Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Γ. Παπανδρέου: Υπονομευτικές συμπεριφορές στο ΠΑΣΟΚ

Γ. Παπανδρέου: Υπονομευτικές συμπεριφορές στο ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ του να συναλλαγεί με μεγάλα συμφέροντα αποδίδει, εν πολλοίς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κίνημα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ο κ. Παπανδρέου μιλάει για ισότιμη και ειλικρινή σχέση με τα ΜΜΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και προσθέτει: «Ποτέ δεν συναλλάχθηκα μαζί τους. Ίσως, μάλιστα, γι' αυτό να βρισκόμαστε σήμερα σ' αυτή την κατάσταση. Ίσως γι' αυτό ορισμένοι θα προτιμούσαν να έχω παραιτηθεί».

Ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι υπήρξε υπονόμευση και του ίδιου και του Κινήματος και δίνει και τον ορισμό της υπονόμευσης, τουλάχιστον όπως την εννοεί ο ίδιος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί ότι υπονόμευση σημαίνει:

-να λες άλλα στα όργανα και άλλα στα τηλεοπτικά παράθυρα.

-να αφήνεις τους άλλους να δίνουν τη μάχη για τη νίκη και ο ίδιος να επενδύεις στην ήττα.

-να μιλάς για προγραμματική ή πολιτική ασάφεια και να πρωτοστατείς σε πολιτικές διαφοροποιήσεις που δεν σέβονται την ομοφωνία των κομματικών οργάνων και την πλειοψηφία των πολιτικών αποφάσεων.

-να μην εκφράζεις τη γνώμη σου για κάτι που θεωρεία λάθος, επειδή πιστεύεις ότι αυτό το λάθος μπορεί να σε συμφέρει.

Αιχμές αφήνει ο κ. Παπανδρέου και για δεξιές αποκλίσεις στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα δίνουμε έναν διμέτωπο αγώνα απέναντι σε μια δεξιά διακυβέρνηση και απέναντι σε μια δεξιά αντίληψη για τον ρόλο μας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, για τον ρόλο μας ως κυβέρνησης αύριο».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε ένα «άλλο ΠΑΣΟΚ», το οποίο θα είναι «δύναμη ευθύνης και ανατροπής, θα είναι κοντά στον πολίτη και δεν θα ασχολείται με τα μικροσυμφέροντα και τις καρέκλες». Αναφέρει επίσης ότι ο βασικός στόχος των αλλαγών που σκοπεύει να κάνει στο κόμμα επανεκλεγόμενος, είναι η επανίδρυσή του, ενώ στις μεγάλες του προτεραιότητες ανήκει η κατοχύρωση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «χρειάζεται μια νέα διακήρυξη» και «ένα νέο συμβόλαιο μα το λαό», αλλά και «ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, το αποδίδει στο ότι οι πολίτες «αντιλαμβάνονται πως τα ζητήματα που καλούμαστε να λύσουμε ως ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσωπικά, αλλά πολιτικά και στρατηγικά». Και χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» των «αντιπάλων» του το ότι «θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως η πολιτική είναι μια προσωπική υπόθεση».

Αναφέρει επίσης ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι «κρίση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος» και προσθέτει ότι «θα ανοίξουμε τους δρόμους που θα λυτρώσουν τα κόμματα από τις εξαρτήσεις τους».

Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει, «θα μείνει ενωμένο όσο η ενότητά του είναι το μέσο και η προϋπόθεση για να εκφράζεται μέσα από αυτήν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών».

Σε ερώτηση εξάλλου αν θα μείνει στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ήττας του, απαντά, «θα μείνω πιστός στην εντολή που θα μου δώσουν οι φίλοι και τα μέλη μας, οι οποίοι στις 11 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν για το μέλλον όλων μας».

Σχετικά με τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να θυμάται πάντα, ότι είναι μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας και κοινωνικής μειοψηφίας». Και επίσης «να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις καταστροφές που αφήνει στο πέρασμά της». Επίσης τονίζει ότι δεν ονειρεύεται να μοιάσει στον Καραμανλή, αλλά να πείσει πόσο διαφορετικός, αποτελεσματικός και λυτρωτικός για την κοινωνία είναι ο ίδιος.

Σχετικά με τον διάλογο που πρότεινε στην άλλη αριστερά, αναφέρει ότι πρέπει «να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε και από κοινού να δράσουμε σε θέματα που μέχρι στιγμής υπάρχει κοινός προβληματισμός και περίπου ταυτόσημες προσεγγίσεις».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: