλας ημέρες, θα προκαλούσε οργή. Η συζήτηση θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες.

2 Η πρόσκληση σε διάλογο για το ασφαλιστικό θα απευθυνθεί εντός της εβδομάδας. Ομως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη κι αν εισπράξει «όχι». «Δεν μπορούμε να το συζητάμε για δύο χρόνια. Εως τον Φλεβάρη πρέπει να έχουμε τελειώσει, στη συνέχεια να συνταχθεί το νομοσχέδιο, το οποίο επίσης θα δοθεί για σύντομη διαβούλευση και στόχος είναι να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο», λέει αρμόδιος υπουργός.

Εκπλήξεις στις ΔΕΚΟ

Η τακτική που θα επιχειρηθεί είναι η «σαλαμοποίηση». Αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν είναι μεγάλες κατηγορίες από εκείνους που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη, κάποιοι που βρίσκονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και κυρίως όσοι μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας.

3 Η εφαρμογή του νέου νομου για τις ΔΕΚΟ κρύβει αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις. Πολλές διατάξεις είχαν «παγώσει» στην πράξη (νέοι εσωτερικοί κανονισμοί, κατάθεση επιχειρησιακών προγραμμάτων), όμως τώρα θα βγουν από την «απόψυξη» ώστε να μειωθούν οι δαπάνες.

4 Η «στρογγυλή» έκφραση του πρωθυπουργού για «νέο καθεστώς στη λειτουργία της Ολυμπιακής» έκρυβε την πραγματικότητα που είναι είτε ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων είτε κλείσιμό της και άνοιγμα νέας μικρότερης. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί ώς την άνοιξη.

Στη Ν.Δ. βλέπουν ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ διευκολύνει τα σχέδιά τους. Δεν είναι καθόλου σίγουροι, όμως, για το πόσο θα κρατήσει αυτό. Λαμβάνουν υπόψη τους ότι για τον αρχηγό που θα προκύψει από τις κάλπες στις 11 Νοεμβρίου, ο μόνος τρόπος να σταθεί είναι να είναι πιο αποτελεσματικός απέναντι στον Κ. Καραμανλή. Γι' αυτό έχουν κατά νου ότι η περίοδος «χάριτος» δεν θα κρατήσει για πολύ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: