Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Το Ιράκ διαμαρτύρεται για τους ιρανικούς βομβαρδισμούς των Κουρδικών πόλεων

Το Ιράκ διαμαρτύρεται για τους ιρανικούς βομβαρδισμούς των Κουρδικών πόλεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε σήμερα τον Ιρανό πρέσβη στη Βαγδάτη Hassan Kazhemi Qomi και του παρέδωσε επίσημη διαμαρτυρία της Ιρακινής Κυβέρνησης για τους βομβαρδισμούς των Κουρδικών χωριών του Βορείου Ιράκ από τον ιρανικό στρατό.

Στη διαμαρτυρία γίνεται λόγος για τον πανικό που επικρατεί ανάμεσα στους πληθυσμούς των παραμεθόριων περιοχών και στο ότι αρκετοί κάτοικοι είναι πλέον άστεγοι εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Επισημαίνεται επίσης πως η επιλογή της βίας θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις των δύο χωρών και η ιρακινή πλευρά καλεί το Ιράν να μην επαναλάβει τέτοιου είδους ενέργειες.

Την Κυριακή ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Nouri Al-Maliki κατήγγειλε τις επιθέσεις της Τουρκίας και του Ιράν στις Κουρδικές περιοχές ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

"Ευελπιστούμε πως οι (Τούρκοι και Ιρανοί) αδελφοί μας να μοιραστούν μαζί μας τις πληροφορίες που κατέχουν, εάν πράγματι έχουν, ώστε να συνεργαστούμε για την επίλυση του προβλήματος," ανέφερε στους δημοσιογράφους.

"Θα υποδείξουμε στον Υπουργό Εξωτερικών να τους πληροφορήσει για τη διαμαρτυρία μας ώστε να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη των επιθέσεων," επεσήμανε.

Η κίνηση του Ιρακινού Υπουργού Εξωτερικών έρχεται αμέσως μετά την έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν για την εξέταση των επιθέσεων της Τουρκίας και του Ιράν.

Ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου Adnan Al-Mufti χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως αδικαιολόγητες.

"Τα προβλήματα δεν επιλύονται με αυτό τον τρόπο,"είπε ο Adnan. Στη συνεδρία του Κοινοβουλίου ήταν παρόντες ο Κούρδος Πρωθυπουργός Negerfan Al-Barzani, ο Υπουργός Εσωτερικών Othman Hajji Mahmoud και ο Κυβερνήτης της Σουλεϊμανίγια Dana Ahmed Majid.

Πηγή: Kuwait News Agency

Δεν υπάρχουν σχόλια: