Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Εξερχόμενος από το νοσοκομείο "Τζάκσον Μεμόριαλ", απ' όπου έλαβε εξιτήριο σήμερα γύρω στις 5:15 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε ότι αναρρώνει από τη "δεύτερη περιπέτεια" μετά την εγχείριση, επισημαίνοντας ότι "αυτή δεν πέτυχε, αλλά χρειάζεται χρόνος να επουλωθούν τα τραύματα και απ' εδώ και πέρα θα ακολουθηθεί η τρίτη φάση, στην οποία οι γιατροί θα δώσουν θεραπευτική αγωγή".

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι το θέλει πάρα πολύ, "αλλά η ανάγκη με κρατάει εδώ", πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν συνεχίζει να στηρίζει και να έχει εμπιστοσύνη στον κ. Τζάκη, τόνισε: "Βεβαίως, ο κ. Τζάκης είναι ένας εξέχων επιστήμων, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό".

Σε άλλη ερώτηση αν θα παραμείνει για θεραπεία στις ΗΠΑ ή αν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας ανέφερε: "Στο Μαϊάμι είμαστε σε μεγάλο ιατρικό κέντρο διεθνούς φήμης και μιας και ήρθα εδώ δεν θα ήταν καλό να φύγω και να ψάχνουμε να βρούμε αλλού λύσεις για το πρόβλημα.

Μετά από μερικές μέρες θα υπάρχουν νεότερα και τότε θα δούμε αν η θεραπεία γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή θα γίνει στην Ελλάδα".

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στο διαμέρισμα όπου διαμένει από τις 18 Αυγούστου.

Μαζί του είναι ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, ο αρχιδιάκονος ’νθιμος, ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Ανδρέας Ψυχάρης.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ

Πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ

Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας αναλαμβάνουν δύο κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι θα βρεθούν στην Τουρκία αργότερα το Σάββατο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους, η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, αλλά και το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πρόκειται για τον βοηθό υπουργός Εξωτερικών Νταν Φράιντ και τον υφυπουργό Αμυνας Έρικ Έντελμαν.

Οι δύο διπλωμάτες βρίσκονταν νωρίτερα στη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη η Κοντολίζα Ράις.

Η Κ.Ράις είπε ότι σκοπός της επίσκεψης των δύο αξιωματούχων στην Τουρκία είναι να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας από την απόφαση της επιτροπής του Κογκρέσου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κάλεσε την Αγκυρα να απόσχει από κάθε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

«Ζήτησα αυτοσυγκράτηση» είπε η Ράις κατά την επίσκεψή της στην Μόσχα, η οποία τόνισε στους Τούρκους αξιωματούχους «πως όλοι μας έχουμε συμφέρον σε ένα σταθερό Ιράκ και οτιδήποτε οδηγεί σε αποσταθεροποίηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα συμφέροντα και των δύο μας».

Αναγνώρισε ότι υπάρχει ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και έκανε λόγο για μία δύσκολη περίοδο. Είπε πάντως ότι η κυβέρνηση Μπους θα συνεχίσει την προσπάθεια αποτροπής υπερψήφισης της απόφασης από την ολομέλεια του Κογκρέσου.

Παράλληλα, το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε το Σάββατο ότι ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Κουρσάντ Τουζμάν ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του τον άλλο μήνα στις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Πηγή: in.gr

Αντιπυραυλικά πυρά... live

Αντιπυραυλικά πυρά... live


«Μπορεί να αποφασίσουμε από
κοινού να εγκαταστήσουμε κάποτε
αντιπυραυλικά συστήματα... στη

Σελήνη», αλλά μέχρι να φτάσουμε

εκεί οι δυνατότητες συμφωνίας
μπορεί να
χαθούν...», είπε ειρωνικά
σε Ράις και Γκέιτς ο Βλαντίμιρ
Πούτιν, συμβουλεύοντάς τους (!) να

μη βιαστούν οι ΗΠΑ με τα
αντιπυραυλικά τους σχέδια...


Σε ευθεία σύγκρουση ενώπιον των δημοσιογράφων κατέληξαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μόσχα, μετά την πλήρη αδυναμία των δύο πλευρών να πετύχουν οποιονδήποτε συμβιβασμό στο σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδας που θέλουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη και παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Πούτιν στους Αμερικανούς υπουργούς να μη βιαστούν.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, και με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι αμυντικό σύστημα και δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Ο ισχυρισμός είναι γνωστός, αλλά δεν είναι αυτός που έβαλε τη φωτιά. Η Ράις δήλωσε ότι, παρά την αποτυχία των δύο πλευρών να πετύχουν ένα συμβιβασμό, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τα σχέδιά τους και τις συνομιλίες με τους συμμάχους τους, την Πολωνία και την Τσεχία, για την εγκατάσταση του συστήματος. Οπως είπε, Μόσχα και Ουάσιγκτον διαφωνούν πλήρως «ως προς την απειλή των πυραύλων». Ο Λαβρόφ εξεμάνη, προφανώς όχι μόνο για το πείσμα της Ράις, αλλά και για τη λέξη «σύμμαχοι», που χρησιμοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός. Η Τσεχία και η Πολωνία αποτελούσαν το προπύργιο του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Ευρώπη επί Ψυχρού Πολέμου. Χωρίς να δείξει τον εκνευρισμό του, ο Λαβρόφ δήλωσε με σταθερή φωνή ότι η Ρωσία «θα πάρει μέτρα», «για να εξουδετερώσει την απειλή», αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν τελικά το αντιπυραυλικό τους σύστημα και πρόσθεσε: «Θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο».


Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφείς τις ρωσικές προθέσεις, «συμβουλεύοντας» ειρωνικά την Ουάσιγκτον να μη βιαστεί με τα αντιπυραυλικά της σχέδια: «Μπορεί να αποφασίσουμε από κοινού να εγκαταστήσουμε κάποτε αντιπυραυλικά συστήματα, ακόμη και στη Σελήνη, αλλά μέχρι να φθάσουμε εκεί οι δυνατότητες συμφωνίας μπορεί να χαθούν, εξαιτίας της υλοποίησης από τους στρατιωτικούς των δικών τους σχεδίων».


Εξίσου απειλητικά ήταν και τα υπονοούμενα του Ρώσου ηγέτη ότι μετά το πάγωμα της ρωσικής συμμετοχής στο Σύμφωνο για τους συμβατικούς εξοπλισμούς στην Ευρώπη, η Μόσχα σκέφτεται πλέον και την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. «Οι συνθήκες πρέπει να έχουν γενική και παγκόσμια εφαρμογή», είπε ο Πούτιν.


Παρά την αρχική απογοήτευση από την ψυχρολουσία Πούτιν, η Κοντολίζα Ράις βγήκε από τη συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο χαμογελαστή και χαρούμενη, θέλοντας προφανώς να βελτιώσει την ατμόσφαιρα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να κινδυνεύσει από συρρίκνωση»

Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να κινδυνεύσει από συρρίκνωση»

ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο δημαρχείου του δήμου Ταμυναίων στο Αλιβέρι.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει ούτε από διάσπαση αλλά δεν πρέπει να κινδυνεύει ούτε από συρρίκνωση. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που να είναι ενωμένο, και θα είναι πάντα ενωμένο. Έχει και εμπειρίες και ντομπροσύνη και καλά αντανακλαστικά, δεν κινδυνεύει από διάσπαση το ΠΑΣΟΚ, αυτό το μάθημα το έχει μάθει η δημοκρατική παράταξη πάρα πολύ καλά».

Το ΠΑΣΟΚ όμως ενδέχεται να κινδυνεύσει από συρρίκνωση. Εμείς δεν θέλουμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, ένα ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ που αρκείται στην Αντιπολίτευση και σε μεσαία ποσοστά, γιατί έτσι δεν υπηρετούμε τον κόσμο. Εμείς θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ όμως μας το κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μεγάλο, λαϊκό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό αλλά νικηφόρο. Ένα ΠΑΣΟΚ του 47% μας άφησε. Αυτό είναι το καθαρό ΠΑΣΟΚ, γιατί αν το ΠΑΣΟΚ έλθει στο ίδιο επίπεδο ή έστω λίγο ψηλότερα με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προσφέρει εναλλακτική κυβερνητική προοπτική, δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους μη προνομιούχους, δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των πιο φτωχών, των πιο λαϊκών αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που βλέπουν να κινδυνεύει ένα κεκτημένο που είχαν διαμορφώσει».

Τόνισε μάλιστα πως δεν υπάρχει πρόβλημα ενότητας, αλλά « υπάρχει πρόβλημα πολιτικού στόχου. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα απλά ερωτήματα. Πως θα ανασυγκροτηθεί το ίδιο, πως θα διατυπώσει έναν πιο καθαρό λόγο, χωρίς συγχύσεις και χωρίς πήγαινε -έλα, πως θα κάνει μία πιο καλή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα από τα κινήματα της κοινωνίας της πολιτών».

Προειδοποίησε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να νικήσει τις επόμενες εκλογές, προκειμένου η ΝΔ να μην εγκαταστήσει έναν μηχανισμό εξουσίας και συμπλήρωσε: «Διότι ο ορίζοντας της κυβέρνησης αυτής είναι στενός. Ο κ. Καραμανλής μίλησε ήδη για εκλογικό νόμο, έχει 152 βουλευτές, ήδη άρχισαν τα παρατράγουδα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, άρα επανέρχεται η προεκλογική απειλή του κ. Καραμανλή «ή αυτοδυναμία ή νέες εκλογές», με νέο εκλογικό νόμο. Και σε αυτό το σκηνικό που στήνει ο κ. Καραμανλής πρέπει εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, να είμαστε έτοιμοι. Ούτως ή άλλως έχουμε σε λίγους μήνες Ευρωεκλογές, οι οποίες αποκτούν πολύ σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο».

Τέλος, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, έστειλε μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του: «Ο κόσμος κουράζεται και εκνευρίζεται όταν βλέπει διαμάχες των μηχανισμών. Πρέπει να φύγουμε από τους μηχανισμούς, πρέπει να φύγουμε από τις πελατειακές εξαρτήσεις, πρέπει να φύγουμε από τον παλαιοκομματισμό και, όπως είπα στο Τραχήλι, τα στελέχη του πολιτικού συστήματος καλά περνάνε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Τι γίνεται με τον απλό πολίτη; Για τον απλό πολίτη χρειάζεται να έχουμε μεγάλη δύναμη για να κατακτούμε την κυβέρνηση, όχι για τους εαυτούς μας».

Βενιζέλος: «Πρέπει να κινηθούμε κι εμείς γρήγορα»

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε επίσης σχετικά με την αναφορά για «διμέτωπο» αγώνα που έκανε ο Γ. Παπανδρέου: «Εγώ πιστεύω ότι ένα είναι το μέτωπό μας, το μέτωπό μας, είναι η δεξιά, το μέτωπό μας είναι η κυβέρνηση, το μέτωπό μας είναι ο κ. Καραμανλής και οι πρακτικές της κυβέρνησής του που πρόλαβε μέσα σε 25 μέρες να ανοίξει όλα τα θέματα με τον δυσμενέστερο τρόπο για τους πολίτες και ιδίως για τους ασθενέστερους και μεσαίους που νομίζω ότι για μία ακόμη φορά ζουν τις επιπτώσεις της αντίστροφης αναδιανομής που είναι το βασικό μοτίβο των κυβερνητικών επιλογών του κ. Καραμανλή».

Ερωτώμενος για τον Κ. Λαλιώτη σχολίασε: «Είναι ένα στέλεχος που έχει ειδικούς συναισθηματικούς δεσμούς με τον Γιώργο Παπανδρέου, με την οικογένεια Παπανδρέου και νομίζω ότι αυτό είχε τονιστεί και όταν επέστρεψε ο κ. Λαλιώτης και όλοι τον καλωσορίσαμε -και χαρήκαμε για αυτό- στη ενεργό δράση μετά από μία πολυετή παραμονή στα «μετόπισθεν», κάτι που δεν του πρέπει δεν είναι για τα μετόπισθεν ο κ. Λαλιώτης».

Αν και ο πρώην υπουργός ανέφερε πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο της συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε σχετικά με την αναφορά στην «υπονόμευση": «Είπα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι υπό το φως μίας δημόσιας διήμερης συνεδρίασης κατέρρευσαν όλες οι θεωρίες. Της συνομωσίας, της υπονόμευσης, της διαπλοκής των εκδοτών, όλες οι θεωρίες οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί από ορισμένους, που νομίζω ότι διέπονται από μία νευρικότητα και από μία παλαιοκομματική αντίληψη, οι οποίοι είδαν ότι είναι πολύ ενοχλητικό το να εφαρμόσουμε μία δημοκρατική διαδικασία με περισσότερους υποψηφίους»

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή από τις εκλογές μέχρι σήμερα σημείωσε πως «πρέπει να κινηθούμε και εμείς γρήγορα, όχι για να διεκδικήσουμε μία νίκη για τη νίκη, αλλά για να διεκδικήσουμε μια νίκη βασισμένη σε μία καθαρή εντολή και να δώσουμε επιτέλους απάντηση στην αγωνία των απλών ανθρώπων που μας ρωτούσαν τις παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου «τι γίνεται; Θα νικήσουμε; Θα είμαστε εμείς κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική;».

Τέλος, ερωτηθείς για το προβάδισμα του Γ. Παπανδρέου στις δημοσκοπήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είπε: «Μελετώ τις δημοσκοπήσεις με προσοχή και επιστημονικά και πολιτικά. Δεν έχω καταγγείλει ποτέ εγώ τις δημοσκοπήσεις ως μη αυθεντικές. Οι δημοσκοπήσεις μας έλεγαν πολλά πράγματα και για τις εκλογές και για την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά κάποιοι δυστυχώς, αντί να βλέπουν το πρόβλημα, το απέφευγαν. Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό ζήτημα: υπάρχει μία διαφοροποίηση της εσωτερικής τάσης ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε ένα ερώτημα συναισθηματικού ή συμβολικού χαρακτήρα, γιατί το βάρος του ονόματος του ιδρυτή είναι πάρα πολύ μεγάλο και ο ίδιος άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, όταν το ερώτημα τίθεται με ένα πιο λογικό, πολιτικό τρόπο σε σχέση με την αντιπολίτευση που πρέπει να ασκήσουμε και σε σχέση με τον αντίπαλό μας, που είναι η δεξιά, που είναι ο κύριος Καραμανλής».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γ. Παπανδρέου: Υπονομευτικές συμπεριφορές στο ΠΑΣΟΚ

Γ. Παπανδρέου: Υπονομευτικές συμπεριφορές στο ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ του να συναλλαγεί με μεγάλα συμφέροντα αποδίδει, εν πολλοίς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κίνημα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ο κ. Παπανδρέου μιλάει για ισότιμη και ειλικρινή σχέση με τα ΜΜΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και προσθέτει: «Ποτέ δεν συναλλάχθηκα μαζί τους. Ίσως, μάλιστα, γι' αυτό να βρισκόμαστε σήμερα σ' αυτή την κατάσταση. Ίσως γι' αυτό ορισμένοι θα προτιμούσαν να έχω παραιτηθεί».

Ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι υπήρξε υπονόμευση και του ίδιου και του Κινήματος και δίνει και τον ορισμό της υπονόμευσης, τουλάχιστον όπως την εννοεί ο ίδιος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί ότι υπονόμευση σημαίνει:

-να λες άλλα στα όργανα και άλλα στα τηλεοπτικά παράθυρα.

-να αφήνεις τους άλλους να δίνουν τη μάχη για τη νίκη και ο ίδιος να επενδύεις στην ήττα.

-να μιλάς για προγραμματική ή πολιτική ασάφεια και να πρωτοστατείς σε πολιτικές διαφοροποιήσεις που δεν σέβονται την ομοφωνία των κομματικών οργάνων και την πλειοψηφία των πολιτικών αποφάσεων.

-να μην εκφράζεις τη γνώμη σου για κάτι που θεωρεία λάθος, επειδή πιστεύεις ότι αυτό το λάθος μπορεί να σε συμφέρει.

Αιχμές αφήνει ο κ. Παπανδρέου και για δεξιές αποκλίσεις στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα δίνουμε έναν διμέτωπο αγώνα απέναντι σε μια δεξιά διακυβέρνηση και απέναντι σε μια δεξιά αντίληψη για τον ρόλο μας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, για τον ρόλο μας ως κυβέρνησης αύριο».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε ένα «άλλο ΠΑΣΟΚ», το οποίο θα είναι «δύναμη ευθύνης και ανατροπής, θα είναι κοντά στον πολίτη και δεν θα ασχολείται με τα μικροσυμφέροντα και τις καρέκλες». Αναφέρει επίσης ότι ο βασικός στόχος των αλλαγών που σκοπεύει να κάνει στο κόμμα επανεκλεγόμενος, είναι η επανίδρυσή του, ενώ στις μεγάλες του προτεραιότητες ανήκει η κατοχύρωση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «χρειάζεται μια νέα διακήρυξη» και «ένα νέο συμβόλαιο μα το λαό», αλλά και «ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, το αποδίδει στο ότι οι πολίτες «αντιλαμβάνονται πως τα ζητήματα που καλούμαστε να λύσουμε ως ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσωπικά, αλλά πολιτικά και στρατηγικά». Και χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» των «αντιπάλων» του το ότι «θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως η πολιτική είναι μια προσωπική υπόθεση».

Αναφέρει επίσης ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι «κρίση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος» και προσθέτει ότι «θα ανοίξουμε τους δρόμους που θα λυτρώσουν τα κόμματα από τις εξαρτήσεις τους».

Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει, «θα μείνει ενωμένο όσο η ενότητά του είναι το μέσο και η προϋπόθεση για να εκφράζεται μέσα από αυτήν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών».

Σε ερώτηση εξάλλου αν θα μείνει στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ήττας του, απαντά, «θα μείνω πιστός στην εντολή που θα μου δώσουν οι φίλοι και τα μέλη μας, οι οποίοι στις 11 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν για το μέλλον όλων μας».

Σχετικά με τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να θυμάται πάντα, ότι είναι μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας και κοινωνικής μειοψηφίας». Και επίσης «να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις καταστροφές που αφήνει στο πέρασμά της». Επίσης τονίζει ότι δεν ονειρεύεται να μοιάσει στον Καραμανλή, αλλά να πείσει πόσο διαφορετικός, αποτελεσματικός και λυτρωτικός για την κοινωνία είναι ο ίδιος.

Σχετικά με τον διάλογο που πρότεινε στην άλλη αριστερά, αναφέρει ότι πρέπει «να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε και από κοινού να δράσουμε σε θέματα που μέχρι στιγμής υπάρχει κοινός προβληματισμός και περίπου ταυτόσημες προσεγγίσεις».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τουρκικά άρματα μάχης επιτίθενται στο Ιράκ

Τουρκικά άρματα μάχης επιτίθενται στο Ιράκ

Τουρκικά άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού άρχισαν να βομβαρδίζουν κουρδικές πόλεις και χωριά στο Βόρειο Ιράκ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, μια στρατιωτική επιδρομή στο Ιρακινό Κουρδιστάν φαντάζει πολύ πιθανή τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Ήδη οι τουρκικές δυνάμεις στα τουρκο-ιρακινά σύνορα ανήλθαν στις 140 000 και αναμένουν την έγκριση του Κοινοβουλίου για να εισβάλουν στο Ιράκ. Εάν η Άγκυρα σχεδιάζει πράγματι να εισβάλει στο Ιράκ και δεν μπλοφάρει, θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα τις απειλές τις προτού αρχίσει να χιονίζει στον ορεινό όγκο του Βορείου Ιράκ.

Οι Κούρδοι του Ιράκ άρχισαν ήδη να συγκεντρώνουν χιλιάδες άντρες με βαρύ οπλισμό στις παραμεθόριες περιοχές για να ανακόψουν μια ενδεχόμενη τουρκική εισβολή.

Με την πραγματοποίηση μιας εισβολής, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιτίθενται σε μια τέτοια επιχείρηση. Συγχρόνως, η παρουσία μεγάλου αριθμού Κούρδων στις γειτονικές χώρες Ιράν και Συρία απειλεί με ανάφλεξη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το ενδεχόμενο επαναχάραξης των συνόρων να φαντάζει πλέον πιθανό.

Πηγή: The Cheers magazine

O Σύρος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία

O Σύρος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία

Ο Σύρος πρόεδρος Μπάσαρ αλ-Άσαντ θα πραγματοποιήσει την Τρίτη διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην τουρκική πρωτεύουσα θα έχει επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερτογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπακάν.

Οι επαφές του Σύρου προέδρου θα επικεντρωθούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η κατάσταση στο Ιράκ, το ζήτημα του Ιράν, καθώς και το Παλαιστινιακό και η κατάσταση στο Λίβανο.

Ο Άσαντ είναι ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Tούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πηγή: Kuwait News Agency

Ερ.Μαρκουλλή: Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Συρία

Ερ.Μαρκουλλή: Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Συρία

Την εκτίμηση πως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, Γκερχαρντ Σρέντερ, δεν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα, εξέφρασε το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία δήλωσε πως αν και τα σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο αξιολογούνται, δεν υπάρχει οτιδήποτε που να μαρτυρεί πως αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Σε δηλώσεις της από τη Λεμεσό, στο περιθώριο Συνεδρίου του Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως «δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο ότι θα γίνει η επίσκεψη του κ.Σρέντερ».

«Έχω δει και εγώ τα δημοσιεύματα, δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε δηλώσεις του κ.Σρέντερ και η δική μου άποψη είναι ότι δεν θα έρθει στα κατεχόμενα», είπε η Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «έχουμε δει κατά καιρούς τέτοια δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, δεν μπορώ να πω ότι δεν τα αξιολογούμε, σίγουρα τα αξιολογούμε και σίγουρα γίνονται κάποιες ενέργειες εκ μέρους μας, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρή περίπτωση».

Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Συρία

Σε ότι αφορά το θέμα με τα παράνομα δρομολόγια από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου προς τη Συρία, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε πως ο διάλογος με τη Συρία συνεχίζεται και πως δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διπλωματικής παρέμβασης για επίλυση του προβλήματος.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι σίγουρα, εκφράζουμε τη λύπη μας για αυτήν την εξέλιξη, αλλά ο διάλογος και οι διπλωματικές ενέργειες μας προς τη Συρία συνεχίζονται», είπε και πρόσθεσε πως αν και φαίνεται να υπάρχουν πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα στην υπόθεση, «θα πρέπει να υπερισχύσουν και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το διεθνές δίκαιο».

Ερωτηθείσα σχετικώς, ανέφερε πως τροχοδρομείται επίσκεψη της στη Συρία και υπενθύμισε πως και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, θα μεταβεί στις 20 του μηνός για συζήτηση του θέματος με Σύρους αξιωματούχους.

Χαρακτήρισε δε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας «μετά από δικές μας πολύ έντονες παρεμβάσεις», αποφάσισε να αποσύρει από το νηολόγιο της το πλοίο που έκανε το παράνομο δρομολόγιο, σημειώνοντας πως «είναι ένα ισχυρό ράπισμα και μάλιστα το γεγονός ότι ο λόγος που δίνεται είναι γιατί παραβιάζεται με αυτό το δρομολόγιο το διεθνές δίκαιο».

Απάντηση στις δηλώσεις Αναστασιάδη

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι δεχόμαστε το ένα κτύπημα μετά το άλλο, η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή είπε πως «αυτές οι καταστάσεις είναι αποτέλεσμα του "όχι" που είπε η ελλυνοκυπριακή πλευρά στο δημοψήφισμα αλλά σίγουρα όλος ο λαός μας και όλη η πολιτική ηγεσία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αυτά τα πλήγματα και πιστεύω ότι αυτή θα πρέπει να είναι μια εθνική πολιτική, δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση».

Υπενθυμίζοντας πως στην επίσκεψη της στην Κιργισία βρισκόταν μαζί της «συνεργάτης και αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης», η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι τέτοιες αποστολές που πιστεύω πρέπει να χρησιμοποιούνται με την αρωγή και την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Έκθεση Προόδου για την Τουρκία

Όσον αφορά την έκθεση προόδου της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε πως «η δική μας προσπάθεια τους τελευταίους μήνες, μέσα από πολύ εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία αλλά και διάφορα έγγραφα που έχουν υποβληθεί, είναι αυτή η έκθεση να είναι αντικειμενική και να στοχεύει στην αποκάλυψη όλων των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, τόσο όσο αφορά το Κυπριακό, όσο και το θέμα των πετρελαίων και όλα τα άλλα θέματα, όπως το θέμα του πρωτοκόλλου, όπου όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα η Τουρκία αλλά λαμβάνει και πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείσα τέλος για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δυο Κύπριοι αστυνομικοί συνελήφθηκαν από τις βελγικές Αρχές όταν μετέβησαν για ανακρίσεις σε σχέση με υπόθεση φοροδιαφυγής, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε πως υπήρξε άμεση παρέμβαση από το Υπουργείο της για απελευθέρωση τους και το θέμα έχει επιλυθεί.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τι έκαναν και τι δεν έκαναν σωστά. Κάποιες διαδικασίες δεν έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν και προκλήθηκε το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Διεξήχθη σήμερα η τελική φάση της άσκησης «Νικηφόρος 2007» της Ε.Φ.

Διεξήχθη σήμερα η τελική φάση της άσκησης «Νικηφόρος 2007» της Ε.Φ.



Διεξήχθη σήμερα η τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Νικηφόρος 2007», σε περιοχή της Επαρχίας Λάρνακας. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν βολές εν κινήσει από επιθετικά ελικόπτερα, MI 35 ρωσικής κατασκευής και προέλευσης και αντιαρματικά ελικόπτερα Gazel. Επίσης πραγματοποιήθηκαν καταδρομικές επιχειρήσεις για καταστροφή στόχων από ειδικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν βολές πυροβολικού από πυροβόλα όπλα Suzana, σλοβακικής κατασκευής και προέλευσης και πραγματοποιήθηκε ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Την φάση αυτής της άσκησης παρακολούθησαν στρατιωτικοί παρατηρητές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Αμυνας, Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισπίκας, ο αρχηγός Αστυνομίας, Ιάκωβος Παπακώστας, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Αμυνας, καθώς και ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Δ.Χριστόφιας: Η Ε.Φ. θα συνεχίζει τη λειτουργία της και το ρόλο της

Η Εθνική Φρουρά, που είναι μια μικρή, ευέλικτη και αποτρεπτική δύναμη, θα συνεχίσει τη λειτουργία και το ρόλο της μέχρι την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία εάν έχει την παραμικρή ευαισθησία θα έπρεπε να αποσύρει τουλάχιστον τα μισά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο και σημείωσε ότι αντί τούτου, συνεχίζει να εξοπλίζεται και να απειλεί γιατί, όπως εξήγησε, η δύναμη αυτή είναι κατακτητική και επεκτατική.

Σε ομιλία του ενώπιον των επισήμων και των ξένων στρατιωτικών παρατηρητών που παρακολούθησαν σήμερα την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία για την διεξαγωγή της άσκησης στην οποία χαρακτηρίζει την Εθνική Φρουρά επιθετική δύναμη και την άσκηση «Νικηφόρος» κίνδυνο για την ειρήνη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Η προπαγάνδα του κατακτητή και το θράσος του δεν έχει όρια. Η Εθνική Φρουρά είναι μια μικρή, ευέλικτη και αποτρεπτική δύναμη η οποία βρίσκεται στη γραμμή αντιπαράταξης για να αναχαιτίσει τις οποιεσδήποτε νέες επιθετικές ορέξεις της κατοχικής δύναμης», είπε.

Πρόσθεσε πως απέναντι της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται πάνω από «40 χιλιάδες πάνοπλοι αττίλες. Εάν η Τουρκία όντως έχει την παραμικρή ευαισθησία θα έπρεπε ως τώρα να αποσύρει τουλάχιστον τα μισά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο», είπε και σημείωσε ότι «αντί τούτου συνεχίζει να εξοπλίζεται και να απειλεί γιατί η δύναμη αυτή είναι κατακτητική και επεκτατική».

Η Εθνική Φρουρά θα συνεχίζει τη λειτουργία της και το ρόλο της «μέχρι να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος», είπε και πρόσθεσε πως οι Κύπριοι είναι ένα «φιλειρηνικός λαός και δεν έχει καμία επιθετική διάθεση απέναντι στον όποιον λαό της περιοχής πολύ δε περισσότερο απέναντι στους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμα ότι «θέλουμε ειρήνη, θέλουμε αποστρατικοποίηση της ενωμένης, ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά και σκληρά».

Ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της άσκησης «Νικηφόρος», ευχήθηκε «κάθε καλό» και υποσχέθηκε πως «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να είναι αρωγός των προσπαθειών της Εθνικής Φρουράς».

Δηλώσεις

Η Εθνική Φρουρά ήταν και παραμένει μια σύγχρονη, ισχυρή, ευέλικτη και αποτρεπτική δύναμη δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας, Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας πως η κύρια φάση της διακλαδικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος» που διεξήχθηκε στην επαρχία Λάρνακας, «εκτελέστηκε μέσα στα πλαίσια της διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων».

«Η καθ' όλα επιτυχής πραγματοποίηση της άσκησης "Νικηφόρος" απέδειξε για μια ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο μαχητικής και επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς η οποία ήταν και παραμένει μια σύγχρονη, ισχυρή, ευέλικτη, αποτρεπτική δύναμη», είπε.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας ανέφερε μετά το πέρας της άσκησης πως «αν πω ότι είμαι περήφανος που ηγούμαι αυτής της Δύναμης θα είναι λίγο. Συγκινήθηκα όσο καμιά φορά στα 41 χρόνια που υπηρετώ στο στρατό», είπε.

Ταυτόχρονα ευχήθηκε «κάθε χρόνο να είμαστε και καλύτερα και καλή λευτεριά στην Κύπρο μας».

Με την ευκαιρία της σημερινής διεξαγωγής της τελικής άσκησης «Νικηφόρος 2007», το ΚΣ ΕΔΕΚ απευθύνει χαιρετισμό προς το σύνολο των ασκηθέντων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Χαιρετισμό απευθύνουμε προς την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, προς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες εφέδρους και μόνιμα στελέχη και κληρωτούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο ύψιστο χρέος προς την πατρίδα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Όσο συνεχίζεται η κατοχή, όσο η απειλή της Τουρκίας είναι παρούσα, όσο «ο εχθρός είναι εντός των τειχών», έχουμε καθήκον να διατηρούμε Ένοπλες Δυνάμεις παλλαϊκού Φάσματος, καλά εξοπλισμένες και υψηλής αποτρεπτικής ισχύος, σημειώνεει η ΕΔΕΚ και επισημαίνει ότι «η Εθνική μας Φρουρά πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ της πατρίδας στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Τούρκος υπουργός ακύρωσε επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Τούρκος υπουργός ακύρωσε επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Προεδρίας Κουρσάντ Τουζμέν ακύρωσε επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τουζμέν, που είναι εξουσιοδοτημένος με το εξωτερικό εμπόριο, επρόκειτο να λάβει μέρος σε συνέδριο που οργανώνει στη Νέα Υόρκη το τουρκο-αμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο Τουζμέν είναι ο δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος που ακυρώνει προγραμματισμένη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον αρχηγό του ναυτικού Μετίν Ατάς.

Η Τουρκία ανακάλεσε επίσης προχθές τον πρεσβευτή της στις Ηνωμένες Πολιτείες για διαβουλεύσεις.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μποϊκοτάζ της διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό ζητάει το Ιράν

Μποϊκοτάζ της διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό ζητάει το Ιράν

O ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ κάλεσε σήμερα τις μουσουλμανικές χώρες να μποϊκοτάρουν τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα με στόχο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Όταν οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν αυτή τη διάσκεψη παραπλανητική και αρνούνται να λάβουν μέρος, πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι μουσουλμανικές χώρες;» διερωτήθηκε ο Χαμενεϊ σε κήρυγμά του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο για τα θέματα που τους χωρίζουν πριν από τη διάσκεψη του Νοεμβρίου. Μια από τις ιδέες που συζητούνται είναι μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του Ισραήλ και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους ώστε οι Παλαιστίνιοι να αποζημιωθούν για τους εβραϊκούς οικισμούς που θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο.

«Με πρόσχημα την ειρήνη, οι Αμερικανοί προσπαθούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στους Παλαιστίνιους. Στόχος της διάσκεψης είναι να διασωθεί το σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Χαμενεϊ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νερό-δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας

Νερό-δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας

Νερό μολυσμένο με ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο πίνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, όπου ο ποταμός Ασωπός έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει το Σάββατο η εφημερίδα Το Βήμα, οι μετρήσεις στον Αξιό έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού, στον Αλιάκμονα χρωμίου, νικελίου και βαρίου, στον Λουδία και στον Πηνειό χαλκού και κοβαλτίου.

Στον Έβρο, στο θεσσαλικό κάμπο, στο αργολικό πεδίο και στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα νιτρικών στα νερά άρδευσης. Στα πόσιμα νερά της Ηπείρου η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απομόνωσε στελέχη βακτηριδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό, στο Σχηματάρι, στο Δήλεσι, στον Ωρωπό και στα Οινόφυτα, πίνουν εδώ και χρόνια «βρώμικο» νερό, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, εξαιτίας τοξικών ουσιών.

Στις αρχές του χρόνου μετρήσεις του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πόσιμο νερό οκτώ οικισμών του Δήμου Πολυκάστρου στο νομό Κιλκίς έδειξαν ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών, όπως αρσενικό, νιτρικά, κάδμιο, αντιμόνιο και νικέλιο.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στις λεκάνες των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και Λουδία, καθώς και στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης, παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων.

Το ίδιο και σε περιοχές με εντατικές καλλιέργειες στην περιοχή της Λάρισας, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται στους υπόγειους υδροφορείς του Σπερχειού. Στην Πελοπόννησο εδώ και χρόνια παραμένει το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο αργολικό πεδίο (κυρίως γύρω από το Αργος και το Ναύπλιο).

Πηγή: in.gr

Νερό-δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας

Νερό-δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας

Νερό μολυσμένο με ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο πίνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, όπου ο ποταμός Ασωπός έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει το Σάββατο η εφημερίδα Το Βήμα, οι μετρήσεις στον Αξιό έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού, στον Αλιάκμονα χρωμίου, νικελίου και βαρίου, στον Λουδία και στον Πηνειό χαλκού και κοβαλτίου.

Στον Έβρο, στο θεσσαλικό κάμπο, στο αργολικό πεδίο και στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα νιτρικών στα νερά άρδευσης. Στα πόσιμα νερά της Ηπείρου η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απομόνωσε στελέχη βακτηριδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό, στο Σχηματάρι, στο Δήλεσι, στον Ωρωπό και στα Οινόφυτα, πίνουν εδώ και χρόνια «βρώμικο» νερό, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, εξαιτίας τοξικών ουσιών.

Στις αρχές του χρόνου μετρήσεις του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πόσιμο νερό οκτώ οικισμών του Δήμου Πολυκάστρου στο νομό Κιλκίς έδειξαν ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών, όπως αρσενικό, νιτρικά, κάδμιο, αντιμόνιο και νικέλιο.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στις λεκάνες των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και Λουδία, καθώς και στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης, παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων.

Το ίδιο και σε περιοχές με εντατικές καλλιέργειες στην περιοχή της Λάρισας, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται στους υπόγειους υδροφορείς του Σπερχειού. Στην Πελοπόννησο εδώ και χρόνια παραμένει το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο αργολικό πεδίο (κυρίως γύρω από το Αργος και το Ναύπλιο).

Πηγή: in.gr

Τουλάχιστον για μία ακόμα εβδομάδα θα παραμείνει στο Μαϊάμι ο Αρχιεπίσκοπος

Τουλάχιστον για μία ακόμα εβδομάδα θα παραμείνει στο Μαϊάμι ο Αρχιεπίσκοπος

Τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμα θα παραμείνει στο Τζάκσον Μεμόριαλ του Μαϊάμι ο Αρχιεπίσκοπος, εν αναμονή και των τελικών εξετάσεων από τις ειδικές βιοψίες, ώστε να αποφασιστεί το είδος της χημειοθεραπείας.

Ο κ. Χριστόδουλος δέχθηκε τηλεφωνικά τις ευχές του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το μεσημέρι είχε επικοινωνήσει με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σχετικά με την πορεία της υγείας του, ο κ. Χριστόδουλος δεν έχει αποφασίσει πού θα ακολουθήσει τη θεραπευτική αγωγή και παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να του προταθεί η ιδέα να μεταβεί στο αντικαρκινικό νοσοκομειακό κέντρο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης, όπου θεωρείται εξειδικευμένο για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Πάντως επιθυμία του κ. Χριστόδουλου είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε δύο-τρεις εβδομάδες.

«Θα επιδιώξουμε το καλύτερο για τον Μακαριότατο αλλά αυτός θα αποφασίσει. Αν θέλει να μεταβεί στην πατρίδα, κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να βρεθεί και πάλι κοντά στο ποίμνιό του» δήλωσε ένας από τους συνεργάτες του

Πηγή: in.gr

Το Πεντάγωνο εξετάζει εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού σε περίπτωση που η Τουρκία απαγορεύσει την πρόσβαση

Το Πεντάγωνο εξετάζει εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού σε περίπτωση που η Τουρκία απαγορεύσει την πρόσβαση

Πέραν των 60 000 Τούρκων στρατιωτών έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ. Εντούτοις, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν παρατηρούν κινήσεις που υποδηλώνουν άμεση επιθετική ενέργεια εναντίον των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.

Καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί τα σύνορα του Βορείου Ιράκ και καταγράφει τις όποιες κινήσεις στρατευμάτων εκατέρωθεν των συνόρων. Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού σε περίπτωση που η Τουρκία απαγορεύσει την πρόσβαση από τα εδάφη ή τον εναέριο της χώρο.

Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε χθες πως μια πιθανή τουρκική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις και πυρά πυροβολικού. Προς το παρόν όμως, ο αριθμός των στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκο-ιρακινά σύνορα δεν είναι ασυνήθιστος.

Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά πως κατά κάποιον τρόπο θα λάβει προειδοποίηση προτού η Τουρκία αποφασίσει να εισβάλει στο Ιράκ για να καταδιώξει τους αντάρτες του ΠΚΚ.

Οι ΗΠΑ τάσσονται κατά μιας τουρκικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ και πιέζουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία για το θέμα των ανταρτών του ΠΚΚ.

Η κύρια ανησυχία των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία, ως αντίποινα για το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων να απαγορεύσει την χρήση των εδαφών και του εναέριου της χώρου από τις αμερικανικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται πως οι κύριες γραμμές ανεφοδιασμού και μεταφοράς ενισχύσεων του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν περούν από την Τουρκία.

Μια τέτοια απόφαση από την πλευρά της Άγκυρας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πρόθεση των ΗΠΑ για μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP στο Ιράκ, τα οποία θα προστατεύουν τα στρατεύματα από τις εκρήξεις ναρκών και βομβών. Η μεταφορά των οχημάτων θα γινόταν από τα τουρκικά εδάφη.

Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες πως η Τουρκία θα διακόψει τα στρατιωτικά της συμβόλαια με τις ΗΠΑ. Πρόσφατα η Άγκυρα προμηθεύτηκε μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας $1.7 δισεκατομμυρίων και διέθεσε ακόμη $1.6 δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση των υπόλοιπων F-16 που διαθέτει. Σκοπεύει ακόμη να προμηθευτεί 4 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (AWACS), συνολικής αξίας $3 δισεκατομμυρίων.

Η Τουρκία αγόρασε επίσης τορπίλες αξίας $800 εκατομμυρίων, στα πλαίσια προσπάθειας αναβάθμισης τους ναυτικού της.

Πηγή: Fox News


Κλιμακώνεται η κρίση με τους Κούρδους

Κλιμακώνεται η κρίση με τους Κούρδους

Οι αντάρτες του ΡΚΚ απειλούν με νέες επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος

Κλιμακώνεται η κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και στους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση των ανταρτών ότι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο Βόρειο Ιράκ και μεταφέρονται στην Τουρκία.

Oι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν απείλησαν με επιθέσεις το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό, που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. «Οι ρίζες αυτού του πολέμου βρίσκονται στο Βόρειο Κουρδιστάν (Ανατολική Τουρκία). Οι αντάρτες μετακινούνται σε περιοχές στον Βορρά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΡΚΚ. «Θα πραγματοποιήσουμε περισσότερες επιθέσεις κατά της αστυνομίας». Αυτή ήταν η απάντηση των Κούρδων του ΡΚΚ στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Ιράκ, στο βόρειο τμήμα του, κατά των ανταρτών, τους οποίους υπολογίζουν σε 3.000. Η κυβέρνηση Ερντογάν, αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των επιθέσεων των Κούρδων ανταρτών κατά των στρατιωτών της, αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα σχέδιά της μεθαύριο Δευτέρα.

Η απάντηση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας αν εξαπολύσει επίθεση στο Βόρειο Ιράκ. «Αφού επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο, έχουμε υπολογίσει το κόστος. Όποιο κι αν είναι αυτό, θα αντιμετωπιστεί», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι επιδιώκει τώρα την έγκριση του Κοινοβουλίου για να μη χάσει χρόνο.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση καθίσταται πιο πιθανή ύστερα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι θα τρωθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα ανακάλεσε ήδη τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις μετά την ψηφοφορία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Για καθυστέρηση της αντιπυραυλικής ασπίδας κάνει λόγο το Πεντάγωνο

Για καθυστέρηση της αντιπυραυλικής ασπίδας κάνει λόγο το Πεντάγωνο

ΟΙ ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναβάλουν την επιχειρησιακή εφαρμογή της αντιπυραυλικής ασπίδας που προβλέπουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγουν την «εξουδετέρωσή» του από τη Μόσχα, δήλωσε απόψε στους δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεσμευθήκαμε στις συζητήσεις με τους Πολωνούς και τους Τσέχους, κατ΄αρχήν να καταλήξουμε σε συμφωνία μαζί τους για την εγκατάσταση ενός ραντάρ και δέκα πυραύλων αναχαίτισης αντίστοιχα στο έδαφός τους», εξήγησε σε μία ομάδα δημοσιογράφων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου ο οποίος ζήτησε ανωνυμία.

«Από τη στιγμή που αυτές οι συμφωνίες θα έχουν κλείσει, θα μπορούσε να υπάρξει μία περίοδος κατά την οποία οι εξοπλισμοί αυτοί θα εγκαθίσταντο στο έδαφος και κατόπιν, σε μια μελλοντική στιγμή, θα γίνονταν επιχειρησιακοί», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως εάν εγκαταστήσουν το ραντάρ στη Δημοκρατία της Τσεχίας και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους τους στην Πολωνία, «όπως έχει πει ο πρόεδρός μας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εξουδερώσουμε την απειλή αυτή».

Οι Ρώσοι «έχουν πει ότι θα αντιδράσουν και εμείς το έχουμε σημειώσει», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη την παρατήρησή τους αλλά δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς πρόκειται να απαντήσουν».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ