Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να κινδυνεύσει από συρρίκνωση»
ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο δημαρχείου του δήμου Ταμυναίων στο Αλιβέρι.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει ούτε από διάσπαση αλλά δεν πρέπει να κινδυνεύει ούτε από συρρίκνωση. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που να είναι ενωμένο, και θα είναι πάντα ενωμένο. Έχει και εμπειρίες και ντομπροσύνη και καλά αντανακλαστικά, δεν κινδυνεύει από διάσπαση το ΠΑΣΟΚ, αυτό το μάθημα το έχει μάθει η δημοκρατική παράταξη πάρα πολύ καλά».
Το ΠΑΣΟΚ όμως ενδέχεται να κινδυνεύσει από συρρίκνωση. Εμείς δεν θέλουμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, ένα ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ που αρκείται στην Αντιπολίτευση και σε μεσαία ποσοστά, γιατί έτσι δεν υπηρετούμε τον κόσμο. Εμείς θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ όμως μας το κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μεγάλο, λαϊκό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό αλλά νικηφόρο. Ένα ΠΑΣΟΚ του 47% μας άφησε. Αυτό είναι το καθαρό ΠΑΣΟΚ, γιατί αν το ΠΑΣΟΚ έλθει στο ίδιο επίπεδο ή έστω λίγο ψηλότερα με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προσφέρει εναλλακτική κυβερνητική προοπτική, δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους μη προνομιούχους, δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των πιο φτωχών, των πιο λαϊκών αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που βλέπουν να κινδυνεύει ένα κεκτημένο που είχαν διαμορφώσει».
Τόνισε μάλιστα πως δεν υπάρχει πρόβλημα ενότητας, αλλά « υπάρχει πρόβλημα πολιτικού στόχου. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα απλά ερωτήματα. Πως θα ανασυγκροτηθεί το ίδιο, πως θα διατυπώσει έναν πιο καθαρό λόγο, χωρίς συγχύσεις και χωρίς πήγαινε -έλα, πως θα κάνει μία πιο καλή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα από τα κινήματα της κοινωνίας της πολιτών».
Προειδοποίησε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να νικήσει τις επόμενες εκλογές, προκειμένου η ΝΔ να μην εγκαταστήσει έναν μηχανισμό εξουσίας και συμπλήρωσε: «Διότι ο ορίζοντας της κυβέρνησης αυτής είναι στενός. Ο κ. Καραμανλής μίλησε ήδη για εκλογικό νόμο, έχει 152 βουλευτές, ήδη άρχισαν τα παρατράγουδα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, άρα επανέρχεται η προεκλογική απειλή του κ. Καραμανλή «ή αυτοδυναμία ή νέες εκλογές», με νέο εκλογικό νόμο. Και σε αυτό το σκηνικό που στήνει ο κ. Καραμανλής πρέπει εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, να είμαστε έτοιμοι. Ούτως ή άλλως έχουμε σε λίγους μήνες Ευρωεκλογές, οι οποίες αποκτούν πολύ σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο».
Τέλος, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, έστειλε μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του: «Ο κόσμος κουράζεται και εκνευρίζεται όταν βλέπει διαμάχες των μηχανισμών. Πρέπει να φύγουμε από τους μηχανισμούς, πρέπει να φύγουμε από τις πελατειακές εξαρτήσεις, πρέπει να φύγουμε από τον παλαιοκομματισμό και, όπως είπα στο Τραχήλι, τα στελέχη του πολιτικού συστήματος καλά περνάνε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Τι γίνεται με τον απλό πολίτη; Για τον απλό πολίτη χρειάζεται να έχουμε μεγάλη δύναμη για να κατακτούμε την κυβέρνηση, όχι για τους εαυτούς μας».
Βενιζέλος: «Πρέπει να κινηθούμε κι εμείς γρήγορα»
Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε επίσης σχετικά με την αναφορά για «διμέτωπο» αγώνα που έκανε ο Γ. Παπανδρέου: «Εγώ πιστεύω ότι ένα είναι το μέτωπό μας, το μέτωπό μας, είναι η δεξιά, το μέτωπό μας είναι η κυβέρνηση, το μέτωπό μας είναι ο κ. Καραμανλής και οι πρακτικές της κυβέρνησής του που πρόλαβε μέσα σε 25 μέρες να ανοίξει όλα τα θέματα με τον δυσμενέστερο τρόπο για τους πολίτες και ιδίως για τους ασθενέστερους και μεσαίους που νομίζω ότι για μία ακόμη φορά ζουν τις επιπτώσεις της αντίστροφης αναδιανομής που είναι το βασικό μοτίβο των κυβερνητικών επιλογών του κ. Καραμανλή».
Ερωτώμενος για τον Κ. Λαλιώτη σχολίασε: «Είναι ένα στέλεχος που έχει ειδικούς συναισθηματικούς δεσμούς με τον Γιώργο Παπανδρέου, με την οικογένεια Παπανδρέου και νομίζω ότι αυτό είχε τονιστεί και όταν επέστρεψε ο κ. Λαλιώτης και όλοι τον καλωσορίσαμε -και χαρήκαμε για αυτό- στη ενεργό δράση μετά από μία πολυετή παραμονή στα «μετόπισθεν», κάτι που δεν του πρέπει δεν είναι για τα μετόπισθεν ο κ. Λαλιώτης».
Αν και ο πρώην υπουργός ανέφερε πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο της συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε σχετικά με την αναφορά στην «υπονόμευση": «Είπα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι υπό το φως μίας δημόσιας διήμερης συνεδρίασης κατέρρευσαν όλες οι θεωρίες. Της συνομωσίας, της υπονόμευσης, της διαπλοκής των εκδοτών, όλες οι θεωρίες οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί από ορισμένους, που νομίζω ότι διέπονται από μία νευρικότητα και από μία παλαιοκομματική αντίληψη, οι οποίοι είδαν ότι είναι πολύ ενοχλητικό το να εφαρμόσουμε μία δημοκρατική διαδικασία με περισσότερους υποψηφίους»
Εξάλλου, σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή από τις εκλογές μέχρι σήμερα σημείωσε πως «πρέπει να κινηθούμε και εμείς γρήγορα, όχι για να διεκδικήσουμε μία νίκη για τη νίκη, αλλά για να διεκδικήσουμε μια νίκη βασισμένη σε μία καθαρή εντολή και να δώσουμε επιτέλους απάντηση στην αγωνία των απλών ανθρώπων που μας ρωτούσαν τις παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου «τι γίνεται; Θα νικήσουμε; Θα είμαστε εμείς κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική;».
Τέλος, ερωτηθείς για το προβάδισμα του Γ. Παπανδρέου στις δημοσκοπήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είπε: «Μελετώ τις δημοσκοπήσεις με προσοχή και επιστημονικά και πολιτικά. Δεν έχω καταγγείλει ποτέ εγώ τις δημοσκοπήσεις ως μη αυθεντικές. Οι δημοσκοπήσεις μας έλεγαν πολλά πράγματα και για τις εκλογές και για την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά κάποιοι δυστυχώς, αντί να βλέπουν το πρόβλημα, το απέφευγαν. Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό ζήτημα: υπάρχει μία διαφοροποίηση της εσωτερικής τάσης ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε ένα ερώτημα συναισθηματικού ή συμβολικού χαρακτήρα, γιατί το βάρος του ονόματος του ιδρυτή είναι πάρα πολύ μεγάλο και ο ίδιος άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, όταν το ερώτημα τίθεται με ένα πιο λογικό, πολιτικό τρόπο σε σχέση με την αντιπολίτευση που πρέπει να ασκήσουμε και σε σχέση με τον αντίπαλό μας, που είναι η δεξιά, που είναι ο κύριος Καραμανλής».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ