Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Διεξήχθη σήμερα η τελική φάση της άσκησης «Νικηφόρος 2007» της Ε.Φ.

Διεξήχθη σήμερα η τελική φάση της άσκησης «Νικηφόρος 2007» της Ε.Φ.



Διεξήχθη σήμερα η τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Νικηφόρος 2007», σε περιοχή της Επαρχίας Λάρνακας. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν βολές εν κινήσει από επιθετικά ελικόπτερα, MI 35 ρωσικής κατασκευής και προέλευσης και αντιαρματικά ελικόπτερα Gazel. Επίσης πραγματοποιήθηκαν καταδρομικές επιχειρήσεις για καταστροφή στόχων από ειδικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν βολές πυροβολικού από πυροβόλα όπλα Suzana, σλοβακικής κατασκευής και προέλευσης και πραγματοποιήθηκε ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Την φάση αυτής της άσκησης παρακολούθησαν στρατιωτικοί παρατηρητές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Αμυνας, Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισπίκας, ο αρχηγός Αστυνομίας, Ιάκωβος Παπακώστας, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Αμυνας, καθώς και ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Δ.Χριστόφιας: Η Ε.Φ. θα συνεχίζει τη λειτουργία της και το ρόλο της

Η Εθνική Φρουρά, που είναι μια μικρή, ευέλικτη και αποτρεπτική δύναμη, θα συνεχίσει τη λειτουργία και το ρόλο της μέχρι την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία εάν έχει την παραμικρή ευαισθησία θα έπρεπε να αποσύρει τουλάχιστον τα μισά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο και σημείωσε ότι αντί τούτου, συνεχίζει να εξοπλίζεται και να απειλεί γιατί, όπως εξήγησε, η δύναμη αυτή είναι κατακτητική και επεκτατική.

Σε ομιλία του ενώπιον των επισήμων και των ξένων στρατιωτικών παρατηρητών που παρακολούθησαν σήμερα την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία για την διεξαγωγή της άσκησης στην οποία χαρακτηρίζει την Εθνική Φρουρά επιθετική δύναμη και την άσκηση «Νικηφόρος» κίνδυνο για την ειρήνη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Η προπαγάνδα του κατακτητή και το θράσος του δεν έχει όρια. Η Εθνική Φρουρά είναι μια μικρή, ευέλικτη και αποτρεπτική δύναμη η οποία βρίσκεται στη γραμμή αντιπαράταξης για να αναχαιτίσει τις οποιεσδήποτε νέες επιθετικές ορέξεις της κατοχικής δύναμης», είπε.

Πρόσθεσε πως απέναντι της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται πάνω από «40 χιλιάδες πάνοπλοι αττίλες. Εάν η Τουρκία όντως έχει την παραμικρή ευαισθησία θα έπρεπε ως τώρα να αποσύρει τουλάχιστον τα μισά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο», είπε και σημείωσε ότι «αντί τούτου συνεχίζει να εξοπλίζεται και να απειλεί γιατί η δύναμη αυτή είναι κατακτητική και επεκτατική».

Η Εθνική Φρουρά θα συνεχίζει τη λειτουργία της και το ρόλο της «μέχρι να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος», είπε και πρόσθεσε πως οι Κύπριοι είναι ένα «φιλειρηνικός λαός και δεν έχει καμία επιθετική διάθεση απέναντι στον όποιον λαό της περιοχής πολύ δε περισσότερο απέναντι στους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμα ότι «θέλουμε ειρήνη, θέλουμε αποστρατικοποίηση της ενωμένης, ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά και σκληρά».

Ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της άσκησης «Νικηφόρος», ευχήθηκε «κάθε καλό» και υποσχέθηκε πως «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να είναι αρωγός των προσπαθειών της Εθνικής Φρουράς».

Δηλώσεις

Η Εθνική Φρουρά ήταν και παραμένει μια σύγχρονη, ισχυρή, ευέλικτη και αποτρεπτική δύναμη δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας, Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας πως η κύρια φάση της διακλαδικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος» που διεξήχθηκε στην επαρχία Λάρνακας, «εκτελέστηκε μέσα στα πλαίσια της διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων».

«Η καθ' όλα επιτυχής πραγματοποίηση της άσκησης "Νικηφόρος" απέδειξε για μια ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο μαχητικής και επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς η οποία ήταν και παραμένει μια σύγχρονη, ισχυρή, ευέλικτη, αποτρεπτική δύναμη», είπε.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας ανέφερε μετά το πέρας της άσκησης πως «αν πω ότι είμαι περήφανος που ηγούμαι αυτής της Δύναμης θα είναι λίγο. Συγκινήθηκα όσο καμιά φορά στα 41 χρόνια που υπηρετώ στο στρατό», είπε.

Ταυτόχρονα ευχήθηκε «κάθε χρόνο να είμαστε και καλύτερα και καλή λευτεριά στην Κύπρο μας».

Με την ευκαιρία της σημερινής διεξαγωγής της τελικής άσκησης «Νικηφόρος 2007», το ΚΣ ΕΔΕΚ απευθύνει χαιρετισμό προς το σύνολο των ασκηθέντων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Χαιρετισμό απευθύνουμε προς την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, προς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες εφέδρους και μόνιμα στελέχη και κληρωτούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο ύψιστο χρέος προς την πατρίδα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Όσο συνεχίζεται η κατοχή, όσο η απειλή της Τουρκίας είναι παρούσα, όσο «ο εχθρός είναι εντός των τειχών», έχουμε καθήκον να διατηρούμε Ένοπλες Δυνάμεις παλλαϊκού Φάσματος, καλά εξοπλισμένες και υψηλής αποτρεπτικής ισχύος, σημειώνεει η ΕΔΕΚ και επισημαίνει ότι «η Εθνική μας Φρουρά πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ της πατρίδας στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: