Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Το ΠΚΚ προειδοποιεί την Τουρκία πως θα βιώσει μια εμπειρία τύπου Βιετνάμ σε περίπτωση που εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ

Το ΠΚΚ προειδοποιεί την Τουρκία πως θα βιώσει μια εμπειρία τύπου Βιετνάμ σε περίπτωση που εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ

Ο Murat Karayilan, ένας εκ των διοικητών του ΠΚΚ, προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία πως σε περίπτωση που εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση και βρεθεί αντιμέτωπη με μια σύγκρουση όμοια με τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Όπως επεσήμανε ο Karayilan, οι αντάρτες του ΠΚΚ θα ανταποδώσουν με αιματηρές επιθέσεις. Στην προσπάθεια του ΠΚΚ θα συμπαραταχθούν και οι Ιρακινοί Κούρδοι, οι οποίοι τάσσονται ενάντια σε μια τουρκική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ.

Αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον δυνάμεων του τουρκικού στρατού που κόστισε τη ζωή σε 15 στρατιώτες, ο Κarayilan σημείωσε πως το ΠΚΚ απλώς αμύνεται και τα μέλη του υπερασπίζονται τη ζωή τους από τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού.

"Δεν ήταν η πρώτη φορά. Έγινε και άλλες φορές στο παρελθόν και κανένας δεν μίλησε γι' αυτό. Επομένως, γιατί τώρα γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος;" είπε ο Karayilan, προσθέτοντας πως οι το περιστατικό σημειώθηκε τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα εντός της Τουρκίας και όχι στο Ιράκ.

Ανέφερε τέλος πως οι τουρκικές επιθέσεις έχουν ως απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση του Ιράκ και όχι την εκδίωξη των ανταρτών.

"Η Τουρκία απλά αναζητεί δικαιολογία για να εισβάλει στο Ιρακινό Κουρδιστάν," πρόσθεσε.

Πηγή: International Herald Tribune

Για σχέδιο δολοφονίας ή απαγωγής του Πούτιν στο Ιράν κάνει λόγο το Κρεμλίνο

Για σχέδιο δολοφονίας ή απαγωγής του Πούτιν στο Ιράν κάνει λόγο το Κρεμλίνο


Με μία δίωρη καθυστέρηση ως προς το επίσημο πρόγραμμα, λόγω της κακοκαιρίας (στην περιοχή της Μόσχας), ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα φθάσει στην Φρανκφούρτη--σε μιάμιση ώρα από τώρα--.

Στο επίκεντρο της επίσημης αυτής επίσκεψης του ρώσου προέδρου, είναι οι συνομιλίες του με την καγκελάριο της Γερμανίας, κ. Ανγκελα Μέρκελ. Ο ένατος "γύρος" των γερμανορωσικών διαβουλεύσεων θα φιλοξενηθεί στο Βιζμπάντεν δυτικά της Φρανκφούρτης.

Το Ιράν, το Κόσοβο και θέματα γεωπολιτικών "ισορροπιών" αναμένεται να δεσπόσουν στο πλαίσιο των συνομιλιών αυτών.

--Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανέφερε πως "ενημερώθηκε ο πρόεδρος" για όλα τα σχετικά με εναντίον του "πιθανή δολοφονική απόπειρα στην Τεχεράνη", όπου ο κ. Πούτιν είναι προγραμματισμένο να μεταβεί την Τρίτη. Εφόσον τελικά γίνει αυτή η επίσκεψη, θα είναι η πρώτη ενός ηγέτη της Ρωσίας, μετά από εκείνην του Ιωσήφ Στάλιν που έγινε το 1943, την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. "Χωρίς σχόλια" και χωρίς επίκληση συγκεκριμένης πηγής, το ρωσικό πρακτορείο "Ιντερφαξ"--ελέγχεται από το Κρεμλίνο-- μετέδωσε (νωρίτερα σήμερα), ότι "βομβιστές αυτοκτονίας και απαγωγείς" ετοιμάζονται να "σκοτώσουν ή να αιχμαλωτίσουν" στην Τεχεράνη τον ρώσο πρόεδρο.

"Εντελώς αβάσιμες" χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν --με ανακοίνωσή του, που διανεμήθηκε πριν από λίγη ώρα-- οι πληροφορίες περί απόπειρας δολοφονίας, ή απαγωγής, του ρώσου προέδρου, ενώ αυτός θα βρίσκεται στο Ιράν (από την Τρίτη).

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κοστούνιτσα: Ποτέ δεν θα γίνει ανεξάρτητο το Κόσοβο

Κοστούνιτσα: Ποτέ δεν θα γίνει ανεξάρτητο το Κόσοβο

ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ δεν θα γίνει ποτέ ανεξάρτητο, ανεξάρτητα από τις πιέσεις και τις απειλές στις οποίες είναι εκτεθειμένη η Σερβία, τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο συνέδριο του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας στο Βελιγράδι.

«Το Κόσοβο θα γίνει ανεξάρτητο, μόνον αν η Σερβία το αναγνωρίσει ή αν το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ παραβιάσει το Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε στην ομιλία του στο 9o συνέδριο του κόμματος, στη διάρκεια του οποίου υιοθετήθηκε το νέο πρόγραμμα και το καταστατικό.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει καλά ότι ούτε η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κόσοβο, ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραβιάσει το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Κοστούνιτσα και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι το Κόσοβο ποτέ δεν θα γίνει μέλος του ΟΗΕ» . Απορρίπτοντας τις υποθέσεις ότι η Σερβία μπορεί να προσπαθήσει να ανταλλάξει το Κόσοβο με ταχεία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο ανεξάρτητα από πιέσεις, απειλές και προϋποθέσεις.

Η Συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας υιοθέτησε το πρόγραμμα του κόμματος που χαρακτηρίζεται από σαφή απομάκρυνση από τη Δύση και στροφή προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και διακήρυξης υπέρ της στρατιωτικής ουδετερότητας της χώρας και κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αναμένεται επίσης να εκλέξει την ηγεσία του κόμματος, να επανεκλέξει τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία και επτά αντιπροέδρους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πενθήμερη περιοδεία Ράις στη Μ.Ανατολή

Πενθήμερη περιοδεία Ράις στη Μ.Ανατολή


Ξεκίνησε, σήμερα, η πενθήμερη περιοδεία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις στη Μέση Ανατολή, ενόψει τις περιφερειακής συνόδου --με θέμα το Μεσανατολικό--εντός του προσεχούς μηνός, με προειδοποίηση της ίδιας της αξιωματούχου, πως "δεν πρέπει να αναμένονται αιφνίδιες πρόοδοι" από αυτό το ταξίδι της στην περιοχή.

Η άφιξη της κ. Ράις στο Ισραήλ συνέπεσε, χρονικά, με την αναγγελία από τον πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ (κατά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο), ότι η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, θα ηγηθεί της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην επικείμενη περιφερειακή διάσκεψη.

"Θα ανακεφαλαιώσουμε γιά την πορεία που έχουν λάβει οι διαβουλεύσεις μας, βλέποντας τί μπορούμε να πράξουμε, ώστε να επαναφέρουμε σε τροχιά κάποια πράγματα" και για "να προωθήσουμε, οπωσδήποτε, αυτήν την διαδικασία" όπως επισημάνθηκε από την κ. Ράις στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν στην περιοδεία αυτή, με μιάν ταυτόχρονη εκ μέρους της προειδοποίση προς αυτούς, να μην αναμένουν "αιφνίδιες προόδους".

Από ισραηλινή κυβερνητική πηγή διέρρευσε πως ο πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ, δέκτης πιέσεων από τους θρησκευτικούς και "σκληρούς" εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό του, θα επιδιώξει την "αοριστία", όσον αφορά την κοινή ισραηλοπαλαιστινιακή δήλωση, η οποία θα εκδοθεί στο τέλος του παρόντος γύρου διαβουλεύσεων υπό αμερικανική αιγίδα.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή στήριξη και την άμβλυνση της επιρροής των "σκληρών" στη δική του πλευρά, κατά τους διπλωματικούς παρατηρητές θα επιδιώξει αντιθέτως να υπάρξει μία κοινή δήλωση, που να περιέχει ισραηλινές δεσμεύσεις ως προς την άμεση πορεία, με τελικό στόχο το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Η περιοδεία της κ. Ράις θα συνεχιστεί στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Συνομιλητής της κ. Ράις θα είναι και ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Σαλάμ Φαγιάντ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Επιτυχής η μεταφορά αρχαιοτήτων από την Ακρόπολη στο Νέο Μουσείο

Επιτυχής η μεταφορά αρχαιοτήτων από την Ακρόπολη στο Νέο Μουσείο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταφορά αρχαιοτήτων από τον βράχο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο, στην αίθουσα του Παρθενώνα.

Παρόντες ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάππης καθώς και ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί. Τη μεταφορά παρακολούθησαν και οι 25 πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Γκας.

Στην επιχείρηση της μεταφοράς, που την κάλυψαν τα Ελληνικά και τα Διεθνή Μέσα, οι τρεις γερανοί μετέφεραν τον δεύτερο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, το ανάγλυφό της παριστά την πομπή της θυσίας των ζώων.

Το γλυπτό, βάρους 2,3 τόννων, είναι ένα από τα πιο βαριά φορτία που θα κατεβάσουν τα ειδικά μεταλλικά κιβώτια, κατά την εκτέλεση της επιχείρησης, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι μεταφορές δεν θα πραγματοποιούνται όταν οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ τα πώρινα αγάλματα δεν θα μεταφέρονται όταν υπάρχουν υψηλοί δείκτες υγρασίας .

Σήμερα, επάνω στην Ακρόπολη, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ο υπουργός πολιτισμού Μ. Λιάππης, σε μια συμβολική χειρονομία, υπέγραψε το πρώτο δελτίο μεταφοράς και το πρωτόκολο παράδοσης και παραλαβής του φορτίου.

``Ιστορικό γεγονός με οικουμενική ακτινοβολία η σημερινή μεταφορά`` δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Την επιχείρηση της μεταφοράς κινηματογραφεί για λογαριασμό του Οργανισμού Ανέγερης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, με το συνεργείο του.

Στο μεταξύ, μπροστά στο νεοκλασικό κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που έχει αποχαρακτηριστεί από το ΚΑ με σκοπό να κατεδαφιστεί, γιατί πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι εμποδίζει την θέα προς την Ακρόπολη, είχε από το πρωί αναρτηθεί πανό διαμαρτυρίας της "Ανοιχτής Πόλης" με σύνθημα ``Μην τα γκρεμίσετε δεν έχουμε πολλα``.

Παρόντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι Γ. Μπανιάς και Α. Τσίπρας μαζί με κατοίκους της περιοχής και άλλους υποστηρικτές της διατήρησης των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17-19 .

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Προειδοποιεί ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ τις ΗΠΑ

Προειδοποιεί ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ τις ΗΠΑ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ στρατιωτικές σχέσεις «δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες», αν το κείμενο περί «Γενοκτονίας των Αρμενίων» που υιοθετήθηκε από Επιτροπή του Κογκρέσου, υιοθετηθεί και στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, τόνισε σε συνέντευξή του, σήμερα στην εφημερίδα «Μιλλιέτ», ο αρχηγός του τουρκικού διακλαδικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

«Μπορώ να πω ότι, αν η απόφαση υιοθετηθεί στην Ολομέλεια (της Βουλής των Αντιπροσώπων), τότε οι στρατιωτικές σχέσεις μας δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες» υπογράμμισε ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. «Δεν μπορούμε αυτά να τα εξηγήσουμε στη δική μας κοινή γνώμη» ανέφερε επίσης. «Φυσικά, οι ΗΠΑ είναι για μας ένας σπουδαίος σύμμαχος. Ομως, ένας σύμμαχος δεν συμπεριφέρεται κατ'αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε επίσης ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Στον τούρκο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Ναμπί Σενσόι, δόθηκε (σ.σ.: την Παρασκευή) εντολή να επιστρέψει «για διαβουλεύσεις» στην Αγκυρα, «για λίγες ημέρες» . Από την πλευρά τους, ο ναύαρχος Μετίν Ατάτζ, αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, όπως και ο υπουργός Επικρατείας, Κουρσάντ Τεζμέν, στο πλαίσιο μιάς κατά τους παρατηρητές διμερούς διπλωματικής «κρίσης», ακύρωσαν τις προγραμματισμένες στο άμεσο μέλλον επισκέψεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια του έτους 1952.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στ. Παπαθεμελής: H μεγαλύτερη ευκαιρία στο θέμα της διευθέτησης του Σκοπιανού

Στ. Παπαθεμελής: H μεγαλύτερη ευκαιρία στο θέμα της διευθέτησης του Σκοπιανού


Η ΧΩΡΑ μας πρέπει να ασκήσει κάθε μέσο, ώστε να διεκδικήσει τα δίκαιά της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, σε ομιλία του για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα, που γιορτάστηκε στο ναό Της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. «Αυτήν την ώρα υπάρχει, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία στη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας», είπε ο κ. Παπαθεμελής και πρόσθεσε πως «η Ελλάς οφείλει να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή και Ένωση και ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση παραβιάζεται από την υπογραφή της και εφ’ εξής από το κράτος των Σκοπίων».


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα έγινε και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού, από εκπρόσωπους της κυβέρνησης και των αρχών της πόλης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα έξι μέτωπα του Πούτιν με τη Δύση

Τα έξι μέτωπα του Πούτιν με τη Δύση

Με «σοβιετική» πυγμή, που σε ορισμένες στιγμές άγγιξε τα όρια της... αλαζονείας, αντιμετώπισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους «υψηλούς» του προσκεκλημένους στη Μόσχα τις προηγούμενες ημέρες.

Πρώτα ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και κατόπιν η αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία του Πούτιν σε μια σειρά από «ανοιχτά μέτωπα», όπως η αντιπυραυλική ασπίδα και οι κυρώσεις κατά του Ιράν. Η «συνεννόηση» με το Κρεμλίνο σε αυτά τα θέματα είναι πλέον απαραίτητη για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πολύ δε περισσότερο, μετά την απόφαση του Πούτιν να παραμείνει στα πράγματα μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας.

Αυτή η ανάγκη υπαγόρευσε και τη σύντομη επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στη Ρωσία, συνοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, για συνομιλίες με επίκεντρο το Ιράν. Οι διαβουλεύσεις κατέληξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε πλήρες ναυάγιο, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να τονίζει ότι εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα σχέδιά τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να «εξουδετερώσει αυτήν την απειλή». Σε μια επίδειξη ισχύος από την πρώτη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος άφησε τους φιλοξενούμενους να περιμένουν επί 40 λεπτά, ενώ ξάφνιασε τους πάντες όταν ενώπιον δημοσιογράφων και πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες έδωσε το στίγμα των διαθέσεών του: «Ισως κάποια στιγμή στο μέλλον αποφασίσουμε να εγκαταστήσουμε ένα αντιπυραυλικό σύστημα στο Φεγγάρι, αλλά μέχρι τότε πιθανότατα θα έχουμε χάσει την ευκαιρία να συμφωνήσουμε επειδή εσείς προχωρείτε στην εφαρμογή των δικών σας σχεδίων», δήλωσε με αρκετή δόση σαρκασμού, υποχρεώνοντας την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ να δηλώσει πως «παρότι έχουμε διαφωνίες, όσα μας ενώνουν... είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν». Νωρίτερα, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ενωμένης Ρωσίας στις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στην εκλογή του στην πρωθυπουργία για να παρακαμφθεί ο συνταγματικός σκόπελος που απαγορεύει την τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία, έκανε την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα ο Νικολά Σαρκοζί.

Ναυάγιο και με Σαρκοζί
Γνωστός για τις φιλοαμερικανικές θέσεις του, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ζακ Σιράκ, ο Σαρκοζί επιχείρησε μια συμφιλιωτική συνάντηση, που δεν συνοδεύτηκε όμως από το επιθυμητό αποτέλεσμα: οι δύο ηγέτες συμφώνησαν μόνο σε διαδικαστικά θέματα σε ό,τι αφορά το Ιράν και δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Αντιθέτως, και προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσιγκτον που είχε βασίσει τις ελπίδες της στη γαλλική... γοητεία, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το Ιράν τις ερχόμενες ημέρες. Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ορισμένες αιχμές περί αυτονομίας της Δικαιοσύνης και ελευθερίας του Τύπου, που όμως προφανώς άφησαν παγερά αδιάφορο τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος φάνηκε πιο δεκτικός μόνο σε ό,τι αφορά τη σύναψη στενότερων οικονομικών σχέσεων.

Την... πολυπόθητη προσέγγιση με τον Πούτιν επιχειρεί και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία φιλοξενεί τον Ρώσο πρόεδρο σήμερα και αύριο, με την ελπίδα ότι στην ένατη κατά σειρά συνάντησή τους θα αποσπάσει τη ρωσική συμφωνία σε κάποιο από τα φλέγοντα ζητήματα, όπως το Ιράν, το Κόσοβο και η ενέργεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν διατηρεί με την Ανγκελα Μέρκελ τόσο θερμές σχέσεις όσο με τον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Αποκαλύπτει με πολύ μεγάλη φειδώ τις ρωσικές προθέσεις στα διεθνή ζητήματα, ενώ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη ούτε τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να παραμείνει ρυθμιστικός παράγοντας στη Ρωσία. ο πολεμος των κατασκοπων

Οι βγαλμένες κατευθείαν από το χρονοντούλαπο του Ψυχρού Πολέμου ιστορίες με κατασκόπους έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, με αφορμή την υπόθεση Λιτβινένκο, δηλαδή του Ρώσου κατασκόπου που δηλητηριάστηκε με πολώνιο στο Λονδίνο. Η υπόθεση αυτή οδήγησε σε ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με αμοιβαίες απελάσεις διπλωμάτων. Το κατασκοπευτικό «θρίλερ», όμως, συνεχίζεται: σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής FSB (πρώην KGB), Νικολάι Πατρούσεφ, κατήγγειλε τη δράση Δυτικών μυστικών πρακτόρων στη Ρωσία, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, και ξεχώρισε τη Βρετανία ως πιο επιθετική. «Οι πολιτικοί που σκέφτονται με όρους Ψυχρού Πολέμου ακόμη διατηρούν την επιρροή τους σε αρκετές δυτικές χώρες», δήλωσε ο Πατρούσεφ. «Ισχυρίστηκαν ότι οι ίδιοι οδήγησαν την ΕΣΣΔ στην κατάρρευση και τώρα σχεδιάζουν τον διαμελισμό της Ρωσίας. Θεωρούν ότι οι μυστικές υπηρεσίες είναι το αποτελεσματικό μέσο για τα σχέδιά τους», συμπλήρωσε.

Το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου
Η Ρωσία έχει ταχθεί στο πλευρό της Σερβίας και αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Οι Αμερικανοί, από την άλλη πλευρά, πιέζουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το επιχείρημα ότι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο θα οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή στη σταθερότητα.

Την ίδια άποψη έχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, η οποία πιέζει επίσης τη Μόσχα να αναθεωρήσει. Σήμερα και αύριο η Ανγκελα Μέρκελ θα επιχειρήσει επίσης να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όπως έκανε προ ημερών ο Νικολά Σαρκοζί.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Μόσχα δεν αφήνει να διαφανεί αλλαγή στη στάση της και έχει προειδοποιήσει και για άσκηση βέτο, ενώ υποστηρίζει ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα μόνο εάν το Βελιγράδι συμφωνήσει με το σχέδιο Αχτισάαρι.

Η αντιπυραυλική ασπίδα
Η αμερικανική απόφαση να συμπεριλάβει χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στη διευρυμένη αντιπυραυλική ασπίδα της λειτούργησε ως «κόκκινο πανί» για τη Μόσχα. Το επιχείρημα των ΗΠΑ είναι ότι η διευρυμένη αντιπυραυλική ασπίδα θα μπορεί να προστατέψει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Από την πλευρά της η Μόσχα θεωρεί ότι στόχος είναι το δικό της οπλοστάσιο και προχώρησε στην αποχώρηση από τη συμφωνία μείωσης των εξοπλισμών. Ο Πούτιν αντέτεινε τη συνεργασία των δύο πλευρών με την κοινή χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Αζερμπαϊτζάν, την οποία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και η ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις απέρριψαν κατά την επίσκεψή τους στη Μόσχα την Παρασκευή, με την αιτιολογία ότι δεν προσφέρει τα επιθυμητά επίπεδα ασφάλειας.

Η αντιπαράθεση για το Ιράν
Οι κορόνες του Σαρκοζί και οι απειλές του Τζορτζ Μπους εναντίον του Ιράν βρίσκουν αντίθετη για άλλη μία φορά τη Μόσχα, η οποία, διά στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμά ότι «δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα». Η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα στο Ιράν, τα οποία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει χωρίς να λάβει τα ανταλλάγματα που θέλει. Πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα η Μόσχα έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για την επιβολή ήπιων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προκειμένου να επαναλάβει τη ρωσική πρόταση για επεξεργασία του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικές εγκαταστάσεις, ο Πούτιν μεταβαίνει αυτήν την εβδομάδα στην Τεχεράνη. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε εκ νέου την Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων.

Η μάχη της Αρκτικής
Η υποψία και μόνο ότι η Αρκτική μπορεί να κρύβει πλούσια κοιτάσματα αερίου, πετρελαίου και άλλων ορυκτών έχει οδηγήσει όλες τις χώρες που συνορεύουν με την περιοχή σε έναν αγώνα διεκδίκησης της υφαλοκρηπίδας. Οταν πριν από μερικούς μήνες η Ρωσία τοποθέτησε τη σημαία της στις διεκδικούμενες περιοχές, ο Καναδάς δήλωσε ότι θα αυξήσει τον παγοθραυστικό του στόλο και ότι θα ανεγείρει δύο νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αρκτική. Πριν από μερικές ημέρες ρωσική αποστολή «απέδειξε» ότι τα υποθαλάσσια όρη του Αρκτικού Ωκεανού αποτελούν τμήμα της ρωσικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που συμβαδίζει με τη σχετική Συνθήκη του ΟΗΕ. Εάν αποδειχθεί αληθής ο ισχυρισμός της Μόσχας, αυτό σημαίνει ότι ο χώρος υπό ρωσική κυριαρχία θα επεκταθεί κατά 1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, απ όπου πιθανολογείται ότι μπορούν να αντληθούν 10.000 δισ. τόνοι καυσίμου.

Η ενέργεια
Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά αποθέματα αποτελεί ένα μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, ενώ η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ασία και η μεταφορά τους μέσω ελεγχόμενων από τη Μόσχα αγωγών έχουν αναγκάσει την Ουάσιγκτον να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την κατασκευή εναλλακτικών αγωγών. Είναι ενδεικτικές οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα υποχρεώνουν τους ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Gazprom, να διαχωρίσουν το δίκτυο πωλήσεων και την παροχή καυσίμου, ειδικά μετά την έλλειψη φυσικού αερίου που παρουσιάστηκε τον περασμένο χειμώνα, όταν η Μόσχα έκλεισε τις «στρόφιγγες» προς την Ουκρανία. Προς το παρόν, πάντως, η Gazprom παρέχει το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες για την άσκηση πολιτικών πιέσεων στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, δηλώνει ότι απλώς προχωρεί σε αυξήσεις που ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικές και όχι προνομιακές τιμές. Παράλληλα, προωθεί την κατασκευή ενός νέου αγωγού κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας, που θα παρακάμπτει τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και την Πολωνία και θα τροφοδοτεί απευθείας τη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

«Αττίλας» στο Ιράκ μέσω Αρμενίας

«Αττίλας» στο Ιράκ μέσω Αρμενίας

Η επόμενη κίνηση στη σκακιέρα της νέας κρίσης, που έχει ξεσπάσει με αιχμή το αρμενικό και το κουρδικό ζήτημα, βρίσκεται στα χέρια μιας οργισμένης Τουρκίας. Μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου, η Τουρκία αισθάνεται «προδομένη» από τους Αμερικανούς συμμάχους της και αναζητά εναγωνίως έναν αποτελεσματικό τρόπο να απαντήσει στο «απαράδεκτο και άνευ αξίας ψήφισμα των ΗΠΑ», όπως το χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας εκ μέρους της υπερδύναμης -κάτι που ο Γκιουλ απέδωσε σε πιέσεις του ισχυρού αρμενοαμερικανικού λόμπι- μπορεί να μην είναι δεσμευτική, ωστόσο άγγιξε μια από τις «ευαίσθητες χορδές» της γείτονος, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος έντονης δυσαρέσκειας που συμπαρασύρει τις εξελίξεις και σε άλλα καυτά μέτωπα, όπως το Βόρειο Ιράκ.

Αύριο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση κυβερνητική πρόταση για τη διεξαγωγή διασυνοριακών επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ με στόχο το ΡΚΚ. Το αίτημα για «πράσινο φως» στην εισβολή αποτελεί μια ηθική ικανοποίηση για την τουρκική κοινή γνώμη και τον στρατό που αξιώνουν απάντηση στις εντεινόμενες επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών.

Οι τελευταίοι, απαντώντας στα σχέδια της Αγκυρας για εισβολή, προειδοποίησαν ότι ετοιμάζουν επιθέσεις εντός της Τουρκίας, εναντίον πολιτικών της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και της αστυνομίας. Οι απειλές του ΡΚΚ αυξάνουν την πίεση για δράση, εντούτοις το πόσο άμεσα θα πραγματοποιηθούν οι διασυνοριακές επιχειρήσεις και τι έκταση θα λάβουν είναι ένα ζήτημα που διχάζει.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υποχρέωση της Τουρκίας να μη μείνει άπραγη, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι η εμπειρία του παρελθόντος απέδειξε πως παρόμοιες κινήσεις ήταν ατελέσφορες, υπογραμμίζοντας ότι το οικονομικό κόστος θα είναι βαρύ.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CNN Turk -πριν από τις εμπρηστικές κουρδικές προειδοποιήσεις- είχε δηλώσει ότι οι διασυνοριακές επιχειρήσεις έχουν στρατιωτικές, πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις που πρέπει να αξιολογηθούν ψύχραιμα προτού ληφθεί κάποια απόφαση, ομολογώντας ωστόσο πως προηγούμενες απόπειρες πέραν των συνόρων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

«Αρξατε πυρ»
Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει εξίσου αναποτελεσματικό και τον μηχανισμό που συστάθηκε με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η «άδεια» της εθνοσυνέλευσης θα έχει ισχύ ενός έτους και δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις. Την υποστήριξή του προς την κυβερνητική εισήγηση για εισβολή θα παράσχει -σύμφωνα με δήλωσή του- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος όμως τόνισε ότι αυτή η εισήγηση είναι σαν «ωρολογιακή βόμβα» και από τη στιγμή που θα ψηφιστεί θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο Ερντογάν καλείται τώρα να επιτύχει συγκερασμό των παραπάνω αντικρουόμενων παραμέτρων αποδεικνύοντας ότι δρα αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας κοινωνίας αντιφάσεων, όπως η τουρκική. «Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα μιας εισβολής», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Οταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιρακ, ζήτησαν άδεια από κανέναν;», αναρωτήθηκε.

Ο Ερντογάν πρέπει όμως να αποφασίσει πόσο θα τραβήξει το σχοινί «που είναι έτοιμο να σπάσει» -όπως είπε αναφερόμενος στη ρήξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ- υπολογίζοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις και στο εσωτερικό. Εκεί είναι ανοιχτά πολλά μέτωπα με κυριότερο αυτό της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ενός σημείου κομβικού στη μακρά πορεία προς τον εκδημοκρατισμό.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Μη χαλάτε τη συμμαχία με τις ΗΠΑ»

Σε άρθρο της η «Ζaman» αναφέρει πως τα όποια αντίποινα προς τις ΗΠΑ σε στρατηγικούς και οικονομικούς τομείς θα είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού δεν αποκλείεται να αποδειχθούν επιζήμια για την Τουρκία, προκαλώντας περαιτέρω ένταση και μια δυσάρεστη κατάσταση για την τουρκική κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς να επιδείξει πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Η «Τurkish Daily Νews» διερωτάται αν αντίποινα όπως το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, απ όπου περνά ο κύριος όγκος των αμερικανικών προμηθειών προς το Ιράκ, αντί να τιμωρήσει την υπερδύναμη, θα βλάψει εν τέλει περισσότερο τα συμφέροντα της Τουρκίας, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Προβάδισμα Γ. Παπανδρέου δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα Γ. Παπανδρέου δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Σημαντικό προβάδισμα στον Γιώργο Παπανδρέου, έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, δίνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στο σημερινό τύπο.

Δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" δίνει προβάδισμα 34 μονάδων στον κ. Παπανδρέου, στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη Προέδρου, διαφορά που μειώνεται στις 12 μονάδες στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου προηγείται με μεγάλη διαφορά και σε ερωτήσεις όπως "ποιόν εμπιστέυεστε περισσότερο για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ", ή "ποιός μπορεί να βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας", για την αυτονιμία απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα, για το ποιός μπορεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην παράσταση νίκης.

Σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, οι ερωτώμενοι απαντούν ότι στο δεύτερο θα ψηφίσουν τον Γ. Παπανδρέου κατά 65,6%, με αντίπαλο τον Ε.Βενιζέλο τον οποίο θα ψηφίσει το 30,4%. Με αντίπαλο, στο β΄γύρο, τον Κ.

Σκανδαλίδη, τον Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 80,5% και τον αντίπαλό του το 17,6%.

Οι ψηφιοφόροι, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο σύνολο του εκλογικού σώματος πιστεύουν ότι το Κίνημα θα παραμείνει ενωμένο, ενώ η πρώτη κατηγορία, σε ποσοστό 63%, εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται "αριστερή στροφή", κάτι που πιστεύει και το 46,4%.

Προβάδισμα στον κ. Παπανδρέου, το οποίο φθάνει τις 18 μονάδες μεταξύ των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue η οποία δημοσιεύεται στην "Καθημερινή". Ο κ. Παπανδρέου παίρνει το 50% των θετικών απαντήσεων, έναντι του 32% που παίρνει ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρείται καταλληλότερος του κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τον κ. Καραμανλή, στις απαντήσεις είτε των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είτε σε εκείνες του συνόλου των εκλογέων. Ωστόσο και στα δύο σώματα, ο κ. Παπανδρέου θεωρείται ότι θα είναι ο νικητής και θα επανεκλεγεί στη θέση του Προέδρου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Υποψήφιος για το Νόμπελ Οικονομίας ο Κύπριος καθηγητής Πισσαρίδης

Υποψήφιος για το Νόμπελ Οικονομίας ο Κύπριος καθηγητής Πισσαρίδης

«ΕΙΝΑΙ ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπεις, τόσο ακαδημαϊκούς, όσο και κυβερνητικούς να συζητούν τις ιδέες σου ως πιθανές οδούς μείωσης της φτώχειας και βελτίωσης των συνθηκών ευημερίας παγκοσμίως»,δηλώνει ο Κύπριος καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος είναι μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Οικονομίας 2007.

Δύο κυπριακές εφημερίδες, «Ο Φιλελεύθερος» και η «Σημερινή», δημοσιεύουν σήμερα συνεντεύξεις του Κύπριου καθηγητή, ο οποίος τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέσω της καταγωγής του προβάλλεται η Κύπρος διεθνώς.

Ο καθηγητής Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία, είναι 59 χρονών, και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα της Αγοράς Εργασίας.

Με μόνιμη έδρα τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Λονδίνου γνωστή σαν LSE, όπου φοίτησε και όπου διδάσκει και συνεχίζει το ερευνητικό έργο στον τομέα του, ο κ. Πισσαρίδης έχει διασυνδέσεις και δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας, με διαλέξεις και συγγράμματα με μεγαλύτερη και συχνότερη επαφή με τα κυριότερα Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του "Π": Συσπείρωση Vs Πολυσυλλεκτικότητας

Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του "Π": Συσπείρωση Vs Πολυσυλλεκτικότητας

Μερική ανάκτηση του χαμένου εδάφους από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΠΟΛΙΤΗ η NOVERNA Consulting & Research από τις 4-10 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, και προφανώς αντικατοπτρίζοντας την πρόσφατη είσοδό του στην εκλογική μάχη με σειρά δημόσιων εμφανίσεων, ο νυν Πρόεδρος δείχνει μια σταθεροποίηση σε ποσοστά περίξ του 30% (στο 30.2%), κάτι που του προσφέρει δύο τινά: α) ένα προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του, β) την ανακοπή μιας μακράς πτωτικής πορείας στο παρόν στάδιο. Από την άλλη πλευρά βέβαια, το σχετικά υψηλό ποσοστό αυτών που δεν έχουν καταλήξει σε κάποιον υποψήφιο (στο 15.5%) δεν δίνει την ευχέρεια για εφησυχασμό στον Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς Δημήτρης Χριστόφιας (26.9%) και Ιωάννης Κασουλίδης (26.2%) συγκρατούνται σε απόσταση βολής. Ιδιαίτερα, συνεχιζόμενη αύξηση παρουσιάζει ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αναδεικνύοντάς τον στη δεύτερη θέση, αν και η απόσταση από το Ιωάννη Κασουλίδη είναι οριακή και εντός του πλαισίου του στατιστικού σφάλματος. Για πρώτη φορά, ο τέταρτος υποψήφιος, Κώστας Θεμιστοκλέους, ξεπερνά το φράγμα του 1%, ποσοστό το οποίο, αν και πολύ χαμηλό, ίσως επηρεάσει την εκλογική μάχη του πρώτου γύρου με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο στοιχείο που ολοένα και χαρακτηρίζει την εκλογική μάχη είναι η μεγάλη ευαισθησία με την οποία ανταποκρίνεται το εκλογικό σώμα στις ενέργειες των εκλογικών επιτελείων και των πολιτικών κομμάτων σε εβδομαδιαία πλέον βάση. Οι καθημερινές δημόσιες παρεμβάσεις και η ενεργοποίηση σε όλα τα επίπεδα - παγκύπρια, τοπικά και εσωκομματικά - προσδίδουν τις δυνατότητες πολλαπλών και αλυσιδωτών ανατροπών και μεταβολών, οι οποίες δεν είναι εύκολα προβλέψιμες. Σε αυτό συντείνει, όχι μόνο το σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων, αλλά και η περιορισμένη συσπείρωση η οποία επιμετρείται για όλους τους υποψηφίους στα κόμματα που τους στηρίζουν.

Ο Τάσσος
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δείχνει να κεφαλαιοποιεί στο παρόν στάδιο μια ελαφρά αυξημένη συσπείρωση ανάμεσα στο Δηκοϊκό κόσμο που φτάνει το 73% περίπου, όπως και στο χώρο της ΕΔΕΚ (συσπείρωση της τάξεως του 65%). Και πάλι, όμως, η συσπείρωση αυτή θεωρείται σχετικά χαμηλή και καταδεικνύει ότι απέχει ακόμα από το κλείδωμα του φυσικού του χώρου, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για μελλοντικές διαρροές. Η συγκεκριμένη ανάκτηση των δυνάμεων του Τάσσου Παπαδόπουλου οφείλεται, κατ΄ επέκταση, κυρίως στη συνεχιζόμενη και ελαφρά αυξημένη διείσδυση που παρουσιάζει στο χώρο του ΑΚΕΛ (στο 15%) και στη σταθερή του δύναμη στο χώρο του ΔΗ.ΣΥ (σχεδόν στο 10%). Επιπλέον, εμφανίζεται ιδιαίτερα δυνατός στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ( 45 χρονών και άνω), ενώ σε τοπικό επίπεδο, εκτός από το προπύργιο της Πάφου δείχνει και μια σχετική ανάκαμψη στη Λεμεσό. Αντίθετα, παρουσιάζεται με μειωμένη απήχηση στους πιο νέους και στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Ο Δημήτρης
Σε ανάλογες λεπτές ισορροπίες κινείται και ο Δημήτρης Χριστόφιας, καθώς η συσπείρωση του Ακελικού κόσμου γύρω από την υποψηφιότητά του διαφαίνεται να υποχωρεί σε κάποιο βαθμό μετά την αρχική δυναμική που είχε δημιουργηθεί με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Η συσπείρωση αυτή κυμαίνεται γύρω στο 75%, 'παραχωρώντας' ένα επιπρόσθετο 5% (σε σύγκριση με τη μέτρηση του Ιουλίου) στον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αντίθετα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυνατός στις επαρχίες Λάρνακας/ Αμμοχώστου, ενώ παρουσιάζει και μια καλύτερη δυναμική στην επαρχία Λεμεσού.

Ο Ιωάννης
Σε ό,τι αφορά τον Ιωάννη Κασουλίδη, η συσπείρωση των υποστηρικτών του ΔΗ.ΣΥ παρουσιάζει μία εντυπωσιακή σταθερότητα, πλην όμως κινείται και αυτή σε σχετικά περιορισμένα επίπεδα (στο 75% περίπου). Με δεδομένη και τη σχετικά χαμηλή διείσδυσή του σε άλλους κομματικούς χώρους, μια εσωκομματική συσπείρωση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για κεφαλαιοποίηση των δυνατοτήτων που του προσφέρει η σημερινή του θέση και η αυξημένη απήχησή του ανάμεσα στη νεολαία.

Κριτήρια Α' γύρου
Με βάση τα πιο πάνω, είναι προφανές ότι η μάχη του πρώτου γύρου θα κριθεί σε τρία συγκεκριμένα επίπεδα. Πρώτο, στο βαθμό στον οποίο θα πετύχουν τα δύο μεγάλα κόμματα (ΑΚΕΛ και ΔΗ.ΣΥ) τη συσπείρωση γύρω από τους κατ΄ εξοχή ΄δικούς τους υποψηφίους', καθώς οποιαδήποτε αύξηση θα μετρήσει διπλά με ανάλογη απώλεια στα ποσοστά του Τάσσου Παπαδόπουλου. Δεύτερο, στην επικοινωνιακή μάχη από όλα τα επιτελεία, η οποία μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος με σχετική ευκολία σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, το οποίο υπολογίζεται σε 25% περίπου λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τους αναποφάσιστους, όσο και τους απεγκλωβισμένους από την κομματική γραμμή ψηφοφόρους. Τρίτο, και εξίσου σημαντικό, είναι ο βαθμός στον οποίο θα μπορέσει ο κάθε υποψήφιος να δώσει καθαρές προτάσεις και ελκυστικές θέσεις για όλες της ηλικιακές ομάδες, ώστε να αποσπάσει σημαντικό μέρος των προτιμήσεων σε νέους και μεγάλους. Επ' αυτού είναι εμφανές ότι η παρούσα τάση καταδεικνύει αφενός ότι οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας έχουν αρκετό δρόμο να καλύψουν ανάμεσα στους πιο νέους, ενώ αντίθετα η πρόσφατη επιτυχία του Ι. Κασουλίδη στο να προσεγγίσει πιο νέους, ίσως έχει αποστασιοποιήσει τις μεγαλύτερες γενεές. Εν ολίγοις, η κομματική συσπείρωση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, δεν αρκεί όμως για την εξασφάλιση του εισιτηρίου για το δεύτερο γύρο.

Β΄ γύρος
Σε περίπτωση που περάσει στο δεύτερο γύρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος, εξακολουθεί να κατέχει το προβάδισμα και στα δύο σενάρια, είτε ως ανθυποψήφιος του Δ. Χριστόφια, είτε του Ι. Κασουλίδη. Στο σενάριο όπου ανθυποψήφιος του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι ο Ι. Κασουλίδης, η υπεροχή του Πρόεδρου εμφανίζεται σχετικά μεγάλη σε μια διαφορά των 13% περίπου ποσοστιαίων μονάδων, καθώς οι μισοί, σχεδόν, υποστηρικτές του Δημήτρη Χριστόφια επιλέγουν για τη δεύτερη Κυριακή τον Τ. Παπαδόπουλο. Αντίθετα, αμφίρροπη αναμένεται να είναι η μάχη ανάμεσα σε Παπαδόπουλο - Χριστόφια, καθώς η διαφορά που τους χωρίζει σε ένα τέτοιο σενάριο είναι μόνο της τάξεως του 3%, (38% για τον Τ. Παπαδόπουλο και 35% για το Δ. Χριστόφια) σε σύγκριση με μια διαφορά 6% που είχε μετρηθεί τον Ιούλιο. Ανάλογη δυναμική παρουσιάζει ο Δ. Χριστόφιας και στο σενάριο που ανθυποψήφιός του είναι ο Ι. Κασουλίδης, υπερέχοντας κατά 6% περίπου (39% για Δ. Χριστόφια και 33% για Ι. Κασουλίδη).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ανάθεση NOVERNA Consulting and Research, μέλος ESOMAR, για λογαριασμό του ΠΟΛΙΤΗ Μέθοδος συνεντεύξεων Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις Επιλογή δείγματος Τυχαία δειγματοληψία Δείγμα 800 άτομα, παγκύπριο δείγμα, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού 18 χρονών και άνω, που διαμένει στις ελεύθερες περιοχές Ημερομηνίες διεξαγωγής δείγματος 4 - 10 Οκτωβρίου 2007

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ποιοι μητροπολίτες φέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι

Ποιοι μητροπολίτες φέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι

Θηβών κ. Ιερώνυμος

Ο κ. Ιερώνυμος, 69 ετών, υπήρξε ο έτερος βασικός υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο στην εκλογή του 1998. Τότε πολλοί μητροπολίτες τού αρνήθηκαν την ψήφο τους γιατί το όνομά του ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο. Υστερα από πολύχρονες δικαστικές μάχες απεδείχθη η αθωότητα όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, καθώς ουδέποτε σημειώθηκαν ατασθαλίες στη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας. Πολλοί εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή πως όλη η υπόθεση ήταν «στημένη» προκειμένου να πληγεί το κύρος του κ. Ιερώνυμου. Εκτίμηση που περιλαμβάνεται και στο σκεπτικό της αθωωτικής αποφάσεως του δικαστηρίου. Ο ίδιος ελάχιστες φορές έδειξε την πικρία του, ενώ πριν από δύο χρόνια, όταν η αρχιεπισκοπική αυλή κλυδωνιζόταν από σκάνδαλα, στάθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου στηρίζοντάς τον να προχωρήσει στην «αυτοκάθαρση» της Εκκλησίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες που ο κ. Χριστόδουλος δίνει τη μεγάλη μάχη για τη ζωή του, ο Θηβών κ. Ιερώνυμος βρίσκεται και πάλι δίπλα στον αλλοτινό του αντίπαλο. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τη «Σεραφειμική» πτέρυγα της Ιεραρχίας, στην οποία ανήκουν οι Μεγάρων κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος και Μαντινείας κ. Αλέξανδρος. Επίσης στηρίζεται από ιεράρχες που επιθυμούν στενότερους δεσμούς συνεργασίας με το βαλλόμενο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σπάρτης κ. Ευστάθιος

Χαμηλών τόνων κληρικός, με συμπάθειες στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και γενικότερα στους συντηρητικούς κύκλους της Ιεραρχίας. Διατηρεί δεσμούς με πολλούς αρχιερείς και εκκλησιαστικές οργανώσεις, ενώ λέγεται ότι εξελέγη με τη στήριξη της «Χρυσοπηγής». Είναι πολύ πιθανό η πνευματική «μήτρα» του κ. Χριστόδουλου να τον στηρίξει και τώρα εάν φυσικά δεν θέσει υποψηφιότητα το μέλος της Αδελφότητας, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στα 27 χρόνια που είναι μητροπολίτης Σπάρτης έχει πραγματοποιήσει σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Από τις αρχές της δεκαετίας, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, ο 67χρονος κ. Ευστάθιος ανέλαβε πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ιεράρχες εκτιμούν ότι θα έχει τη στήριξη του στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου κ. Κώστα Πυλαρινού, γεν. διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας. Πληροφορίες εμφανίζουν στο πλευρό του και τον μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπάρτης στήριξε τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου σε όλα τα μεγάλα θέματα, όπως τη σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών».

Σύρου κ. Δωρόθεος

Ιεράρχης της «Νέας Γενιάς» ο κ. Δωρόθεος, 54 ετών, διαθέτει φιλίες στην Ιεραρχία αλλά και στον πολιτικό κόσμο. Διακρίθηκε ως εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου τη δύσκολη περίοδο των σκανδάλων που συγκλόνισαν την Εκκλησία. «Καλλιεργημένος, με μέλλον» υποστηρίζουν οι φιλικά διακείμενοι σε αυτόν ιεράρχες. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν πως τυχόν υποψηφιότητά του θα συναντήσει την αντίδραση της «Χρυσοπηγής».

Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος

Πνευματικό παιδί του μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικου, ο Δημητριάδος ο κ. Ιγνάτιος διαδέχθηκε τον νυν Αρχιεπίσκοπο στον Βόλο. Προηγουμένως υπηρέτησε για μερικούς μήνες κοντά του ως εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Είναι μόλις 51 ετών, ιδιαίτερα δραστήριος και διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 παρουσιάζει στην κρατική τηλεόραση την εκπομπή «Αρχονταρίκι». Σε πολλές περιπτώσεις διαφώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο ακολουθώντας τις επιλογές της «Χρυσοπηγής». Πολλοί πιστεύουν ότι αν δεν θέσει υποψηφιότητα, θα στηρίξει μαζί με τους υπόλοιπους αρχιερείς – μέλη της αδελφότητας τον Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Ξάνθης κ. Παντελεήμων

Απλός, ήπιος και χαμηλών τόνων κληρικός ο κ. Παντελεήμων, 64 ετών, όταν βρίσκεται στην Αθήνα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ταξί ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποτελεί έναν από τους τελευταίους που εξελέγησαν επί Σεραφείμ και στα δώδεκα χρόνια που διακονεί στην Ξάνθη έχει συμβάλει στην προσέγγιση με τους μουσουλμάνους συμπολίτες του. Εχει συμπάθειες στην Ιεραρχία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τον στηρίζουν πρόσωπα του ευρύτερου περιβάλλοντος του κ. Χριστόδουλου. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος

Συγγραφέας δεκάδων βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες, ο κ. Ιερόθεος, 62 ετών, χαρακτηρίζεται από πολλούς ο «ιστορικός» της Ιεραρχίας. Καλλιεργημένος και ηπίων τόνων, εξετάζει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στην περίπτωση που δεν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον ο Θηβών κ. Ιερώνυμος. Ανήκει στην ομάδα των ιεραρχών που πιστεύουν στη στενότερη συνεργασία με το Φανάρι, ενώ διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος

Οταν τον περασμένο Αύγουστο ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος επικοινωνούσε διαρκώς με συγγενείς του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι πύρινες φλόγες έφτασαν και στο χωριό του, τη Σαλμώνη, και όπως όλοι, έτσι και εκείνος παρακολουθούσε το δράμα των πυροπαθών. Μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν η αποστολή οικονομικής και υλικής βοήθειας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που άφησε τη δεκαετία του ’60 προκειμένου να σπουδάσει στην Αθήνα. Την περίοδο της αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου, όπως και ο νυν Αρχιεπίσκοπος, υπηρέτησε σε επιτελική θέση στην Ιερά Σύνοδο, γεγονός που υπενθυμίζουν οι επικριτές του. Λίγο πριν από τη μεταπολίτευση εκλέχθηκε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, όπου παρέμεινε για 30 χρόνια. Το 1998 ήταν υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αλλά ήρθε τρίτος. Στην τελική ψηφοφορία στήριξε τον κ. Χριστόδουλο αφού, όπως άφηναν τότε κάποιοι να εννοηθεί, έλαβε τη διαβεβαίωση πως όταν «χηρεύσει» η Θεσσαλονίκη θα μετατεθεί εκεί. Τελικά αυτό συνέβη το 2004, μεσούσης της κρίσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών». Ο κ. Ανθιμος, 72 ετών, θεωρείται ίσως ένας από τους πιο επικοινωνιακούς ιεράρχες που διατηρεί καλές σχέσεις με δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Πολλές φορές εκλήθη να αξιοποιήσει το χάρισμά του προς όφελος της Εκκλησίας, όπως το 1987, όταν μαζί με τον τότε Δημητριάδος Χριστόδουλο και τον Θηβών κ. Ιερώνυμο οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο «περί εκκλησιαστικής περιουσίας».

Μεσογαίας κ. Νικόλαος

Ενας από τους πλέον μορφωμένους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με σπουδές στη Φυσική και μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αστροφυσική, Μηχανολογία, Βιοϊατρική Τεχνολογία και Θεολογία. Εκάρη μοναχός από τον Κονίτσης Σεβαστιανό και αργότερα εντάχθηκε στο μοναχολόγιο της Αγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας. Υπηρέτησε στο Μετόχι της Μονής στον Βύρωνα μέχρι και την εκλογή του στη Μητρόπολη Μεσογαίας, το 2004. Οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν «οργανωσιακό» και υπενθυμίζουν ότι ο αδελφός του είναι ο επικεφαλής του «Σωτήρα». Διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς με πολιτικούς, όπως ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, καθώς και επιχειρηματικούς παράγοντες. Παραταύτα εκτιμάται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολη η εκλογή του, εκτός και αν τον στηρίξουν οι πρεσβύτεροι της Ιεραρχίας.

Η χαρτογράφηση της Ιεραρχίας

Το δίλημμα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί μητροπολίτες είναι αν στην επόμενη αρχιεπισκοπική εκλογή θα επιλέξουν μια «μεταβατική λύση» ή έναν προκαθήμενο «μακράς πνοής». Στην πρώτη περίπτωση ο ιεράρχης που θα επιλεγεί θα προέρχεται από την ομάδα των παλαιών –άρα και ηλικιωμένων– μητροπολιτών. Μια προοπτική η οποία εξυπηρετεί τα μελλοντικά σχέδια των «νεαρών» της Ιεραρχίας που εξελέγησαν επί Χριστοδούλου και ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει τις δικές τους ισχυρές ομάδες επιρροής.

Αλλωστε από τη νέα γενιά υπάρχουν πολλοί που μελλοντικά –αν όχι τώρα– θα επιθυμούσαν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Γεγονός που οδηγεί τους ενδιαφερόμενους να στραφούν σε κάποιον από τους μεγαλύτερους σε ηλικία υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Παράλληλα, όμως, γνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι, που ξεπερνούν τους 50 και αποτελούν την πλειοψηφία στο σώμα της Ιεραρχίας, δεν θα στηρίξουν εύκολα υποψήφιο της νέας γενιάς μητροπολιτών. «Για τους 60άρηδες και τους 70άρηδες ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Δεν μπορούν άλλωστε να φανταστούν το ενδεχόμενο, στο πηδάλιο της Εκκλησίας να βρεθεί ξαφνικά ένας κατά πολύ νεότερός τους μητροπολίτης», επισημαίνει ένας εκ των «νεαρών» της Ιεραρχίας.

Τις τελευταίες ημέρες οι «κομματάρχες» στα διάφορα «στρατόπεδα» των υποψηφίων μετρούν δυνάμεις, επαναβεβαιώνουν συμμαχίες και επιχειρούν να συνάψουν νέες. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν οι τριάντα μητροπολίτες που εξελέγησαν μετά την ανάρρηση του κ. Χριστόδουλου στον θρόνο της Αθήνας. Πρόκειται για μια ετερόκλητη ομάδα ιεραρχών –πολλοί εκ των οποίων επηρεάζονται από παλαιότερους μητροπολίτες– και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα κρατηθεί ενωμένη. Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα υιοθετήσουν οι μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Σπυρίδων –προεδρεύων της Συνόδου της Ιεραρχίας– Κιλκισίου κ. Απόστολος, Λευκάδος κ. Νικηφόρος, Καρυστίας κ. Σεραφείμ και Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ. Οι τέσσερις τελευταίοι συγκροτούν την ομάδα των «οργανωσιακών» και θεωρείται πιθανό να προβούν σε μια «συντηρητική» επιλογή. Κοντά τους ενδέχεται να κινηθούν και νεότεροι ιεράρχες που συνδέονται με οργανώσεις, όπως οι μητροπολίτες Εδέσσης κ. Ιωήλ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, και Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς. Ρόλο στις εξελίξεις θα επιχειρήσει να διαδραματίσει και η οργάνωση «Χρυσοπηγή», συνιδρυτές της οποίας είναι ο πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος καθώς και ο νυν Αρχιεπίσκοπος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ετοιμη για όλα η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο

Ετοιμη για όλα η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν εκδηλώσεις βίας εν όψει της 10ης Δεκεμβρίου

Ετοιμότητα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση εκδήλωσης βίαιων επεισοδίων στο Κόσοβο, διακηρύσσει το ΝΑΤΟ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να εκδηλωθεί βία. Εχουμε εξουσιοδότηση από τα Ηνωμένα Εθνη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης», επισημαίνει χαρακτηριστικά αξιωματούχος στην έδρα του οργανισμού, στις Βρυξέλλες. Καθώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, υπό την τρόικα των μεσολαβητών (Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ρωσίας και ΗΠΑ), συνεχίζεται, στην έδρα του ΝΑΤΟ εξετάζονται όλα τα δεδομένα για την επόμενη ημέρα, καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η 10η Δεκεμβρίου, πλησιάζει. Τα βασικά ενδεχόμενα είναι δύο:

1 Οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Το ενδεχόμενο αυτό αξιολογείται ως δύσκολο, καθώς μέχρι τώρα καθεμιά εμμένει στις θέσεις της.

2 Να μην υπάρξει συμφωνία, ενδεχόμενο που θεωρείται το πιο πιθανό από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψουν δύο νέα ενδεχόμενα:

- Να γίνει αποδεκτή μια νέα διαδικασία συνέχισης των συνομιλιών, με συνακόλουθη παράταση της εκκρεμότητας που ισχύει για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου και υπαρκτό τον κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίων.

- Να υπάρξει διάσταση των απόψεων μεταξύ των δυτικών χωρών, πιθανότατα ως αποτέλεσμα διακήρυξης μονομερούς ανεξαρτησίας από την πλευρά του Κοσόβου και αναγνώρισής του από κάποιες χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εκδηλώσει ανάλογη πρόθεση.

Σε αυτήν την περίπτωση έχει διατυπωθεί προβληματισμός για το εάν η νατοϊκή παρουσία θα συνεχιστεί στο Κόσοβο. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ απαντούν παραπέμποντας στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, με το οποίο αποφασίστηκε η αποστολή νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο, και αναφέρουν ότι όσο το ψήφισμα αυτό δεν αντικαθίσταται με κάποιο νεώτερο, θεωρείται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύι.

Ούτε Σερβία ούτε Αλβανία

Στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η νατοϊκή πλευρά εκτιμά ότι το Βελιγράδι δεν θα κινηθεί επιθετικά, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, «δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία πολέμου στην παρούσα φάση». Αντίστοιχα, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης με ενέργειες από την πλευρά της Αλβανίας. «Η Αλβανία δεν θα αναμιχθεί, διότι στη δεδομένη συγκυρία παίζεται η υποψήφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεν θα πετάξει στα σκουπίδια αυτήν τη διαδικασία» αναφέρουν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η νατοϊκή προοπτική είναι η «χρυσή κάρτα» για την Αλβανία.

Ωστόσο, θα μπορούσε να προκληθεί θέμα αποσταθεροποίησης και βίαιων επεισοδίων σε περίπτωση διακήρυξης μονομερούς ανεξαρτησίας, εκτιμά το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ενδεχόμενα προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν σε περιοχές της νότιας Σερβίας, όπως το Πρέσβο, στις οποίες υπάρχουν θύλακες με αλβανικό πληθυσμό, ενώ δεν αποκλείουν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και ενδεχόμενα προβλήματα με τον αλβανικό πληθυσμό της ΠΓΔΜ.

Δύναμη 17.000 ατόμων

Αυτήν τη στιγμή η νατοϊκή δύναμη στο Κόσοβο αριθμεί περίπου 17.000 άτομα. Οπως επισημαίνουν από την έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες, δεν προβλέπεται ενίσχυση της δύναμης το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, σε περίπτωση εκδήλωσης βίαιων επεισοδίων υπάρχει ετοιμότητα για μεταφορά μέσα σε λίγες ώρες 2.000 επιπλέον ατόμων. Σε κατάσταση ετοιμότητας, για να σπεύσουν άμεσα εάν χρειασθεί, βρίσκονται νατοϊκές δύναμεις στην Ιταλία, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις σε Γερμανία και Βρετανία. Τέλος, εφόσον υπάρξει ανάγκη, προβλέπεται συνδρομή και από την EUFOR, που βρίσκεται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Φτώχεια, ανεργία... οικοδομές!

Το μεγάλο τζαμί βρίσκεται στο κέντρο της Πρίστινα, στα όρια της παλιάς πόλης, με τους στενούς χωματόδρομους και τα χαμόσπιτα, και της νέας πόλης, με τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και τα πιο σύγχρονα, μεγαλύτερα κτίρια. Στην αυλή του τζαμιού, μεσημέρι, περίπου 20 ηλικιωμένοι μουσουλμάνοι κάθονται γύρω από τη δεξαμενή με το νερό και συζητούν.

Κεντρικό θέμα, ειδικά όταν βλέπουν κάποιον ξένο, είναι το μέλλον του Κοσόβου, που γι’ αυτούς δεν είναι άλλο από την ανεξαρτησία. Μιλούν για τις υποσχέσεις που δίνονται συνέχεια, σε ένα μήνα, σε δύο μήνες, υποσχέσεις με τις οποίες έχουν περάσει χρόνια. Και μιλούν για τον κίνδυνο να χαθεί η υπομονή του κόσμου, ιδιαίτερα των νέων, και «αυτό είναι επικίνδυνο».

Η ανεξαρτησία

Ο υπεύθυνος για το τζαμί Χασάν Μουρχαμεντίν λέει ότι η ανεξαρτησία είναι το κεντρικό θέμα που απασχολεί όλους. Μιλάει για τη φτώχεια στην περιοχή. Το ποσοστό ανεργίας στο Κόσοβο ανέρχεται στο 70%. «Η φτώχεια χτύπησε κάθε πόρτα. Και όταν οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, μπορείς να περιμένεις οτιδήποτε», προσθέτει. «Να τελειώνουμε με το θέμα της ανεξαρτησίας, για να ασχοληθούμε με το πρόβλημα της οικονομίας», λέει ένας από τους ηλικιωμένους.

Στην Πρίστινα είναι παντού εμφανής η προσπάθεια των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να συγκροτήσουν εθνική ταυτότητα, εν όψει της προσδοκώμενης ανεξαρτησίας. Η λεωφόρος στο κέντρο της πόλης μετονομάστηκε σε «λεωφόρος Μητέρας Τερέζας», λόγω της αλβανικής καταγωγής της μοναχής. Στην πρόσοψη του κλειστού γυμναστηρίου της πόλης τοποθετήθηκε προσωπογραφία του Αντέμ Γιασάρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του σερβικού στρατού το 1998. Το σπίτι του Ιμπραήμ Ρουγκόβα έχει μετατραπεί ατύπως σε μουσείο. Ατύπως, διότι μέχρι την οριστική διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου δεν επιτρέπεται η ανάδειξη συμβολισμών που θα επέτειναν την εθνοτική διαμάχη.

Μέσα σε όλα αυτά, ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης. Στο Κόσοβο όλες οι συναλλαγές γίνονται με ευρώ. Με τον μέσο μισθό να είναι περίπου στα 150 ευρώ και την ανεργία στο 70%, η καθημερινότητα φαντάζει πραγματική πρόκληση. Η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και τα νατοϊκά στρατεύματα είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες αυτήν τη στιγμή. Η οικονομική δραστηριότητα που βρίσκεται σε άνθηση είναι οι οικοδομές. Αφορούν κυρίως χτίσιμο σπιτιών. Από πού προέρχονται τα χρήματα; Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ένα μέλος της που δουλεύει στο εξωτερικό και στέλνει λεφτά πίσω. Η κατασκευή ενός σπιτιού δεν ξεπερνάει συνολικά τις 30.000 ευρώ.

Ξεπλένουν χρήματα

Ενα μεγάλο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως παραδέχονται ανοιχτά μέλη της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο, χρηματοδοτείται από το οργανωμένο έγκλημα, που ξεπλένει χρήματα σε κατασκευές, προσδοκώντας σε αύξηση της αξίας των ακινήτων και σε αξιοποίησή τους, μετά την οριστική διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος. Ετσι εξηγείται και η ύπαρξη τόσων πολλών μοτέλ γύρω από τις πόλεις, όλα καινούργια, μεγάλα, εξοπλισμένα, χωρίς κανείς να μένει σε αυτά.

Το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον οι ντόπιοι, οι Αλβανοί που επιδιώκουν την αυτονομία το αποδίδουν ακριβώς στην έλλειψή της. Λες και πιστεύουν ότι εάν ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσοβο, ως διά μαγείας τα προβλήματα αυτά θα εκλείψουν, οι ξένες επενδύσεις θα αρχίσουν να ρέουν εν αφθονία. Δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την αισιοδοξία. «Το Κόσοβο μπορεί να επιβιώσει μόνο με διεθνή οικονομική βοήθεια», αναφέρει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Στρατός... εργοδότης και κατασκευαστής

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρίστινα βρίσκεται η Film City, η έδρα της KFOR, της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο. Ο επικεφαλής της δύναμης, Γάλλος στρατηγός Χαβιέ ντε Μαρνιάκ, θεωρεί ότι οι προκλήσεις για το προσεχές διάστημα είναι καταρχήν οι εκλογές, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Κόσοβο στις 17 Νοεμβρίου και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς, στις 10 Δεκεμβρίου.

Για τις εκλογές αναφέρει ότι δεν αναμένει ιδιαίτερα προβλήματα. «Η δουλειά μας θα είναι να διασφαλίσουμε ελεύθερη μετακίνηση σε όλους, προκειμένου να συμμετέχουν στις εκλογές». Σε σχέση με την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τονίζει ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η 10η Δεκεμβρίου δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία. «Είναι η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας της διαμεσολαβητικής τρόικας. Θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον εβδομάδες για να τοποθετηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας», αναφέρει.

Συλλογή πληροφοριών

Η νατοϊκή δύναμη προσπαθεί να «αφουγκράζεται» διαρκώς τις διαθέσεις του κόσμου, να συλλέγει πληροφορίες για καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης. Τη σημασία της επικοινωνίας με τους ντόπιους και της αξιολόγησης των πληροφοριών, επισημαίνει ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας Ερχαρτ, διοικητής της πολυεθνικής δύναμης στον ανατολικό τομέα. Εκεί εδρεύει και η ελληνική αποστολή της KFOR. «Εάν το 2004 κάναμε οργανωμένη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών όπως κάνουμε τώρα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις βιαιότητες σε βάρος των Σέρβων», επισημαίνει. Στην περιοχή αρμοδιότητάς του, ζουν 414.000 Αλβανοί και 36.000 Σέρβοι. Η βάση Bondsteel, το στρατηγείο του, είναι η μεγαλύτερη στο Κόσοβο, με 2.500 στρατιώτες. Συνολικά 2.300 ντόπιοι απασχολούνται σε βοηθητικές εργασίες. Ο στρατός είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης.

Η μεγαλύτερη πόλη του τομέα είναι το Ουρόσεβατς ή Φεριζάι για τους Αλβανούς, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη σε ολόκληρο το Κόσοβο. «Στην αρχή πίστευα αυτό που μου έλεγαν, ότι η οικοδομική ανάπτυξη οφείλεται στη δουλειά που δίνει στους ντόπιους ο στρατός. Τώρα ξέρω ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ο κύριος χρηματοδότης», τονίζει ο στρατηγός Ερχαρτ. Οσο για τις προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα, καθίστανται ξεκάθαρες από την άσκηση που επαναλαμβάνουν οι υπό τις διαταγές του στρατιώτες. Η άσκηση, με την κωδική ονομασία Magnum Force έχει ως στόχο τον αποκλεισμό και την προστασία των ορθόδοξων εκκλησιών, σε περίπτωση εκδήλωσης επεισοδίων.

Κατασκευή δρόμου

Στρατιώτες από τη βάση Bondsteel έχουν αναλάβει και την κατασκευή ενός δρόμου, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει τους 200 Σέρβους, που κατοικούν στο Τιρίντσε, ένα απομονωμένο ορεινό χωριό, με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Ο τοπικός δήμος επικαλείται, χρόνια τώρα, έλλειψη χρημάτων για τη μη κατασκευή του δρόμου. Για τους λιγοστούς Σέρβους κατοίκους του χωριού, που ζουν σε μια περιοχή με μεγάλη πλειοψηφία Αλβανών, η παρουσία της νατοϊκής δύναμης είναι εγγύηση ασφάλειας. Το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής δείχνει να είναι δευτερεύον στις προτεραιότητές τους. Αλλωστε, όπως λένε, τις αποφάσεις για το τι θα γίνει τελικά, θα τις λάβουν άλλοι και οι ίδιοι δεν μπορούν να τις επηρεάσουν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ξεκίνησε η μεταφορά του "αιώνα" στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Ξεκίνησε η μεταφορά του "αιώνα" στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης


Ξεκίνησε στις 9.28 το πρωί η υπαίθρια μεταφορά των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο νέο Μουσείο.

Το πρώτο μεταλλικό κιβώτιο που μεταφέρουν οι τρεις γερανοί περιέχει το δεύτερο λίθο της βόρειας Ζωφόρου του Παρθενώνα, βάρους 2,3 τόνων, θα το αποθέσουν στον τελευταίο όροφο του νέου Μουσείου, στη λεγόμενη αίθουσα του Παρθενώνα.

Την επιχείρηση μεταφοράς παρακολουθεί ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ο τουρκικός στρατός καταγγέλλει επιθέσεις κοντά στα ιρακινά σύνορα

Ο τουρκικός στρατός καταγγέλλει επιθέσεις κοντά στα ιρακινά σύνορα

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως στόχοι που βρίσκονταν κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους και επεσήμανε το δικαίωμά του να ανταποδώσει στα ίσα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση της έντασης στα τουρκο-ιρακινά σύνορα, καθώς η Άγκυρα αναμένει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την πραγματοποίηση ευρείας έκτασης επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ για καταδίωξη των ανταρτών του ΠΚΚ. Συγχρόνως, εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός από τις ΗΠΑ με στόχο την αναχαίτιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού Γιασάρ Μπουγίουκανιτ σε δηλώσεις του αργά το Σάββατο υπογράμμισε την "αποφασιστικότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας να συντρίψει τις δυνάμεις που στοχεύουν την σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα."

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρθεί απόφαση από το Τουρκικό Κοινοβούλιο για το αν θα δοθεί ή όχι το πράσινο φως για μια εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.

Πηγή: Kuwait News Agency




Τολμηρό σχέδιο Ντόρας για την υφαλοκρηπίδα

Τολμηρό σχέδιο Ντόρας για την υφαλοκρηπίδα


Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει μία χρόνια εκκρεμότητα της ελληνικής διπλωματίας: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Κύπρο, ώστε να «απομονωθεί» η διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία, δεδομένου ότι με την Ιταλία έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία.

Ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα δεν άγγιζε αυτό το θέμα ήταν περισσότερο ψυχολογικός. Είχε, δηλαδή, να κάνει με το δισταγμό να αναδειχτεί ότι μοναδική εξαίρεση είναι αυτή του Αιγαίου. Αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ, υπάρχει τώρα η πολιτική βούληση να επιδιωχθούν συμφωνίες, παρά τα προσκόμματα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Αγκυρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος των διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο, η οποία έχει αγνοήσει τα τουρκικά διαβήματα για την εξαίρεση του Καστελλόριζου με το επιχείρημα -το οποίο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο- ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Μέχρι το τέλος του έτους ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης θα έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λιβύη, η οποία είχε επιχειρήσει να εντάξει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της τη Γαύδο.

Παράλληλα έχει αποφασιστεί η έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν ανάλογες διαβουλεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ευαίσθητο αυτό θέμα χειρίζεται ο επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών οργανισμών κ. Φώτης Ξύδας, ο οποίος θα είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα και θα αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από το νέο έτος.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η τουρκική διπλωματία θα εκνευριστεί αν η Ελλάδα καταφέρει να διευθετήσει τις εκκρεμότητές της με τις τέσσερις παράκτιες χώρες. Κι είναι επίσης προφανές ότι η εμπειρία του κ. Ξύδα στις νομικές και τις τεχνικές πτυχές του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας θα του φανεί χρήσιμη όταν θα αναλάβει θέση υψηλής ευθύνης στα βαθιά νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή τη στιγμή ο διμερής διάλογος που διεξάγεται σε υπηρεσιακό επίπεδο είναι «παγωμένος». Ο τελευταίος γύρος (36ος) των λεγόμενων διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου πραγματοποιήθηκε στο τέλος Μαρτίου. Αλλά μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες οι συνθήκες θεωρούνται από πολλούς πρόσφορες για μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις. Η ανάφλεξη του κουρδικού δυσχεραίνει τους ελληνικούς σχεδιασμούς και θα επιβαρύνει την επίσκεψη της κυρίας Μπακογιάννη στην Αγκυρα, με αφορμή τη σύνοδο του ΟΣΕΠ, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου. Δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την προετοιμασία της πρώτης μετεκλογικής συνάντησης των πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Ερντογάν, με αφορμή τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου στα Υψαλα της Τουρκίας, που προγραμματίζεται επίσης για το τέλος του μήνα.

Αλλά η βούληση της Αθήνας για γύρισμα της σελίδας στα Ελληνοτουρκικά μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, όπως τονίζουν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι.
Ο νέος πρέσβης στην Αγκυρα κ. Φώτης Ξύδας χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Επέμεινε, άλλωστε, στην επιλογή του για το κρισιμότερο ίσως πόστο της ελληνικής διπλωματίας, παρά τα πυρά που δέχθηκε ο πρέσβης από «γνωστούς άγνωστους» κύκλους και παρά το θόρυβο γύρω από το όνομά του, που έφτασε ήδη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η επιμονή της κυρίας Μπακογιάννη στην επιλογή του κ. Ξύδα δεν έχει να κάνει μόνο με μια γενική και αόριστη εκτίμηση των δυνατοτήτων του. Συνδέεται ευθέως, όπως λένε ενημερωμένες πηγές, με το γεγονός ότι τον θεωρεί κατάλληλο να χειριστεί τη νέα εποχή, που η ίδια φιλοδοξεί να ξημερώσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ιστορία δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν όσοι παροικούν την Ιερουσαλήμ των Ελληνοτουρκικών εδώ και χρόνια.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Λύση στο Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία

Λύση στο Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ξεδιπλώνει στην «Κ» τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η χώρα μας

«Η ώρα των αποφάσεων στο θέμα των Σκοπίων έφτασε», δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Κ». Για πρώτη φορά, η υπουργός Εξωτερικών ξεδιπλώνει τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η χώρα μας στο Σκοπιανό, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα θέμα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 15 χρόνια, να κλείσει.«Ο στρουθοκαμηλισμός δεν μπορεί να είναι εξωτερική πολιτική, οφείλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο», επισημαίνει. «Οταν μιλάμε για αμοιβαία αποδεκτή λύση, εννοούμε σύνθετη ονομασία», ξεκαθαρίζει η κ. Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι η ελληνική θέση σε μια διαδικασία διαλόγου, στο πλαίσιο πάντα του ΟΗΕ, είναι μια διακριτή ονομασία, η οποία θα προσδιορίζει τη γειτονική χώρα σε σχέση με τη Μακεδονία ως γεωγραφική ενότητα. Η στρατηγική της Αθήνας εστιάζει σε πρόσκληση προς τα Σκόπια για διάλογο σε αυτή τη βάση, ενώ η υπουργός Εξωτερικών αφήνει να εννοηθεί ότι, εφόσον λυθεί το θέμα της ονομασίας, η χώρα μας θα στηρίξει τα Σκόπια σε μια μελλοντική προοπτική σταθερότητας και ασφάλειας, ουσιαστικά στη νατοϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, όπως ξεκάθαρα δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της παρέχεται για να λυθούν εκκρεμότητες που πλήττουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά πως η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ότι «το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα» γίνεται αντιληπτή από εταίρους και συμμάχους, ενώ, στο εσωτερικό, η πολιτική ωριμότητα και ευθύνη θα υπερισχύσουν.

Εφθασε η ώρα να «κλείσουμε» οριστικά το θέμα

— Το τελευταίο διάστημα σε προτεραιότητα από τα θέματα της ατζέντας του υπουργείου Εξωτερικών αναδεικνύεται το ζήτημα των Σκοπίων. Γιατί η συγκεκριμένη περίοδος είναι κρίσιμη και ανεβαίνουν οι τόνοι σ’ αυτό το θέμα;

— Οι τόνοι δεν ανεβαίνουν με την έννοια ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν άφησε να γίνει το θέμα αυτό κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου –και δεν θα γίνει και τώρα– αντικείμενο εσωτερικής κομματικής διαμάχης. Δεν προσδοκούμε σε πολιτικό, κομματικό ή άλλο όφελος από τη συζήτηση του Σκοπιανού. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου τα Σκόπια ενδεχομένως μπορούν να λάβουν πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Είναι η ώρα των αποφάσεων. Και εδώ έρχεται η Ελλάδα και λέει κάτι πάρα πολύ απλό, χωρίς συναισθηματισμούς, απολύτως νηφάλια και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. Λέμε ότι αυτή η Συμμαχία, για να μπορέσει πραγματικά να είναι αποτελεσματική και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, την πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας σ’ αυτή την περιοχή, πρέπει να βασίζεται επάνω σε σταθερές βάσεις. Δεν μπορούμε τα προβλήματα στα Βαλκάνια, σε εποχές που ακόμα έχουμε ανοιχτές πληγές, όπως είναι η Βοσνία και κυρίως το Κόσοβο, να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί. Είναι η ώρα να τα λύσουμε. Είναι πάρα πολύ απλό: έχουμε αναλάβει και οι δύο χώρες, και τα Σκόπια και εμείς, την υποχρέωση να επιλύσουμε το θέμα της ονομασίας. Οφείλουμε λοιπόν να το κάνουμε.

Ανοικτό εδώ και 15 χρόνια

— Η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για την γειτονική χώρα είναι, για την κυβέρνηση Καραμανλή και για εσάς προσωπικά, ευκαιρία για να κλείσει το θέμα; Είστε αποφασισμένη να αξιοποιήσετε αυτή τη διαδικασία για να το τελειώσετε, να φύγει από την ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών;

— Ακριβώς. Ο στόχος μας είναι ένα θέμα το οποίο χρονίζει εδώ και 15 χρόνια, ένα θέμα, το οποίο δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά δηλητηριάζει και γενικότερα την περιοχή, να κλείσει. Εμείς λέμε στους Σκοπιανούς: «ελάτε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας». Δεσμεύτηκατε η Ελλάδα ότι θα στηρίξει τα Σκόπια, το έπραξε. Είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην περιοχή, έχουμε δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Είμαστε σε θέση να στηρίξουμε τα Σκόπια πολιτικά και οικονομικά σε θεσμικό και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Επιθυμούμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Δημοκρατία αυτή. Το θέμα μας είναι η επίσημη δέσμευση την οποία έχουν αναλάβει. Εχουν αναλάβει τη δέσμευση να συμβάλουν στη διαπραγμάτευση που γίνεται υπό τον ΟΗΕ και με τον κ. Νίμιτς, έτσι ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Λέω ευθέως: κοινά αποδεκτή λύση σημαίνει ότι ούτε οι Σκοπιανοί, ούτε εμείς, θα μείνουμε στο σημείο εκκίνησης. Τους καλώ λοιπόν και μέσω αυτής της συνεντεύξεως να προχωρήσουμε και να καταλήξουμε σε αυτή τη λύση, γιατί είναι προς όφελος κυρίως των Σκοπίων, τα οποία θα έχουν αφήσει πίσω τους το χθες και θα μπορούν δυναμικά να μπουν στο αύριο.

Συναινετική λύση

— Στην ομιλία σας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων αναφερθήκατε σε λύση με σύνθετη ονομασία. Σε τέτοια λύση πάμε; Και αν ναι, απαιτείται σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών για να ληφθεί σχετική απόφαση;

— Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή. Αλλά όταν μιλάω για αμοιβαία αποδεκτή λύση, σας απαντώ ευθέως ότι, ναι, εννοώ σύνθετη ονομασία. Είναι ακριβώς η συνέχεια της λογικής που σας ανάπτυξα πριν, ότι εάν ο καθένας μείνει στη θέση του, δεν θα βρεθεί ποτέ λύση.

— Πώς εννοείτε τη σύνθετη ονομασία, τι είναι εκ των προτέρων απορριπτέο για την ελληνική πλευρά;

— Το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» βεβαίως δεν μπορεί να ισχύσει, εννοείται. Είναι η εκκίνηση της πλευράς των Σκοπίων. Η δική μας εκκίνηση ήταν να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να ακολουθήσει τη λογική μιας διακριτής ονομασίας. Η συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί να μπερδεύεται με την υπόλοιπη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, με την ελληνική Μακεδονία ή το τμήμα της περιοχής αυτής που ανήκει στη Βουλγαρία.

— Με τη γεωγραφική ενότητα.

— Και με τις αλυτρωτικές λογικές, οι οποίες είναι λογικές του χθες. Αλυτρωτικές προπαγάνδες αυτού του είδους έχουν κράτη τα οποία ενδεχομένως νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία όμως ξεπεράσαμε πριν από πάρα πολλά χρόνια. Αυτό που προσφέρεται σήμερα στα Σκόπια είναι το αύριο. Ενα αύριο το οποίο είναι ελπιδοφόρο. Για την δημοκρατία, την ασφάλεια, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία. Αυτή είναι ουσιαστικά η πρόταση της Ελλάδος. Και εύχομαι να το αντιληφθούνε στη Σκοπιανή πλευρά εξίσου θετικά με τον τρόπο με τον οποίο στέλνουμε αυτό το μήνυμα.

— Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να φτάσει στα άκρα, να αξιοποιήσει μέχρι τέλους την προοπτική ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όλα τα μέσα, κάθε δυνατότητα που της παρέχεται;

— Ναι. Η απάντηση είναι ναι. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι προϋπόθεση η καλή γειτνίαση και η επίλυση των προβλημάτων για τη συμμετοχή σε μία Συμμαχία.

— Και η συναινετική λύση στο θέμα της ονομασίας εντάσσεται στη λογική της καλής γειτνίασης;

— Της καλής γειτνίασης. Διότι αυτό από μόνο του απαντάει και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα προπαγάνδας, αλυτρωτικών λογικών κ.λπ. Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, οφείλουμε να τον σπάσουμε. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν μπορεί να είναι εξωτερική πολιτική. Εφτασε η στιγμή όλοι να κάνουμε εκείνα τα βήματα τα οποία απαιτούνται για να βρεθούμε μαζί σε ένα καλύτερο αύριο.

— Οι ξένοι συνομιλητές μας, έχουν αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσει αυτό το θέμα, να επιλυθεί; Αναμένετε κλιμάκωση των πιέσεων για να συναινέσουμε σε ένταξη χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας;

— Ακούστε, αναμένω ότι θα υπάρχουν εταίροι οι οποίοι θα κατανοήσουν τη θέση της Ελλάδος και άλλοι που θα δυσκολευθούν. Θα υπάρξουν τοποθετήσεις εκατέρωθεν από διάφορες πλευρές. Με σεβασμό ακούω όλες τις απόψεις. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο η Ελλάς πιστεύει ότι πρέπει να λυθεί και πρέπει να λυθεί τώρα. Πιστεύω ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην κατανόηση και στην αλληλεγγύη εταίρων και συμμάχων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι δεν βγαίνει μια κυβέρνηση να κάνει μια τέτοια ρητή δήλωση, αν δεν είναι βαθύτατα αποφασισμένη.

Περιμένουμε τον κ. Νίμιτς

— Υπάρχουν ενδείξεις για το πώς πρόκειται να κινηθεί στο προσεχές διάστημα ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Νίμιτς;

— Ξέρουμε ότι ο κ. Νίμιτς έχει επαφές, θα συνεχίσει τις επαφές του. Κάποια στιγμή θα υπάρξουν και συναντήσεις των δύο πρέσβεων-διαπραγματευτών. Εμείς είμαστε έτοιμοι για μια πρόταση, η οποία να είναι εποικοδομητική και προς την σωστή κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης.

— Υπάρχει ενδεχόμενο αναβάθμισης του επιπέδου των συνομιλιών;

— Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση. Εάν το προτείνει ο κ. Νίμιτς, στο πλαίσιο πάντα της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ, εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε θετική πρόταση που θα οδηγήσει στην επίλυση του θέματος.

Στήριξη από τα κόμματα

— Εκτιμάτε ότι υπάρχει κίνδυνος, εφόσον προκύψει μια διαδικασία και επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αυτή να μην περάσει από τη Βουλή λόγω της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας ή της πίεσης που ασκείται από την παρουσία του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη στη Βουλή;

— Εκτιμώ ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος έχει ωριμότητα, αίσθηση χρέους και ευθύνης. Τουλάχιστον οι επαφές που είχα μέχρι τώρα και η εμπειρία από τη συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και με τους αρμόδιους εκπροσώπους για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι εξαιρετικά θετική. Διαψεύδει όλους αυτούς οι οποίοι ευκόλως απαξιώνουν τους πολιτικούς της χώρας.

— Η ανώδυνη λύση για την κυβέρνηση θα ήταν να παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες, να επικαλεστεί την ενδιάμεση συμφωνία, να συναινέσει σε ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM και να παραταθεί η εκκρεμότητα. Γιατί δεν πήγατε σε αυτή την κατεύθυνση;

— Οι πολιτικά ανώδυνες λύσεις δεν είναι και εθνικά επωφελείς. Ο στρουθοκαμηλισμός έχει πάντοτε κόστος, όπως επίσης έχει κόστος η πολιτική δειλία. Αλλωστε η συμπεριφορά του κ. Κερίμ στην γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποδεικνύει πώς τα Σκόπια χρησιμοποιούν το FYROM στα διεθνή φόρα.

— Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναμένετε στήριξη στη λύση της σύνθετης ονομασίας;

— Ναι αναμένω.

— Η πολιτική διαχείριση του θέματος αυτού σας φοβίζει καθόλου; Είναι ένα θέμα που σφράγισε την κυβέρνηση του πατέρα σας.

— Θα σας πω κάτι, το οποίο δεν θα ήθελα να το εκλάβετε ως μεγαλοστομία. Οταν ορκίζεται κανείς σε μια καίρια και υπεύθυνη πολιτική θέση, ένα πράγμα δεν μπορεί να κάνει ποτέ. Να βάλει το οποιοδήποτε προσωπικό ή κομματικό όφελος πάνω από το εθνικό. Και η κυβέρνηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας έχει αυτή τη συνείδηση.

Συμβίωση στο Κόσοβο – Διάλογος με Τουρκία

— Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στο θέμα του Κοσόβου;

— Είναι άλλος ένας λόγος για να επιλύσουμε τα θέματα τα οποία έχουμε σε εκκρεμότητα στην περιοχή. Το Κόσοβο είναι ένα δύσκολο θέμα, θα απαιτήσει υπεράνω όλων ενότητα της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό θέμα και είναι μύθος να πιστεύουμε ότι θα λυθεί από τρίτους. Εμείς έχουμε πει ότι η λύση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ταπείνωση καμιά από τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό και χρειάζεται πάντοτε από τη μια ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες των προβλημάτων και η αποφασιστικότητα από την άλλη μεριά, για να μπορέσουμε να το λύσουμε. Η δική μου αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή είναι ότι αποτελεί μονόδρομο η συμβίωση διαφορετικών εθνοτήτων, διαφορετικών θρησκειών, διαφορετικών πολιτιστικών καταβολών. Υπάρχουν άλλες λογικές, οι οποίες απλώς εμένα δεν με εκφράζουν. Η συμβίωση αυτή είναι εφικτή κάτω από τη μεγάλη ευρωπαϊκή ομπρέλα. Με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και ταυτόχρονα τη δημοκρατική εγγύηση που προσφέρει η ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτός είναι ο στόχος, αυτό δεν είναι καρότο, είναι όραμα. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά, θα έχουμε πισωγυρίσματα, θα έχουμε και κακές μέρες αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το όραμα.

— Στα ελληνοτουρκικά μεσολάβησε μια περίοδος αδράνειας λόγω των εκλογών που είχαμε και σε Τουρκία και σε Ελλάδα. Να αναμένουμε προσεχώς εξελίξεις, κινητικότητα εκ νέου στις διμερείς επαφές;

— Ακούστε. Εμείς περιμένουμε την επίσκεψη του κ. Μπαμπατσάν στην Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία και τώρα που τον είδα στη Νέα Υόρκη να του επαναλάβω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Επιθυμούμε εμβάθυνση του διαλόγου με την Τουρκία. Επιθυμούμε να κάνουμε βήματα προς τα μπρος. Βεβαίως χρειάζονται δύο, δεν γίνονται από έναν αυτά. Εξακολουθώ και βλέπω ότι το 2008 προφέρει και για τις δύο χώρες ένα παράθυρο ευκαιρίας, με δύο νέες ισχυρές κυβερνήσεις, με νωπή λαϊκή εντολή. Βεβαίως δεν υποτιμώ τα προβλήματα που ο καθένας μπορεί να έχει ούτε την ιεράρχηση την ατζέντας την οποία έχει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύω ότι η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία, το επιθυμεί και η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτό θα μεταφραστεί σε εκείνες τις αλλαγές και σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες.

Στροφή της κυβέρνησης στον κεντρώο χώρο

— Κυρία υπουργέ, πώς αποτιμάτε τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης;

— H Νέα Δημοκρατία έλαβε μία καθαρή εντολή και την εκτίμησε σωστά. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε βεβαίως περίοδο χάριτος, γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε μία αυξημένη ευθύνη στο σύνολο του πολιτικού συστήματος αυτήν τη στιγμή. Σε μία περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η μόνη σταθερή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη είναι η Νέα Δημοκρατία. Ευχόμαστε βεβαίως το ταχύτερο δυνατό το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει την κρίση του, διότι κακά τα ψέματα η ισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι απολύτως απαραίτητη. Και μία δυνατή κυβέρνηση χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση. Αλλά από εκεί και πέρα πιστεύω ότι ξεκινήσαμε καλά και κυρίως ξεκινήσαμε γρήγορα.

— Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί ευκαιρία ή ρίσκο για την κυβερνητική παράταξη;

— Δεν συμμερίζομαι αυτή τη λογική. Θεωρώ κοντόφθαλμη την προσέγγιση που λέει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι τυχερή γιατί δεν έχει αντιπολίτευση. Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι πώς οι πολιτικές δυνάμεις τοποθετούνται στα μεγάλα θέματα σε έναν ευρύτερο πολιτικό ορίζοντα, με τι θέσεις, με τι προτάσεις και πόσο ισχυρά μπορούν να τις υπερασπιστούν. Παραδείγματος χάρη στο μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει συνομιλητή. Χρειάζεται συνομιλητές όχι μόνο στο επίπεδο κοινωνικών εταίρων, αλλά και στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων. Είναι άλλωστε ένα θέμα το οποίο θα κρίνει και το επίπεδο ευθύνης των ίδιων των πολιτικών δυνάμεων. Σε καθαρά πολιτική ανάλυση πιστεύω ότι αυτή η ονομαζόμενη «στροφή προς τα αριστερά», ο συναγωνισμός των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ στην αριστερή πλειοδοσία, αφήνει ελεύθερο σε επίπεδο κοινωνίας ένα κρίσιμο χώρο στη Νέα Δημοκρατία. Αυτόν το χώρο κατά την άποψή μου εμείς φερέγγυα, αξιόπιστα μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε. Και αυτός είναι και ο φυσικός μας σύμμαχος. Ο φυσικός σύμμαχος για τη Νέα Δημοκρατία είναι εκείνες οι κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν να πάνε τη χώρα προ τα μπρος, οι οποίες επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από το καβούκι της και να απελευθερώνει τις δυνάμεις της, οι οποίες δεν αντιδρούν με φοβικά ένστικτα στο στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας. Δυνάμεις στην Ελλάδα οι οποίες υπάρχουν και εμείς πρέπει να τις εμπιστευτούμε, ασχέτως τι έχουν ψηφίσει στο παρελθόν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τουρκία. Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε χωριό στο βόρειο Ιράκ

Τουρκία. Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε χωριό στο βόρειο Ιράκ

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε χωριό στο βόρειο Ιράκ, αργά το βράδυ το Σαββάτου, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Οι ίδιοι επισήμαναν ότι οι οβίδες έπληξαν το χωριό Νεζντόρ, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, στην επαρχία Νταχούκ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει τη συνοριακή αυτή περιοχή. Ομως η χθεσινοβραδινή επιχείρηση πραγματοποιείται πριν η τουρκική κυβέρνηση ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον των μαχητών του ΡΡΚ που δρουν στα βουνά του βόρειου Ιράκ.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ισραήλ - Συρία. Στόχο πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή είχε η ισραηλινή επιδρομή στη Συρία, αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ.

Ισραήλ - Συρία. Στόχο πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή είχε η ισραηλινή επιδρομή στη Συρία, αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ.

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον της Συρίας στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε στόχο εργοστάσιο, στο οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας στο στάδιο της κατασκευής του, στα πρότυπα των βορειοκορεατικών, αποκαλύπτουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς στην ηλεκτρονική τους σελίδα.

Επικαλούμενη αμερικανούς και ξένους αξιωματούχους που έχουν πρόσβαση σε αναφορές μυστικών υπηρεσιών, η εφημερίδα τονίζει πως το Ισραήλ πραγματοίησε την επιδρομή αυτή στις 6 Σεπτεμβρίου για να δείξει την αποφασίστηκότητά του να εξαρθρώσει κάθε πυρηνικό σχέδιο της γειτονικής του χώρας.

Οι ΝΥΤ επισημαίνουν πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι διχασμένη στο θέμα αυτό αφού ορισμένοι θεωρούν την κίνηση του Ισραήλ πρόωρη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εργοστάσιο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και θα περάσουν χρόνια μέχρι να μπορέσουν οι Σύροι να το χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή βομβών.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Με στόχο τις βάσεις

ΤΟΥΡΚΙΑ: Με στόχο τις βάσεις

Τεσσεράμισι χρόνια από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, και η χώρα μεταβάλλεται πάλι σε πεδίο επίλυσης εσωτερικών προβλημάτων άλλων χωρών. Η Τουρκία να συγκεντρώσει τα στρατεύματά της στα βόρεια σύνορα της κατεχόμενης χώρας, κάνοντας ασφυκτικότερο το συνωστισμό εισβολέων που τη διαμελίζει, καθώς η κυβέρνηση Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκει άλλο τρόπο να απαντήσει στην ένοπλη δράση του κουρδικού αντάρτικου στις νοτιοανατολικές της εσχατιές.

Οι 30 τούρκοι στρατιώτες και πολίτες που σκοτώθηκαν από αντάρτες του ΡΚΚ, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ήταν ο καταλύτης στην Αγκυρα, που οδήγησαν στην έκτακτη σύσκεψη του Ανώτατου Αντιτρομοκρατικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του τούρκου πρωθυπουργού και στην απόφαση να ζητηθεί από την Εθνοσυνέλευση η έγκριση της στρατιωτικής εισβολής.

Το ΡΚΚ και οι Αρμένιοι

Η ανησυχία από την εντεινόμενη δράση του ΡΚΚ ενισχύθηκε και από τη συγκυρία της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής. Αυτό διευκόλυνε την τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ετσι, οι πολιτικές προϋποθέσεις υπάρχουν κι απομένει το διαδικαστικό μέρος, που θα ολοκληρωθεί με την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η στρατιωτική εισβολή δεν αποκτά ημερομηνία αλλά δυνατότητα διεκπεραίωσης. Διότι, όπως διευκρινίζεται, θα μπορεί να γίνει οποτεδήποτε εντός του επόμενου έτους. Επιπλέον, η τουρκική διπλωματία δεν παραλείπει να τονίσει μια λεπτομέρεια: η προοπτική εισβολής αποτελεί ένα μόνο μέτρο. Αυτό δίνει την ευκαιρία υπαναχώρησης από τη σημερινή επιθετική πολιτική της Αγκυρας και δεν περνά απαρατήρητο ούτε στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μερίδα του τουρκικού τύπου επισημαίνει ότι «μπορεί η ρητορική μιας εισβολής να είναι ελκυστική για δημόσια κατανάλωση, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα» και υποδεικνύει τη λήψη οικονομικών μέτρων που τα θεωρεί αποτελεσματικότερα.

Ομως υπάρχει και μια σημαντική διαρροή, που αναφέρει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει ό,τι έκαναν και οι ΗΠΑ οργανώνοντας την εισβολή τους στο Ιράκ.

Δημοσιοποιώντας έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για τη δράση, τη χρηματοδότηση και τα σχέδια του ΡΚΚ το 2008, η τουρκική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι εφόσον η απειλή εκπορεύεται από ιρακινό έδαφος, η εισβολή δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων εκεί.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλεί σοκ και δέος στην Ουάσιγκτον που αντιλαμβάνεται πόσο θα δυσκολέψει η κατάσταση στο ιρακινό μέτωπο, πυροδοτώντας έναν άλλο ατέρμονα πόλεμο στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και διευκολύνοντας την ιρανική διείσδυση επί ιρακινού εδάφους - ήδη η Τεχεράνη διεξάγει το δικό της, χαμηλής έντασης, πόλεμο κατά των ιρακινών Κούρδων.

Το σχόλιο Ερντογάν

Ολα αυτά διαφοροποιούν τη σημερινή κατάσταση από εκείνη του 1983-1997, όταν η Τουρκία είχε εισβάλει στο Ιράκ κυνηγώντας αντάρτες του ΡΚΚ. «Μπήκαμε 24 φορές στο Βόρειο Ιράκ, αλλά δεν καταφέραμε τίποτε» είπε ο Ερντογάν σε ένα αναπάντεχο σχόλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα κάτι νέο σκαρώνει, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για μόνιμες βάσεις.

Νέα χαρτιά παίζουν και οι ΗΠΑ, καθώς στα ψιλά της ειδησεογραφίας αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον διαφωνεί με την εισβολή «αλλά όχι με την ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας κοντά στο ιρακινό Κουρδιστάν».

Επίσης, οι σιωπηλές παραιτήσεις, την περασμένη εβδομάδα, του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το Κουρδικό στρατηγού Τζόζεφ Ράλστον, και του τούρκου συνομιλητή του στρατηγού Εντίπ Μπασέρ, λίγους μήνες νωρίτερα, και η μη αντικατάστασή τους, θεωρείται ένδειξη ότι η διαχείριση του καυτού αυτού θέματος περνά πλέον αποκλειστικά στα χέρια των διπλωματών. Ετσι, για να επιβεβαιωθεί η περίφημη ρήση του Κλεμανσό ότι ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους στρατηγούς. Ιδιαίτερα ο πόλεμος στο Ιράκ, τη χώρα που καλείται πάλι να πληρώσει για ξένα αδιέξοδα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ