Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα, ο Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και ο Χουσεΐν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς απέσπασαν 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα.
Στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες -στις 20 και 24 Αυγούστου- ο Γκιουλ είχε εξασφαλίσει 340 και 337 ψήφους.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ορκωμοσία το απόγευμα της Τρίτης δεσμεύτηκε να διατηρήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με τις διαδικάσιες ένταξης στην ΕΕ.
Από την ορκωμοσία απουσίαζε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, ο πρόεδρος της χώρας είναι και Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έξω από το προεδρικό μέγαρο, μία ομάδα συγκεντρωμένων φώναζε «Η Τουρκία είναι κράτος λαϊκό και θα παραμείνει κράτος λαϊκό» ενώ πέταγε λουλούδια στο αυτοκίνητο με το οποίο ο κ. Γκιουλ αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο.
Δηλώσεις για την εκλογή
Σε συγχαρητήρια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο που απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισημαίνει ότι προσβλέπει στη συνέχιση των προσπαθειών των δύο χωρών για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Τονίζει ακόμη την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Συγχαρητήρια στον Αμπ.Γκιουλ απέστειλε μετά την εκλογή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι η εκλογή του στο ύπατο αξίωμα θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας του να ενταχτεί στην ΕΕ.
«Παρέχει (σσ. η εκλογή) την ευκαιρία να δώσει νέα, άμεση και θετική ορμή στην διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω τις προόδου σε κρίσιμους τομείς» αναφέρει ο κ. Μπαρόζο στη δήλωσή του.
Σε παρόμοια κλίμα ήταν η δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο χαιρέτησε την εκλογή Γκιουλ δηλώνοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα φέρει εγγύτερα τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει το ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, εκτιμά σε δήλωσή της ότι η εκλογή του Γκιουλ δεν μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό γιατί το ζήτημα «βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού στρατού».
Η κ. Μαρκουλλή επισημαίνει ακόμη ότι προκαλεί ανησυχία η παρέμβαση, έστω και λεκτική, από τον τουρκικό στρατό για την εκλογή Γκιουλ.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου