Το γαλλικό δίκτυο «Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια» κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι προχώρησε σε μια «πυρηνική ανταλλαγή» προτείνοντας στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι «πυρηνική τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τις Βουλγάρες νοσηλεύτριες» που απελευθερώθηκαν την Τρίτη.
«Η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας και η απόπειρα να επεκταθεί αυτή η τεχνολογία στον πλανήτη είναι γενικά πολύ κακό πράγμα για το περιβάλλον», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το δίκτυο, μια ομοσπονδία ενώσεων. Αλλά «το να προμηθεύει πυρηνική τεχνολογία σ' έναν δικτάτορα είναι ακόμη πιο ανεύθυνο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Βέβαια, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι κκ. Σαρκοζί και Καντάφι μιλούν για μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια', όμως η εμπειρία και η επικαιρότητα», για παράδειγμα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, «δείχνουν πως η μη στρατιωτική και η στρατιωτική πυρηνική ενέργεια είναι στενά συνδεδεμένες».
Ο Μουαμάρ Καντάφι έχει παραιτηθεί επισήμως από ένα στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, όμως «αυτός ο δικτάτορας είναι συνηθισμένος σε ξαφνικές μεταστροφές και παραπλανητικές πρακτικές», σημειώνει το δίκτυο «Έξοδος από την πυρηνική ενέργεια».
Το δίκτυο «καταγγέλλει δριμύτατα το 'αντάλλαγμα' που χρησιμοποίησαν οι Σαρκοζί για να πετύχουν τους στόχους τους». Η Σεσιλιά Σαρκοζί, σύζυγος του Γάλλου προέδρου, είχε μεταβεί την Κυριακή στη Λιβύη για να πετύχει την απελευθέρωση των νοσηλευτριών και του παλαιστινιακής καταγωγής γιατρού.
Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει αύριο ένα «πολιτικό ταξίδι» στη Λιβύη για να βοηθήσει τη χώρα αυτή «να επιστρέψει στην κοινότητα των εθνών» μετά την απελευθέρωση των νοσηλευτριών και του γιατρού. Διαβεβαίωσε πως «ούτε η Ευρώπη ούτε η Γαλλία» «συνέβαλαν οικονομικά στο παραμικρό στη Λιβύη» για να πετύχουν την απελευθέρωση αυτή.
Στη Λιβύη ο Νικολά Σαρκοζί την Τετάρτη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στη Λιβύη για ένα «πολιτικό ταξίδι» προκειμένου να βοηθήσει τη Λιβύη να «εξασφαλίσει την εγκάρδια συνεννόηση των κρατών» μετά την απελευθέρωση των νοσηλευτριών από τη Βουλγαρία και του παλαιστίνιου γιατρού.
Ο Σαρκοζί διευκρίνισε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Γαλλία κατέβαλαν το παραμικρό χρηματικό ποσό στη Λιβύη για την απελευθέρωση των πέντε νοσηλευτριών και του παλαιστίνιου γιατρού που είχαν καταδικαστεί για τη μόλυνση με τον ιό του AIDS παιδιών στη Λιβύη.
«Μπορώ απλώς να σάς επιβεβαιώσω ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Γαλλία κατέβαλαν το παραμικρό χρηματικό ποσό στη Λιβύη» είπε σε συνέντευξη Τύπου στα Ανάκτορα των Ηλύσιων απαντώντας στην ερώτηση για το ποιους όρους είχε θέσει η κυβέρνηση της Λιβύης για την απελευθέρωση του νοσηλευτικού προσωπικού. «Στην ερώτηση αν η Γαλλία πλήρωσε ένα ευρώ, η απάντηση είναι όχι. Στην ερώτηση αν η Ευρώπη πλήρωσε ένα ευρώ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είχε τεθεί στο τραπέζι, η απάντηση είναι επίσης όχι», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε «τη μεσολάβηση και την ανθρωπιστική παρέμβαση του εμίρη και του κράτους του Κατάρ η οποία συνέβαλε στην ευτυχή αυτή έκβαση».
Ο Σαρκοζί ανέφερε ότι είχε ήδη πεί στον Μουαμάρ Καντάφι στις πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον ηγέτη της Λιβύης ότι ο καλύτερος τρόπος για το καλύτερο μέλλον της χώρας είναι «η διευθέτηση του προβλήματος αυτού».
Η Λιβύη απελευθέρωσε τις πέντε νοσηλεύτριες και το γιατρό, μετά τις εγγυήσεις που έλαβε για την περίθαλψη των παιδιών που έχουν μολυνθεί με το ιό του AIDS και ύστερα από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει στόχο να προωθήσει την προσέγγιση του λίβυου ηγέτη με τις χώρες της Δύσης.
Οι κύριοι τομείς που θα επωφεληθούν από τις βελτιωμένες διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι oι εξής:
Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που είναι ανοικτός στη διεθνή συμμετοχή. Η Τρίπολη στοχεύει στην παραγωγή τριών εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το 2012 από 1,6 εκατομμύριο βαρέλια που είναι σήμερα. Υπάρχουν επίσης σχέδια για εκμετάλλευση φυσικού αερίου, ανάπτυξη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, παραγωγή διυλισμένων καυσίμων, πετροχημικών προϊόντων και υποδομής για την εξαγωγή των προϊόντων αυτών.
Ο τραπεζικός τομέας τον οποίο η Τρίπολη επιθυμεί να εκσυγχρονίσει και ζητεί διεθνή τεχνογνωσία στην προσπάθειά της αυτή. Στις αρχές του μήνα ο γαλλικός όμιλος BNP Paribas επελέγη ως στρατηγικός εταίρος της Sahara Bank στην πρώτη μερική ιδιωτικοποίηση στη χώρα.
Ο τομέας του εμπορίου: οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν ως προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών στη Λιβύη, μια θέση που θα ενισχυθεί με τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις. Πρώτη η Ιταλία και κατόπιν η Γερμανία, η Τυνησία, η Βρετανία, η Τουρκία και η Γαλλία ήταν στον κατάλογο των προμηθευτών το 2005.
Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών: Η Λιβύη δέχεται μόλις 300.000 τουρίστες ετησίως σε σχέση με τα έξι εκατομμύρια των επισκεπτών του Μαρόκου και της Τυνησίας, παρότι έχει ωραίες παραλίες και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο τομέας της διοίκησης που χρειάζεται μεταρρύθμιση. Η Λιβύη ζητεί διεθνή συμμετοχή στα προγράμματα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της γραφειοκρατίας.
Ο τομέας της αρχαιολογίας: Η χώρα ζητεί στήριξη στις εργασίες ανασκαφών και αποκατάστασης των αρχαιοτήτων.
Ο τομέας της υγείας: Η Λιβύη εκσυγχρονίζει και εξοπλίζει εκ νέου τις υγειονομικές της μονάδες και θέλει να προσελκύσει διεθνή ιατρική τεχνογνωσία στην προσπάθειά της αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου