Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Αντιπυραυλικά πυρά... live

Αντιπυραυλικά πυρά... live


«Μπορεί να αποφασίσουμε από
κοινού να εγκαταστήσουμε κάποτε
αντιπυραυλικά συστήματα... στη

Σελήνη», αλλά μέχρι να φτάσουμε

εκεί οι δυνατότητες συμφωνίας
μπορεί να
χαθούν...», είπε ειρωνικά
σε Ράις και Γκέιτς ο Βλαντίμιρ
Πούτιν, συμβουλεύοντάς τους (!) να

μη βιαστούν οι ΗΠΑ με τα
αντιπυραυλικά τους σχέδια...


Σε ευθεία σύγκρουση ενώπιον των δημοσιογράφων κατέληξαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μόσχα, μετά την πλήρη αδυναμία των δύο πλευρών να πετύχουν οποιονδήποτε συμβιβασμό στο σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδας που θέλουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη και παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Πούτιν στους Αμερικανούς υπουργούς να μη βιαστούν.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, και με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι αμυντικό σύστημα και δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Ο ισχυρισμός είναι γνωστός, αλλά δεν είναι αυτός που έβαλε τη φωτιά. Η Ράις δήλωσε ότι, παρά την αποτυχία των δύο πλευρών να πετύχουν ένα συμβιβασμό, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τα σχέδιά τους και τις συνομιλίες με τους συμμάχους τους, την Πολωνία και την Τσεχία, για την εγκατάσταση του συστήματος. Οπως είπε, Μόσχα και Ουάσιγκτον διαφωνούν πλήρως «ως προς την απειλή των πυραύλων». Ο Λαβρόφ εξεμάνη, προφανώς όχι μόνο για το πείσμα της Ράις, αλλά και για τη λέξη «σύμμαχοι», που χρησιμοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός. Η Τσεχία και η Πολωνία αποτελούσαν το προπύργιο του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Ευρώπη επί Ψυχρού Πολέμου. Χωρίς να δείξει τον εκνευρισμό του, ο Λαβρόφ δήλωσε με σταθερή φωνή ότι η Ρωσία «θα πάρει μέτρα», «για να εξουδετερώσει την απειλή», αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν τελικά το αντιπυραυλικό τους σύστημα και πρόσθεσε: «Θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο».


Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφείς τις ρωσικές προθέσεις, «συμβουλεύοντας» ειρωνικά την Ουάσιγκτον να μη βιαστεί με τα αντιπυραυλικά της σχέδια: «Μπορεί να αποφασίσουμε από κοινού να εγκαταστήσουμε κάποτε αντιπυραυλικά συστήματα, ακόμη και στη Σελήνη, αλλά μέχρι να φθάσουμε εκεί οι δυνατότητες συμφωνίας μπορεί να χαθούν, εξαιτίας της υλοποίησης από τους στρατιωτικούς των δικών τους σχεδίων».


Εξίσου απειλητικά ήταν και τα υπονοούμενα του Ρώσου ηγέτη ότι μετά το πάγωμα της ρωσικής συμμετοχής στο Σύμφωνο για τους συμβατικούς εξοπλισμούς στην Ευρώπη, η Μόσχα σκέφτεται πλέον και την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. «Οι συνθήκες πρέπει να έχουν γενική και παγκόσμια εφαρμογή», είπε ο Πούτιν.


Παρά την αρχική απογοήτευση από την ψυχρολουσία Πούτιν, η Κοντολίζα Ράις βγήκε από τη συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο χαμογελαστή και χαρούμενη, θέλοντας προφανώς να βελτιώσει την ατμόσφαιρα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: