Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Το Πεντάγωνο εξετάζει εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού σε περίπτωση που η Τουρκία απαγορεύσει την πρόσβαση

Το Πεντάγωνο εξετάζει εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού σε περίπτωση που η Τουρκία απαγορεύσει την πρόσβαση

Πέραν των 60 000 Τούρκων στρατιωτών έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ. Εντούτοις, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν παρατηρούν κινήσεις που υποδηλώνουν άμεση επιθετική ενέργεια εναντίον των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.

Καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί τα σύνορα του Βορείου Ιράκ και καταγράφει τις όποιες κινήσεις στρατευμάτων εκατέρωθεν των συνόρων. Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού σε περίπτωση που η Τουρκία απαγορεύσει την πρόσβαση από τα εδάφη ή τον εναέριο της χώρο.

Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε χθες πως μια πιθανή τουρκική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις και πυρά πυροβολικού. Προς το παρόν όμως, ο αριθμός των στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκο-ιρακινά σύνορα δεν είναι ασυνήθιστος.

Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά πως κατά κάποιον τρόπο θα λάβει προειδοποίηση προτού η Τουρκία αποφασίσει να εισβάλει στο Ιράκ για να καταδιώξει τους αντάρτες του ΠΚΚ.

Οι ΗΠΑ τάσσονται κατά μιας τουρκικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ και πιέζουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία για το θέμα των ανταρτών του ΠΚΚ.

Η κύρια ανησυχία των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία, ως αντίποινα για το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων να απαγορεύσει την χρήση των εδαφών και του εναέριου της χώρου από τις αμερικανικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται πως οι κύριες γραμμές ανεφοδιασμού και μεταφοράς ενισχύσεων του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν περούν από την Τουρκία.

Μια τέτοια απόφαση από την πλευρά της Άγκυρας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πρόθεση των ΗΠΑ για μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP στο Ιράκ, τα οποία θα προστατεύουν τα στρατεύματα από τις εκρήξεις ναρκών και βομβών. Η μεταφορά των οχημάτων θα γινόταν από τα τουρκικά εδάφη.

Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες πως η Τουρκία θα διακόψει τα στρατιωτικά της συμβόλαια με τις ΗΠΑ. Πρόσφατα η Άγκυρα προμηθεύτηκε μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας $1.7 δισεκατομμυρίων και διέθεσε ακόμη $1.6 δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση των υπόλοιπων F-16 που διαθέτει. Σκοπεύει ακόμη να προμηθευτεί 4 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (AWACS), συνολικής αξίας $3 δισεκατομμυρίων.

Η Τουρκία αγόρασε επίσης τορπίλες αξίας $800 εκατομμυρίων, στα πλαίσια προσπάθειας αναβάθμισης τους ναυτικού της.

Πηγή: Fox News


Δεν υπάρχουν σχόλια: