Σήμερα το βράδυ η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Καραμανλή λαμβάνει, εκτός απροόπτου, ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ο ορίζοντάς της μοιάζει περιορισμένος, δεν ξεπερνά, κατά τα φαινόμενα, τους 20 μήνες.
Την άνοιξη του 2009 ανοίγει νέος εκλογικός κύκλος, οι ευρωεκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του ιδίου έτους και ακολουθεί την άνοιξη του 2010 η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τότε ολοκληρώνεται η θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια και ουδείς σήμερα, όπως εξελίσσεται και η κρίση στο ΠαΣοΚ, μπορεί να προδικάσει τις διαθέσεις, ούτε καν τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής όσο και οι επιτελείς του αναγνωρίζουν ότι ο καθαρός χρόνος για την επιβολή των απαιτούμενων μέτρων και την ανάπτυξη των νέων πολιτικών δεν ξεπερνά το 18μηνο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πανίσχυρος - παρ' ότι δεν θέλει να τον αποκαλούν «τσάρο» - υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης εκμυστηρεύεται στις ιδιαίτερες συζητήσεις του πως «ό,τι είναι να κάνουμε πρέπει να το έχουμε ολοκληρώσει ως την άνοιξη του 2009».
Ως τότε, πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη και απερίσπαστη να ξετυλίξει την πολιτική της. Εκτιμά ότι από την άνοιξη του 2009 θα ξεκινήσει ο νέος εκλογικός κύκλος, οι πολιτικές στοχεύσεις θα επικρατήσουν, τα πάντα θα υποταχθούν σε αυτές και εξ αντικειμένου δεν θα υπάρχουν περιθώρια άλλων χειρισμών.
Βάσει αυτών των παραδοχών ο ωφέλιμος χρόνος για τη νέα κυβέρνηση Καραμανλή δεν ξεπερνά τους 18 μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα εξελιχθούν όλα τα σχέδια και οι πολιτικές της δεύτερης θητείας. Ετσι άλλωστε εξηγείται η σημερινή σπουδή, η ταχύτητα και η διάθεση υπερεργασίας που επιδεικνύει ο κ. Πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τους ράθυμους ρυθμούς του 2004. Γενική είναι η εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση Καραμανλή «τρέχει» να προλάβει, σαν να την καταδιώκουν άγχη και αγωνίες μεγάλες. Οπως όλοι είδαμε, ο κ. Καραμανλής προχώρησε τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης, εκκαθαρίζοντας όλες τις θεωρούμενες προβληματικές περιοχές, ενώ ταυτοχρόνως θέλησε να απελευθερωθεί από τα πρόσωπα που τον εξέθεσαν, είτε στο σκάνδαλο των ομολόγων είτε στις πυρκαϊές είτε με τον λόγο και τη συμπεριφορά τους στη διάρκεια των προηγούμενων τριάμισι ετών.
Από εκεί και πέρα όλες οι ενδείξεις, αλλά και η προπαρασκευή των τελευταίων ημερών, υποδηλώνουν διαθέσεις γρήγορης εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων και ταχείας ανάπτυξης των νέων πολιτικών.
Ηδη τα νομοσχέδια που ξέμειναν στα συρτάρια των υπουργείων κατά τη γρήγορη προεκλογική περίοδο θα κατατεθούν πάραυτα, ο νέος προϋπολογισμός θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα και μαζί του θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπως και η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνους του πετρελαίου κίνησης.
Γρήγορα επίσης θα διευκρινισθούν οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου και κυρίως θα ανακοινωθεί η άμεση εφαρμογή, από το 2008, του ενιαίου και εισπραττόμενου κατ' έτος, σε ποσοστό μεταξύ 1% και 2% επί της αντικειμενικής αξίας, φόρου επί όλων, εκτός της πρώτης κατοικίας, των ακινήτων. Ο νέος φόρος θα υποκαταστήσει τους φόρους κληρονομιάς, τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και πλήθος άλλων, διευρύνοντας στον μέγιστο βαθμό τη φορολογική βάση και προσφέροντας ευκαιρίες πολλαπλάσιων εσόδων για το κράτος από τους υφιστάμενους ως τώρα φόρους. Θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ υπολογίζει ο κ. Αλογοσκούφης, όταν οι άλλοι φόροι δεν απέδιδαν πάνω από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ακόμη συνειδητοποιηθεί ως προς το βάρος που θα επιφέρει στα νοικοκυριά και γι' αυτό η κυβέρνηση βιάζεται να το επιβάλει, προτού υπάρξουν αντιδράσεις από το πλήθος των μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι, ως γνωστόν στην Ελλάδα, ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια και το ακίνητο αποτελεί την πιο δημοφιλή επένδυση, τόσο για τους μεροκαματιάρηδες και τους παραοικονομούντες όσο και για τους εισοδηματίες ή ακόμη και τους εφοπλιστές, οι οποίοι ίσως πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν κάποιο είδος φόρου σε αυτή τη χώρα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου