Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Nasrallah: Η Συρία απείλησε πως θα εμπλεκόταν στον πόλεμο του Λιβάνου

Nasrallah: Η Συρία απείλησε πως θα εμπλεκόταν στον πόλεμο του Λιβάνου

Ο ηγέτης της Χεσπολλάχ Hassan Nasrallah είπε πως η Συρία θα έστελνε στρατεύματα στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνταν σε εδάφη του Λιβάνου που γειτνίαζαν με τη Δαμασκό.

Ο Nasrallah δήλωσε στο Al Jazeera (σε συνέντευξή του που ματαδώθηκε χθες) πως ο Συρία απείλησε να στείλει στρατό στο Λίβανο για να ανακόψει τις ισραηλινές δυνάμεις.

"Η Συρία προειδοποίησε την κυβέρνηση του εχθρού πως αν οι δυνάμεις του προέλαυναν μέχρι την περιοχή Arqoub, δεν θα παρέμενε απαθής αλλά θα αντιδρούσε για να τις ανακόψει."

Ο Nasrallah δεν απεκάλυψε την πηγή των πληροφοριών του. Είπε όμως πως η Συρία δεν συζήτησε τα σχέδιά της με την οργάνωσή του και πως το Ισραήλ φάνηκε πως πήρε πολύ σοβαρά αυτές τις απειλές.

"Οι Ισραηλινοί πήραν το μήνυμα της Συρίας πολύ σοβαρά...καμιά προέλαση του ισραηλινού πεζικού δεν παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη την περιοχή." Και συμπλήρωσε πως "η Χεσπολλάχ δεν ζήτησε από τη Συρία να εισέλθει στον πόλεμο εκ μέρους της "δεν ήταν αυτός ο σκοπός ούτε η επιθυμία μας και δεν θα είχαμε κανένα όφελος από κάτι τέτοιο."

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Συρία ότι εξοπλίζει, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί τη Χεσπολλάχ. Οι λιβανικές αρχές κατήγγειλαν τον Μάιο πως η Χεσπολλάχ έχει ήδη ανανεώσει το οπλοστάσιο της σε πυραύλους και προμηθεύτηκε αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους από τη Συρία και το Ιράν.

Παραπομπή

Κατηγορίες Πούτιν κατά Βρετανίας περί αποικιοκρατίας

Κατηγορίες Πούτιν κατά Βρετανίας περί αποικιοκρατίας

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανία ότι συμπεριφέρεται ως "αποικιακή" δύναμη στην υπόθεση του νεκρού πλέον ρώσου πράκτορα Λιτβινένκο και συμβούλεψε την ηγεσία της χώρας να αλλάξει την νοοτροπία της.

Οι ανωτέρω δηλώσεις του ρώσου ηγέτη έγιναν στη διάρκεια συνάντησής του με ομάδες νεαρών Ρώσων που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

"Οι Βρετανοί δίνουν συμβουλές υβριστικές για να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, αλλά είναι το μυαλό τους που πρέπει να αλλάξει και όχι το δικό μας Σύνταγμα", τόνισε ο κ. Πούτιν οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν απ' ευθείας από την ρωσική τηλεόραση.

"Αυτό που προτείνουν (για αλλαγή του Συντάγματος της Ρωσίας) είναι το αποτέλεσμα κάποιων λείψανων αποικιακής νοοτροπίας και ξεχνούν ότι η Βρετανία τους δεν είναι πια μια αποικιακή δύναμη και το κυριότερο ότι η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ αποικία τους", πρόσθεσε φανερά ενοχλημένος ο κ. Πούτιν.

Παραπομπή

Ο Sener και ο Coskun στη Δυτική Θράκη

Ο Sener και ο Coskun στη Δυτική Θράκη

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Abdullatif Sener εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του πως η νέα κυβέρνηση θα βοηθήσει στην εκλογή προέδρου, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα. Ο Sener μιλούσε σε διάσκεψη τύπου στην Αλεξανδρούπολη, όπου παρέστη μαζί με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας
Ali Coskun, με την ευκαιρία της δωδέκατης επετείου του θανάτου του Sadik Ahmet στην Κομοτηνή.

"Αν δεν καταφέρουμε να εκλέξουμε νέο πρόεδρο στις επόμενες 40 μέρες, τότε θα πρέπει να επαναπροκηρύξουμε εκλογές. Σίγουρα η Αντιπολίτευσει δεν θα επιθυμεί την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας," δήλωσε ο Sener.

"Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει αναδειχθεί νικητής στις γενικές εκλογές. Τα άλλα κόμματα δεν είχαν τόσο επιτυχημένη πορεία. Ακόμη, το ΑΚΡ δεν επιθυμεί τη δημιουργία μιας τεταμένης ατμόσφαιρας. Ελπίζουμε η εκλογή προέδρου να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα," επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Ali Coskun ειπε πως"βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να τιμήσουμε τη μνήμη του ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης Sadik Ahmet, ο οποίος κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με την Τουρκία" και πρόσθεσε πως "η αμοιδαία κατανόηση ανάμεσα στις δύο χώρες, βασισμένη στις αρχές που έθεσε ο Ahmet θα είναι το κέρδος των δύο χωρών στη διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση."

Παραπομπή


Τριγμούς στο κεμαλιστικό στρατόπεδο προκέλεσε η εκλογική νίκη του Ερντογάν

Τριγμούς στο κεμαλιστικό στρατόπεδο προκέλεσε η εκλογική νίκη του Ερντογάν

«Εμφύλια» διαμάχη προκάλεσαν στο Ρεπουμπλικάνικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) οι ισχνές επιδόσεις του στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ύστερα από μακρά σιωπή που ακολούθησε την ήττα, ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται.

Για το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι θα επιδιώξει τη συναίνεση με την κυβέρνηση και πιθανώς να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι ευθύνες για την ήττα του κόμματος, που έλαβε το 20,79% των ψήφων, βάρυναν προσωπικά τον κ. Μπαϊκάλ, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να ζητεί την παραίτησή του.

Ο ίδιος ωστόσο, ύστερα από σιωπή 48 ωρών μετά την ήττα, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα και υπεραμύνθηκε των επιλογών του τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσος και προεκλογικής τακτικής.

Είπε ότι σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές το κόμμα αύξησε τη δύναμή του με επιπλέον 1,2 εκατομμύρια ψήφους, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του κόμματος είχε απαγορευτεί (σ.σ. τη δεκαετία του '80!) και αφαιρέθηκαν από τον ίδιο τα πολιτικά δικαιώματα επί επτά χρόνια. Στις ψήφους αυτές ωστόσο συμπεριλαμβάνονται και εκέινε που ανήκουν στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που κατήλθε στις εκλογές από κοινού με το CHP.

Ο κ. Μπαϊκάλ απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα στελεχών του κόμματος του να παραιτηθεί. Μεταξύ εκείνων που ζήτησαν την παραίτησή του είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν και ο μουσικοσυνθέτης Ζιλφί Λιβανελί. Ο τελευταίος μάλιστα σε άρθρο του στην εφημερίδα Vatan υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές του 2002 ο Ντενίζ Μπαϊκάλ στήριξε τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία. Παρά την εκλογική του νίκη τότε, ο νόμος δεν επέτρεπε στον κ. Ερντογάν την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού, λόγω καταδίκης του για πολιτική υπόθεση και καθήκοντα πρωθυπουργού ασκούσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Ζιλφί Λιβανελί κατηγορεί τον Ντενίζ Μπαϊκάλ για μυστική συμφωνία με τον Ερντογάν. Υποστηρίζει επίσης ότι, παρά τις προειδοποιήσεις του, ο ηγέτης του CHP εκτιμούσε λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ότι ο πολιτικός βίος του Ερντογάν θα ήταν σύντομος και θα κατέληγε σε πανωλεθρία.

Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ παραδέχτηκε ότι ενέκρινε τότε την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ταγίπ Ερντογάν γιατί, όπως είπε, θεώρησε ότι ήταν σωστό καθώς το επέβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αρνήθηκε ωστόσο ότι προέβλεψε τότε την πολιτική αποτυχία του ισλαμιστή ηγέτη.

Στη συνέντευξή του, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ υπεραμύνθηκε επίσης των στρατηγικών πολιτικών επιλογών του κόμματος. «Είμαστε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο προέκυψε μέσα από έναν εθνικό αγώνα. Αυτό μας καθορίζει» δήλωσε και παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές του διαφέρουν σε σχέση με άλλες χώρες. «Στη Δύση μπορεί να μην υπάρχει το παράδειγμά μας. Αυτό δεν μας απασχολεί» προσέθεσε.

Οι αντιδράσεις στο CHP επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Μπαϊκάλ και όχι στην αδυναμία του κόμματος να αρθρώσει σύγχρονο πολιτικό λόγο.

Προεκλογικά, το κόμμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούκ επιδόθηκε σε μία πλειοδοσία εθνικισμού προκειμένου να έχει εκλογικά οφέλη από τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κλιμάκωσης του Κουρδικού. Στην ίδια πολιτική γραμμή, στράφηκε ενάντια στις ΗΠΑ και την ΕΕ και τάχθηκε υπέρ τη σκληρής εθνικής γραμμής, στέλνοντας μήνυμα όξυνσης στους ψηφοφόρους και όχι πολιτικής σταθερότητας, αφήνοντας το πλεονέκτημα αυτό στο AKP. Είναι απορίας άξιον γιατί καμία από τις επικρίσεις μέχρι στιγμής δεν επικεντρώνονται σε αυτές τις βασικές πολιτικές επιλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον πρόεδρο Musharraf, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του Πακιστάν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον πρόεδρο Musharraf, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του Πακιστάν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας
Necdet Sezer, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Στρατηγό Pervez Musharraf, εξέφρασε την υποστήριξή και την
αλληλεγγύη της Τουρκίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Πακιστανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστών. Εξήρε ταυτόχρονα τη συμβολή του Πακιστάν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του για την απώλεια αθώων πολιτών κατά τις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και για τα περιφερειακά και τα διεθνή ζητήματα.

Εκδήλωσαν ακόμη την ικανοποίησή τους για το επίπεδο της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Πακιστάν και επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Παραπομπή


ΗΠΑ - Ιράν - Ιράκ σχημάτισαν μια κοινή επιτροπή για την ασφάλεια στο ιρακινό έδαφος.

ΗΠΑ - Ιράν - Ιράκ σχημάτισαν μια κοινή επιτροπή για την ασφάλεια στο ιρακινό έδαφος.

Οι ΗΠΑ, το Ιράν και το Ιράκ θα σχηματίσουν μια τριμερή επιτροπή που θα έχει αρμοδιότητα να διαχειριστεί το πρόβλημα της ασφάλειας στο Ιράκ, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη σύνοδο που έγινε στη Βαγδάτη μεταξύ του αμερικανού πρεσβευτή Ράιαν Κρόκερ, του ιρανού ομολόγου του, Χασάν Καζεμί Γκόμι και του ιρακινού υπουργού Χοσιγιάρ Ζεμπάρι αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία " για να εργαστούν μαζί" στο πρόβλημα της ασφάλειας στο Ιράκ.

Παραπομπή

«Βλέπουν» συνεργασία με Ερντογάν οι ΗΠΑ και στέλνουν μήνυμα για το ΡΚΚ

«Βλέπουν» συνεργασία με Ερντογάν οι ΗΠΑ και στέλνουν μήνυμα για το ΡΚΚ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις απέναντι Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης του ΡΚΚ και πρέπει να τις τηρήσουν, φέρεται να δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρασίας, Μάθιου Μπράιζα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα μπορεί να γίνουν βήματα στο θέμα από αμερικανικής πλευράς, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει λεπτομέρειες.

Μιλώντας σε εκδήλωση του αμερικανικού Washington Institute, ο κ. Μπράιζα υποστήριξε ότι στις εκλογές της Κυριακής μίλησαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι και «αυτό είναι πολύ θετικό».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε δήλωσε ότι το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε ευρεία νίκη με ποσοστό 46,5% κατόπιν των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε.

Για το θέμα της εκλογής Τούρκου προέδρου, ο Ματ Μπράιζα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν εκφράζουν άποψη επί του θέματος σημειώνοντας απλώς ότι πλέον διαφαίνεται η δυνατότητα συμβιβασμού στην Τουρκία για το όνομα του υποψηφίου.

Ο κ. Μπράιζα αναφέρθηκε, τέλος, σε ένα θέμα που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση: στα ενεργειακά. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε ενοχλημένος για τη συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Αγκυρας και Τεχεράνης για το φυσικό αέριο. Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει επενδύσεις στο Ιράν, αυτό συνιστά παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Προέβλεψε πάντως ότι η συμφωνία αυτή δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Μακόρμακ: Καλή συνεργασία με τον Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συγχαρεί επισήμως τον Ρετζέπτ Ταγιπ Ερντογάν για την νίκη του, αναμένοντας την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ δήλωσε πως απλώς ότι «Είχαμε μία καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και την κυβέρνηση του. Πιστεύουμε ότι Τουρκία θα προχωρήσει στο μέλλον προς την κατεύθυνση της κοσμικής δημοκρατίας, σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους».

Παραπομπή

Επιθεώρηση στον αντιδραστήρα του Αράκ στο Ιράν από την IAEA την επόμενη εβδομάδα

Επιθεώρηση στον αντιδραστήρα του Αράκ στο Ιράν από την IAEA την επόμενη εβδομάδα

Στο Αράκ του κεντρικού Ιράν, όπου πρόκειται να εγκαταστασθεί ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος μεταβαίνουν την επόμενη εβδομάδα οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Ολι Χαϊνόνεν, αναπληρωτής διευθυντής του εποπτικού αυτού οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, μετά τις συνομιλίες που είχε με την ιρανική αντιπροσωπεία στη Βιένη.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά Τζαβάντ Βαϊντί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλι Χαϊνόνεν, έκανε λόγο για «θετικές συνομιλίες και για εποικοδομητική πρόοδο» στο επίμαχο αυτό θέμα.

Ο αντιδραστήρας του Αράκ προορίζεται για την παραγωγή πλουτωνίου, επισήμως για ιατρική χρήση, αλλά όπως και το εμπλουτισμένο ουράνιο, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αξιώσει τη διακοπή της κατασκευής του και έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη, λόγω της άρνησής της να αναστείλει τη διαδικασία εμπλουτισμού.

Την ίδια ώρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να εξαπολύσουν στρατιωτικές επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας του.

«Πιστεύουμε ότι η ανανέωση των προσπαθειών μας για συνεργασία με την IAEA συνέβαλε στην ενίσχυση της πολιτικής βούλησης για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων» κατέληξε ο Μοτακί.

Παραπομπή

Ο Σαρκοζί κατηγορείται για «πυρηνική ανταλλαγή» με τη Λιβύη

Ο Σαρκοζί κατηγορείται για «πυρηνική ανταλλαγή» με τη Λιβύη

Το γαλλικό δίκτυο «Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια» κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι προχώρησε σε μια «πυρηνική ανταλλαγή» προτείνοντας στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι «πυρηνική τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τις Βουλγάρες νοσηλεύτριες» που απελευθερώθηκαν την Τρίτη.

«Η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας και η απόπειρα να επεκταθεί αυτή η τεχνολογία στον πλανήτη είναι γενικά πολύ κακό πράγμα για το περιβάλλον», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το δίκτυο, μια ομοσπονδία ενώσεων. Αλλά «το να προμηθεύει πυρηνική τεχνολογία σ' έναν δικτάτορα είναι ακόμη πιο ανεύθυνο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Βέβαια, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι κκ. Σαρκοζί και Καντάφι μιλούν για μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια', όμως η εμπειρία και η επικαιρότητα», για παράδειγμα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, «δείχνουν πως η μη στρατιωτική και η στρατιωτική πυρηνική ενέργεια είναι στενά συνδεδεμένες».

Ο Μουαμάρ Καντάφι έχει παραιτηθεί επισήμως από ένα στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, όμως «αυτός ο δικτάτορας είναι συνηθισμένος σε ξαφνικές μεταστροφές και παραπλανητικές πρακτικές», σημειώνει το δίκτυο «Έξοδος από την πυρηνική ενέργεια».

Το δίκτυο «καταγγέλλει δριμύτατα το 'αντάλλαγμα' που χρησιμοποίησαν οι Σαρκοζί για να πετύχουν τους στόχους τους». Η Σεσιλιά Σαρκοζί, σύζυγος του Γάλλου προέδρου, είχε μεταβεί την Κυριακή στη Λιβύη για να πετύχει την απελευθέρωση των νοσηλευτριών και του παλαιστινιακής καταγωγής γιατρού.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει αύριο ένα «πολιτικό ταξίδι» στη Λιβύη για να βοηθήσει τη χώρα αυτή «να επιστρέψει στην κοινότητα των εθνών» μετά την απελευθέρωση των νοσηλευτριών και του γιατρού. Διαβεβαίωσε πως «ούτε η Ευρώπη ούτε η Γαλλία» «συνέβαλαν οικονομικά στο παραμικρό στη Λιβύη» για να πετύχουν την απελευθέρωση αυτή.

Στη Λιβύη ο Νικολά Σαρκοζί την Τετάρτη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στη Λιβύη για ένα «πολιτικό ταξίδι» προκειμένου να βοηθήσει τη Λιβύη να «εξασφαλίσει την εγκάρδια συνεννόηση των κρατών» μετά την απελευθέρωση των νοσηλευτριών από τη Βουλγαρία και του παλαιστίνιου γιατρού.

Ο Σαρκοζί διευκρίνισε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Γαλλία κατέβαλαν το παραμικρό χρηματικό ποσό στη Λιβύη για την απελευθέρωση των πέντε νοσηλευτριών και του παλαιστίνιου γιατρού που είχαν καταδικαστεί για τη μόλυνση με τον ιό του AIDS παιδιών στη Λιβύη.

«Μπορώ απλώς να σάς επιβεβαιώσω ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Γαλλία κατέβαλαν το παραμικρό χρηματικό ποσό στη Λιβύη» είπε σε συνέντευξη Τύπου στα Ανάκτορα των Ηλύσιων απαντώντας στην ερώτηση για το ποιους όρους είχε θέσει η κυβέρνηση της Λιβύης για την απελευθέρωση του νοσηλευτικού προσωπικού. «Στην ερώτηση αν η Γαλλία πλήρωσε ένα ευρώ, η απάντηση είναι όχι. Στην ερώτηση αν η Ευρώπη πλήρωσε ένα ευρώ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είχε τεθεί στο τραπέζι, η απάντηση είναι επίσης όχι», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε «τη μεσολάβηση και την ανθρωπιστική παρέμβαση του εμίρη και του κράτους του Κατάρ η οποία συνέβαλε στην ευτυχή αυτή έκβαση».

Ο Σαρκοζί ανέφερε ότι είχε ήδη πεί στον Μουαμάρ Καντάφι στις πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον ηγέτη της Λιβύης ότι ο καλύτερος τρόπος για το καλύτερο μέλλον της χώρας είναι «η διευθέτηση του προβλήματος αυτού».

Η Λιβύη απελευθέρωσε τις πέντε νοσηλεύτριες και το γιατρό, μετά τις εγγυήσεις που έλαβε για την περίθαλψη των παιδιών που έχουν μολυνθεί με το ιό του AIDS και ύστερα από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει στόχο να προωθήσει την προσέγγιση του λίβυου ηγέτη με τις χώρες της Δύσης.

Οι κύριοι τομείς που θα επωφεληθούν από τις βελτιωμένες διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι oι εξής:

Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που είναι ανοικτός στη διεθνή συμμετοχή. Η Τρίπολη στοχεύει στην παραγωγή τριών εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το 2012 από 1,6 εκατομμύριο βαρέλια που είναι σήμερα. Υπάρχουν επίσης σχέδια για εκμετάλλευση φυσικού αερίου, ανάπτυξη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, παραγωγή διυλισμένων καυσίμων, πετροχημικών προϊόντων και υποδομής για την εξαγωγή των προϊόντων αυτών.

Ο τραπεζικός τομέας τον οποίο η Τρίπολη επιθυμεί να εκσυγχρονίσει και ζητεί διεθνή τεχνογνωσία στην προσπάθειά της αυτή. Στις αρχές του μήνα ο γαλλικός όμιλος BNP Paribas επελέγη ως στρατηγικός εταίρος της Sahara Bank στην πρώτη μερική ιδιωτικοποίηση στη χώρα.

Ο τομέας του εμπορίου: οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν ως προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών στη Λιβύη, μια θέση που θα ενισχυθεί με τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις. Πρώτη η Ιταλία και κατόπιν η Γερμανία, η Τυνησία, η Βρετανία, η Τουρκία και η Γαλλία ήταν στον κατάλογο των προμηθευτών το 2005.

Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών: Η Λιβύη δέχεται μόλις 300.000 τουρίστες ετησίως σε σχέση με τα έξι εκατομμύρια των επισκεπτών του Μαρόκου και της Τυνησίας, παρότι έχει ωραίες παραλίες και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο τομέας της διοίκησης που χρειάζεται μεταρρύθμιση. Η Λιβύη ζητεί διεθνή συμμετοχή στα προγράμματα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της γραφειοκρατίας.

Ο τομέας της αρχαιολογίας: Η χώρα ζητεί στήριξη στις εργασίες ανασκαφών και αποκατάστασης των αρχαιοτήτων.

Ο τομέας της υγείας: Η Λιβύη εκσυγχρονίζει και εξοπλίζει εκ νέου τις υγειονομικές της μονάδες και θέλει να προσελκύσει διεθνή ιατρική τεχνογνωσία στην προσπάθειά της αυτή.

Πραξιτέλης με τεκμήρια αυθεντικότητας

Πραξιτέλης με τεκμήρια αυθεντικότητας

Εγκαινιάζεται αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο η ελληνική εκδοχή της έκθεσης στο Λούβρο. Αισθητά μικρότερη, αλλά με γνωστά αριστουργήματα του ίδιου ή του εργαστηρίου του

Ο αυθεντικός Πραξιτέλης -και μάλιστα στο φως το ελληνικό- είναι άλλος Πραξιτέλης από τον παρισινό. Στην Αθήνα θα δούμε αυθεντικές δημιουργίες του αρχαίου Ελληνα γλύπτη που εισήγαγε τον αισθησιασμό στην πλαστική των κλασικών χρόνων με τις διασημότερες γυμνές αλλά συνεσταλμένες Αφροδίτες του, τους ανέμελους εφήβους του, τους ευλύγιστους Ερωτες και Σατύρους του.
Δημιουργίες οι περισσότερες του 4ου αιώνα π.Χ., μαζί με τις επιβιώσεις τους που έχουμε από τα ρωμαϊκά αντίγραφα. Ως εκ τούτου, η έκθεση των έργων του Πραξιτέλη, που εγκαινιάζεται αύριο (μέχρι 31/10/2007) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, απέχει πολύ από την παρισινή εκδοχή του Λούβρου.

Η γαλλική ματιά, πιο θεατράλε, εστιαζόταν στη διαχρονική επιβίωση της τέχνης του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δίνοντας πληθώρα αντιγράφων. Η ελληνική εμμένει στην αυθεντικότητα της πραξιτελικής δημιουργίας, συγκεντρώνοντας γνωστά αριστουργήματα που αποδίδονται στον ίδιο ή στο εργαστήριό του, παραθέτοντας και τεκμήρια αυθεντικότητας.


Η έκθεση της Αθήνας, αν και αισθητά μικρότερη, σε ξεναγεί σε εβδομήντα εννέα έργα πρώτης ποιότητας που επιλέχθηκαν με προσοχή. Δίκαια θεωρεί ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Καλτσάς, ότι είναι η καλύτερη που οργάνωσε ποτέ. Χθες το μεσημέρι, όλα έμοιαζαν έτοιμα για τα εγκαίνια.


Στην υποδοχή αναμένουν τον επισκέπτη δύο κάθετες βιτρίνες με τις νομισματικές μαρτυρίες των έργων του Πραξιτέλη. Ηταν τόσο φημισμένος, που όταν μια πόλη αποκτούσε έργο του καμάρωνε, σε σημείο να κοσμεί την πίσω όψη των νομισμάτων της με το έργο αυτό. Ετσι, όταν η Κνίδος απέκτησε την πρώτη γυμνή Αφροδίτη όλων των εποχών, τη διάσημη Κνιδία Αφροδίτη, τη βλέπουμε να απεικονίζεται και στο νόμισμά της. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν κι άλλες πόλεις. Ετσι που μόνο από τα σωζόμενα νομίσματα θα μπορούσαμε να έχουμε σήμερα την πληρέστερη αναδρομική των έργων του.

Μπαίνοντας στην κυρίως αίθουσα, βλέπεις στο βάθος το χάλκινο Εφηβο του Μαραθώνα ανάμεσα σε δύο μαρμάρινες Αφροδίτες, που έφθασαν από το Βατικανό και το Λούβρο. Ο Εφηβος του Μαραθώνα είναι το έργο για το οποίο παραλίγο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο με τη φίλη Γαλλία, γιατί ανήκει στη λίστα με τα «αμετακίνητα» και δεν ταξίδεψε στο Παρίσι. «Μία ώρα κάναμε να το μεταφέρουμε λίγα μέτρα πέρα από τη μόνιμη θέση του, γιατί οι κραδασμοί έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο εύθραυστο γλυπτό», μας εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Από αυτό το αριστούργημα, όμως, προηγούνται άλλα. Οπως οι τέσσερις λεπτοδουλεμένες ανάγλυφες πλάκες από το ιερό της Μαντινείας, που απεικονίζουν ένα μουσικό αγώνα με αυλούς μεταξύ Απόλλωνα και Μαρσύα. Μια γλυπτή σύνθεση που είδε ο Παυσανίας κι άκουσε ότι πρόκειται για έργο του Πραξιτέλη. Απέναντι παρατίθενται ογκώδεις βάσεις αγαλμάτων, που φέρουν την ιδιόχειρη υπογραφή: «Πραξιτέλης εποίησεν». Επειτα δίνει ένα δυναμικό «παρών» ο διάσημος Ερμής της Ολυμπίας κι ας εκτίθεται -ο μόνος- στο σύγχρονο αντίγραφό του, αλλά και το αυθεντικό κεφάλι της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, ένα έργο που τελευταία αποδόθηκε στη γλυπτοθήκη του Πραξιτέλη από τον πλέον ειδικό στην αρχαιοελληνική γλυπτική, τον καθηγητή Γ. Δεσπίνη.

Η επόμενη ενότητα ξεκινάει με τους εκπληκτικούς πραξιτελικούς Ερωτες που αυτοσυστήνονται: «Παις ανθηρός και νέος πτέρυγας έχων και τόξα». Από τους περισσότερους λείπουν τα φτερά και τα τόξα. Είναι η πιο χαριτωμένη πλευρά της έκθεσης, με έναν Ερωτα που ήρθε από το Βατικανό να μας δείχνει τα κάλλη του. Είναι ο πρώτος στο είδος του που έδωσε και το όνομά του, «Τσεντοτσέλε» (από τον τόπο εύρεσής του στην Ιταλία), στον τύπο των αγαλμάτων αυτών. Πλάι του ένας άλλος Ερωτας μικρός, ο μόνος σωζόμενος ώς τα γόνατα, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον κ. Καλτσά στις αποθήκες του Μουσείου. Υπάρχει όμως και ο Ερωτας από το Λούβρο, ο αυθαίρετα συμπληρωμένος τον 19ο αιώνα με νέο μάρμαρο στο πρόσωπο και στο σώμα, που κρατάει στεφάνια.

Ακολουθούν οι μαρμάρινοι Απόλλωνες Σαυροκτόνοι. Ούτε ένας χάλκινος, σαν τον κλεμμένο που βρίσκεται στο Μουσείο του Κλίβελαντ. Αλλά και οι Απόλλωνες τύπου Λυκείου, εκ των οποίων ένας θεωρείται πως δείχνει σε μικρογραφία τον Απόλλωνα, που ήταν στημένος στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Σχεδόν δύο δίδυμοι Σάτυροι από το Παλέρμο και ο άρτι αφιχθείς από τη Δρέσδη Σάτυρος Αναπαυόμενος από το Καπιτώλιο κι ένας εκπληκτικός, λιγότερο γνωστός, από την Πάτρα. Εκτίθενται επίσης μερικοί Σαρδανάπαλοι από το Βατικανό και από το Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης, ένας ανάγλυφος Διόνυσος σε τριγωνική μαρμάρινη βάση χορηγικού τρίποδα και μια σειρά από Αφροδίτες που είχαν, αντί για το πρόσωπο της θεάς, πορτρέτα διαφόρων γυναικών, όπως της αυτοκράτειρας Σαβίνας.

Η έκθεση κλείνει με έργα του πατέρα του Κηφισόδοτου και των δύο γιων του, Κηφισόδοτου και Τίμαρχου, που λειτούργησαν το εργαστήριο για περίπου έναν αιώνα.

Παραπομπή

Προς αναγνώριση Σκοπίων: Ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προωθείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς ελληνική αντίδραση!

Προς αναγνώριση Σκοπίων: Ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προωθείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς ελληνική αντίδραση!

Θέμα χρόνου αποτελεί, για τους διπλωματικούς παρατηρητές στο Στρασβούργο, η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σχετικό «motion» (πρόταση για Ψήφισμα), που προβλέπει την αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα, υιοθετήθηκε ήδη από το «Bureau» της Ολομέλειας της Συνέλευσης του ΣτΕ, ενώ έχει οριστεί και Ισπανός βουλευτής-μέλος της Συνέλευσης ως εισηγητής για το θέμα, ο οποίος και θα εισαγάγει, για συζήτηση και ψήφιση, την έκθεσή του σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Οι βουλευτές-μέλη του «Bureau», στο οποίο συμμετέχει, ως αντιπρόεδρος, η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελσα Παπαδημητρίου, επιφόρτισαν ήδη τον Ισπανό εισηγητή να πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια προκειμένου, όπως τονίζεται, να διαμορφώσει «ιδίαν άποψη» για το αν δύναται, κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, το γειτονικό κρατίδιο να λάβει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παράλληλα, όμως, το «λόμπι» των βουλευτών-μελών της Συνέλευσης του ΣτΕ, που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στο Στρασβούργο για την προώθηση των συμφερόντων της ΠΓΔΜ, επιχειρεί, με άλλη πρόταση Ψηφίσματος, να εγείρει θέμα ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Η σχετική πρόταση, που φέρει ημερομηνία 17 Απριλίου 2007 και πρωτοκυκλοφόρησε στο περιθώριο της θερινής Συνόδου της Ολομέλειας της Συνέλευσης του ΣτΕ, υπογράφεται από τον Ολλανδό σοσιαλιστή βουλευτή κ. Ερίκ Γιούργκενς και δεκατέσσερις ακόμη βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης, κυρίως από την Ουγγαρία και το Βέλγιο.

Το «motion» αυτό δεν προωθήθηκε, ως είθισται, για συζήτηση και έγκριση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, λόγω του ότι εκκρεμεί, αυτή τη στιγμή, η σύνταξη της προαναφερθείσης έκθεσης, για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Οπως, όμως, διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στο Στρασβούργο, δόθηκε ήδη επισήμως, για «ενημέρωση» στους βουλευτές-μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Συνέλευσης του ΣτΕ, χωρίς, μέχρι στιγμής, να υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από ελληνικής πλευράς.

Χαρακτηριστικά, στο εν λόγω «motion» υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα «αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη εθνικής μακεδονικής μειονότητας στα σύνορά της», ότι «αρνείται ακόμη και την επικοινωνία με τους πολιτικούς εκπροσώπους της μειονότητας» και ότι, τέλος, «παρά την ύπαρξη πληθυσμού που ομιλεί τη μακεδονική γλώσσα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, η γλώσσα αυτή δεν αναγνωρίζεται από τις ελληνικές αρχές και δεν διδάσκεται στα σχολεία».

Στο ίδιο «motion» κυριαρχεί η καταγγελία ότι «η Ελλάδα κωλυσιεργεί στο να υπογράψει τη Σύμβαση του ΣτΕ για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και την Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις μειονοτικές γλώσσες».

Δίνει φτερά η υποψηφιότητα Χριστόφια - Μπορεί να ηγηθεί μιας καινούργιας αρχής για ένα καλύτερο αύριο

Δίνει φτερά η υποψηφιότητα Χριστόφια - Μπορεί να ηγηθεί μιας καινούργιας αρχής για ένα καλύτερο αύριο

Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια δίνει φτερά κι ελπίδα ενώ παράλληλα ανοίγει νέες προοπτικές, ανέφερε χθες ο τέως υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των αδελφών Παπαλαζάρου.

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να ηγηθεί μιας καινούργιας αρχής και να εργαστεί για ένα καλύτερο αύριο. Είναι ο άνθρωπος που θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στις διεθνώς παραδεκτές αρχές κι αξίες της Ευρώπης και που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της», σημείωσε ο Ν. Συλικιώτης. Στην εξαετή παρουσία του ως επικεφαλής του κοινοβουλίου αλλά και ως ηγέτης της Αριστεράς για τόσα χρόνια απέδειξε πολλές φορές ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού αλλά και να διεκδικήσει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, ανέφερε. Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε πως δυστυχώς βρίσκεται σε στασιμότητα και πως η κατάσταση αυτή οφείλεται στην Αγκυρα αλλά και την τουρκοκυπριακή ηγεσία που προβάλλουν εμπόδια στην υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, με τελευταίο παράδειγμα την άρνηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συναντήσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο, κάτι που θα μπορούσε να σπάσει το αδιέξοδο και να υπάρξει κινητικότητα. Δυστυχώς, σημείωσε ο Ν. Συλικιώτης, προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους στη διεθνή κοινότητα ενώ παράλληλα στέλνουν το μήνυμα πως για να συναινέσουν σε λύση θα το κάνουν μόνο στη βάση του σχεδίου Ανάν. «Εστω κι αν η ευθύνη της στασιμότητας βαραίνει την τουρκική πλευρά, η διαιώνιση του προβλήματος και η εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας Ε/κ και Τ/κ,» τόνισε.

Σύμβολα αντίστασης κατά των πραξικοπηματιών

Τη θυσία των ηρώων Σωτήρη και Κυριάκου Παπαλαζάρου εξήρε χθες ο Νεοκλής Συλικιώτης σε επιμνημόσυνο λόγο του στα Χολέτρια Πάφου. Μνημονεύοντας τους δύο ήρωες, ο Ν. Συλικιώτης επισήμανε πως οι δύο νέοι, διαπαιδαγωγημένοι με τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου. Ιδανικά για τα οποία γαλουχήθηκαν από την οργάνωση της ΕΔΟΝ και το ΑΚΕΛ. Ο Κυριάκος και ο Σωτήρης, συμπλήρωσε ο Ν. Συλικιώτης, εκπροσωπούν μία γενιά ανθρώπων που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους τη Δημοκρατία. «Η θυσία τους είναι μέρος της ιστορικής μνήμης που καλούμαστε να συντηρήσουμε».

Τιμώντας τα δύο αδέλφια, συμπλήρωσε, τιμούμε όσους αντιστάθηκαν στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β', αυτούς δηλαδή που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για τη Δημοκρατία και τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Γιώργος Περδίκης: Δεν μας εκφράζουν οι θέσεις του ΕΥΡΩΚΟ

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, βουλευτής Γιώργος Περδίκης, δήλωσε χθες πως δεν τον εκφράζουν οι θέσεις που διατυπώθηκαν από το ΕΥΡΩΚΟ κι άλλους περί συνωμοσιολογίας επειδή είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αποφάσισε να απέχει από τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις, είπε ο Γ. Περδίκης, προσθέτοντας πως η επιλογή της αυτόνομης καθόδου έχει αποκλειστεί, ενώ θα επιδιωχθεί η συμμετοχή των Οικολόγων στην κυβέρνηση.

Σε χθεσινές δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος, η οποία αποφάσισε να καταρτίσει κατάλογο προγραμματικών θέσεων που θα τεθεί ενώπιον των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Περδίκης είπε πως οι τοποθετήσεις των υποψηφίων θα ληφθούν παρά πολύ σοβαρά υπόψη στην τελική επιλογή των Οικολόγων ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Eπικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ για Κόσοβο

Eπικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ για Κόσοβο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το ζήτημα του Κοσόβου είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, στην οποία δεν διευκρινίζεται ωστόσο το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης.

Ο κ. Πούτιν και η κ. Μέρκελ συζήτησαν, επίσης, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των εξοπλισμών.

Παραπομπή

Ελληνική βοήθεια ζητούν τα Σκόπια για τις φωτιές

Ελληνική βοήθεια ζητούν τα Σκόπια για τις φωτιές

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην περιοχή της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) από τη μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που μαίνεται σε δασική έκταση από το απόγευμα της Δευτέρας. Όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακές υπηρεσίες, τα αίτια θανάτου του θύματος, οφείλονται σε αναθυμιάσεις από τους καπνούς της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε πευκόφυτο δάσος έξω από την πόλη Μπίτολα και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εξαπλώθηκε γρήγορα, φτάνοντας μέχρι τα προάστια της πόλης.

Δεκάδες κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Μπίτολα κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τους πολίτες να συνεισφέρουν με κάθε μέσο στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, αποχώρησε εκτάκτως από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και μετέβη στην πόλη Μπίτολα, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι ζήτησε την συνδρομή των ελληνικών αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρόσθεσε ότι το πρωί αναμένονται πυροσβεστικά οχήματα από την Φλώρινα να καταφθάσουν στον τόπο της πυρκαγιάς.

Ο κ. Γκρούεφσκι συμπλήρωσε ότι ζήτησε βοήθεια και από άλλες γειτονικές χώρες.

Το πρωί αναμένεται να φτάσει στην πόλη Μπίτολα και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Παραπομπή

Νέα φάση εργασιών στο αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

Νέα φάση εργασιών στο αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

Μία νέα φάση των εργασιών στο αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο, με πιστώσεις που ήδη είναι εξασφαλισμένες και αφορούν σε δύο σημεία: την κατεδάφιση των κτισμάτων της οδού Βενιζέλου που απαλλοτριώθηκαν πιο πρόσφατα και τη συμπλήρωση με μάρμαρο των τμημάτων των εδωλίων που λείπουν στο κάτω διάζωμα του κυρίως θεάτρου.

Η κατεδάφιση των κτισμάτων που απαλλοτριώθηκαν αναμένεται να δείξει πιο καθαρά την πορεία της οδού που οδηγούσε στην αριστερή είσοδο του θεάτρου, όπου ήδη έχει αποκαλυφθεί μία μνημειακή μαρμάρινη κλίμακα, που οδηγούσε στο πάντων διάζωμα.

Επίσης, με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των μαρμάρων που λείπουν στο κάτω διάζωμα θα αποκαλυφθεί επακριβώς η εικόνα του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας-έστω και κατά το ήμισυ-όπως ήταν την περίοδο που κτίστηκε και η σταδιακή ολοκλήρωση του θα συμβάλει και στην βελτίωση της ακουστικής του.

Στο απώτερο μέλλον έχουν προγραμματισθεί και άλλες απαλλοτριώσεις κτισμάτων και με βάση μελέτη που ετοιμάζεται θα προβλέπεται και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, με προσβάσεις για πεζούς προς το λόφο τους Φρουρίου από την οδό Βενιζέλου, πέριξ του θεάτρου.

Παραπομπή

Σε νέα φάση οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Σε νέα φάση οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Εδειξε μικροψυχία η αμερικανική κυβέρνηση όταν μετά το τέλος των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και τον θρίαμβο του Ταγίπ Ερντογάν δεν βρήκε να πει ένα καλό λόγο για τον πολιτικό που έκοψε πρώτος το νήμα. Η ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Κυριακή το βράδυ, δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στον μεγάλο νικητή της εκλογικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εκφράζονται δικαιολογημένα παράπονα από την Αγκυρα.

Πρέπει να υπογραμμιστούν τρία σημεία:

Πρώτον, η αναφορά στη «Δημοκρατία της κοσμικής Τουρκίας», μία θέση που εκφράζει το στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο ποτέ δεν εφησυχάζει, όποια και αν είναι τα ρίσκα και οι επιπτώσεις για τη χώρα.

Δεύτερον, η υπογράμμιση ότι οι εκλογές αποτελούσαν μία «συνταγματική διαδικασία», που, επίσης, αποτελεί προσφιλή όρο των στρατηγών.

Τρίτον, η αναφορά σε νίκη του λαού, στον οποίο οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν τα μόνα συγχαρητήρια. (Ουδείς αμφιβάλλει, βέβαια, πως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα έχει στείλει πρωί πρωί συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό, άλλωστε, επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο...)

Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον παραμένουν σε διαρκή κρίση από τον Μάρτιο του 2003. Οσοι δεν συνειδητοποιούσαν αυτή την εξόφθαλμα κακή κατάσταση των σχέσεων, εθελοτυφλούσαν ή απλώς δεν μπορούσαν να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια. Οι Αμερικανοί δεν θα συγχωρέσουν στον κ. Ερντογάν την προπολεμική «απάτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου το ΑΚΡ διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία. Και με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν θα πιστέψει ποτέ ότι το Πεντάγωνο δεν υποθάλπει τους αντάρτες του ΡΚΚ. Πιστεύει με όλη τη δύναμη της ψυχής του -και ο κ. Γκιουλ δήλωσε στην κ. Ράις πως διαθέτει και αποδείξεις- πως οι Αμερικανοί προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές που βρήκαν καταφύγιο στον «παράδεισο» του βορείου Ιράκ.

Η μεγάλη νίκη του κ. Ερντογάν προβλημάτισε τους παροικούντες στην Ουάσιγκτον. Λέγεται πως οι αρμόδιοι του Γραφείου Νότιας Ευρώπης έμειναν άφωνοι όταν πληροφορήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, που ανέβαζαν το ποσοστό του ΑΚΡ στο 51%. Οτι και να συμβαίνει, ακόμα και αν ο θρίαμβος του Τούρκου πρωθυπουργού τους ενοχλεί, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι με αυτόν θα εργαστούν και με αυτόν πρέπει να συζητήσουν για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στην περιοχή. Ξεκινώντας από το Κουρδικό και το πρόβλημα στο Κιρκούκ, συνεχίζοντας με την κατάσταση στο Ιράκ και το Ιράν και τελειώνοντας με την Κύπρο και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο βόρειο Αιγαίο.

Ουδείς αμφιβάλλει πως τα προβλήματα είναι πολλά, είναι δύσκολα, είναι ίσως και δυσεπίλυτα. Ομως, θα έλεγα πως στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν οι Αμερικανοί έχουν ένα συνομιλητή που έλαβε το δικαίωμα από τον λαό να διαπραγματεύεται και να αποφασίζει. Η ετυμηγορία του λαού αποτελεί ηχηρότατο χαστούκι στους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, τους στρατηγούς -»ήταν αποδοκιμασία και κατσάδιασμα» του στρατιωτικού κατεστημένου, αναφέρει η Washington Post. Και το μήνυμα που έστειλαν οι Τούρκοι στην αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι ουδείς δικαιούται να εμπλέκεται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις και ότι πρέπει να τερματιστεί μία για πάντα η χαλιναγώγηση της πατρίδας τους από τους ξένους.

Ενας βετεράνος διπλωμάτης, έμπειρος στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, μου έλεγε το βράδυ της Κυριακής πως «αν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα έβαψαν μαύρα, στο Πεντάγωνο ετοιμάζονται για κηδεία». Δεν πιστεύω πως είναι τόσο τραγική η κατάσταση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Θα φτάσει, όμως, στο ναδίρ και θα υπάρξει έντονη πολιτική σύγκρουση με την Αμερική εάν δεν ξεκαθαριστεί, εδώ και τώρα, το θέμα των ανταρτών του ΡΚΚ, που στρατοπεδεύουν στο βόρειο Ιράκ. Οποιος πιστεύει πως ο κ. Ερντογάν τους χρησιμοποίησε για εκλογικούς και μόνο λόγους πλανάται πλάνην οικτράν...

Παραπομπή


Εισβολή στο Πακιστάν μελετούν οι ΗΠΑ

Εισβολή στο Πακιστάν μελετούν οι ΗΠΑ

Ανοιχτό αφήνουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εντός των συνόρων του σύμμαχου (;) Πακιστάν, σε περίπτωση που εντοπίσουν στη χώρα σημαντικούς στόχους της αλ-Κάιντα. «Νο1 σκοπός μας είναι η προστασία των Αμερικανών πολιτών.

Και για την επίτευξή του δεν αποκλείουμε καμία επιλογή», τόνισε η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Φράνσις Φράγκος Τάουνσεντ - μία δήλωση που απειλεί να πυροδοτήσει την ήδη εύθραυστη σχέση Ουάσιγκτον-Ισλαμαμπάντ, αλλά και καταδεικνύει την αδυναμία του Περβέζ Μουσάραφ να εξουδετερώσει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Ανασυγκρότηση

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η δήλωση-μήνυμα της Τάουνσεντ έγινε λίγες μόνο μέρες μετά την έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία αποκάλυψε ότι η αλ-Κάιντα χρησιμοποιεί άναρχες περιοχές στο βορειοδυτικό Πακιστάν για να ανασυγκροτηθεί, να ενισχυθεί και να ετοιμάσει νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών θέσεων.

Και μολονότι η Τάουνσεντ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη συνεργασία τους με τον Πακιστανό πρόεδρο», προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ισλαμαμπάντ. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Κουρσίντ Μαχμούντ Κασούρι έκανε λόγο για «ανεύθυνες δηλώσεις» και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι ενδεχόμενες επιθέσεις στην ευαίσθητη περιοχή της μεθορίου θα προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες και θα εξοργίσουν την κοινή γνώμη. «Ας μας παρέχουν οι ΗΠΑ χρήσιμες πληροφορίες και τότε θα δουν ότι το Πακιστάν δεν υστερεί στη δράση», διαμήνυσε ο Κασούρι. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι σε σφοδρές συγκρούσεις των πακιστανικών δυνάμεων με ισλαμιστές ενόπλους στο βόρειο Ουαζιριστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 αντάρτες.

Η δεκάμηνη συμφωνία εκεχειρίας που είχε συνάψει ο Μουσάραφ με φυλάρχους στο Πακιστάν είχε εξοργίσει την Ουάσιγκτον που καλούσε τον σύμμαχό της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας να αναλάβει σκληρότερη δράση κατά των εξτρεμιστικών στοιχείων. Και όταν αυτό συνέβη -με την εισβολή στο Κόκκινο Τέμενος- άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το Πακιστάν και, κυρίως, για τον Μουσάραφ.

Επίθεσεις

Οι ισλαμιστές του βορείου Ουαζιριστάν τερμάτισαν την εκεχειρία, ενώ ένοπλοι επιδίδονται πλέον σε αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 180 ανθρώπων μόνο τον τελευταίο μήνα. Τα περιθώρια στενεύουν πλέον ασφυκτικά για τον Μουσάραφ, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τον κυριότερο ίσως σύμμαχό του, τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπέρ της θέσης της Τάουνσεντ τάχθηκαν Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να κυνηγήσουν την αλ-Κάιντα, οπουδήποτε κι αν κρύβεται», δήλωσε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ.

Στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε ο Τάσσος: Μαζί να προχωρήσουμε...

Στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε ο Τάσσος: Μαζί να προχωρήσουμε...

Προσπάθεια του Προέδρου να οικειοποιηθεί το 76% του λαού που ψήφισε "Όχι" στο δημοψήφισμα

Διάγγελμα προς τους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που έκανε χθες βράδυ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του και ζητώντας ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού προς το πρόσωπό του. Ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε την προσοχή του στους ψηφοφόρους εκείνων των δυνάμεων που τον εξέλεξαν και ειδικά σε αυτούς του ΑΚΕΛ. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του, η οποία θα αποτελέσει προφανώς και το προεκλογικό του σύνθημα, ότι "μέχρι σήμερα, μαζί, πετύχαμε πολλά. Αλλάξαμε πολλά. Κερδίσαμε πολλά. Η πορεία δεν σταματά εδώ". Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το πού απευθυνόταν, ο υποψήφιος - και επίσημα πια - Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχείρησε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην ηγεσία του ΑΚΕΛ και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την απόφαση του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την εξουσία για να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα, απέδωσε όμως την ευθύνη για τη διάλυση της τριμερούς στο κόμμα. "Μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ, η συνέχεια της τριμερούς συνεργασίας, παρά την επιθυμία μου, δεν κατέστη δυνατή", ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, γνωρίζοντας ότι το ΑΚΕΛ κατηγορεί τα άλλα κόμματα για προειλημμένες αποφάσεις. Επιχειρώντας να δημιουργήσει χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία και τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι "με τους φίλους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που για τόσα χρόνια με στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους, είμαι βέβαιος ότι θα δώσουμε μαζί κι άλλους αγώνες".

"Σας καλώ να παραμείνουμε στην ίδια αγωνιστική πορεία που μαζί ξεκινήσαμε", ανέφερε. "Σας καλώ να προασπίσουμε όσα μαζί πετύχαμε, να κλείσουμε το δρόμο επιστροφής στο παρελθόν", σημείωσε ο Πρόεδρος, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους στον κίνδυνο επαναφοράς του ΔΗΣΥ στην εξουσία.

Οικειοποίηση του 76%

Ο κ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να οικειοποιηθεί το 76% του λαού που ψήφισε "Όχι" στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Αφού αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν ως κληρονομιά από την προηγούμενη κυβέρνηση και υποδεικνύοντας ότι αυτό ήταν "πλήρες δεσμεύσεων", ανέφερε ότι "προσπάθησα σκληρά, με καλή θέληση και συναινετικές προτάσεις για να καταστεί το σχέδιο αυτό ισορροπημένο και να είναι αμοιβαία αποδεκτό". Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι οι εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες και ο στόχος των εμπνευστών και συντακτών του σχεδίου προκαθορισμένος. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο κ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να επενδύσει στην ανάγκη επιβεβαίωσης που αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος. "Εκείνες τις κρίσιμες ώρες, κριθήκαμε όλοι", ανέφερε, για να προσθέσει: "Πολίτες και πολιτικοί ηγέτες. Κρίθηκε η ικανότητα του κάθε ενός να εκτιμά σωστά τα πολιτικά δεδομένα και τις προοπτικές. Να μετρά τους κινδύνους και τις απειλές. Να δοκιμάζεται στους επηρεασμούς και να αντιστέκεται στις πιέσεις. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο". Οικειοποιούμενος ουσιαστικά το "Όχι", ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, μοιράστηκαν μαζί μου τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αγωνίες, την ίδια στάση και την ίδια ψήφο που οδήγησε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν".

Σε ό,τι αφορά τους μετέπειτα χειρισμούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι:
- Κατορθώσαμε να μεταστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που είχε προκαλέσει η απόρριψη του σχεδίου. - Πετύχαμε να γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού.
- Πετύχαμε να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την υποχρέωση για ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία περνά μέσα από την αναγνώρισή της και την άρση της κατοχής.
- Πετύχαμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της ένταξης της Τουρκίας, και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι "η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.". (Εδώ ο Πρόεδρος δεν εξήγησε πώς η Ε.Ε. έκρινε ότι και αυτό ακόμα το σχέδιο Ανάν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο).
Χαρακτηριστική ήταν η επανειλημμένη αναφορά του κ. Παπαδόπουλου σε λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την προσήλωσή του στη λύση αυτή, την ανέφερε τρεις τουλάχιστον φορές. Αναφερόμενος ωστόσο στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, σημείωσε ότι αυτή προσφέρει μια "νέα βάση" που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις στις ομάδες εργασίας και, τελικά, από συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Τα εσωτερικά

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η Κυβέρνησή του:
- Νοικοκύρεψε τα οικονομικά του κράτους.
- Διεύρυνε τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και υπερδιπλασίασε τις κοινωνικές δαπάνες.
- Προώθησε θεσμικές αλλαγές ώστε να εμπεδωθεί κράτος δικαίου. Απευθυνόμενος εκ νέου στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι "με την πολιτική μου τερμάτισα απαράδεκτες διακρίσεις που για χρόνια κρατούσαν στο περιθώριο και μακριά από την εξουσία ικανούς ανθρώπους απλά και μόνο γιατί η ιδεολογία τους δεν άρεσε σε κάποιους". Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεισφορά του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στην υλοποίηση του προγράμματος, για το οποίο όμως παραδέχθηκε ότι "δεν έγιναν όλα τέλεια" και ότι "σε κάποιους τομείς δεν προχωρήσαμε όσο γρήγορα θα ήθελα". Τόνισε ωστόσο ότι επιτεύχθηκε ο μεγάλος οικονομικός και εθνικός στόχος της ένταξής μας στο ευρώ.

Παραπομπή

Πακιστάν: Ενας από τους ηγέτες των Ταλιμπάν αυτοκτόνησε

Πακιστάν: Ενας από τους ηγέτες των Ταλιμπάν αυτοκτόνησε

Ένας από τους βασικούς ηγέτες των Ταλιμπάν στο Πακιστάν αυτοκτόνησε το βράδυ της Δευτέρας τη στιγμή που στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο κρησφύγετό του στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι πακιστανικές αρχές καταζητούσαν τον Αμπντουλάχ Μεσούντ για την απαγωγή δύο κινέζων μηχανικών το 2004, εκ των οποίων ο έναν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού για την απελευθέρωσή τους.

"Ο Μεσούντ ανατινάχτηκε με χειροβομβίδα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στο κρησφύγετό του στην περιοχή Ζομπ στην επαρχία Μπαλουχιστάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθεσε πως τρεις συνεργάτες του συνελήφθησαν.

Παραπομπή

Στενότερη σχέση μεταξύ Ε.Ε.-Λιβύης

Στενότερη σχέση μεταξύ Ε.Ε.-Λιβύης

Η απελευθέρωση των πέντε νοσοκόμων και του γιατρού που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στη Λιβύη ανοίγει το δρόμο για μια στενότερη σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τρίπολη, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Μπενίτα Φερέρο-Βάντνερ.

"Η απόφαση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα και δυνατότερη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Λιβύη και θα ενισχύσει τους δεσμούς μας με την περιοχή της Μεσογείου και όλη την Αφρική", επισήμανε η επίτροπος φτάνοντας στη Σόφια, όπως συνόδευσε τις νοσοκόμες και το γιατρό.

Παραπομπή

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως η κατάσταση του Γερμανού ομήρου είναι σοβαρή

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως η κατάσταση του Γερμανού ομήρου είναι σοβαρή

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Τρίτη πως η κατάσταση του Γερμανού πολίτη που απήγαγαν την περασμένη εβδομάδα στο Αφγανιστάν είναι σοβαρή και ο όμηρος είναι αναίσθητος.

Πριν τρεις μέρες ανακοίνωσαν πως ο όμηρος είχε εκτελεστεί, για να ανακαλέσουν μετά από δύο μέρες και να δηλώσουν πως είναι ζωντανός.

Παραπομπή

Δεν πρόλαβε να σηκωθεί, ήταν βαρύτερο από τα συμβατικά

Δεν πρόλαβε να σηκωθεί, ήταν βαρύτερο από τα συμβατικά

Το μοιραίο Καναντέρ CL-415 ΜΡ, με χαρακτηριστικό αριθμό 2055, ήταν αεροσκάφος ειδικών επιχειρήσεων και σπάνια χρησιμοποιούνταν για την κατάσβεση πυρκαγιών, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη «στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων και της εκπαίδευσης των πληρωμάτων στον τύπο.

Παράλληλα, αφού αφαιρεθεί ο ειδικός εξοπλισμός τους, τα αεροσκάφη αυτά διατηρούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως πυροσβεστικά, όταν το επιβάλουν οι απαιτήσεις»

Φέτος πάντως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων, το αεροσκάφος συμμετέχει κανονικά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Επιχειρήσεις
«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να το εξαιρέσουμε από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης», έλεγαν χθες χαρακτηριστικά στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Πρόκειται για αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης με ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος του δίνει και μεγαλύτερο βάρος. Το μοιραίο Καναντέρ πέταξε κανονικά το Σάββατο 5,7 ώρες και την Παρασκευή 4,2 ώρες. Την Κυριακή δεν πραγματοποίησε πτήση. Η τελευταία επιθεώρηση που πέρασε μέσα στη Μονάδα με τη συμπλήρωση 50 ωρών πτήσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου και έκτοτε δεν είχε αναφερθεί κάποια σοβαρή βλάβη από τους πιλότους που το πέταξαν μετά τις 10 Ιουλίου σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν το τελευταίο Καναντέρ που παρέλαβε η χώρα μας το 2004 και είχε 1.400 ώρες πτήσης. Τα δύο αεροσκάφη τέτοιου τύπου για ειδικές αποστολές έρευνας και διάσωσης, που αγόρασε η Ελλάδα, πετούν αν χρειαστεί σε κατασβέσεις πυρκαγιών, αν τους αφαιρεθεί ένα μέρος του εξοπλισμού τους. Παρ όλα αυτά παραμένουν βαρύτερα κατά 1.000 λίβρες (περίπου 500 κιλά) βαρύτερα από τα CL-415 που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, «τα α/φη στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων και της εκπαίδευσης των πληρωμάτων στον τύπο.

Παράλληλα, αφού αφαιρεθεί ο ειδικός εξοπλισμός τους, τα α/φη αυτά διατηρούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως πυροσβεστικά, όταν το επιβάλουν οι απαιτήσεις».

Συγκλονισμένοι
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πιλότων, οι οποίοι έχουν συγκλονιστεί από τη νέα τραγωδία, λόγω της έντασης που ζουν οι πιλότοι των πυροσβεστικών το τελευταίο διάστημα, οι πιλότοι του μοιραίου αεροσκάφους απαγκίστρωσαν σε χαμηλότερο ύψος από όσο απαιτεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος και έριξαν το νερό, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το ύψος του αεροσκάφους για να βγει από τη χαράδρα και να πέσει σε απώλεια στήριξης.

Είναι πιθανό -συζητούσαν οι πιλότοι- πάνω στην ένταση της περίστασης να συμπεριφέρθηκαν όπως σε ένα κοινό αεροσκάφος CL-415, με τη δύναμη της συνήθειας. «Εκείνη την ώρα κάνεις ό,τι και στις άλλες πτήσεις», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η μοιραία πτήση ήταν η πρώτη πτήσης της ημέρας για τους δύο πιλότους. Κατά μέσον όρο οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών πετούν 80 ώρες τον χρόνο οι πιο νέοι και 100 με 120 οι πιο έμπειροι και επειδή υπάρχει επάρκεια σε πληρώματα, δεν πετούν πέραν των ωρών που προβλέπονται οι πτήσεις με ασφάλεια γι αυτούς, σε αντίθεση με την καταπόνηση των αεροσκαφών, η οποία τον τελευταίο μήνα έφτασε στο ζενίθ.

ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ
Σώθηκε το 2003 από πτώση Μιράζ, χάθηκε σε μια χαράδρα στην Εύβοια

Το πλατύ χαμόγελο στα χείλη του υποσμηναγού Γιάννη Χατζούδη χάθηκε για πάντα. Ο γενναίος υποσμηναγός βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα του καθήκοντος, ένα καθήκον που το πίστευε και το τιμούσε καθημερινά. Μαζί του στο στερνό αυτό ταξίδι ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης.

Η τύχη, αν και είχε χαμογελάσει στον Γιάννη Χατζούδη μία φορά, όταν εγκατέλειπε ένα Mirage 2000 έπειτα από βλάβη, τώρα του φέρθηκε με τον σκληρότερο τρόπο, του στέρησε τη ζωή του.

Ο 27χρονος πιλότος της 72ης σειράς Ικάρων που όλοι τον θυμούνται από το πλατύ του χαμόγελο, ο Γιάννης Χατζούδης, είχε ξεκινήσει τις πτήσεις με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 τον Σεπτέμβριο του 2005, έπειτα από δική του επιθυμία, γεγονός που εξέπληξε όσους γνώριζαν την αγάπη του για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και η προοπτική να μετακομίσει εκεί η έδρα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, νίκησε την αγάπη του για το Mirage 2000. Δυστυχώς όμως δεν πρόφτασε να ζήσει όπως ονειρεύτηκε.

Στις 27 Νοεμβρίου του 2003 ο υποσμηναγός Γιάννης Χατζούδης είχε ήδη βρεθεί ως συγκυβερνήτης σε ένα σοβαρό αεροπορικό ατύχημα. Το διθέσιο αεροσκάφος Mirage 2000 με το οποίο πετούσε, με κυβερνήτη τον τότε επισμηναγό Κυριάκο Δημητράκουλα, κατέπεσε λόγω βλάβης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις νησίδες Καλόγεροι, δυτικά της Χίου. Ο Γιάννης Χατζούδης είχε μιλήσει γι αυτή του την εμπειρία στο «Εθνος» μερικούς μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2004.

Η ένδειξη βλάβης παρουσιάστηκε περίπου στα 12.000 πόδια, κατά τη διάρκεια άσκησης. Εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος ακολούθησαν πιστά τις διαδικασίες, που όλοι οι πιλότοι μαθαίνουν στην εκπαίδευση: «Βυθίσαμε για να αποκτήσει ταχύτητα», είχε πει ο Γιάννης Χατζούδης στο «Εθνος». Επρεπε να αποκτήσει ταχύτητα το «Μirage 2000» για να επανεκκινήσει ο κινητήρας. Τα τρία λεπτά προσπαθειών θα μείνουν αποτυπωμένα στη μνήμη τους για πάντα. Το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε. Η απόφαση για εγκατάλειψη ήταν αναπόφευκτη. Ο νεαρός τότε ανθυποσμηναγός έμεινε περίπου 50 λεπτά μέσα στο νερό. «Προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να μη χάσει την ψυχραιμία του», είχε πει.

Διάσωση
Τα λεπτά περνάνε εκπληκτικά αργά. Τα κρύα νερά διαπερνούν το κορμί. Η θέα του ελικοπτέρου που έσπευσε για τη διάσωση, τον αναθάρρησε. Οταν είδε να ανασύρεται ο εκπαιδευτής του, πρέπει να επανήλθε το χαμόγελο στα χείλη του. Γνώριζε πως σε ελάχιστα λεπτά ήταν η δική του σειρά. Οταν ξαναβρέθηκε μέσα σε αεροσκάφος δεν σκέφτηκε και πολλά πράγματα. Είχε επιστρέψει ενεργός στους γνώριμους και πολύ σκληρούς ρυθμούς της 331 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο σπίτι του τότε η πολυαγαπημένη του μάνα έκανε γιορτή. Δεν πέρασαν τέσσερα χρόνια και χθες ο υποσμηναγός Γιάννης Χατζούδης χάθηκε για πάντα σε μια χαράδρα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας. Συνοδοιπόρος του στο μακρινό ταξίδι χωρίς επιστροφή είναι ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης, 33 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη.

Ηταν παντρεμένος με στρατιωτικό - η σύζυγός του υπηρετεί στο Τμήμα Εναέριας Κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης - και πατέρας δίδυμων αγοριών ηλικίας 2 ετών και ενός βρέφους 9 μηνών.

Ο 33χρονος σμηναγός της 68ης σειράς Ικάρων είχε πάνω από 1.000 ώρες πτήσης σε πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ είχε και αρκετές ώρες πτήσης με μαχητικά αεροσκάφη Α7. Εφτανε ένα σύνολο 1.415 ωρών πτήσης.


ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ
«Γερασμένος» ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης

Αλλοι δύο πιλότοι πυροσβεστικών αεροσκαφών θυσιάστηκαν χθες στον βωμό της κυβερνητικής αδιαφορίας για ενίσχυση και ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου... Πέντε χρόνια τώρα συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν επιτροπές και επιτροπάτα, πότε στην πολεμική αεροπορία και πότε στο πυροσβεστικό σώμα, επισημαίνοντας όλοι τους την αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης.Η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει. Πέφτει σε χειμερία νάρκη και ξυπνάει μόνο όταν εμφανίζεται το πρόβλημα και οι αρμόδιοι υπουργοί το μόνο που κάνουν είναι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και να υπόσχονται καλύτερες μέρες οι οποίες όμως όχι μόνο δεν έρχονται, αλλά είναι και χειρότερες.

Το μοιραίο CL-415 που «καρφώθηκε» χθες στις πύρινες γλώσσες της Εύβοιας όντως ήταν ένα από τα πιο καινούργια της 383ης μοίρας ειδικών επιχειρήσεων που παραλήφθηκε πριν από τρία χρόνια. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το site του περιοδικού «Στρατηγική», πρόκειται για το ειδικά διασκευασμένο πυροσβεστικό αεροσκάφος για επιχειρήσεις ναυτικής συνεργασίας με επιπλέον ηλεκτρονικά συστήματα.

Αυτό όμως το στοιχείο δεν επιτρέπει σε κανέναν ανευθυνοϋπεύθυνο κρατικό παράγοντα να... νίπτει τας χείρας του, αποσύροντας τις ευθύνες και σπεύδοντας να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι η χθεσινή τραγωδία δεν οφείλεται στην παλαιότητα των στόλων των πυροσβεστικών αλλά ενδεχομένως στον υπερβάλλοντα ζήλο και την αυτοθυσία των πιλότων που για να σβήσουν τη φωτιά κατέβηκαν σε επικίνδυνα χαμηλό ύψος.

Επιπόλαιη εκτίμηση! Η πραγματική κατάσταση στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην 112 πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα μέχρι χθες το μεσημέρι είχε ως εξής: συνολικά σε διαθεσιμότητα υπήρχαν 22 καναντέρ αεροσκάφη. Από αυτά τα 13 CL-215 και 9 CL-415. Τα CL-215 είναι τα παλιά, τα αρχαία, όπως τα λένε οι αεροπόροι, δεν πετούν με υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 38 βαθμών Κελσίου. Ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια τα CL-215 δρουν επικουρικά. Τον κύριο όγκο της αεροπυρόσβεσης τον έχουν αναλάβει τα CL-415. Ομως, αυτά δεν επαρκούν.

Μεγάλη η καταπόνηση
Μια σχετική μελέτη του πυροσβεστικού σώματος αναφέρει ότι απαιτούνται μίνιμουμ 17 CL-415. Ομως, η Ελλάδα το 1999 είχε αγοράσει μόλις 10 CL-415 και αμέσως έπεσαν στη μάχη της αεροπυρόσβεσης εκτελώντας το 65% των αποστολών. Εξαιτίας της καταπόνησής τους πέρυσι είχαμε την πρώτη απώλεια CL-415 το οποίο υπέστη μη επιδιορθούμενη βλάβη κατά τη διάρκεια της υδροληψίας, με αποτέλεσμα φέτος να μείνουν μόνο 9 CL-415, και τα οποία κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της αεροπυρόσβεσης. Μόνο την περασμένη Κυριακή σημειώθηκαν 180 ώρες πτήσης, ενώ μέσα στον μήνα ξεπέρασαν τις 4.000 ώρες πτήσης! Η καταπόνηση προσωπικού και υλικού στο έπακρο. Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα αλλά και η πολιτική ευθύνη. Το «Εθνος» αποκαλύπτει το χρονικό της κυβερνητικής αδιαφορίας ως προς την ενίσχυση και την ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών:

Το 2002 η πολεμική αεροπορία συντάσσει μελέτη στην οποία επισημαίνει ότι τα CL-215 πρέπει να αντικατασταθούν λόγω παλαιότητας, επικίνδυνων πολλαπλών προβλημάτων, υψηλού κόστους συντήρησης, μεγάλης συχνότητας βλαβών, μειωμένης διαθεσιμότητας...

Το 2003 το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) εξέδωσε την αναγκαιότητα επιχειρησιακής αντικατάστασης των CL-215.

Το 2005 η Πυροσβεστική συντάσσει μελέτη για τη διαχείριση εναέριων μέσων και προτείνει την αντικατάσταση των CL-215 με CL-415, υιοθετώντας όλα τα επιχειρήματα της σχετικής μελέτης του 2002 του ΓΕΑ.

Το καλοκαίρι του 2005 το ΓΕΑ κάνει δεύτερη μελέτη για τη βιωσιμότητα των CL-215 και προτείνει την άμεση αντικατάστασή τους.

Τον Απρίλιο του 2006 η μελέτη του ΓΕΑ προωθείται εκ νέου στην πολιτική ηγεσία. Από τότε παραμένει κλειδωμένη στα υπουργικά συρτάρια.


ΟΛΙ ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

ΟΛΙ ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Ολι Ρεν κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής σύνδεσής με την ΕΕ, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του υπό το φως του αποτελέσματος της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Ρεν είπε ότι η νέα τουρκική Κυβέρνηση, που θα προκύψει θα πρέπει να δώσει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

``Είναι σημαντικό η νέα Κυβέρνηση να ξεκινήσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της οικονομίας, με πλήρη αποφασιστικότητα και συγκεκριμένα αποτελέσματα``, είπε κ. Ρεν, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

Παραπομπή

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την ανανέωση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την ανανέωση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου


Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του για την πενταετή ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Ιουλίου 2007. Το Μνημόνιο προνοεί για την απαγόρευση εισαγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες προκλασικών και κλασικών αρχαιολογικών αντικειμένων, καθώς και βυζαντινών εκκλησιαστικών, τελετουργικών και εθνολογικών αντικειμένων, χωρίς άδεια εξαγωγής από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Στο ανανεωμένο Μνημόνιο έχει προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγής νομισμάτων τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το τέλος του 6 π.Χ. αιώνα μέχρι το 235 μ.Χ. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο νομισμάτων για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας άλλης χώρας.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη αρχικά στις 16 Ιουλίου 2002. Προηγουμένως, τον Απρίλιο του 1999, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε διάταγμα που αφορούσε στην απαγόρευση εισαγωγής στις ΗΠΑ βυζαντινών αντικειμένων.

Παραπομπή

Ερωτήματα μέσω διαδικτύου

Ερωτήματα μέσω διαδικτύου

Σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ συμμετείχαν τη Δευτέρα οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2008, το οποίο διοργάνωσαν CNNYouTube. Τις ερωτήσεις υπέβαλαν οι χρήστες του διαδικτύου, στέλνοντας περισσότερα από 3.000 βίντεο στο YouTube, από τα οποία, το CNN επέλεξε 25 ερωτήσεις που προβλήθηκαν στη μεγάλη οθόνη του στρατιωτικού κολεγίου Σίταντελ, στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Αυτός ο τρόπος υποβολής ερωτήσεων προτιμήθηκε ώστε να μην μπορούν οι υποψήφιοι να δίνουν στερεότυπες απαντήσεις. Όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι το Ιράκ, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα που αφορούσαν προσωπικά τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπάρακ Ομπάμπα.

Ερωτήματα εφ' όλης της ύλης

Πάντως, την... "παράσταση" έκλεψαν οι χρήστες, με το ιδιαίτερο ύφος και τις ερωτήσεις που επέλεξαν να κάνουν.

Στην ερώτηση εάν οι μουσουλμάνοι ηγέτες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν και να συνεργαστούν με μια γυναίκα πρόεδρο, η γερουσιαστής και πρώην πρώτη κυρία απάντησε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με παίρνουν σοβαρά". Ο Ομπάμα, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τους φυλετικούς διαχωρισμούς.

Οι οκτώ υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν και σε πιο "ακανθώδη" ερωτήματα.

Νεαρός Αφροαμερικανός από τη Μασαχουσέτη ρώτησε "εάν οι μαύροι Αμερικανοί θα αποζημιωθούν κάποτε για τα χρόνια της δουλείας" ενώ ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών ζήτησε να πληροφορηθεί την άποψή τους για το θέμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Βίντεο έστειλε και ένας... χιονάνθρωπος, ο οποίος, αναφερόμενος στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, ρώτησε τους υποψήφιους τι θα κάνουν για το μέλλον του.

Εκτός από την Χίλαρι Κλίντον και τον Μπάρακ Ομπάμα, στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζον Έντουαρντς, ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, ο συνάδελφός του Κρις Ντον, ο πρώην γερουσιαστής Μάικ Γκράβελ και ο βουλευτής Ντένις Κουτσίνι.

Παραπομπή


Επιστροφή στην πατρίδα για τις πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες

Επιστροφή στην πατρίδα για τις πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες

Τα καλά νέα που περίμενε η Βουλγαρία εδώ και οκτώ χρόνια ήλθαν. Οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στη Λιβύη, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

Επέστρεψαν στη Σόφια μαζί με την Σεσιλιά Σαρκοζί, σύζυγο του προέδρου της Γαλλίας και την επίτροπο της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ.

Ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα δοθεί χάρη στις νοσοκόμες και στον παλαιστινιακής καταγωγής γιατρό.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα πως οι όροι που τέθηκαν για την έκδοση των νοσοκόμων και του γιατρού ήταν ικανοποιητικοί.

«Το θέμα διευθετήθηκε. Λάβαμε εγγυήσεις για εξομάλυνση των σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες και για μια συνεργασία με την ΕΕ» δήλωσε ο ίδιος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Μπορεί οι νοσοκόμες να εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει το δράμα των παιδιών που μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS» κατέληξε.

Οι έξι κατηγορούμενοι, κρατούνταν φυλακισμένοι στη Λιβύη από το 1999. Είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη μόλυνση με τον ιό HIV 426 παιδιών.

Οι ίδιοι υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ότι ήταν αθώοι και ότι εξαναγκάστηκαν να ομολογήσουν.

Παραπομπή

Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν βουλευτή της Φατάχ στη Ράφα

Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν βουλευτή της Φατάχ στη Ράφα

Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν βουλευτή της Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ,στο γραφείο του στη Ράφα,στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.

Πρόκειται για τον Ασραφ Γκόμαα,που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου.Από τα πυρά τραυματίστηκαν επίσης άλλοι τρεις παλαιστίνιοι που βρίσκονταν στο γραφείο του βουλευτή.

Η Φατάχ επέρριψε την ευθυνη για την επίθεση σε μέλη της Εκτελεστικής Δύναμης της Χαμάς,κάτι που διέψευσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

"Δεν είχαν στόχο προσωπικά εμένα,αλλά το κίνημα της Φατάχ" δήλωσε ο Γκόμαα στους δημοσιογράφους. Εκπρόσωπος της "Εκτελεστικής Δύναμης" της Χαμάς ,που ελέγχει τη Γάζα,καταδίκασε την επίθεση.

"Αυτή η επίθεση ενάντια σε ένα μέλος του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου είναι σοβαρή και θα διενεργήσουμε έρευνες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών" τόνισε ο εκπρόσωπος.

Παραπομπή

Το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει για την αποχώρηση από το Ιράκ, δηλώνουν Αμερικανοί πολίτες

Το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει για την αποχώρηση από το Ιράκ, δηλώνουν Αμερικανοί πολίτες

Οι Αμερικανοί θεωρούν, στη μεγάλη του πλειοψηφία, ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι υπερβολικά άκαμπτος όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ και προτιμούν να έχει το Κογκρέσο τον τελευταίο λόγο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων είπαν ότι ο Μπους δεν φαίνεται πρόθυμος να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί στον πόλεμο και η οποία ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του. Περισσότεροι από έξι στους δέκα (62%) πιστεύουν ότι για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών θα πρέπει να αποφασίσει το Κογκρέσο ενώ το 31% θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί από τον πρόεδρο της χώρας.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς (55%) τάσσονται υπέρ του προτεινόμενου σχεδίου αποχώρησης που προωθούν οι Δημοκρατικοί και το οποίο προβλέπει την απόσυρση των μάχιμων μονάδων μέχρι τον Απρίλιο του 2008.

Η δημοτικότητα του Μπους, στην ίδια δημοσκόπηση, έχει πέσει στο 33%, όσο ήταν και τον περασμένο Ιανουάριο. Ούτε το Κογκρέσο όμως φαίνεται να ικανοποιεί τους ψηφοφόρους αφού η δημοτικότητα του Σώματος βρίσκεται μόλις στο 37%.

Παραπομπή

Τουλάχιστον 22 νεκροί και 66 τραυματίες σε επίθεση αυτοκτονίας στη Χίλα

Τουλάχιστον 22 νεκροί και 66 τραυματίες σε επίθεση αυτοκτονίας στη Χίλα

Τουλάχιστον 22 ανθρωποι σκοτώθηκαν και 66 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Χίλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Παραπομπή