Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Αδιάλλακτη η Τουρκία

Αδιάλλακτη η Τουρκία


Η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί εντελώς αδιάλλακτη πολιτική στο Κυπριακό, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ενεργοποιηθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει την ομιλία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Βεβαίως δεν αναμένουμε ότι με μια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση και με τις επαφές που είχαμε στα Ηνωμένα Εθνη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ερντογάν και αυτοί που βρίσκονται πίσω του θα άλλαζαν ως δια μαγείας τη θέση τους», επεσήμανε, για να σημειώσει πως «σίγουρα αυτό δεν έγινε και ούτε αναμένεται να γίνει».

Πρόσθεσε πως «δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει να τηρεί αυτή την εντελώς αδιάλλακτη πολιτική. Ο κ. Ερντογάν ήταν προσεκτικός στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών να μην επαναλάβει τα περί δύο κρατών και δύο θρησκειών, που μας είχε πει επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο».

Αυτό όμως, συνέχισε η Υπουργός Εξωτερικών, δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας και πρόσθεσε πως «εμείς θα το πολεμούμε, θα επιμένουμε και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενεργοποιηθούν, για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».

Σε ερώτηση εάν αναμένει να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη, Τάσου Τζιωνή και Ρασίντ Περτέβ, απάντησε πως «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες του κ. Μόλερ» και σημείωσε πως «είναι μέσα στις πιθανότητες» να συνεχιστούν οι μεταξύ του επαφές.

Αναφερόμενη στις επαφές που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, η κ. Μαρκουλή εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως εξήγησε, με τους εκπροσώπους των χωρών με τους οποίους συναντήθηκε, δηλαδή της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και άλλων ευρωπαϊκών χωρών της δόθηκε η ευκαιρία «να χαράξουμε και πολιτικές αλλά και νέους τρόπους συνεργασίας σε διάφορους τομείς».

Πρόσθεσε πως αποφασίστηκε όπως υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων τόσο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών όσο και σε άλλα επίπεδα μεταξύ των Υπουργείων ενώ θα υπογραφούν και πρωτόκολλα συνεργασίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξη και ευχαριστημένη για το επίπεδο των επαφών που είχα στη Νέα Υόρκη και το περιεχόμενό τους», κατέληξε.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: