Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Προμήθειες όπλων μέσω του γραφείου του Τάσσου

Προμήθειες όπλων μέσω του γραφείου του Τάσσου

Σοβαρό ζήτημα πολιτικής τάξης για τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, εγείρεται από στοιχεία που φέρουν το Δικηγορικό του γραφείο να εμπλέκεται σε υπόθεση προμήθειας οπλικού υλικού στην Εθνική Φρουρά. Η επιστολή - ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα ο "Π", εμφανίζει το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Παπαδόπουλου να διεκδικεί χρηματικά ποσά από την κινεζική εταιρεία NORINCO, η οποία προμήθευε για πολλά χρόνια την Ε.Φ. με οπλισμό, για λογαριασμό πελάτη του. Τόσο η ουσία της υπόθεσης όσο και τα όσα καταγράφονται στην επιστολή, εκθέτουν το όνομα του κ. Παπαδόπουλου και την ιδιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός και μόνο ότι το όνομα του Προέδρου εμπλέκεται σε υπόθεση προμήθειας οπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αρκετό για να δημιουργήσει θέμα πολιτικής τάξης.

Συγκεκριμένα: Στις 6/12/2004, η δικηγόρος Αλεξία Κουντούρη του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος & co, απευθύνει επιστολή στην κινεζική εταιρεία NORINCO, για να απαιτήσει χρηματικά ποσά προς όφελος της εταιρείας Chams Limited η οποία -όπως όλα δείχνουν- ενεργούσε ως αντιπρόσωπος των Κινέζων στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι πρόκειται για χρηματικά ποσά που αφορούν προμήθειες τις οποίες, με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών, η Chams Limited έπρεπε να λαμβάνει για τη μεσολάβησή της προκειμένου ο οπλισμός από την Κίνα να πωλείται στην Εθνική Φρουρά. Όλα αυτά συμβαίνουν την εποχή που ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και που το κράτος προσπαθεί -όσο αυτό είναι δυνατόν- να εξασφαλίζει αγορές οπλικών συστημάτων χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων και χωρίς την καταβολή προμηθειών, για σκοπούς εξοικονόμησης του δημόσιου χρήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ιδιωτική εταιρεία Chams Limited διεκδικεί μερίδιο από την πώληση οπλισμού στην Εθνική Φρουρά, με την υποστήριξη του γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος...
Σημειώνουμε πάντως ότι, όταν η Chams Limited υπέγραφε τη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία (6 Ιανουαρίου 2003), ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ήταν, ωστόσο, υποψήφιος Πρόεδρος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Βουλευτής και, ασφαλώς, επικεφαλής του δικηγορικού του γραφείου. Επισημαίνουμε επίσης ότι για την οποιανδήποτε αποδέσμευση κονδυλίων για αγορά οπλικών συστημάτων, την οριστική απόφαση λαμβάνει η Βουλή και, συνεπώς, τα πολιτικά κόμματα.

Με απειλές
Το πιο εκπληκτικό στην επιστολή του Δικηγορικού Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος προς την NORINCO, είναι η διατύπωση έμμεσων απειλών προς την κινεζική εταιρεία ότι αν δεν καταβάλει εντός επτά ημερών τα ποσά που διεκδικούσε ο πελάτης της (Chams Limited), το γραφείο θα ασκούσε την επιρροή του προς τους άμεσα εμπλεκόμενους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για διακοπή των σχετικών συμβολαίων. Αναφέρει συγκεκριμένα: "Με βάση τα πιο πάνω, εντελλόμαστε να σας πληροφορήσουμε ότι, εάν δεν καταβληθούν στον πελάτη μας όλα τα χρήματα που προβλέπει η Συμφωνία εντός 7 ημερών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής, θα υποχρεωθούμε να προχωρήσουμε με ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γενικού Λογιστή, όπως επίσης να λάβουμε όλα τα εις τη διάθεση μας νομικά μέτρα προκειμένου να λάβουμε τις οφειλές". Δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει ή να δικαιολογεί την προσφυγή ενός δικηγορικού γραφείου είτε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, είτε στο Υπουργείο Άμυνας. Είναι προφανές ότι με το βάρος του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος επιχειρούσε να πιέσει την κινεζική εταιρεία για την καταβολή των ποσών που αυτό διεκδικούσε για τον πελάτη του.

Θέμα τάξης
Θα ανέμενε κανείς ότι οι μέχρι πρότινος συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου στο Δικηγορικό του Γραφείο, θα προστάτευαν τον Πρόεδρο πλέον της Δημοκρατίας από φαινόμενα τα οποία για χρόνια το κράτος προσπαθεί να εξαλείψει, τις προμήθειες δηλαδή που ιδιώτες εξασφαλίζουν για την πώληση οπλικών συστημάτων στην Εθνική Φρουρά. Όπως και θα ανέμενε κανείς ο ίδιος ο Πρόεδρος να είναι αρκούντως αυστηρός σε τέτοιου είδους υποθέσεις, ειδικά όταν εμπλέκεται και το όνομά του σε αυτές.

Η δε επίκληση της δυνατότητας προσφυγής και επηρεασμού της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας από ένα δικηγορικό γραφείο, υποτιμά και προσβάλλει τους δύο αυτούς θεσμούς. Φυσιολογικά κάποιος διαπιστώνει ότι το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & co, χρησιμοποίησε το όνομα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διευθετήσει μια δική του -ιδιωτική- υπόθεση, με προεκτάσεις όμως στα κρατικά ταμεία. Εάν δε κρίνει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένας θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε ένα δικηγορικό γραφείο και τα συγκεκριμένα θεσμικά όργανα του κράτους, προκύπτει σαφώς ότι το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & co, εκμεταλλεύτηκε την ονομασία του, εκθέτοντας -σε τελική ανάλυση- τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτός και αν ήταν ενήμερος.

Ακόμα κι αν είναι πρακτική των δικηγορικών γραφείων να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα άσκησης πιέσεων για προώθηση των υποθέσεών τους, είναι προφανές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει -αν μη τι άλλο- θέμα ηθικής τάξης από τη στιγμή που το πρόσωπο που έδωσε το όνομά του στο εν λόγω γραφείο, ήταν πλέον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ποια είναι η Chams;
Με βάση τη συγκεκριμένη επιστολή-ντοκουμέντο, ο "Π" ανέτρεξε στο αρχείο του Εφόρου Εταιρειών και διερεύνησε εάν υπάρχει τέτοια εταιρεία, με την επωνυμία "Chams Limited".

Από την έρευνα αποδείχθηκε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγγεγραμμένη τέτοια εταιρεία. Το μόνο που κατέδειξε το σχετικό αρχείο, είναι ότι υπάρχουν "κρατημένα" δύο συναφή ονόματα και συγκεκριμένα το "Chams Enterprises Limited" και το "Chams Trading Limited" χωρίς όμως να έχουν εγγραφεί ως εταιρείες.

Συνεπώς τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν, τα οποία ίσως να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση:
* Το πρώτο είναι, να μην υπάρχει τέτοια εταιρεία, την οποία επικαλείται το Δικηγορικό Γραφείο "Τάσσος Παπαδόπουλος & Co". * Το δεύτερο είναι, η λέξη "Chams" να συνιστά αρκτικόλεξο, δηλαδή τα γράμματα που την απαρτίζουν να αποτελούν τα αρχικά άλλων λέξεων ή ονομάτων, γεγονός που δυσκολεύει την περαιτέρω διερεύνησή της.

* Και το τρίτο η εν λόγω εταιρεία να είναι εγγεγραμμένη στο εξωτερικό και το Δικηγορικό Γραφείο "Τάσσος Παπαδόπουλος & Co" να ενεργούσε για λογαριασμό της εδώ στην Κύπρο.

Δηλωμένοι οι αντιπρόσωποι
Με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο οποιοσδήποτε αντιπρόσωπος στην Κύπρο εταιρείας οπλικών συστημάτων ή στρατιωτικού υλικού, θα πρέπει να είναι δηλωμένος στο Υπουργείο Άμυνας, έτσι ώστε η καταβολή της προμήθειας να υπόκειται και σε φορολογία.

Όπως ο "Π" πληροφορείται, στο τέλος της κάθε σύμβασης με το Υπουργείο Άμυνας για τις αγορές τέτοιων υλικών, υπήρχε (μέχρι το 2004) συγκεκριμένη πρόνοια ότι η προμηθεύτρια εταιρεία έχει υποχρέωση να ενημερώσει για τον εδώ αντιπρόσωπό της. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο ίδιος ο αντιπρόσωπος, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό κατασκευάστριας εταιρείας. Υπάρχει επίσης και η γενική αναφορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ευνοεί και επιδιώκει την απευθείας διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια εταιρεία χωρίς την παρεμβολή αντιπροσώπων-μεσαζόντων.

NORINCO και πυροβόλα
Η εταιρεία NORINCO έγινε περισσότερο γνωστή στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια με την υπόθεση των κινεζικών πυροβόλων 155 χιλιοστών, τα οποία θα προμηθευόταν το Υπουργείο Άμυνας, έναντι του ποσού των 40 εκ λιρών περίπου. Όμως τα πυροβόλα αυτά δεν ήρθαν ποτέ, παρά τη σχετική συμφωνία που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών αρχές Δεκεμβρίου του 2006 στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της τότε επίσημης επίσκεψης του προέδρου Παπαδόπουλου. Η κρατική εταιρεία NORINCO με το πρόσχημα ότι δεν εξέδωσε άδεια εξαγωγής η κινεζική Κυβέρνηση ακύρωσε μονομερώς τη σύμβαση και ενημέρωσε προ μερικών μηνών οριστικά το Υπουργείο Άμυνας για αυτή την εξέλιξη.
Ως γνωστό για αυτήν υπόθεση, υπήρξαν πληροφορίες -τις οποίες απεκάλυψε ο "Π" το

Νοέμβριο του 2005 και οι οποίες ποτέ δεν διαψεύσθηκαν- ότι η NORINCO κατέβαλε απευθείας προμήθειες σε αξιωματικούς της Ε.Φ. Τις πληροφορίες αυτές είχε εξασφαλίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ποινική ανάκριση που διενεργήθηκε πριν από ένα χρόνο με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα δεν κατέληξε πουθενά.

Η επιστολή προς τη NORINCO
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δικηγορικού Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος & co προς την κινεζική εταιρεία NORINCO, έχει ως εξής:

Αγαπητοί Κύριοι,
Λάβαμε εντολή από τον πελάτη μας Chams Limited να σας αποστείλουμε επιστολή σχετικά με τη συμφωνία αντιπροσώπευσης της 6ης Ιανουαρίου 2003 και να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:

Α) Η υποβληθείσα προσφορά κατατέθηκε όπως η Συμφωνία έγινε αποδεκτή από την αρμόδια Κυπριακή αρχή, εντός της περιόδου ενός έτους που προβλέπει η προθεσμία της Συμφωνίας στην πρόνοια 13.

Β) Η υπογραφή του συμβολαίου που αφορά την επιτυχώς υποβληθείσα προσφορά καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων που αφορούσαν την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, όπως ήταν η επανάληψη των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Γ) Οι εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο κατέστησαν αδύνατη την υπογραφή των συμβολαίων και είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς συμφωνείτε ότι αυτές οι περιστάσεις δεν μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να ελεγχθούν από τον πελάτη μας.

Δ) Η πρόνοια 15 της Συμφωνίας αναφέρει ειδικά ότι κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για αποτυχία εκπλήρωσης των όρων της Συμφωνίας λόγω "Θεομηνιών, κυβερνητικών εντολών ή περιορισμών ή για οποιαδήποτε άλλα γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να ελεγχθούν τη στιγμή της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας". Έχουμε την άποψη ότι οι περιστάσεις που περιγράφονται πιο πάνω εμπίπτουν στους όρους της πρόνοιας 15.

Ε) Στη διάρκεια της αναπόφευκτης καθυστέρησης, ο πελάτης μας τηρούσε πλήρως ενήμερη την εταιρεία σας για την κατάσταση. Επιπροσθέτως, ο πελάτης μας σας επισκέφθηκε τον Αύγουστο του 2004 και έλαβε διαβεβαιώσεις από μέρους σας ότι η Συμφωνία παρέμενε σε ισχύ.

ΣΤ) Τα συμβόλαια της υποβληθείσας προσφοράς υπεγράφησαν και, στην πραγματικότητα, με αυτές τις επαφές δόθηκε έγκριση για αύξηση στις τιμές της προσφοράς.

Με βάση τα πιο πάνω, εντελλόμαστε να σας πληροφορήσουμε ότι, εάν δεν καταβληθούν στον πελάτη μας όλα τα χρήματα που προβλέπει η Συμφωνία εντός 7 ημερών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής, θα υποχρεωθούμε να προχωρήσουμε με ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γενικού Λογιστή, όπως επίσης να λάβουμε όλα τα εις τη διάθεσή μας νομικά μέτρα προκειμένου να λάβουμε τις οφειλές.

Προσβλέπουμε στην ανταπόκρισή σας.

Οι σχέσεις με τη NORINCO
Η NORINCO είναι κρατική κινεζική εταιρεία, η οποία εκτός των άλλων, κατασκευάζει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά. Οι σχέσεις της Κύπρου με την εν λόγω εταιρεία, στον τομέα των εξοπλισμών, χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η NORINCO, μέσα από τις διάφορες κατά καιρούς συμβάσεις που είχαν υπογραφεί, προμήθευε με πυρομαχικά την Ε.Φ. μεταξύ των οποίων και βλήματα μεγάλου διαμετρήματος.

Στους πλείστους προϋπολογισμούς του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης υπήρχε στο κεφάλαιο "αγορές υλικών οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού" πρόνοια και για την κινεζική εταιρεία. Η κάθε αγορά ήταν της τάξης μερικών εκατομμυρίων δολαρίων. Συνεπώς τα χρήματα που διαβιβάσθηκαν συνολικά προς τη NORINCO την τελευταία δεκαπενταετία δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: