Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σχέσεις οργής και αλληλομαχαιρωμάτων

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σχέσεις οργής και αλληλομαχαιρωμάτων

Στις μάχες εξουσίας σπανίως υπάρχει fair play. Το ΠαΣοΚ δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην άμιλλα, όπως θέλει να την ονομάζει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, για την προεδρία του ΠαΣοΚ τα σημαντικότερα χτυπήματα μέχρι στιγμής ήταν κάτω από τη ζώνη. Η πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου κατηγορεί τον πρώην υπουργό και όσους τον ακολουθούν για συστηματική υπονόμευση του προέδρου του ΠαΣοΚ. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος ανταπέδωσε, όταν στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του αναρωτήθηκε: «Με λένε υπέρμετρα φιλόδοξο. Γιατί; Επειδή υποθήκευσα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, στεκόμενος στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, όταν πολλοί εγκατέλειπαν το σκάφος ή του έστελναν επιστολές να παραιτηθεί και να φύγει;».

Η βολή προς τον κ. Παπανδρέου ήταν ευθεία. Εκείνη την εποχή είχε στείλει επιστολή η οποία υπάρχει στο βιβλίο της κυρίας Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου με την οποία ζητούσε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να παραιτηθεί. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κ. Παπανδρέου υπογραμμίζουν ότι το κίνητρό του δεν ήταν πολιτικό αλλά ανθρώπινο. Διακατεχόταν από το άγχος να μην ευτελίζεται ο πατέρας του. Από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΠαΣοΚ ο κ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε σε καμία από τις προκλήσεις κορυφαίων στελεχών του, πλην μιας εξαίρεσης, όταν κάλεσε σε ένα Πολιτικό Συμβούλιο τον κ. Βενιζέλο σε πολύ έντονο ύφος να σταματήσει την υποκρισία και εκείνος απάντησε σε ανάλογο τόνο: «Μη μου μιλάς με αυτό το ιταμό ύφος!».

* Διαφορετικοί κόσμοι

Οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου κατηγορούν όσους τον αμφισβητούν σήμερα για προσωπικές στρατηγικές οι οποίες χαράχτηκαν από την επομένη ημέρα της ήττας του 2004. «Ολα αυτά τα χρόνια» λένε «πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 συνεδριάσεις του Κοινοβουλευτικού και του Πολιτικού Συμβουλίου. Οσοι διαφωνούσαν είχαν άφθονες ευκαιρίες για να τις εκφράσουν. Κανένας δεν τους φίμωσε. Αντιθέτως επέλεξαν την τακτική των διπλών απόψεων». Την προεκλογική περίοδο, τονίζουν οι ίδιοι άνθρωποι, πολλά κορυφαία στελέχη άφησαν μόνο του τον κ. Παπανδρέου να δίνει τη μάχη για το ΠαΣοΚ. Ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, είπε στο προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο ότι συναντούσε απροθυμία όταν ζητούσε βοήθεια από τα γνωστά στελέχη. Και η άλλη πλευρά όμως διαμαρτύρεται ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν αξιοποιούσε τα στελέχη του, ότι μάθαιναν τις αποφάσεις του από την τηλεόραση, ότι αποφάσισε να πορευτεί μόνος του. Ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος διηγείται ότι στις αρχές του καλοκαιριού πήγε στο γραφείο του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Ν. Αθανασάκη και προσφέρθηκε να βοηθήσει. «Με έστειλαν διακοπές γιατί πίστευαν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο» λέει. Οι κκ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος δεν είναι απλώς δύο διαφορετικοί χαρακτήρες. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο νούμερο ένα δελφίνος δεν έκρυψε ποτέ τα αισθήματά του για τον πρόεδρο του κόμματος. Τα επεισόδια στο Πολιτικό και στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο ήταν συνεχή. Για παράδειγμα σε ένα Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο με θέμα τη Δημόσια Διοίκηση ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την εισήγησή του και προτού κάνει δήλωση ο κ. Παπανδρέου λέγεται ότι του είπε: «Εσύ δεν μπορείς να τα πεις έτσι. Πες τα όπως μπορείς». Ο πρώην υπουργός δεν ένιωθε άνετα ούτε με πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου όπως το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης ή το «Κάθε μέρα πολίτης». Λένε ότι μια φορά σηκώθηκε στο μέσον της συνεδρίασης, λέγοντας: «Πάω για το κάθε νύχτα πολίτης» - είχε κανονίσει εμφάνιση σε δελτίο ειδήσεων.

Ακόμη και στην κορύφωση της αντιπαράθεσής του με τον κ. Παπανδρέου για το άρθρο 16 ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε σε κάποιο Πολιτικό Συμβούλιο, όταν η συζήτηση είχε φθάσει στις πρυτανικές εκλογές: «Γιώργο, νομίζω ότι είναι αναγκαία μια διευκρίνιση. Πρύτανης στην Ελλάδα δεν είναι ο president. Είναι ο rector». Προσφάτως σε άλλη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου διάβαζε στα στελέχη του μια δήλωση με έντονο λογοτεχνικό στυλ για τους πυρόπληκτους, η κυρία Διαμαντοπούλου κάτι ψιθύρισε για τα πολλά ερωτηματικά, ο κ. Βενιζέλος τη διέκοψε και (όπως λέγεται) της είπε: «Αννα, γιατί διαταράσσεις το λογοτεχνικό ένστικτο του προέδρου; Δεν ξέρεις ότι η λογοτεχνία είναι συνυφασμένη με την πολιτική;».

* Εσωκομματικές αναταραχές

Η αντίθεσή τους ωστόσο ήταν πολύ βαθύτερη και φάνηκε στη στάση που κράτησαν σε κρίσιμα θέματα: Την ημέρα του διαγγέλματος του κύπριου προέδρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου για το Σχέδιο Αναν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Π. Μπεγλίτης, Δ. Στεφάνου και η κυρία Διαμαντοπούλου. Η συζήτηση ήταν έντονη, καθώς υπήρχαν δύο αντίθετες απόψεις: η μία υποστήριζε να μη μιλήσει το ΠαΣοΚ πριν από τους Κύπριους και η άλλη να μιλήσει. Επέλεξε τη δεύτερη λύση και οι υπόλοιποι το έμαθαν από την τηλεόραση. Εσωκομματική αναταραχή προκάλεσαν και διάφορες πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου όπως, π.χ., η τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κκ. Στ. Μάνου και Α. Ανδριανόπουλου, η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου ή η πρότασή του για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την οποία ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «χρειάζεται συνταγματική αυτοσυνειδησία και όχι αναθεωρητικός οίστρος».

* Οι σκέψεις για διαγραφές

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αντιμετώπιζε στωικά όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του αυτές τις καταστάσεις επειδή θεωρεί ότι είναι ευθύνη της κοινωνίας να αποδοκιμάσει στελέχη και συμπεριφορές (εκ των υστέρων μετάνιωσε για την ανοχή που επέδειξε, όπως είπε ο ίδιος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα). Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι ποτέ δεν υπήρξε σκέψη διαγραφής του κ. Βενιζέλου, αν και αυτή η φήμη κυκλοφορούσε τόσο έντονα για ένα διάστημα ώστε ο πρώην υπουργός εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται άβολα και μειονεκτικά όταν είναι παρών ο κ. Βενιζέλος. «Αυτό δεν ισχύει» υποστηρίζει «προεδρικός» βουλευτής και συνεχίζει: «Ο Βενιζέλος πέρασε από ένα σωρό υπουργεία. Θυμάστε να άφησε κάτι συνταρακτικό πίσω του; Ο Γιώργος έγραψε ιστορία στο υπουργείο Εξωτερικών». Αλλοι, φίλοι του προέδρου του ΠαΣοΚ, υποστηρίζουν ότι τον έχουν ακούσει να λέει: «Εγώ αυτόν τον είχα δικηγόρο στο υπουργείο Παιδείας και έχανε τις δίκες». Εχει ενδιαφέρον πώς θα μπορέσουν οι δύο άνδρες να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: