Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Σε Εύβοια και Ηλεία τα κυριότερα προβλήματα

Σε Εύβοια και Ηλεία τα κυριότερα προβλήματα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Αλιβέρι Ευβοίας, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστική. Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Καναλάκι Βοιωτίας, στο Περιβόλι – Ασβέστι Δομοκού Φθιώτιδας και στο Παλαιοχωράκι Ναυπάκτου Αιτωλοακαρνανίας.

Σε 56 ανέρχεται ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τις 06.00 χθες το πρωί μέχρι τις 06.00 σήμερα το πρωί. Από αυτές, ιδιαίτερα απασχολούν την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Σύβοτα Αργυρότοπου Θεσπρωτίας και στο Αγγαθωτό Φλώρινας.

Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, πρόβλημα αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική:

Στη Σέττα στην Εύβοια,

Στην Κρέστενα Ηλείας

Στο Λάλα Ηλείας,

Στη Ροδιά Ηλείας,

Στο Ίσαρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας και

Στις Κολλίνες Αρκαδίας.

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών - Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης Σκύρου), Κορινθίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, και Ηρακλείου προβλέπει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Εναέρια μέσα σε ετοιμότητα

Τα εναέρια μέσα, που βρίσκονται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, είναι 21 Α/Φ και 18 Ε/Π του Π.Σ., ενώ θα εμπλακούν επίσης 7 Α/Φ και 4 Ε/Π από την ξένη βοήθεια, τα οποία θα επιχειρήσουν μετά τις 09:00. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου εμπλέκεται και το Super Puma του Π.Σ.

Τα εναέρια μέσα που θα επιχειρήσουν, είναι:

1 Ε/Π στον Ταΰγετο

1 Ε/Π στο Πεύκο – Άκοβο στη Μεσσηνία

1 Ε/Π στις Κολλίνες

1 Ε/Π στο Ίσαρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας

2 Ε/Π στο Λάλα Ηλείας

3 Α/Φ στο Πλουτοχώρι στην Κρέστενα Ηλείας

1 Ε/Π στα Στύρα Ευβοίας

3 Α/Φ στο Μίστρο Εύβοιας

2 Α/Φ, 1 Ε/Π και το Be 200 στη Σέτα Ευβοίας

Τα 4 γαλλικά και το 1 ιταλικό Α/Φ θα επιχειρήσουν στις περιοχές της Πελοποννήσου

Τα 2 ισπανικά Α/Φ στην περιοχή της Εύβοιας

Τα 4 ελβετικά Ε/Π Super Puma θα επιχειρήσουν στην περιοχή της Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Στη Σέτα Ευβοίας, εντάχθηκαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μία ομάδα 15 ατόμων της ΕΣΕΠΑ, 19 άτομα και 2 πυρ/κά οχήματα από την Ουγγαρία, 25 άτομα και 5 οχήματα από την Κύπρο και ομάδα 7 ατόμων από τη Διεθνική Εθελοντική Οργάνωση, ενώ στην Κρέστενα Ηλείας επιχειρεί πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων από το Ισραήλ.

Έγιναν αποδεκτές οι προσφορές για βοήθεια δύο οχημάτων και 10 ατόμων από την Αλβανία, όπως προβλέπεται και από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας, άλλων 2 Α/Φ από την Ισπανία, καθώς και 4.680 αναπνευστικών μασκών από Κύπριο επιχειρηματία.

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων προσέφερε 4 πλήρως εξοπλισμένα κινητά συνεργεία με τεχνικό, τα οποία τοποθετήθηκαν στην περιοχή Τρίπολης – Ολυμπίας – Κρεστένων, στη Μεγαλόπολη, στην Καλαμάτα και στον Πύργο Ηλείας, ενώ έθεσε στη διάθεση του Σώματος τα δύο κεντρικά της συνεργεία, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

95 πυροσβέστες τραυματίες

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, που είναι σε εξέλιξη από τις 24/08, τραυματίστηκαν 95 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων επτά σοβαρά (εγκαύματα, κατάγματα, αναπνευστικά προβλήματα). Στους υπόλοιπους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Eξάλλου, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο κατηγορούμενος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 26/08, στην περιοχή Βλυχός Μεγάρων, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

Απαγόρεση κυκλοφορίας στην Αττική

Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων σοπροστασίας, εξακολουθεί να ισχύει στην Αττική η απαγόρευση της αδικαιολόγητης κυκλοφορίας οχημάτων:

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από την 22η χιλ. θέση (τελεφερίκ) προς το Καζίνο.

- Στην Επαρχιακή Οδό Τατοΐου - Κατσιμιδίου, από το ύψος της ταβέρνας "Λεωνίδας" προς τα Βασιλικά Κτήματα.

- Στη θέση Μεγάλη Βρύση περιοχή Αυλώνας Αττικής.

- Στη θέση Σφενδάλι περιοχή Μαλακάσας Αττικής.

- Στη θέση Λιοσάτη περιοχή Αφίδνες Αττικής.

- Στη θέση Πηγή Φυλής-Μπόρσι Αττικής.

Αμεσα μέτρα για τους πληγέντες

Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή επικοινωνίας και βοήθειας για τους πυρόπληκτους -το 1555- ενώ επίσης από σήμερα, οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για να λάβουν αποζημιώσεις.

Μέτρα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και τη χορήγηση δανείων, ανακοίνωσαν χθες οι κύριοι Αλογοσκούφης και Σιούφας.

Τα μέτρα αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και όσες βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους ενισχύονται με 5.000 ευρώ, ενώ αναστέλλονται για έξι μήνες η καταβολή του ΦΠΑ οι πλειστηριασμοί και η εκτέλεση εξώσεων. Επίσης αποφασίστηκε το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πολιτική κόντρα για τα περί ασύμμετρων απειλών

Εν τω μεταξύ σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης περί ασύμμετρων απειλών.

Για «ασύμμετρες ανοησίες» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που συναντάται το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία στα οποία βασίζεται ο ισχυρισμός αυτός. Σε διαφορετική περίπτωση -υπογράμμισε- ο κ. Καραμανλής υπονομεύει τους θεσμούς της χώρας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υπαινίσσεται τίποτε περισσότερο από ό,τι σκέφτεται ο απλός πολίτης για το εύρος, τα μέτωπα και την ώρα εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τα περί «ασύμμετρων απειλών» που αναφέρει η κυβέρνηση, έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τον λαό, ώστε να στρέψει την αντίδρασή του σε λάθος δρόμο και κατά την εκλογική αναμέτρηση και μετά, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ο κ. Αλαβάνος απέρριψε τις εκτιμήσεις για οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα αν έχει τέτοιες ενδείξεις.

Στην Ελλάδα η Επίτροπος Χούμπνερ

Τέλος όπως έγινε γνωστό, έως το τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Ελλάδα η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, Ντανούντα Χούμπνερ, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: