Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ: «Υπάρχουν ελπίδες για την επανένωση της Κύπρου»

ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ: «Υπάρχουν ελπίδες για την επανένωση της Κύπρου»

Τον ελλοχεύοντα κίνδυνο της διαρκούς διαίρεσης της Κύπρου επισημαίνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος συγχρόνως εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι υπάρχουν «ελπίδες» για την επανένωση της Κύπρου, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. «Είμαι υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος, γιατί διαφορετικά φοβάμαι ότι πάμε σε διαρκή διαχωρισμό» λέει στο «Βήμα» από το γραφείο του, στο τουρκοκυπριακό προεδρικό μέγαρο, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας. Για τον κ. Ταλάτ η μεγαλύτερη εγγύηση αλλαγής και υπέρβασης στο Κυπριακό είναι ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν. Η παρουσία αυτή σε συνδυασμό με την αναβίωση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας στηρίζει τις ελπίδες του κ. Ταλάτ.

«Ως τώρα το Κυπριακό ήταν ένα πρόβλημα μεταξύ των πολιτικών... Βεβαίως ξεκίνησε με τους λαούς, αλλά αντανακλάστηκε στους πολιτικούς· oι πολιτικοί ήταν διαχωρισμένοι και διαιρεμένοι, τώρα είναι διαχωρισμένοι και διαιρεμένοι και οι λαοί» υποστηρίζει ο κ. Ταλάτ. «Ακόμη κι αν οι πολιτικοί δεχθούν κάποια λύση κανείς δεν είναι βέβαιος ότι οι λαοί θα τη δεχθούν» προσθέτει για να υπογραμμίσει τις μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν συντελεσθεί μετά τα δημοψηφίσματα του Απριλίου του 2004.

«Μετά τα δημοψηφίσματα οι λαοί αποξενώθηκαν. Οταν άνοιξαν τα σύνορα, ο κόσμος έτρεξε από τον Βορρά στον Νότο και από τον Νότο στον Βορρά. Σήμερα η κίνηση από τον Νότο προς τον Βορρά έχει περιοριστεί σε λιγότερα από 1.000 άτομα ημερησίως. Τουρκοκύπριοι πηγαίνουν προς τον Νότο κάθε μέρα 6.000 ως 7.000, αλλά οι Ελληνοκύπριοι έρχονται όλο και λιγότερο» λέει. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την αποξένωση που έχει δημιουργηθεί.

Ερευνα που έγινε για να σφυγμομετρηθούν οι απόψεις επί του θέματος της κοινής γνώμης και διενεργήθηκε για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής διοίκησης δείχνει ότι όλο και μικρότερο μέρος του πληθυσμού εκφράζει την επιθυμία να ζήσει και πάλι σε μια ενωμένη Κύπρο. «Οταν ρωτάμε τους Τουρκοκυπρίους για τους λόγους που επισκέπτονται τον Νότο αναφέρουν ότι αυτό το κάνουν για να επισκεφθούν τα παλιά σπίτια τους, για να εργαστούν ή για να ψωνίσουν· αλλά δεν έχουν πλέον την επαφή που είχαν παλαιότερα με τους Ελληνοκυπρίους. Αυτό είναι ανησυχητικό» εκτιμά ο συνομιλητής μας.

Η νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία θα δώσει πνοή στην ευρωπαϊκή της πορεία και η διαδικασία αυτή «θα επηρεάσει έμμεσα και το Κυπριακό» εικάζει ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: «Πιστεύω ότι η διαδικασία θα αρχίσει και πάλι να κινείται, διότι ως σήμερα ήταν σε αδράνεια». Οσο για την επιπλοκή η οποία έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω του αποκλεισμού της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά λιμάνια, ο κ. Ταλάτ επιμένει ότι: «Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να αρθούν ταυτόχρονα οι περιορισμοί οι οποίοι ισχύουν σε βάρος μας μαζί με την άρση των περιορισμών που ισχύουν για τα ελληνοκυπριακά σκάφη στα λιμάνια της Τουρκίας. Νομίζουμε ότι αυτό είναι δίκαιο και λογικό» λέει, επιμένοντας ότι «μας υποσχέθηκαν ότι αν δεχθούμε τη λύση του Κυπριακού, θα αρθούν οι περιορισμοί σε βάρος μας. Το κάναμε και αλλάξαμε όλο το πολιτικό μας σύστημα και δημιουργήσαμε ένα πλήρως δημοκρατικό σύστημα. Αλλά και πάλι, λόγω των αντιρρήσεων των Ελληνοκυπρίων, είμαστε αποκλεισμένοι».

Η επίσκεψη του νέου προέδρου κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ ενίσχυσε την πεποίθηση του κ. Ταλάτ για κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό, παράλληλα με την ανακίνηση του θέματος της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Αγκυρα. Ο πρόεδρος Γκιουλ υποσχέθηκε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να μας υποστηρίζει» επισημαίνει ο κ. Ταλάτ, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίσει ότι η παρουσία στην Αγκυρα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν είναι «η μεγαλύτερη εγγύηση» κίνησης και αλλαγής στο Κυπριακό.

Σε σχέση με τις αναφορές του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην τουρκοκυπριακή πλευρά της Λευκωσίας, ο κ. Ταλάτ κρίνει ότι ο κ. Γκιουλ «απλώς επανέλαβε την υφιστάμενη πραγματικότητα· την πραγματικότητα και των δύο κρατών».

«Ολα τα σχέδια λύσης ως σήμερα στηρίζονταν στην πραγματικότητα αυτή. Οι ιδέες Γκάλι, το έγγραφο Ντε Κουεγιάρ και το σχέδιο Αναν, όλα αναφέρονται στη δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία». Η απουσία της ορολογίας αυτής, που θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως προαναγγελία νέας πολιτικής, δεν είναι παρά ρητορική. «Στην ομιλία του στην (σ.σ.: τουρκοκυπριακή) Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος είπε καθαρά ότι η λύση θα είναι διζωνική, δικοινοτική» λέει ο κ. Ταλάτ. «Οι παρατηρήσεις του κ. Γκιουλ διαστρεβλώθηκαν στον τουρκικό Τύπο» υποστηρίζει. Αν διαβάσετε τον τουρκοκυπριακό Τύπο, θα δείτε «την πραγματική σημασία της επίσκεψης».

Μιλώντας ωστόσο για τις συγκεκριμένες προοπτικές επανεκκίνησης του διαλόγου είναι πολύ επιφυλακτικός. «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήθελε να δεχτεί κανέναν χρονικό περιορισμό» τονίζει. «Πρότεινα να αρχίσει συζήτηση επιτροπών, οι οποίες θα έχουν προετοιμάσει επί δυόμισι μήνες τα θέματα, και στη συνέχεια να αρχίσουν συνομιλίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2008, αλλά ο πρόεδρος (σ.σ.: Τάσσος Παπαδόπουλος) είπε ότι δεν δέχεται κανέναν χρονικό περιορισμό».


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: