Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Κλιμακώνεται η κρίση με τους Κούρδους

Κλιμακώνεται η κρίση με τους Κούρδους

Οι αντάρτες του ΡΚΚ απειλούν με νέες επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος

Κλιμακώνεται η κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και στους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση των ανταρτών ότι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο Βόρειο Ιράκ και μεταφέρονται στην Τουρκία.

Oι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν απείλησαν με επιθέσεις το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό, που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. «Οι ρίζες αυτού του πολέμου βρίσκονται στο Βόρειο Κουρδιστάν (Ανατολική Τουρκία). Οι αντάρτες μετακινούνται σε περιοχές στον Βορρά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΡΚΚ. «Θα πραγματοποιήσουμε περισσότερες επιθέσεις κατά της αστυνομίας». Αυτή ήταν η απάντηση των Κούρδων του ΡΚΚ στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Ιράκ, στο βόρειο τμήμα του, κατά των ανταρτών, τους οποίους υπολογίζουν σε 3.000. Η κυβέρνηση Ερντογάν, αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των επιθέσεων των Κούρδων ανταρτών κατά των στρατιωτών της, αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα σχέδιά της μεθαύριο Δευτέρα.

Η απάντηση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας αν εξαπολύσει επίθεση στο Βόρειο Ιράκ. «Αφού επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο, έχουμε υπολογίσει το κόστος. Όποιο κι αν είναι αυτό, θα αντιμετωπιστεί», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι επιδιώκει τώρα την έγκριση του Κοινοβουλίου για να μη χάσει χρόνο.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση καθίσταται πιο πιθανή ύστερα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι θα τρωθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα ανακάλεσε ήδη τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις μετά την ψηφοφορία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: