Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Ελπιδοφόρα η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Ελπιδοφόρα η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ παρουσιάζουν οι πυρκαγιές στο νομό Ηλείας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι αν συμβάλλουν και οι καιρικές συνθήκες, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Οι περιοχές που παρουσιάζουν ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι στον άξονα Ολυμπίας, Λάλα, Πέρσενας και Θεισόας, Ροβιάς, Ανδρίτσαινας, Νέα Θιγαλείας.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο Μάτεσι Ηλείας, όπου η πυρκαγιά απειλεί να περάσει τον Αλφειό ποταμό, καθώς και στον Ταΰγετο που η πυρκαγιά μαίνεται σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατο έδαφος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συγκεκριμένη πυρκαγιά εντοπίζεται στα όρια των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας, στην κορυφογραμμή. Σταθερή ως προς την εξάπλωσή της είναι και η πυρκαγιά της Μεγαλόπολης που δεν έχει ενιαία μέτωπα, αλλά εκτείνεται σε μεγάλη περίμετρο και δύσβατο έδαφος.

Ύφεση παρουσιάζει η πυρκαγιά στον Πάρνωνα, ενώ στην Εύβοια είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Μίστρο και σταθερή στη Σέτα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στον Αλίαρτο και στο Καναλάκι Βοιωτίας, στο Ανήλιο Μετσόβου Ιωαννίνων και στο Γραμματικό Αττικής.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκδηλώθηκαν συνολικά 36 πυρκαγιές. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις συμμετείχαν συνολικά 9 αεροπλάνα και 24 ελικόπτερα που έχουν φτάσει για συνδρομή από άλλες χώρες. Επίσης Κύπριοι, Γάλλοι, Ισραηλινοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ούγγροι και Ιταλοί δασοπυροσβέστες συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στον Πάρνωνα, στην Εύβοια και στην Ηλεία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης επικινδυνότητας, για αύριο (Τετάρτη) προβλέπεται πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου με δείκτη 4 στη Σάμο, Χίο, Λέσβο, Εύβοια, Αττική, Ηράκλειο και Λασίθι.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Λύπη» εκφράζει το υπ. Παιδείας για τα λανθασμένα στοιχεία

«Λύπη» εκφράζει το υπ. Παιδείας για τα λανθασμένα στοιχεία

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, ανακοίνωσε απόψε, σχετικά με τα λανθασμένα στοιχεία υποψηφίων των φετινών εισαγωγικών εξετάσεων που έστειλε το ΓΕΕΘΑ στο υπουργείο Παιδείας:

«Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία των δοκιμασιών των υποψηφίων, οι λεγόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είχε αποστείλει προς το υπουργείο Παιδείας το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ήταν εσφαλμένα. Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εκφράζει τη λύπη του για το πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται όχι από δική του υπαιτιότητα, το οποίο όμως καλείται, ως εκ του ρόλου του να διαχειρισθεί. Μετά από κατεπείγον σήμα του υπουργείου Παιδείας προς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, απεστάλησαν νέα στοιχεία, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας, από τις υπηρεσίες μας. Από μια πρώτη δειγματοληπτική επεξεργασία, διαπιστώθηκαν κάποιες αλλαγές στις κατατάξεις των υποψηφίων, οι οποίες αφορούν περίπου 300 υποψηφίους σε σύνολο 65.946 επιτυχόντων. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να υπάρξει μια δίκαιη και έντιμη αντιμετώπιση των υποψηφίων με βάση τις προτιμήσεις και τις επιδόσεις τους. Προς το σκοπό αυτό, θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η νέα επεξεργασία των στοιχείων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι έχουμε νέα αποτελέσματα και ότι οι υποψήφιοι που έχουνε δει σε ποια σχολή περνάνε ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να δούνε ότι έχουν περάσει σε κάποια άλλη σχολή, ο γενικός γραμματέας απάντησε: «Αυτό, αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό υποψηφίων, σας έδωσα ήδη τα στοιχεία, 300 στους 65.946 και αυτό είναι αναπόφευκτο να γίνει, εφόσον τα πρώτα στοιχεία τα οποία μας δόθηκαν για τις δοκιμασίες ήταν λανθασμένα και τώρα επεξεργαζόμαστε τα πραγματικά».

Σε ερώτηση αν αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι πάμε για νέα αποτελέσματα ο κ. Καραμάνος απάντησε :» Νέα αποτελέσματα όχι στο σύνολο τους, διότι μην περιμένετε να επηρεαστεί το σύνολο των τμημάτων Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αλλά ένα μικρό ποσοστό».

Σε ερώτηση αν κάποιοι υποψήφιοι φύγουν από τις στρατιωτικές σχολές και πάνε κάπου αλλού και σε μια σχολή που ήδη έχει συμπληρώσει τον αριθμό, τι θα γίνει θα εισαχθούν ως υπεράριθμοι ή θα πάνε σε άλλη σχολή, ο γενικός γραμματέας απάντησε: «Γι αυτά θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις. Επηρεάζονται και άλλοι από τις αλλαγές οι οποίες θα γίνουν συνολικά. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως θα μείνει ως έχει».

Σε ερώτηση πόσο θα διαρκέσει η νέα διαδικασία ο κ. Καραμάνος είπε: «Εγώ νομίζω ότι σε δύο ημέρες το πολύ θα είμαστε έτοιμοι».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τουλάχιστον 300 υποψήφιους επηρεάζει το σφάλμα στα αποτελέσματα των Πανελληνίων

Τουλάχιστον 300 υποψήφιους επηρεάζει το σφάλμα στα αποτελέσματα των Πανελληνίων

Την κατάταξη περίπου 300 υποψηφίων επηρεάζει το σφάλμα που παρουσιάστηκε στα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων, εκτιμά το υπουργείο Παιδείας. Για τους υποψηφίους αυτούς αναμένεται έκδοση νέων αποτελεσμάτων «σε περίπου δύο ημέρες».

Οι υποψήφιοι αυτοί εισάγονται σε ιδρύματα διαφορετικά από αυτά τα οποία πληροφορήθηκαν τη Δευτέρα, λόγω «μηχανογραφικού σφάλματος» του ΓΕΕΘΑ στα αποτελέσματα των ψυχομετρικών τεστ και τις δοκιμασίες ικανότητας των Πανελληνίων για τις σχολές των Ενόπλεων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Ο αριθμός αυτός προκύπτει από μια πρώτη δειγματοληπτική επεξεργασία, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Διευκρίνισε ότι «δεν θα επηρεαστεί το σύνολο των τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αλλά ένα μικρό ποσοστό».

Τα νέα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ υφίστανται επεξεργασία στο υπουργείο και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν «το ταχύτερο δυνατό». «Νομίζω ότι σε δύο ημέρες το πολύ θα είμαστε έτοιμοι», είπε.

«Στόχος του Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να υπάρξει μια δίκαιη και έντιμη αντιμετώπιση των υποψηφίων με βάση τις προτιμήσεις και τις επιδόσεις τους. Προς το σκοπό αυτό, θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η νέα επεξεργασία των στοιχείων η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Ο γενικός γραμματέας δήλωσε πως, απ' ό,τι γνωρίζει, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το σφάλμα δεν έχει ολοκληρωθεί. «Πιστεύω ότι όταν φτάσουν σε ένα πόρισμα να μας ενημερώσουν και μας να το γνωρίζουμε και ιδιαίτερα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον», δήλωσε.

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

Για «πρωτοφανές και χωρίς προηγούμενο επίτευγμα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος «σε αυτό που κατάφεραν τα υπουργεία Παιδείας και Αμυνας, να δώσουν λάθος βάσεις, το οποίο μόνο θλίψη προκαλεί και ιδίως σε αυτά τα νέα παιδιά».

«Τουλάχιστον προσφέρει, σε όσους από αυτούς ως επιστήμονες στελεχώσουν το ελληνικό κράτος, το παράδειγμα πως δεν πρέπει να λειτουργούν αν βρεθούν σε επιτελικές θέσεις στα υπουργεία Αμυνας και Παιδείας» κατέληξε.

Πηγή: in.gr


Ο Μπους συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο

Ο Μπους συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Στάντζελ, ο Μπους "επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια δυνατή σχέση με τον εταίρο και σύμμαχό μας."

Ο Μπους πραγματοποίησε το τηλεφώνημα από τη Νεβάδα, όπου και θα μιλήσει στο συνέδριο των Αμερικανών βετεράνων σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Πηγή: Ynet News

Επιφυλακή με... κενά στο Σέιχ Σου

Επιφυλακή με... κενά στο Σέιχ Σου

Με ενισχυμένες περιπολίες σε δασικές περιοχές που βρίσκονται τα βόρεια σύνορά μας, σε πνεύμονες πρασίνου όπως το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική θωρακίζεται η Μακεδονία.

Από τη μια ο τεράστιος αριθμός των πυρκαγιών και από την άλλη η ασύμμετρη απειλή που ομολογήθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη έχουν φέρει τα σώματα ασφαλείας αλλά και τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή φύλαξης των δασικών εκτάσεων. Ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας που χτες συμμετείχε σε μια σειρά συσκέψεων με φορείς έλεγε στη "Μ" ότι "ακόμη και αστυνομικοί που εργάζονται στα γραφεία από την Κυριακή βρίσκονται έξω για να ενισχύσουμε τις περιπολίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κι εμείς, αφού όλα δείχνουν ότι αυτό που έγινε είναι κάτι οργανωμένο. Είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή και ετοιμότητα".

Μια αυτοψία που διενήργησε χτες η "Μ" στο Σέιχ Σου επιβεβαίωσε την ετοιμότητα. Οι είσοδοι του δάσους έχουν αποκλεισθεί από την αστυνομία και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις επιτρέπεται η είσοδος πολιτών σε αυτό, αφού προηγουμένως φυσικά καταθέσουν τα στοιχεία τους στους αστυνομικούς. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με αυτοκίνητα αλλά και μοτοσικλέτες περιπολούσαν μέσα στους δασικούς δρόμους του Σέιχ Σου.

Στη μάχη των περιπολιών εννοείται ότι βρίσκονται και οι πυροσβέστες, οι δασικοί υπάλληλοι αλλά και η εθελοντική ομάδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η αυτοψία της "Μ" στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε και... τρύπες. Με τον φωτορεπόρτερ Νώντα Στυλιανίδη καταφέραμε και μπήκαμε στο δάσος από κεντρικότατο σημείο (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε ποιο είναι αυτό) χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί και χωρίς στη συνέχεια να μας σταματήσει κανείς, παρότι διασχίσαμε δεκάδες μέτρα μέσα στο δάσος. Παρότι λοιπόν η παρουσία της αστυνομίας είναι καταλυτική σε κάποια σημεία, δυστυχώς σε κάποια άλλα ουδείς θα βρεθεί να σταματήσει τους επίδοξους εμπρηστές.

Ακόμη, η προσπάθεια που έγινε από το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τους άλλους δήμους για συλλογή των σκουπιδιών, δυστυχώς σταμάτησε μόνο στο ύψος της περιφερειακής, ενώ μέσα στο δάσος τα σκουπίδια... ζουν και βασιλεύουν και προφανώς μπορούν όπως βρίσκονται σε στοίβες να γίνουν εύκολο προσάναμμα στα χέρια των εμπρηστών. Σημειωτέον, τα σκουπίδια βρίσκονται πάνω στους κεντρικούς δρόμους και σε σημεία που υποτίθεται ότι παραδοσιακά φυλάσσονται.

"Χτενίζουν"το Σέιχ Σου

Άμεση είναι η κινητοποίηση του δήμου Αγίου Παύλου λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, υπό το φόβο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου. Από το απόγευμα της Κυριακής το δημαρχείο παραμένει ανοιχτό επί 24ώρου βάσεως, ενώ η δημοτική αρχή συγκάλεσε εκτάκτως δημοτικό συμβούλιο, για να ενημερωθούν όλες οι παρατάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν σε περίπτωση πιθανής πυρκαγιάς. Την ίδια στιγμή ομάδες περιφρούρησης του δήμου τεσσάρων ατόμων χτενίζουν το δάσος του Σέιχ Σου, ψάχνοντας ακόμη και για στουπιά και εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ στο κάλεσμα του δήμου για βοήθεια ανταποκρίθηκαν εθελοντικά περισσότερα από 130 άτομα. Μάλιστα χθες ο δήμαρχος Νίκος Βαρσάμης επισκέφθηκε το μπλόκο της αστυνομίας, στον κόμβο του Κ7 του περιφερειακού, η οποία έχει αναλάβει την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη ενδεχόμενης πυρκαγιάς βρίσκεται και ο δήμος Πολίχνης. Παράλληλα έχει θέσει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών του νομού Θεσσαλονίκης όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματά του. "Σε μία έκταση 7.500 στρεμμάτων με πολλά ανοιχτά προβλήματα, που πληγώνουν το περιβάλλον, και με ανύπαρκτους οικονομικούς πόρους καταφέραμε μέσα σε διάστημα επτά μηνών να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αποψιλώσαμε και καθαρίσαμε 200 στρέμματα ιδιωτικών και κοινόχρηστων χώρων και περιφρουρούμε με περιπολίες 1.500 στρέμματα δασυλλίων και 680 στρέμματα του στρατοπέδου Καρατάσιου, πληρώνοντας 220.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση ήταν μόλις 3.000 ευρώ. Αυτό βέβαια δεν είναι επί του παρόντος να το σχολιάσουμε, τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα κατακαίει την Ελλάδα", τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Θεοδωρίδης.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

O στρατός δεν παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Γκιούλ

O στρατός δεν παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Γκιούλ

Εν αντιθέσει με προηγούμενες ορκωμοσίες, η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν παρευρέθηκαν στην ορκωμοσία του Αμπνουλάχ Γκιούλ ως του νέου Προέδρου της χώρας.

Ο στρατός είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τον Γκιούλ και το κυβερνών κόμμα πως έχουν μυστική Ισλαμική ατζέντα. Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιντ δήλωσε χθες πως "κέντρα κακού" θέλουν να υποβαθμίσουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός έχει απομακρύνει 4 Κυβερνήσεις από το 1960.

Πηγή: Radio New Zealand

Όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση στην Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία

Όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση στην Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία

Όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση στην Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία. Για βιβλική καταστροφή και οργανωμένο σχέδιο έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Φαλαισίας, Γιάννης Φουσέκης. Ήδη τα πρώτα δέκα λυόμενα σπίτια τοποθετήθηκαν στην περιοχή του Δήμου Φαλαισίας εκ των οποίων τα επτά στην Ποταμιά. Υπό έλεγχο είναι η φωτιά σε Κάνδαλο και Μανθυρέα Τεγέας, όπου τα χωριά αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης νερού.

Όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεχίζουν την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών. Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες που επλήγησαν. Εν τω μεταξύ ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, περιόδευσε και συνομίλησε με πυρόπληκτους κατοίκους της Πελοποννήσου και προήδρευσε δύο συσκέψεων στο αστυνομικό τμήμα Μεγαλόπολης και στο αστυνομικό τμήμα Μελιγαλά όπου αποφασίστηκε ότι θα ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία η οποία θα είναι έντονη, συνεχής και ουσιαστική.

Πριν από λίγο σε συνέντευξη που έδωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου υποστράτηγος, κ. Χρήστος Μακρής, ανακοίνωσε ότι ενισχύθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες και το προσωπικό είναι δίπλα στους πληγέντες νυχθημερόν.

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, από σήμερα και ύστερα από σύσκεψη που έγινε στην Αθηνά υπό τον πρωθυπουργό, οι αστυνομικές υπηρεσίες στην Πελοπόννησο ενισχύθηκαν με 194 αξιωματικούς, δόκιμους υπαστυνόμους, συνοριοφύλακες, λιμενικούς και 33 υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Τέλος, εξήγησε, πως δόθηκαν οδηγίες για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να λειτουργούν τα γραφεία διαβατηρίων και τα γραφεία ταυτοτήτων που αστυνομεύουν πληγείσες περιοχές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και να εξυπηρετούν άμεσα τους πυρόπληκτους.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Το Ιράκ διαμαρτύρεται για τους ιρανικούς βομβαρδισμούς των Κουρδικών πόλεων

Το Ιράκ διαμαρτύρεται για τους ιρανικούς βομβαρδισμούς των Κουρδικών πόλεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε σήμερα τον Ιρανό πρέσβη στη Βαγδάτη Hassan Kazhemi Qomi και του παρέδωσε επίσημη διαμαρτυρία της Ιρακινής Κυβέρνησης για τους βομβαρδισμούς των Κουρδικών χωριών του Βορείου Ιράκ από τον ιρανικό στρατό.

Στη διαμαρτυρία γίνεται λόγος για τον πανικό που επικρατεί ανάμεσα στους πληθυσμούς των παραμεθόριων περιοχών και στο ότι αρκετοί κάτοικοι είναι πλέον άστεγοι εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Επισημαίνεται επίσης πως η επιλογή της βίας θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις των δύο χωρών και η ιρακινή πλευρά καλεί το Ιράν να μην επαναλάβει τέτοιου είδους ενέργειες.

Την Κυριακή ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Nouri Al-Maliki κατήγγειλε τις επιθέσεις της Τουρκίας και του Ιράν στις Κουρδικές περιοχές ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

"Ευελπιστούμε πως οι (Τούρκοι και Ιρανοί) αδελφοί μας να μοιραστούν μαζί μας τις πληροφορίες που κατέχουν, εάν πράγματι έχουν, ώστε να συνεργαστούμε για την επίλυση του προβλήματος," ανέφερε στους δημοσιογράφους.

"Θα υποδείξουμε στον Υπουργό Εξωτερικών να τους πληροφορήσει για τη διαμαρτυρία μας ώστε να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη των επιθέσεων," επεσήμανε.

Η κίνηση του Ιρακινού Υπουργού Εξωτερικών έρχεται αμέσως μετά την έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν για την εξέταση των επιθέσεων της Τουρκίας και του Ιράν.

Ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου Adnan Al-Mufti χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως αδικαιολόγητες.

"Τα προβλήματα δεν επιλύονται με αυτό τον τρόπο,"είπε ο Adnan. Στη συνεδρία του Κοινοβουλίου ήταν παρόντες ο Κούρδος Πρωθυπουργός Negerfan Al-Barzani, ο Υπουργός Εσωτερικών Othman Hajji Mahmoud και ο Κυβερνήτης της Σουλεϊμανίγια Dana Ahmed Majid.

Πηγή: Kuwait News Agency

Αυστηρή απειλή Μπους προς Ιράν

Αυστηρή απειλή Μπους προς Ιράν

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος Τζορτζ Μπους απαίτησε από το ιρανικό καθεστώς να σταματήσει «αμέσως» να προσφέρει εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται κατά των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και επίσης να σταματήσει να εκπαιδεύει σιίτες εξτρεμιστές.

«Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να σταματήσει τις δολοπλοκίες του αμέσως», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία περιέχονται αποσπάσματα δηλώσεων του κ. Μπους.

«Ορισμένοι λένε ότι οι Ιρανοί ηγέτες δεν έχουν γνώση όλων, όσα κάνουν τα μέλη του ίδιου του καθεστώτος τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και προστίθεται: «Οι ιρανοί ηγέτες αναλαμβάνουν την ευθύνη της συνεισφοράς στις επιθέσεις κατά των δυνάμεων της συμμαχίας και στις δολοφονίες αθώων Ιρακινών πολιτών».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με 2% προηγείται η ΝΔ στη δημοσκόπηση της MRB για τον Αlpha

Με 2% προηγείται η ΝΔ στη δημοσκόπηση της MRB για τον Αlpha

Προβάδισμα 2% της ΝΔ καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε απόψε ο Αlpha.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35,2%, το ΠΑΣΟΚ το 33,2%, το ΚΚΕ το 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 4,4% και ο ΛΑ.Ο.Σ το 3,9%. Ποσοστό 2,2% απαντά ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα, τα λευκά και τα άκυρα φτάνουν το 4,3%, το 6,7% απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει, και το 3% δηλώνει Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ.

Σε ό,τι αφορα την ταυτότητα της έρευνας, διενεργήθηκε από τις 26 έως τις 27 Αυγούστου σε δείγμα 1.309 ατόμων.

Στο ερώτημα για το αν οι πυρκαγιές οφείλονται σε οργανωμένους εμπρησμούς το 70,6% απαντά σίγουρα ναι και το 17,7% μάλλον ναι.

Το μέγεθος της καταστροφής οι ερωτηθέντες το αποδίδουν σε ποσοστό 45,4% στην έλλειψη κεντρικού συντονισμού και σε ποσοστό 37,2% σε έλλειψη προληπτικού συντονισμού.

Στην ερώτηση για το αν οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν την ψήφο τους, οι ερωτηθέντες απαντούν σίγουρα ναι και μάλλον ναι σε ποσοστό 21,6% και σίγουρα όχι και μάλλον όχι σε ποσοστό 77,3%.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αυξάνεται η βοήθεια των Κυπρίων

Αυξάνεται η βοήθεια των Κυπρίων

Το ποσό των 80.000 ευρώ κατέθεσε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων Κύπρου σε ειδικό λογαριασμό, που ήδη άνοιξε, ενώ καλεί το προσωπικό του Ταμιευτηρίου και τους δασκάλους, μέλη του, να ενισχύσουν την προσπάθεια καταθέτοντας τις προσωπικές τους εισφορές στο λογαριασμό.

Το Εκτελεστικό Γραφείο της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) ανακοίνωσε εισφορά ύψους 10.000 ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε η προκήρυξη παγκύπριου εράνου ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους της ΠΕΟ.

Η Γενική Γραμματεία της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) επισκέφθηκε τον πρεσβευτή της Ελλάδας Δημήτρη Ράλλη, στον οποίον επέδωσε επιταγή 20.000 ευρώ υπέρ των πυροπαθών.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας ανακοίνωσε εισφορά από 35.000 ευρώ, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα εισφορά από 30.000 ευρώ και ο ο Σύνδεσμος Αστυνομίας εισφορά από 1.000 λίρες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να εισφέρει, ως πρώτη δόση, το ποσό των 50.000 ευρώ για ενίσχυση των εκπαιδευτηρίων και των μαθητών των περιοχών, που έχουν πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Αποφάσισε επίσης ότι το κάθε μέλος της θα εισφέρει το ποσό των 10 λιρών με στόχο τη συγκέντρωση ποσού 80.000 ευρώ, επίσης για ενίσχυση των εκπαιδευτηρίων και μαθητών.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Plus TV άνοιξε ειδικό λογαριασμό σε τράπεζες για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους πυροπαθείς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας με ισλαμιστικές καταβολές είναι από την Τρίτη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Όπως ήταν αναμενόμενο, εξελέγη με 339 ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα, ο Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και ο Χουσεΐν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς απέσπασαν 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα.

Στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες -στις 20 και 24 Αυγούστου- ο Γκιουλ είχε εξασφαλίσει 340 και 337 ψήφους.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ορκωμοσία το απόγευμα της Τρίτης δεσμεύτηκε να διατηρήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με τις διαδικάσιες ένταξης στην ΕΕ.

Από την ορκωμοσία απουσίαζε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, ο πρόεδρος της χώρας είναι και Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έξω από το προεδρικό μέγαρο, μία ομάδα συγκεντρωμένων φώναζε «Η Τουρκία είναι κράτος λαϊκό και θα παραμείνει κράτος λαϊκό» ενώ πέταγε λουλούδια στο αυτοκίνητο με το οποίο ο κ. Γκιουλ αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο.

Δηλώσεις για την εκλογή

Σε συγχαρητήρια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο που απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισημαίνει ότι προσβλέπει στη συνέχιση των προσπαθειών των δύο χωρών για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Τονίζει ακόμη την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγχαρητήρια στον Αμπ.Γκιουλ απέστειλε μετά την εκλογή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι η εκλογή του στο ύπατο αξίωμα θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας του να ενταχτεί στην ΕΕ.

«Παρέχει (σσ. η εκλογή) την ευκαιρία να δώσει νέα, άμεση και θετική ορμή στην διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω τις προόδου σε κρίσιμους τομείς» αναφέρει ο κ. Μπαρόζο στη δήλωσή του.

Σε παρόμοια κλίμα ήταν η δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο χαιρέτησε την εκλογή Γκιουλ δηλώνοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα φέρει εγγύτερα τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει το ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, εκτιμά σε δήλωσή της ότι η εκλογή του Γκιουλ δεν μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό γιατί το ζήτημα «βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού στρατού».

Η κ. Μαρκουλλή επισημαίνει ακόμη ότι προκαλεί ανησυχία η παρέμβαση, έστω και λεκτική, από τον τουρκικό στρατό για την εκλογή Γκιουλ.

Πηγή: in.gr

Ενίσχυση και από τις τράπεζες

Ενίσχυση και από τις τράπεζες

Σε σειρά μέτρων με στόχο την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές προχωρούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ΕΕΤ , αποφάσισαν για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, δηλαδή μέχρι και την 29.2.2008:

- Να αναστείλουν την υποχρέωση καταβολής των δόσεων, περιλαμβανομένων των τόκων, από κάθε είδους κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κλπ.), τόσο των ενήμερων όσο και των ληξιπρόθεσμων.

- Να μην εισπράττουν έξοδα κατά τη χορήγηση παντός είδους καρτών και δανείων σε πυρόπληκτους που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους ή την έδρα τους σε πυρόπληκτη περιοχή.

Επιπλέον, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι ευνόητο ότι τα παραπάνω μέτρα που θα λάβουν οι τράπεζες θα απευθύνονται και θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν από την Πολιτεία, ανά νομό, ως πυρόπληκτοι, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις διαδικασίες που αυτή θα θεσπίσει.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία της ΕΕΤ θα θέσει άμεσα σε λειτουργία δωρεάν γραμμή βοήθειας (help desk) στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πυρόπληκτοι πολίτες όλης της χώρας, ώστε:

? να παίρνουν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν τις τραπεζικές τους συναλλαγές, και

? να επικοινωνούν με κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι θα παρέχουν ψυχολογική στήριξη σε όσους την χρειάζονται.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Νέα φωτιά στην Αττική - Πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού

Νέα φωτιά στην Αττική - Πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού

Δέκα οχήματα με 30 άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος σπεύδουν στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς το μεσημέρι του Σαββάτου. Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε παιδικές κατασκηνώσεις, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα είναι κλειστές.

Πηγή: in.gr

Πρόγραμμα βοήθειας 60 εκ. ευρώ από τον Όμιλο Λάτση

Πρόγραμμα βοήθειας 60 εκ. ευρώ από τον Όμιλο Λάτση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ύψους 60.000.000 ευρώ για τη στήριξη των πολιτών και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ανακοiνωσαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, o Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG.

Ειδικότερα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG αποφάσισαν να διαθέσουν ποσό 20.000.000 ευρώ έκαστος φορέας προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιούργησαν οι φετινές πυρκαγιές στη χώρα μας, αλλά και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς πρόληψης ανάλογων καταστροφών και να συμβάλουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Η υλοποίηση του προγράμματος των τριών φορέων θα εξελίσσεται και θα εναρμονίζεται σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θα θέτει η ελληνική Πολιτεία στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης που θα εκπονήσει για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρεις δέσμες πρωτοβουλιών που ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

1. Δέσμη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πληγέντων:

- Οικονομική ενίσχυση σε οικογένειες με απώλεια συγγενικών προσώπων.

- Οικονομική ενίσχυση σε πληγέντες που έχασαν την κύρια κατοικία τους ή άλλο βασικό περιουσιακό στοιχείο.

- Πλήρης διαγραφή των υπολοίπων οφειλών των στεγαστικών, καταναλωτικών και αγροτικών δανείων που έχει χορηγήσει η Eurobank ΕFG στις δύο ανωτέρω κατηγορίες πληγέντων.

Οι δικαιούχοι των ανωτέρω ενισχύσεων θα προσδιοριστούν επί τη βάσει της επίσημης καταγραφής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

2. Δέσμη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση και πρόληψη πυρκαγιών:

- Δωρεά εξοπλισμού προς το Πυροσβεστικό Σώμα με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του. Το είδος του εξοπλισμού θα προσδιοριστεί καθ' υπόδειξη του Πυροσβεστικού Σώματος.

- Χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και άλλων εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα προστασίας των δασών.

3. Δέσμη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των δασικών περιοχών:

- Οικονομική ενίσχυση του εθνικού προγράμματος αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων που κατεστράφησαν από τις πυρκαγιές του 2007, όπως αυτό θα καταρτιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Ειδική μέριμνα για το νομό Ηλείας

Η διάθεση του ποσού των 20.000.000 ευρώ εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση θα κατευθυνθεί αποκλειστικά για την αποκατάσταση των πυροπαθών και των δήμων και κοινοτήτων που επλήγησαν στο νομό Ηλείας. Αυτό υπαγορεύεται από το ότι ο νομός Ηλείας επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον και από το ότι ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση καταγόταν από την περιοχή, με την οποία είχε συνδέσει τη φιλανθρωπική του δράση.

Ειδικότερα, για το νομό Ηλείας το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με τις κάτωθι πρωτοβουλίες:

- Μέριμνα για τους αστέγους.

- Χορήγηση επιδόματος σπουδών για όλους τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές που έχασαν έναν από τους γονείς τους.

- Έργα αποκατάστασης υποδομών στους δήμους και τις κοινότητες που καταστράφηκαν κατά τις πυρκαγιές (σχολικά κτίρια, κέντρα υγείας κτλ).

- Οικονομική συνδρομή για την ανάπλαση του περιβάλλοντος πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα, η κυρία Μαριάννα Λάτση δήλωσε: «
Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με γεγονότα και συνθήκες που δεν ξαναζήσαμε. Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι την ασύλληπτης έκτασης εθνική τραγωδία που ξετυλίγεται αυτό το καλοκαίρι, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε τον θλιβερό απολογισμό που ανεξίτηλα θα συνοδεύσει τις επόμενες γενιές. Μπροστά σε αυτόν το όλεθρο, είναι καθήκον όλων μας να συνδράμουμε ουσιαστικά και από καρδιάς. Είμαι βέβαιη ότι ανάλογα αντανακλαστικά θα επιδείκνυε και ο πατέρας μας, ο Γιάννης Λάτσης, όπως το έκανε σε αμέτρητες περιπτώσεις στη ζωή του προς όφελος της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα δράσεων που εξαγγέλλει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG αποτελεί έμπρακτη ενέργεια αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου - Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου - Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

"Είναι μια εθνική τραγωδία. Το γνωρίζουμε όλοι μας και είναι καθήκον όλων μας αυτές τις στιγμές να είμαστε ώριμοι, για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που δεν είναι τοπική, είναι εθνική καταστροφή".

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπουλίας σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Α. Παπανδρέου, μπροστά στις κάμερες.

Μιλώντας με τον Πρόεδρο, παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "δύσκολες ώρες για τη χώρα" και για "μεγάλη καταστροφή" και ο Κάρολος Παπούλιας συμφώνησε λέγοντας πως "άλλωστε, ήμασταν στον τόπο της καταστροφής και τα είδαμε".

"Τραγικές στιγμές που δεν μπορούμε να πιστέψουμε", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε στον Πρόεδρο ότι γύρισε χθες από την Ολυμπία και πρόσθεσε: "Είχα πάει στην Πάρνηθα, μετά τις φωτιές στην Ολυμπία. Ήταν και αυτό ένα σοκ για όλους μας, το να βλέπει κανείς τους αρχαίους αυτούς τόπους και το σύμβολο αυτό να καίγεται. Βέβαια, πάντα, βασικό παράπονο για όλο τον κόσμο και για όλους μας το ότι δεν μπόρεσε η Πολιτεία να προστατεύσει ζωές. Χάθηκαν τόσοι συνάνθρωποί μας και είναι απαράδεκτο. Χρειάζεται πια σοβαρότητα και υπευθυνότητα από δω και πέρα, που δυστυχώς λείπει αυτή τη στιγμή".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στον Πρόεδρο Παπούλια, παρουσία των δημοσιογράφων, ότι "είμαι εδώ για να σας δω και βεβαίως να συνεργαστώ μαζί σας μπροστά στις μεγάλες αυτές κρίσεις των πυρκαγιών. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την δικιά σας στάση και τις δικές σας σκέψεις, που, από την αρχή του καλοκαιριού είχατε μιλήσει για την εθνική αυτή επιταγή, τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν περιμέναμε βέβαια να χαθούν και ζωές, αλλά επιτέλους αυτή η χώρα πρέπει να μπει σε μια πορεία ουσιαστικής ανασυγκρότησης και προστασίας αυτού του μοναδικού μας περιβάλλοντος, αλλά και να μην αισθάνεται ο πολίτης ανοχύρωτος χωρίς ασφάλεια και χωρίς σιγουριά".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τούρκος πρέσβης: Το Ισραήλ πρέπει να πιέσει τους Εβραίους της διασποράς ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους για τους "ισχυρισμούς" των Αρμενίων

Τούρκος πρέσβης: Το Ισραήλ πρέπει να πιέσει τους Εβραίους της διασποράς ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους για τους "ισχυρισμούς" των Αρμενίων

Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ Ναμίκ Ταν δήλωσε χθες πως αναμένει από την κυβέρνηση του Ισραήλ να πιέσει τους Εβραίους της Αμερικής και συγκεκριμένα τον Εβραϊκό Οργανισμό ADL που αναγνώρισε πρόσφατα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

O Ταν είπε ότι το Ισραήλ, η θέση του οποίου για τα γεγονότα δεν άλλαξε οφείλει να πιέσει τις Εβραϊκές Οργανώσεις των ΗΠΑ και να μην τους επιτρέπει να αλλάζουν τις θέσεις τους τόσο εύκολα. Η Άγκυρα αναμένει από το Ισραήλ να πιέσει τους Εβραίους των ΗΠΑ ώστε να μην περάσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο που θα αναγνωρίζει τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως γενοκτονία.

Πηγή: Dunya Gazetesi

Ιράκ-Εκκενώνεται η Κερμπάλα-25 νεκροί στις συγκρούσεις

Ιράκ-Εκκενώνεται η Κερμπάλα-25 νεκροί στις συγκρούσεις

Στην εκκένωση της ιερής πόλης Κερμπάλα προχωρούν οι τοπικές αρχές στο Ιράκ λόγω των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας με ενόπλους, με αφορμή μεγάλη σιιτική γιορτή.

Ήδη οι νεκροί ανέρχονται σε 25, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, έχουν διατεθεί λεωφορεία για να απομακρύνουν τους σιίτες προσκυνητές από την πόλη, ενώ σπεύδουν ενισχύσεις του στρατού και της αστυνομίας προς τα τεμένη του ιμάμη Αμπάς και του ιμάμη Χουσέιν, όπου επικεντρώνονται οι εορτασμοί, αλλά και οι συγκρούσεις.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η Σεούλ επιβεβαιώνει την απελευθέρωση των ομήρων στο Αφγανιστάν

Η Σεούλ επιβεβαιώνει την απελευθέρωση των ομήρων στο Αφγανιστάν

Την απελευθέρωση και των 16 νοτιοκορεατών ομήρων από τους Ταλιμπάν επιβεβαίωσε το προεδρικο γραφείο της Νοτίου Κορέας.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ,επικαλούμενο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις, μετέδωσε ότι οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να απελευθερώσουν όλους τους νοτιοκορεάτες ομήρους που κρατούνται στο Αφγανιστάν υπό τον όρο να αποσύρει η Σεούλ όλους τους στρατιώτες και τους πολίτες της από τη χώρα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Περισσότεροι από 20 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την πολυεθνή δύναμη και τον αφγανικό στρατό στο νότιο Αφγανιστάν, ενώ έξι Αφγανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε δύο βομβιστικές επιθέσεις. Αρχισαν πάλι οι διαπραγματεύσεις για τους Νοτιοκορεάτες ομήρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της χώρας, οι έξι Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρήξεις δύο βομβών τις τελευταίες 24 ώρες στα σύνορα με το Πακιστάν.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στην περιοχή Μούσα Κάλα, στην επαρχία Χελμάντ όπου ένοπλοι αντάρτες επιτίθενται με ρουκέτες και αυτόματα όπλα.

Συγκρούσεις μαίνονται και στη γειτονική επαρχία της Κανταχάρ και στην περιοχή Σαουαλάι Κοτ, διευκρινίζει η πολυεθνής δύναμη.

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αντιπροσωπεία από τη Σεούλ και τους Ταλιμπάν για την απελευθέρωση των 19 Νοτιοκορεατών ομήρων που κρατούνται εδώ και έξι εβδομάδες στο Αφγανιστάν.

"Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και ελπίζουμε να έχουν αυτή τη φορά θετική κατάληξη", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκάζνι, Μιραζουντίν Πατάν.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ντ. Μπακογιάννη: «Υπαρκτή η ασύμμετρη απειλή»

Ντ. Μπακογιάννη: «Υπαρκτή η ασύμμετρη απειλή»

«Υπαρκτή η ασύμμετρη απειλή», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην κλιματολογική αλλαγή, τους καταπατητές, αλλά και σε αυτούς που, όπως είπε, έκαψαν τα καταστήματα στην Αθήνα και τον Αγνωστο Στρατιώτη, με στόχο να αποδομήσουν το κράτος.

«Να γίνει αεροφωτογράφιση στα καμένα και να κρεμαστεί όποιος χτίσει», ανέφερε επίσης η κ. Μπακογιάννη σε συζήτηση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο στο ρ/σ “Φλας”.

«Ομηρος του Πολύδωρα ο πρωθυπουργός» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πάγκαλος ο οποίος έκανε λόγο για κυβέρνηση καταπατητών που έδωσε το πράσινο φως στους οικοπεδοφάγους με την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24. «Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι και να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα, ήταν λάθος και των δικών μας κυβερνήσεων», πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τμήμα Στρατονομίας της Εθνικής Φρουράς μεταβαίνει στην Ελλάδα

Τμήμα Στρατονομίας της Εθνικής Φρουράς μεταβαίνει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών, η Εθνική Φρουρά θα συνδράμει στο έργο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαθέτοντας τμήμα Στρατονομίας, το οποίο αποτελείται από 32 Στελέχη, 5 οχήματα και 6 δίκυκλα, με επικεφαλής το Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατονομίας του ΓΕΕΦ, Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Χαραλάμπους Ανδρέα.

Η βοήθεια θα σταλεί μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόδουλου Πασιαρδή, κατόπιν συνεννόησης με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Ευάγγελο - Βασίλειο Μεϊμαράκη.

Τα οχήματα και το προσωπικό θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, με αεροπλάνο C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, από την Αεροπορική Βάση ΄΄Ανδρέας Παπανδρέου΄΄ στην Πάφο, σήμερα Τρίτη 28 Αυγούστου 2007 στη 1 μ.μ.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Καταγγελίες για παρακράτηση προμήθειας από τις εισφορές υπέρ των πληγέντων

Καταγγελίες για παρακράτηση προμήθειας από τις εισφορές υπέρ των πληγέντων

Διαψεύδει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών

Σοκ στην κοινή γνώμη προκαλούν καταγγελίες ότι οι τράπεζες παρακρατούν προμήθεια από τις εισφορές υπέρ των πυροπλήκτων.

Δεκάδες άνθρωποι που προσήλθαν στις τράπεζες για να συνεισφέρουν ό,τι μπορούν για την ανακούφιση των πληγέντων, έμειναν έκπληκτοι όταν -όπως καταγγέλλουν- τους παρακρατήθηκε το ποσό των 1,20€ για την κατάθεση του ποσού τους.

Σε δηλώσεις στο τηλεοπτικο κανάλι Mega, o γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χ. Γκόρτζος, εκτίμησε πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο. «Όπου και αν κρατείται προμήθεια, κακώς γίνεται», δήλωσε ο κ.Γκόρτζος και απέδωσε ενδεχόμενη παρακράτηση προμήθειας σε αβλεψία ή κακή ενημέρωση σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σε Εύβοια και Ηλεία τα κυριότερα προβλήματα

Σε Εύβοια και Ηλεία τα κυριότερα προβλήματα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Αλιβέρι Ευβοίας, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστική. Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Καναλάκι Βοιωτίας, στο Περιβόλι – Ασβέστι Δομοκού Φθιώτιδας και στο Παλαιοχωράκι Ναυπάκτου Αιτωλοακαρνανίας.

Σε 56 ανέρχεται ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τις 06.00 χθες το πρωί μέχρι τις 06.00 σήμερα το πρωί. Από αυτές, ιδιαίτερα απασχολούν την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Σύβοτα Αργυρότοπου Θεσπρωτίας και στο Αγγαθωτό Φλώρινας.

Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, πρόβλημα αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική:

Στη Σέττα στην Εύβοια,

Στην Κρέστενα Ηλείας

Στο Λάλα Ηλείας,

Στη Ροδιά Ηλείας,

Στο Ίσαρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας και

Στις Κολλίνες Αρκαδίας.

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών - Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης Σκύρου), Κορινθίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, και Ηρακλείου προβλέπει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Εναέρια μέσα σε ετοιμότητα

Τα εναέρια μέσα, που βρίσκονται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, είναι 21 Α/Φ και 18 Ε/Π του Π.Σ., ενώ θα εμπλακούν επίσης 7 Α/Φ και 4 Ε/Π από την ξένη βοήθεια, τα οποία θα επιχειρήσουν μετά τις 09:00. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου εμπλέκεται και το Super Puma του Π.Σ.

Τα εναέρια μέσα που θα επιχειρήσουν, είναι:

1 Ε/Π στον Ταΰγετο

1 Ε/Π στο Πεύκο – Άκοβο στη Μεσσηνία

1 Ε/Π στις Κολλίνες

1 Ε/Π στο Ίσαρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας

2 Ε/Π στο Λάλα Ηλείας

3 Α/Φ στο Πλουτοχώρι στην Κρέστενα Ηλείας

1 Ε/Π στα Στύρα Ευβοίας

3 Α/Φ στο Μίστρο Εύβοιας

2 Α/Φ, 1 Ε/Π και το Be 200 στη Σέτα Ευβοίας

Τα 4 γαλλικά και το 1 ιταλικό Α/Φ θα επιχειρήσουν στις περιοχές της Πελοποννήσου

Τα 2 ισπανικά Α/Φ στην περιοχή της Εύβοιας

Τα 4 ελβετικά Ε/Π Super Puma θα επιχειρήσουν στην περιοχή της Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Στη Σέτα Ευβοίας, εντάχθηκαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μία ομάδα 15 ατόμων της ΕΣΕΠΑ, 19 άτομα και 2 πυρ/κά οχήματα από την Ουγγαρία, 25 άτομα και 5 οχήματα από την Κύπρο και ομάδα 7 ατόμων από τη Διεθνική Εθελοντική Οργάνωση, ενώ στην Κρέστενα Ηλείας επιχειρεί πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων από το Ισραήλ.

Έγιναν αποδεκτές οι προσφορές για βοήθεια δύο οχημάτων και 10 ατόμων από την Αλβανία, όπως προβλέπεται και από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας, άλλων 2 Α/Φ από την Ισπανία, καθώς και 4.680 αναπνευστικών μασκών από Κύπριο επιχειρηματία.

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων προσέφερε 4 πλήρως εξοπλισμένα κινητά συνεργεία με τεχνικό, τα οποία τοποθετήθηκαν στην περιοχή Τρίπολης – Ολυμπίας – Κρεστένων, στη Μεγαλόπολη, στην Καλαμάτα και στον Πύργο Ηλείας, ενώ έθεσε στη διάθεση του Σώματος τα δύο κεντρικά της συνεργεία, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

95 πυροσβέστες τραυματίες

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, που είναι σε εξέλιξη από τις 24/08, τραυματίστηκαν 95 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων επτά σοβαρά (εγκαύματα, κατάγματα, αναπνευστικά προβλήματα). Στους υπόλοιπους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Eξάλλου, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο κατηγορούμενος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 26/08, στην περιοχή Βλυχός Μεγάρων, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

Απαγόρεση κυκλοφορίας στην Αττική

Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων σοπροστασίας, εξακολουθεί να ισχύει στην Αττική η απαγόρευση της αδικαιολόγητης κυκλοφορίας οχημάτων:

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από την 22η χιλ. θέση (τελεφερίκ) προς το Καζίνο.

- Στην Επαρχιακή Οδό Τατοΐου - Κατσιμιδίου, από το ύψος της ταβέρνας "Λεωνίδας" προς τα Βασιλικά Κτήματα.

- Στη θέση Μεγάλη Βρύση περιοχή Αυλώνας Αττικής.

- Στη θέση Σφενδάλι περιοχή Μαλακάσας Αττικής.

- Στη θέση Λιοσάτη περιοχή Αφίδνες Αττικής.

- Στη θέση Πηγή Φυλής-Μπόρσι Αττικής.

Αμεσα μέτρα για τους πληγέντες

Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή επικοινωνίας και βοήθειας για τους πυρόπληκτους -το 1555- ενώ επίσης από σήμερα, οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για να λάβουν αποζημιώσεις.

Μέτρα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και τη χορήγηση δανείων, ανακοίνωσαν χθες οι κύριοι Αλογοσκούφης και Σιούφας.

Τα μέτρα αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και όσες βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους ενισχύονται με 5.000 ευρώ, ενώ αναστέλλονται για έξι μήνες η καταβολή του ΦΠΑ οι πλειστηριασμοί και η εκτέλεση εξώσεων. Επίσης αποφασίστηκε το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πολιτική κόντρα για τα περί ασύμμετρων απειλών

Εν τω μεταξύ σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης περί ασύμμετρων απειλών.

Για «ασύμμετρες ανοησίες» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που συναντάται το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία στα οποία βασίζεται ο ισχυρισμός αυτός. Σε διαφορετική περίπτωση -υπογράμμισε- ο κ. Καραμανλής υπονομεύει τους θεσμούς της χώρας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υπαινίσσεται τίποτε περισσότερο από ό,τι σκέφτεται ο απλός πολίτης για το εύρος, τα μέτωπα και την ώρα εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τα περί «ασύμμετρων απειλών» που αναφέρει η κυβέρνηση, έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τον λαό, ώστε να στρέψει την αντίδρασή του σε λάθος δρόμο και κατά την εκλογική αναμέτρηση και μετά, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ο κ. Αλαβάνος απέρριψε τις εκτιμήσεις για οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα αν έχει τέτοιες ενδείξεις.

Στην Ελλάδα η Επίτροπος Χούμπνερ

Τέλος όπως έγινε γνωστό, έως το τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Ελλάδα η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, Ντανούντα Χούμπνερ, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μαίνονται σε Πελοπόννησο, Εύβοια οι πυρκαγιές, λιγότερα τα πύρινα μέτωπα

Μαίνονται σε Πελοπόννησο, Εύβοια οι πυρκαγιές, λιγότερα τα πύρινα μέτωπα

Για πέμπτη νύχτα οι πυρκαγιές συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καταστρέφοντας εκατοντάδες χωριά σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Στο φόντο της καταστροφής η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη θεωρία περί «ασύμμετρης απειλής»...

Απόγνωση για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έμειναν άστεγοι και έχασαν τις περιουσίες τους. Στους 63 παραμένει ο αριθμός των νεκρών, αχτίδα αισιοδοξίας από το γεγονός ότι τα μέτωπα της φωτιάς μειώθηκαν σε 23.

Με το πρώτο φως της ημέρας, την Τρίτη, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στα μεγαλύτερα μέτωπα: Αλιβέρι, Σέττα, Στύρα, Ανδρίτσαινα, Αμαλιάδα, Γρύλλος, Κρέστενα, Ταΰγετος.

Στην Ηλεία, οι φωτιές μαίνονται στα Κρέστενα, στην Ανδρίτσαινα και τη Ζαχάρω. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Πλουτοχώρι, Γρύλλο, Αμαλιάδα και Κλειδιά Ωλένης. Στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας μαίνεται η φωτιά στο Λάλα. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στο χωριό Μάτεσι, όπου βρίσκονται 50 κάτοικοι.

Στη Μεσσηνία, οι φωτιές καίνε σε Πεύκο, Ανω Αρφαρά, Οιχαλία, Μελιγαλά, στον Ταΰγετο στην περιοχή Αρτεμησία και στο δήμο Ανδανίας. Διαταγή εκκένωσης έχει δοθεί για τα χωριά Αμπελώνας, Στάσιμο και Σκληρό.

Στην Αρκαδία, σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στο δήμο Γόρτυνος στα χωριά Κοτύλι, Παλάτου, Παλαιόκαστρο, Μουσιά, Αραχαμύτες, Λεοντάρι, Ασέα, Κακουρέικα και Μανθηρέα.

Στην Εύβοια, το χωριό Κάτω Σέττα, το οποίο έχει εκκενωθεί, εξακολουθεί να απειλείται από τη φωτιά. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Μίστρο και Στύρα. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Αλιβέρι.

Στη Λακωνία, σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στον Πάρνωνα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, πυρκαγιές μαίνονται στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας Παλιοχωράκι και Φυτείες.

Στη Βοιωτία σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Καναλλάκι.

Ακόμη, μαίνονται οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση στα Σύβοτα Θεσπρωτίας και στο Αγκαθωτό στη Φλώρινα.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι και την Τρίτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε ανατολική και δυτική Αττική, Αθήνα, Πειραιά, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο, Κορινθία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κυκλάδες και Κρήτη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η πυροσβεστική διέταξε την εκκένωση δεκάδων χωριών σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αρκαδία, καθώς κινδύνευαν άμεσα από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έως αργά το βράδυ της Κυριακής είχαν αποτεφρωθεί στην Ηλεία πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ είχαν εκκενωθεί 69 χωριά. Μόνο δύο από τα 18 χωριά του Δήμου Ζαχάρως είχαν γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή. Όλα τα άλλα έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Θλίψη προκαλούν οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι φλόγες έζωσαν τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και εργαζομένων στον χώρο.

Συλλήψεις

Στη σύλληψη τεσσάρων ακόμη εμπρηστών προχώρησαν οι αρχές στη Φλώρινα. Στα Οινόφυτα Βοιωτίας συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα κατηγορούμενα στα εμπρησμό από αμέλεια.

Μπουκάλια με στουπί βρέθηκαν στο Καλέντζι Μαραθώνα μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Τα ευρήματα εξετάζονται.

Ακόμη, στη Γλυφάδα εντοπίστηκε και προσήχθη στην στυνομία άνδρας από την Τσεχία στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μπιτόνια με πετρέλαιο.

Πηγή: in.gr


To νέο δίκτυο αγωγών στον Αραβικό Κόλπο παρακάμπτει τα Στενά του Χορμούζ

To νέο δίκτυο αγωγών στον Αραβικό Κόλπο παρακάμπτει τα Στενά του Χορμούζ

To νέο δίκτυο αγωγών στον Αραβικό Κόλπο παρακάμπτει τα Στενά του Χορμούζ

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και η Υεμένη έχουν αρχίσει την κατασκευή ενός τεράστιου δικτύου αγωγών με την ονομασία Υπέρ-Αραβία. Το έργο υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και διασχίσει την Αραβική έρημο, παρακάμπτοντας τα Στενά του Χορμούζ και επομένως απομακρύνοντας τις πετρελαϊκές διαδρομές από την ιρανική απειλή.

Στη Σαουδική Αραβία οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα δύναμη 35,000 αντρών για την προστασία του αγωγού και των πετρλαϊκών εγκαταστάσεων από την Αλ Κάιντα και το Ιράν. Οι πρώτοι 5000 που στρατολογήθηκαν εκπαιδεύονται ήδη για την προστασία την πρώτης φάσεως του αγωγού που αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο.

Συνολικά οι πέντε αγωγοί είναι οι εξής:
  • Αγωγός 1: Αρχίζει το Νοέμβριο. Ο αγωγός θα ξεκινά από τη σαουδαραβική πόλη Ras Tannura και θα καταλήγει στην Al Fujairah των ΗΑΕ. Η συνολική του χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 1,5 εκ. βαρέλια ημερησίως.
  • Αγωγός 2: Αναμένεται να ενώσει την Ras Tannuraμε την παράκτια πόλη Musqat του Ομάν.
  • Αγωγός 3: Θα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση και από την Ras Tannura θα καταλήγει στην πόλη-λιμάνι Mukalla της Υεμένης.
  • Αγωγός 4: Θα καταλήγει και αυτός στην Mukalla, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη μέσα στο έδαφος των ΗΑΕ.
  • Αγωγός 5: Θα διασχίζει την Αραβική Έρημο και θα καταλήγει στην πόλη Yanbu στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

Για την αποφυγή σαμποτάζ από την Αλ-Κάιντα και το Ιράν μεγάλο μέρος των αγωγών θα είναι υπόγειο και θα προστατεύεται από φράκτες, τάφρους και αναχώματα.

Η Σαουδική Αραβία ελπίζει πως η Συρία θα απομακρυνθεί από το άρμα του Ιράν, ώστε να περάσει από το έδαφος της ένας βόρειος αγωγός που αφού θα διασχίζει το Ιράκ και τη Συρία, θα καταλήγει στην Τρίπολη του Λιβάνου.

Πηγή: DEBKAfile

Στο στόχαστρο οι Ελληνοπόντιοι

Στο στόχαστρο οι Ελληνοπόντιοι

Κρίσιμη μάζα θεωρούνται για τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ οι απόδημοι και ιδιαίτερα οι Ελληνοπόντιοι που ζουν στην Κύπρο. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων από την Ελλάδα και παραγόντων που τα υποστηρίζουν στην Κύπρο με στόχο να διασφαλίσουν τη μετάβαση των Ελληνοποντίων στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν ότι μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 10.000 ψηφοφόρους από την Κύπρο. Μόνον η Νέα Δημοκρατία στις περασμένες εκλογές είχε μεταφέρει 5.500 ψηφοφόρους στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ελληνοπόντιους. Με βάση τις εκτιμήσεις ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί σε οριακά επίπεδα οι 10.000 ψηφοφόροι που μπορούν να μεταφερθούν από την Κύπρο θεωρούνται υπολογίσιμη μάζα. Ιδιαίτερα στην Πάφο τα επιτελεία των κομμάτων άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς και ήδη ανακοινώνουν τα σημεία από όπου θα προμηθεύονται δωρεάν εισιτήρια.

Στις περασμένες εκλογές το πακέτο της δωρεάν μεταφοράς τους περιελάμβανε και τριήμερη διαμονή σε ξενοδοχεία. Οι νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων έχουν έτοιμους καταλόγους όχι μόνον με τους Ελληνοπόντιους αλλά και τους Ελλαδίτες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και ήδη άρχισαν να αποστέλλουν σχετικές επιστολές.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

«Ασύμμετρες» δικαιολογίες από τον υπουργό προπαγάνδας

«Ασύμμετρες» δικαιολογίες από τον υπουργό προπαγάνδας

Εναγώνια προσπάθεια οχύρωσης πίσω από τη γραμμή άμυνας της «ασύμμετρης απειλής» συνεχίζει να καταβάλλει η κυβέρνηση, ελπίζοντας να μετριάσει τις αλγεινές εντυπώσεις από την πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού.

Χωρίς αποτέλεσμα στον απέλπιδο αγώνα ανατροπής του κακού κλίματος ήταν και η επανεμφάνιση, χθες, του Θ. Ρουσόπουλου στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Στερούμενος επιχειρημάτων, προσπάθησε ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει συγκεκριμένα για το είδος απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα.

Την ίδια ώρα αρκετά κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή την τακτική, αποφεύγοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις και εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία -και μάλιστα εν μέσω κρίσης- δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη. Επισημαίνοντας μεν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, κρατούν ωστόσο διακριτές αποστάσεις από τα σενάρια συνωμοσίας που ευρέως κυκλοφορούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τα οποία ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έσπευσε να βαφτίσει «ασύμμετρη απειλή».

Απέφυγαν
Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που απέφυγαν να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη ορολογία, όντας ιδιαίτερα προσεκτικοί στις έως τώρα δηλώσεις τους, καταγράφονται οι Γ. Σουφλιάς αλλά και ο Δ. Αβραμόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του υπουργού Υγείας αν και παρατηρούσαν ότι δεν είναι τυχαία τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, ξεκαθάριζαν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν ενστερνίζεται τα σενάρια συνωμοσιολογίας. Αλλά και συνεργάτες της Ν. Μπακογιάννη διευκρίνιζαν ότι ο όρος «ασύμμετρη απειλή», έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την εκδήλωση των μετώπων, σημειώνοντας τις διαστάσεις και την ταχύτητα της εξάπλωσης, χωρίς να αποκλείουν την ανθρώπινη αμέλεια, ή ενδεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου, εκείνοι που θεωρούν ότι η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για επίκληση ενός «οργανωμένου σχεδίου» από δράστες που ωστόσο δεν μπορεί να κατονομάσει, το μόνο που αποδεικνύει στο λαό είναι ότι επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το βλέμμα περισσότερο στραμμένο στις επικείμενες κάλπες και στον περιορισμό του πολιτικού κόστους παρά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δεκάδων πύρινων μετώπων που για τέταρτο εικοσιτετράωρο συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Έκδηλος είναι σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με την αρχική επιλογή να αναζητηθεί έξοδος από την κρίση με το επιχείρημα της άγνωστης απειλής, καθώς αναζητούνται πλέον αποδείξεις που θα στηρίξουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προήδρευσε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην οποία πήραν μέρος και οι επικεφαλής της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Ο περιορισμένος αριθμός συλλήψεων εμπρηστών και μάλιστα κατά βάση από αμέλεια, αλλά κυρίως η έλλειψη επαρκών στοιχείων προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου, καθώς αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα σε τόσα μέρη της χώρας δεν μπορεί να είναι σύμπτωση» αποτελούν μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι και ο Β. Πολύδωρας χθες, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του διοικητή της ΕΥΠ στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, σε κατάσταση απόλυτης αμηχανίας, απέφυγε να επαναλάβει τον όρο «ασύμμετρη απειλή», κάνοντας λόγο για το «γνωστό θέμα».

Παράλληλα, επέμεινε ότι γίνεται συλλογή ευρημάτων και αποδείξεων, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς -όπως είπε- «αυτά θέλουν δουλειά». Σε ό,τι αφορά δε την αδυναμία του μηχανισμού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, απέδωσε την ευθύνη στο «στρατηγό άνεμο»!

Σενάρια
Μέσα στο γενικότερο κλίμα αδυναμίας αντιμετώπισης της κρίσης, το φως της δημοσιότητας είδαν χθες και σενάρια περί χρονικής μετατόπισης των εκλογών. Τις φήμες ενίσχυσε και η αιφνίδια ανακοίνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο και με δεδομένο ότι μία τέτοια επιλογή προκειμένου να δικαιολογηθεί συνταγματικά θα έπρεπε να στηριχθεί σε επιχειρηματολογία που να αποδεικνύει ότι η χώρα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, οι συγκεκριμένες σκέψεις εγκαταλείφθηκαν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε μάλιστα να κλείσει τα σενάρια δηλώνοντας κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια ότι «αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν γενναία προγράμματα για την ανασυγκρότηση όλων των περιοχών».

Η «απειλή» και τα στελέχη

Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που απέφυγαν να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη ορολογία, όντας ιδιαίτερα προσεκτικοί στις έως τώρα δηλώσεις τους, καταγράφονται οι Γ. Σουφλιάς αλλά και ο Δ. Αβραμόπουλος.

Συνεργάτες του υπουργού Υγείας αν και παρατηρούσαν ότι δεν είναι τυχαία τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, ξεκαθάριζαν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν ενστερνίζεται τα σενάρια συνωμοσιολογίας.

Αλλά και συνεργάτες της Ν. Μπακογιάννη διευκρίνιζαν ότι ο όρος «ασύμμετρη απειλή», έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την εκδήλωση των μετώπων, σημειώνοντας τις διαστάσεις και την ταχύτητα της εξάπλωσης, χωρίς να αποκλείουν την ανθρώπινη αμέλεια.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου, εκείνοι που θεωρούν ότι η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για επίκληση ενός «οργανωμένου σχεδίου» από δράστες που ωστόσο δεν μπορεί να κατονομάσει, το μόνο που αποδεικνύει στο λαό είναι ότι επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το βλέμμα περισσότερο στραμμένο στις επικείμενες κάλπες.

Στο Επικρατείας ο Θ. Ρουσόπουλος

Με τη σύσταση υπουργείου «προπαγάνδας» - όπως καταγγέλλεται -επιχείρησε να αντιμετωπίσει χθες η κυβέρνηση το βατερλό της σε επικοινωνιακό επίπεδο. Με πρωθυπουργική απόφαση και με πρόφαση τις «ειδικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και τις πιεστικές ανάγκες ενημέρωσης των πληγέντων και της κοινής γνώμης», ο Θ. Ρουσόπουλος τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Η χθεσινή πρεμιέρα πάντως κάθε άλλο παρά επιτυχής μπορεί να χαρακτηρισθεί. Αδυνατώντας να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την «ασύμμετρη απειλή» που αντιμετωπίζει η χώρα, αναφέρθηκε εμμέσως σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν υπαινίσσεται τίποτα» και περιοριζόμενος να πει ότι υπάρχουν στοιχεία αλλά «αυτά είναι δουλειά της ανάκρισης».

Αποδίδοντας την αναποτελεσματικότητα του κράτους στο «τεράστιο μέγεθος των γεγονότων», επανέλαβε τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για τους πυρόπληκτους. Επιχειρώντας μάλιστα να δώσει έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα στις δηλώσεις του - αλλά χωρίς ίχνος αυτοκριτικής - μίλησε για «πολιτεία αρωγό, μάνα και πατέρα που θα δώσει το χάδι σε κάθε πληγέντα»!

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Aπάντηση Θ. Ρουσόπουλου στον Γ. Παπανδρέου

Aπάντηση Θ. Ρουσόπουλου στον Γ. Παπανδρέου

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προχθές ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε συστράτευση όλους τους Έλληνες μπροστά στην τραγωδία που πλήττει τη χώρα. Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του και κρίνεται από τους πολίτες και την ιστορία.

Οπως είπα και νωρίτερα, αυτό που προέχει για την Κυβέρνηση είναι να βρεθούμε δίπλα στον Ελληνα πολίτη, που αυτή τη στιγμή είναι πληγωμένος. Αυτό για μας είναι η πρωταρχική μας μέριμνα».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ