Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Σε νέα φάση οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Σε νέα φάση οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Εδειξε μικροψυχία η αμερικανική κυβέρνηση όταν μετά το τέλος των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και τον θρίαμβο του Ταγίπ Ερντογάν δεν βρήκε να πει ένα καλό λόγο για τον πολιτικό που έκοψε πρώτος το νήμα. Η ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Κυριακή το βράδυ, δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στον μεγάλο νικητή της εκλογικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εκφράζονται δικαιολογημένα παράπονα από την Αγκυρα.

Πρέπει να υπογραμμιστούν τρία σημεία:

Πρώτον, η αναφορά στη «Δημοκρατία της κοσμικής Τουρκίας», μία θέση που εκφράζει το στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο ποτέ δεν εφησυχάζει, όποια και αν είναι τα ρίσκα και οι επιπτώσεις για τη χώρα.

Δεύτερον, η υπογράμμιση ότι οι εκλογές αποτελούσαν μία «συνταγματική διαδικασία», που, επίσης, αποτελεί προσφιλή όρο των στρατηγών.

Τρίτον, η αναφορά σε νίκη του λαού, στον οποίο οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν τα μόνα συγχαρητήρια. (Ουδείς αμφιβάλλει, βέβαια, πως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα έχει στείλει πρωί πρωί συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό, άλλωστε, επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο...)

Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον παραμένουν σε διαρκή κρίση από τον Μάρτιο του 2003. Οσοι δεν συνειδητοποιούσαν αυτή την εξόφθαλμα κακή κατάσταση των σχέσεων, εθελοτυφλούσαν ή απλώς δεν μπορούσαν να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια. Οι Αμερικανοί δεν θα συγχωρέσουν στον κ. Ερντογάν την προπολεμική «απάτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου το ΑΚΡ διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία. Και με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν θα πιστέψει ποτέ ότι το Πεντάγωνο δεν υποθάλπει τους αντάρτες του ΡΚΚ. Πιστεύει με όλη τη δύναμη της ψυχής του -και ο κ. Γκιουλ δήλωσε στην κ. Ράις πως διαθέτει και αποδείξεις- πως οι Αμερικανοί προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές που βρήκαν καταφύγιο στον «παράδεισο» του βορείου Ιράκ.

Η μεγάλη νίκη του κ. Ερντογάν προβλημάτισε τους παροικούντες στην Ουάσιγκτον. Λέγεται πως οι αρμόδιοι του Γραφείου Νότιας Ευρώπης έμειναν άφωνοι όταν πληροφορήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, που ανέβαζαν το ποσοστό του ΑΚΡ στο 51%. Οτι και να συμβαίνει, ακόμα και αν ο θρίαμβος του Τούρκου πρωθυπουργού τους ενοχλεί, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι με αυτόν θα εργαστούν και με αυτόν πρέπει να συζητήσουν για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στην περιοχή. Ξεκινώντας από το Κουρδικό και το πρόβλημα στο Κιρκούκ, συνεχίζοντας με την κατάσταση στο Ιράκ και το Ιράν και τελειώνοντας με την Κύπρο και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο βόρειο Αιγαίο.

Ουδείς αμφιβάλλει πως τα προβλήματα είναι πολλά, είναι δύσκολα, είναι ίσως και δυσεπίλυτα. Ομως, θα έλεγα πως στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν οι Αμερικανοί έχουν ένα συνομιλητή που έλαβε το δικαίωμα από τον λαό να διαπραγματεύεται και να αποφασίζει. Η ετυμηγορία του λαού αποτελεί ηχηρότατο χαστούκι στους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, τους στρατηγούς -»ήταν αποδοκιμασία και κατσάδιασμα» του στρατιωτικού κατεστημένου, αναφέρει η Washington Post. Και το μήνυμα που έστειλαν οι Τούρκοι στην αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι ουδείς δικαιούται να εμπλέκεται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις και ότι πρέπει να τερματιστεί μία για πάντα η χαλιναγώγηση της πατρίδας τους από τους ξένους.

Ενας βετεράνος διπλωμάτης, έμπειρος στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, μου έλεγε το βράδυ της Κυριακής πως «αν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα έβαψαν μαύρα, στο Πεντάγωνο ετοιμάζονται για κηδεία». Δεν πιστεύω πως είναι τόσο τραγική η κατάσταση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Θα φτάσει, όμως, στο ναδίρ και θα υπάρξει έντονη πολιτική σύγκρουση με την Αμερική εάν δεν ξεκαθαριστεί, εδώ και τώρα, το θέμα των ανταρτών του ΡΚΚ, που στρατοπεδεύουν στο βόρειο Ιράκ. Οποιος πιστεύει πως ο κ. Ερντογάν τους χρησιμοποίησε για εκλογικούς και μόνο λόγους πλανάται πλάνην οικτράν...

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: