Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Επιφυλακή με... κενά στο Σέιχ Σου

Επιφυλακή με... κενά στο Σέιχ Σου

Με ενισχυμένες περιπολίες σε δασικές περιοχές που βρίσκονται τα βόρεια σύνορά μας, σε πνεύμονες πρασίνου όπως το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική θωρακίζεται η Μακεδονία.

Από τη μια ο τεράστιος αριθμός των πυρκαγιών και από την άλλη η ασύμμετρη απειλή που ομολογήθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη έχουν φέρει τα σώματα ασφαλείας αλλά και τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή φύλαξης των δασικών εκτάσεων. Ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας που χτες συμμετείχε σε μια σειρά συσκέψεων με φορείς έλεγε στη "Μ" ότι "ακόμη και αστυνομικοί που εργάζονται στα γραφεία από την Κυριακή βρίσκονται έξω για να ενισχύσουμε τις περιπολίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κι εμείς, αφού όλα δείχνουν ότι αυτό που έγινε είναι κάτι οργανωμένο. Είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή και ετοιμότητα".

Μια αυτοψία που διενήργησε χτες η "Μ" στο Σέιχ Σου επιβεβαίωσε την ετοιμότητα. Οι είσοδοι του δάσους έχουν αποκλεισθεί από την αστυνομία και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις επιτρέπεται η είσοδος πολιτών σε αυτό, αφού προηγουμένως φυσικά καταθέσουν τα στοιχεία τους στους αστυνομικούς. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με αυτοκίνητα αλλά και μοτοσικλέτες περιπολούσαν μέσα στους δασικούς δρόμους του Σέιχ Σου.

Στη μάχη των περιπολιών εννοείται ότι βρίσκονται και οι πυροσβέστες, οι δασικοί υπάλληλοι αλλά και η εθελοντική ομάδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η αυτοψία της "Μ" στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε και... τρύπες. Με τον φωτορεπόρτερ Νώντα Στυλιανίδη καταφέραμε και μπήκαμε στο δάσος από κεντρικότατο σημείο (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε ποιο είναι αυτό) χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί και χωρίς στη συνέχεια να μας σταματήσει κανείς, παρότι διασχίσαμε δεκάδες μέτρα μέσα στο δάσος. Παρότι λοιπόν η παρουσία της αστυνομίας είναι καταλυτική σε κάποια σημεία, δυστυχώς σε κάποια άλλα ουδείς θα βρεθεί να σταματήσει τους επίδοξους εμπρηστές.

Ακόμη, η προσπάθεια που έγινε από το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τους άλλους δήμους για συλλογή των σκουπιδιών, δυστυχώς σταμάτησε μόνο στο ύψος της περιφερειακής, ενώ μέσα στο δάσος τα σκουπίδια... ζουν και βασιλεύουν και προφανώς μπορούν όπως βρίσκονται σε στοίβες να γίνουν εύκολο προσάναμμα στα χέρια των εμπρηστών. Σημειωτέον, τα σκουπίδια βρίσκονται πάνω στους κεντρικούς δρόμους και σε σημεία που υποτίθεται ότι παραδοσιακά φυλάσσονται.

"Χτενίζουν"το Σέιχ Σου

Άμεση είναι η κινητοποίηση του δήμου Αγίου Παύλου λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, υπό το φόβο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου. Από το απόγευμα της Κυριακής το δημαρχείο παραμένει ανοιχτό επί 24ώρου βάσεως, ενώ η δημοτική αρχή συγκάλεσε εκτάκτως δημοτικό συμβούλιο, για να ενημερωθούν όλες οι παρατάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν σε περίπτωση πιθανής πυρκαγιάς. Την ίδια στιγμή ομάδες περιφρούρησης του δήμου τεσσάρων ατόμων χτενίζουν το δάσος του Σέιχ Σου, ψάχνοντας ακόμη και για στουπιά και εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ στο κάλεσμα του δήμου για βοήθεια ανταποκρίθηκαν εθελοντικά περισσότερα από 130 άτομα. Μάλιστα χθες ο δήμαρχος Νίκος Βαρσάμης επισκέφθηκε το μπλόκο της αστυνομίας, στον κόμβο του Κ7 του περιφερειακού, η οποία έχει αναλάβει την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη ενδεχόμενης πυρκαγιάς βρίσκεται και ο δήμος Πολίχνης. Παράλληλα έχει θέσει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών του νομού Θεσσαλονίκης όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματά του. "Σε μία έκταση 7.500 στρεμμάτων με πολλά ανοιχτά προβλήματα, που πληγώνουν το περιβάλλον, και με ανύπαρκτους οικονομικούς πόρους καταφέραμε μέσα σε διάστημα επτά μηνών να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αποψιλώσαμε και καθαρίσαμε 200 στρέμματα ιδιωτικών και κοινόχρηστων χώρων και περιφρουρούμε με περιπολίες 1.500 στρέμματα δασυλλίων και 680 στρέμματα του στρατοπέδου Καρατάσιου, πληρώνοντας 220.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση ήταν μόλις 3.000 ευρώ. Αυτό βέβαια δεν είναι επί του παρόντος να το σχολιάσουμε, τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα κατακαίει την Ελλάδα", τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Θεοδωρίδης.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: